Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pytanie o visaton WS 25E

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pytanie o visaton WS 25E

planujewłożyć go do obudowy zamkniętej objętośc 30 l, ale WinISD Pro [alpha] pokazuje mi
    podbicie o 5 db dla czestotliwości 21Hz to dużo?
    Załączone pliki

mi sie ydaje ze dla tych 21 Hz to chyba bez roznicy... i tak tego pewnie nie uslyszysz...

Skomentuj

ale jak wyglada reszta pasma?
      moze zamiesc jakies wykresy nikt tu z nas nie wie jak sie to ma podejzewam ze pozniej jest spore obnizenie ?

Skomentuj

przeciez to jest nie mozliwe .... ten wykres... taka charakterystyka... gdyby tak bylo to ten glosnik by byl cudem :)

Skomentuj

Coś poknociłeś z danymi,ten wykres to by musiał ze 20 dB w prawo iść.
          Przeanalizuj raz jeszcze to co wklepałeś.

Skomentuj

Nie nie, to na pewno nie jest taka charakterystyka. Mialem ten glosnik (wlasnie go sprzedalem) i mialem na nim robic suba - w obudowie zamknietej po symulacjach z BassBoxPro6 wychodzi ze pasmo w obudowie okolo 55l schodzi ze spadkiem 3dB do jakichs 45-40Hz. Wiec nie oczekuj wiele po tym glosniku.

Skomentuj

Nie wiele żem sie pomylił...Kiedyś też on mnie interesował,ale obecnie już nie.

Skomentuj

I jeszcze spójrzcie jakie Qtc wyszło...

Skomentuj

Zamieszczone przez yvr
                  Nie nie, to na pewno nie jest taka charakterystyka. Mialem ten glosnik (wlasnie go sprzedalem) i mialem na nim robic suba - w obudowie zamknietej po symulacjach z BassBoxPro6 wychodzi ze pasmo w obudowie okolo 55l schodzi ze spadkiem 3dB do jakichs 45-40Hz. Wiec nie oczekuj wiele po tym glosniku.
                  bo ja go kupiłem:)

Skomentuj

<lol>

Skomentuj

ten glosnik nadaje sie bardziej do kolumn 3way niz do suba

Skomentuj

lol, no to pozdrawiam:)

No wiec tak jak mowilem: z pomiarow wychodzilo ze w ogole powinien ten glosnik pracowac w obudowie zamknietej - i taka mialem zamiar sobie zrobic. Od bidy moze dzialac w obudowie BR tej samej pojemnosci i z tunelem srednicy okolo 80mm i dlugosci gdzies tak 30cm - wtedy bedzie zatrzymany spadek charakterystyki przy jakichs 30Hz:)

Skomentuj

ja go włoże do zamkniętej 30-35 l i poslucham to moja pierwsza prawdziwa konstrukcja
                          poza tym satelity mam na teslach arn 150-03 też w zamknietych to może nie bedzie źle

Skomentuj

Pewne jest to, ze jesli wlozysz go w zamknieta obudowe to nie sprawi ci niemilej niespodzianki, bo do takiej obudowy jest dedykowany. Najwyzej jesli bedzie ci z niego brakowalo basu, sprobuj wstawic BR - jesli bedzie ci sie bardziej podobalo brzmienie to zostawisz, a jesli bedzie za mocno podbijal to zawsze mozesz sobie tunel zatkac korkiem z gestej gąbki. A zeby w razie czego nie bylo widac tego zatkanego tunelu, wytnij go w tylnej sciance. Dodatkowo wtedy bedziesz mogl regulowac ilosc basu ustawiajac obudowe w roznej odleglosci od sciany (im blizej, tym bedzie wiecej basu).
                            I skoro jest to twoja pierwsza konstrukcja to (moze o tym nie wiesz a wielu poczatkujacych tak robi) zaprojektuj obudowe tak, zeby nie byla szescianem - w ten sposob unikniesz wzbudzenia sie obudowy przy jakiejs jednej konkretnej czestotliwosci (to wzbudzenie jest bardzo mocno slyszalne bo wybrzusza charakterystyke o 9dB).
                            To chyba tyle:)

Skomentuj

yvr, to wybrzuszenie nazwya sie fala stojaca i powstaje w subach ktore maja obudowe wielkosci malego pokoju. W subie ktory ma 35-40l nic takiego nie powstanie i moze miec dowolne wymiary.... ...byle by glosnik na scianke wcisnac. :)

Skomentuj

WEKTOR - jak to sie nazywa to ja wiem i niestety ale dotyczy tez malych obudow - slyszales o czestotliwosci drgan wlasnych i modach materialow w zaleznosci od ich rozmiarow? Jezeli fala pada na sciane musi ja wzbudzic, jezeli beda trzy pary takich samych scianek, wzbudzenie bedzie trzykrotne. I wierz mi ze to nie dotyczy tylko duzych powierzchni-wiem to z zajec na laboratorium polibudy:). Zreszta, nie bez powodu wstawiane sa wience wzmacniajace konstrukcje kolum. Przeciez one nie sa po to zeby sie scianki nie rozlecialy tylko wlasnie po to zeby minimalizowac drgania wlasne.

Skomentuj

hmmm no oki moze sie myle ale drgania wlasne scianek maja najczesciej inna f niz f glosnika i nie powoduja wybrzuszenia ch-tyki tylko powstanie inny czestotliwosci ktore przy tej wielkosci obudowy sa znacznie powyzej pasma przenoszenia suba. zamiast zmiany wielkosci kazdej scianki wystarczy zastosowac listwy usztywniajace ktore stlumia te drgania.

Skomentuj

Pewnie ze mozna ale przy wklejaniu wzmocnien jest wiecej roboty:) A podobno czas to pieniadz (gdzies tak slyszalem)

Skomentuj

Cos w podstawianiu parametrow skopales
                                      Rated power 80 Watt
                                      Maximum power 110 Watt
                                      Nominal impedance 8 Ohm
                                      Frequency response (-10 dB) fu - 6000 Hz
                                      (fu: Lower cut-off frequency depending on cabinet) .
                                      Mean sound pressure level 88 dB (1W/1m)
                                      Maximum cone displacement 12 mm
                                      Resonance frequency fs 40 Hz
                                      Magnetic induction 1 Tesla
                                      Magnetic flux 310 &micro; Weber
                                      Height of front pole-plate 4 mm
                                      Voice coil diameter 2,5 cm
                                      Height of winding 1,5 cm
                                      Cutout diameter 22,5 cm
                                      Net weight 1,25 kg
                                      D.C. resistance Rdc 6 Ohm
                                      Mechanical Q factor Qms 2,92
                                      Electrical Q factor Qes 1,51
                                      Total Q factor Qts 1
                                      Equivalent volume Vas 90 l
                                      Effective piston area Sd 330 cm2
                                      Dynamically moved mass Mms 30 g
                                      Force factor Bxl 5,42 T &middot; m
                                      Inductance of the voice coil L 1,5 mH

Skomentuj

yvr, może i masz rację z tymi modami... ale wydaje mi się, że prędkość propagacji fali poprzecznej w płycie mdf jest zbyt dużą, aby powstały rezonanse obudowy. W razie czego zawsze można zrobić wzmocnienie w takich miejscach, żeby wyeliminować harmoniczne.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X