Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik do suba do 500-600zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ok sprawdze wiesz ten wzmak to tak naprawdze morderca głośników przy normalnej muzyce typu pop rock to dam na max głośnośc i jest ok głośno że firanka lata. Tylko tak jak powiedziałem coś mu brak. Apropo Marek W jaki głośnik byś proponował zamiast sls. Gdzie mogę ściągnąć generator bym mógł zobaczyć od ilu Hz graja te sls. Co myslicie o perllesie Resolution 12 na suba???

Umberto jak grają te twoje Hertze????

Czy sls 8" Zagra dobrze jako sub do arn 150????(czy lepiej brać 10")

Tasior

Tak się składa że arn 150 tez mam i o czym mamy rozmawiać kiedys mi sie podobały ale jak usłyszał byś sls nawet(tak jak koledzy mówią) niezabardzo mądrze wstawionego do kolumn to byś zobaczył co jest co i moce rzedu 100-200W w pokoju 18m2.

Skomentuj

win isd ma generator,otworz sobie projekt(lub zrob jakikolwiek) daj signal generator-use mouse costam costam- start i jezdzisz po symulacji po lini i ci graje :P

Skomentuj

Witam,
        Rozwiązanie dla SLS315 Vc65 (fc53,5 qtc1,00), a nawet Vb65 z fb34, są jeszcze do przyjęcia. Problem, podejrzewam jest w zbyt niskiej mocy RMS tego głośnika. Dodatkowo, podajesz mu podejrzewam materiał do przetworzenia, który zawiera większe pewne składowe, które przekraczają jego możliwości. Może to wynikać także z jakości odtwarzanego materiału. Dodatkowo, używasz powiedzmy dość dużej mocy ze wzmacniacza. SLS315 jest dość efektywny, lecz raczej do mniejszej mocy. Z tej serii producent tylko wyznaczył long term dla SLS`a213 o wartości 220[W]. Myślę, że dla SLS315 wartość ta jest podobna lub niewiele większa. Moc RMS jest raczej znacznie mniejsza. Ze względu na powyższe i inne słabsze wartości parametrów, moim zdaniem, SLS315 bardziej nadaje się do klasycznego zespołu głośnikowego (dobrej efektywności, niższej mocy) niż do dobrej jakości sub-woofer`a.
        Powiedzmy, dotychczas używam w moich frontach jako niskotonowego Peerless`a SWR315 (fs24, xlin+/-8, Spl88, 160RMS, 220longterm, V80) i też są materiały (dobrej jakości) przy których ten głośnik, dostaje zadyszki przy współpracy ze wzmacniaczem 160[W] RMS. Praktycznie, ten mój SWR315, sprawuje się bez zarzutu do mocy około 120-130[W]. To wystarczy mi, akceptuję to i już. Producent, do wyznaczania mocy nominalnej przyjął po prostu pewne inne warunki.
        Ponieważ, czas biegnie, a rozwój nie śpi aktualnie pracuję nad właśnie zespołem głośnikowym, z XXLS`em308 (fs21,5, xlin+/-12,5, Spl88, 175[W]RMS, 350[W]long term). Na razie, dotychczas wszystko przebiega pomyślnie.
        Wcześniejsze i teraz, to tylko moje sugestie.
        Sądzę, że brak Tobie po prostu dobrego sub-woofer`a na naprawdę dobrym, odpowiednim głośniku.
        Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Tez tak sadze jak kolega wyżej lecz mysląłem na XLS do suba tylko iż z moich symulacji wygląda na to że ten xls to nie do muzy bo ma duzy impuls co proponujecie .???

Skomentuj

Zamieszczone przez Piotr01
            Witam,
            Poza tym, być może też tylko moim zdaniem, ten Peerless jest dość słaby do sub-woofer`a z co najmniej dwóch powodów: xlin+/-8 (trochę słabiutko) i fs28 (dość wysoka). To, że nawet producent umieścił serię SLS w grupie sub-woofer`ów
            A czy slyszales go, czy Twoja wypowiedz poparta jest tylko snuciem domysłow ??
            Poczekaj, na wypowiedz MarkaW jesli moje ponizsze slowa nie przkeonaja Cie.
            Ze srody na czwartek mielismy maly dwuosobowy zjazd audiomaniakow + jedna osoba do towarzystwa. Ja mam sls12" na marnym mostku tda i to z trafem zapewniajacym mu moc 120W. Myslelismy, ze Markowi meble sie rozpadna na Star Wars II. Przy muzie bylo identycznie wszystko wrecz idealnie. Ten glosnik zdecydowanie nadaje sie na sub'a.

Skomentuj

nie mam pytan, chlopie ja tu mecze suba na stx 27-300 a ty marnujesz dwa sls'y, daj mi lepiej jednego ja z niego pozytek zrobie, wez to wyciag z tej obudowy i zrob z nich suba, zmontuj jakies normalne podlogow z 2 glosnikow i wtedy to zacznie przyzwoicie grac, ehh szkoda gadac :/

Skomentuj

Sygnaly testowe moge podeslac albo na naszej stronie beda, a co do Perelek.
                Oczywiscie i mniejsze glosniki nadaja sie do syba, pytanie tylko jak sa zaaplikowane.
                Mam nadzieje ze napisze krotka recenzje na audiomanie.
                W jeszcze wiekszym skrocie, sub EZO w obudowie zamknietej, ustawiony prawie na srodku pokoju i na dywanie (nocna pora i brak miejsca wymuszaly takie ustawienie), gral zawsze z kultura.Na amplitunerze ustawienie konfiguracyjne both pozwalalo takze moim kolumnom przetwarzac najnizsze wiec sie uzupelnialo swietnie.. Suba nawet przykrecilismy troche mniej co zapewnialo mu zapas dynamiki. W drugim dniu odkrecilismy tropche mozniej kino i sub tylko pare razy w czasie wybuchow lekko sie zdudnil, ale wynikalo to z tego ze sygnal wejsciowy byl w tym momencie obfity i glosnosc calego sprzetu ustawiona bardzo.... przykrecilismy ponownie regulator glosnosci na subie i znow wrocilo do normy.
                Sam glosnik wychylal sie juz mocno ale bez znieksztalcen nawet przy cichszym graniu. Jesli masz niekontrolowane drgania przy BR to moze masz cos zle zestrojone, lub za blisko umieszczony wylot rury.Normalnie prawidlowo zestrojony rezonator odciaza glosnik w krytycznym momencie i membrana jest hamowana. U EZO dziala na korzysc obudowa zamknieta a wzmacniacz choc moglby, nie jest koniecznie bardzo potrzebny przy normalnym graniu mocniejszy. Masz przesterowanie jak mowia koledzy ktos nagral Ci z mp3jek (lub Ty sam) ktore byly juz przepuszczone przez korektory podbijajace pewne czestotliwosci) do tego kompresja stratna powoduje ze przy ponownej konwersji na AudioCD czy sygnal analogowy Audio dostajesz te sinusoidy usrednione jak prostoikaty (zaleznie jakiej jakosci masz zrodlowe mp3jki). Jesli do tego uzyjesz regulatora niskich to wyobraz sobie ile razy wieksza moc dostarczasz do koncowki jesli amsz podbicie chocby 6dB (4x wieksza) co daje czasem spore przesterowanie.

Skomentuj

Witam,
                  Ezo, faktycznie nie wykonałem żadnego projektu z SLS315 (bo jeszcze nie zdążyłem), lecz przytoczyłem, że aktualnie mam we frontach dokładnie poprzednika, to jest Peerless SWR315 831857 i powiedzmy z jednak pewnego doświadczenia, potrafię sobie wyobrazić, czego można się spodziewać po SLS315. Poza tym sądzę, że mimo nowości SLS`a315 jest on słabszym produktem od SWR315. Jest raczej, więcej niż mniej głośników, które nadają się na sub-woofer, lepszy niż na SLS315. Nie napisałem, ani nie mówię, że SLS315, nie nadaje się do sub-woofer`a, tylko raczej do słabszego i przeciętnego. Życzę Tobie rozwiązania, na przykład z XLS`em lub lepiej z XXLS`em.
                  Każdemu życzę co najmniej dobrych i satysfakcjonujących rozwiązań.
                  Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

kolego to masz proble ja zbierałem i zbierał az w końcu SLS kupiłem ezo wie ile się ęczyłem najpierw z stx później tonsil następnie tesla. Tego sls można kupic za 200zł Więc nie gadaj tylko było zbierać.

Marek W dzięki jak słucham oryginalnych CD z muzą to jest w miare ok. Pobawiłem się generatorem i sls graja pieknie mocno tak do ok 40Hz następnei chyba bradziej słychać zawieszenie niż bas. Co jes źle zrobione. dzięki wam za pomoc i prosze o dalszą współpracę. Może to wina mojego pokoju 20mKw.

[ Dodano: 2005-05-27, 23:25 ]
                    Zrobiłem tak odłączyłem średniak i wysokotonowey. Włączyłem oryginalną cd Perfect na autobiografi czy nie płacz ewka jest ładny basik.

Efekt:

sls wytrzymuje max mocy(stk 4050 zaislany +-82V) bas jest jakby inny niz jak gra srednak i wysokotonowiec. Nie wiem dlaczego ale jak tamte nie graja to meble w pokoju lataja.

na generatorze słychać do ok 40Hz.

Taki efekt uzyskałem

Skomentuj

kolego przykro mi ale mnie nie bawi wydawanie po 300-500(i jeszcze wiecej)zl na jednen glosnik mi wystarcza marny stx, wole zamiast tego kupic sobie no we sportowe zawieszeni do auta, i smieszy mnie czasami poprostu komplikowanie sobie niepotrzebnie zycia POZDRO !!

Skomentuj

Zamieszczone przez MoJojojo
                        kolego przykro mi ale mnie nie bawi wydawanie po 300-500(i jeszcze wiecej)zl na jednen glosnik mi wystarcza marny stx, wole zamiast tego kupic sobie no we sportowe zawieszeni do auta, i smieszy mnie czasami poprostu komplikowanie sobie niepotrzebnie zycia POZDRO !!
                        Tez tak myslalem ale mzienilem cw na sls12 poniewaz po 1,5 roku w to bylo dla mnie za malo. Moje kolumna niby fajne ale tez przejda w najblizszym czasie zminy...dostana nowe wysokotonowce dt-100.
                        Ale nie kazdy chce sie rozwijac i nalezy to uszanowac

Skomentuj

a wg mnie to jest poprostu "syndrom dresa" Jedyną odchyłkąod tego jest to że rozmawiamy o Peerleesach a nie o Alphardach ....
                          2x 21 cali w pokoiku nie ważne czy aktywnie, czy pasywnie ściany wali... jełsi ktośdo tego jeszcze chce suba .... to ja wymiękam.
                          Cała konstrukcja jest zdupiona z góry na dół. Po pierwsze ta 16 Tonsila nijak do tego nie pasuje. Polecam zrobienie czegośna ezów 3A3 ze strony www.akustyk.com.pl .Te SLS`y dać z boku i puścić aktywnie do ok 80 - 100Hz ale bez subsonika w 60 - 70litrach closed, zrobić przegrode między sekcjami niskotonową a nisko-średniotonową, a kase na głośnik do suba zainwestować w dobrego średniaka (np. SPH165KEP) Tylko że ...szkoda czegostkaiego to techna... podejżewam że lepszego wzmacniacza niż Techniksa niemasz więc szczerze mówiąc to jest poprostu kolumna dla szpanu a nie dla efektu dzwiękowego. Pozdrawiam

Skomentuj

do wovo
                            Wzmacniacz to ja mam taki o którym i się nie śniło sharp sx 8800 dwa stk 4050(czytaj wyżej) zasilane +-82V siedzą tam dwa transformatory po 550w czyli ponad 1 KILOWATT. Konstrukcja dla ciebie może zdupiona ale w porównaniu do takich kolumn typu dwa arn226 + arp+ arv(EZO ty masz super ale wspierasz je subem) to one masakre robia. To miały być kolumny które zagraja bez suba!!! Lecz dostałem troszke kasy i może zrobię coś co zagra kolo 25-30HZ. Dlazcego do techna złe??????

Apropo za jak pisałem SLS dałem 200Zł EZo zreszta też wystarczy poszukać a sie znajdzie gdzie taniej kupic.

Apropo STX to co sadzicie o isobaric na dwóch 32-150??????

Skomentuj

dj_zibi, no genialnie!
                              Perless sls 12"+tonsil gdn 16-50-6+ dt100
                              i na to wszystko isobaric na dwóch 32-150 :| czy ty masz pojęcie co ty robisz?
                              najlepiej uzupełnij je od dołuu subem na Dibeisi i będzie cool...ehhh poprostu nc.

Skomentuj

Z kosztami przesylki 300 pln.
                                Takie kolumny moim zdaniem nie powinny potrzebowac suba

Skomentuj

oczywiście ...a co do wzmacniacza ....hahaha STK i świecisz ?? :> Technomuł ... (bez obrazy dla reszty)

Tak jak pisałem. Zroć cośa`la 3A3 ale basy aktywnie . Szkoda kasy. i tak jużdla techna to za dużo. Dla techan to max. Alphard, a w exkluzywnych wersjach STX. Tyle mam do powiedzenia. Pozdrawiam

Skomentuj

mysle ze sek nei w rodzaju muzyki a w tym zeby sie nauczyc jej sluchac.

Skomentuj

techno to nie jest napierdalanka taka jak ta u dresów z zimnym łokciem-łup[ łup łup.... ale co tam....
                                      a jaki sprzet polecasz do hardcore?(podobne do techno)
                                      moze hanssena?
                                      czemu niby do techno ma byc cos gorszego ?

Skomentuj

a widziales audiofila co slucha techniawki i stawia ja na pierwszym miejscu chyba o to chodziło wovo. Co by nie mowic kazdy niech slucha tego co chce i na tym na co go stac.

Skomentuj

Oczywiści ....problem w tym że techno jest poprostu płytkie. Nie chodzi o muzyke (chociaż też) Przyznam sięże uwielbiam Blank&Jones albo ATB...sęk w tym że to jest bardzi obogie we wszystko ...dobre tylko w dole .... do takiej muzyki nie potrzeba naset średniej klasy sprzętu bo poprostu ona go nie wykożysta. a Drugim aspektem jest to że sobie ...ale 2x30 cm w każdym pokoju wali ściany. Ja mam 2x20 cm pasywnie uwalone na 200Hz 12dB/okt w pokoju po 40m^2 i bas jest a wręcz w niektórych kawałkach on wgniata. Więc nie rozumei potrzeby stosowania suba. Nawet Pasywna byłaby dobra tylko sęk twkwi w zabawie zwrotnicami. Ale jak już doradziłem aktywnego to niech i tak zostanie. Poprostu kolumna półaktywna i będzie aż za dobrze ...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X