Nie nie, to na pewno nie jest taka charakterystyka. Mialem ten glosnik (wlasnie go sprzedalem) i mialem na nim robic suba - w obudowie zamknietej po symulacjach z BassBoxPro6 wychodzi ze pasmo w obudowie okolo 55l schodzi ze spadkiem 3dB do jakichs 45-40Hz. Wiec nie oczekuj wiele po tym glosniku.
Nie nie, to na pewno nie jest taka charakterystyka. Mialem ten glosnik (wlasnie go sprzedalem) i mialem na nim robic suba - w obudowie zamknietej po symulacjach z BassBoxPro6 wychodzi ze pasmo w obudowie okolo 55l schodzi ze spadkiem 3dB do jakichs 45-40Hz. Wiec nie oczekuj wiele po tym glosniku.
No wiec tak jak mowilem: z pomiarow wychodzilo ze w ogole powinien ten glosnik pracowac w obudowie zamknietej - i taka mialem zamiar sobie zrobic. Od bidy moze dzialac w obudowie BR tej samej pojemnosci i z tunelem srednicy okolo 80mm i dlugosci gdzies tak 30cm - wtedy bedzie zatrzymany spadek charakterystyki przy jakichs 30Hz:)
ja go włoże do zamkniętej 30-35 l i poslucham to moja pierwsza prawdziwa konstrukcja
poza tym satelity mam na teslach arn 150-03 też w zamknietych to może nie bedzie źle
Pewne jest to, ze jesli wlozysz go w zamknieta obudowe to nie sprawi ci niemilej niespodzianki, bo do takiej obudowy jest dedykowany. Najwyzej jesli bedzie ci z niego brakowalo basu, sprobuj wstawic BR - jesli bedzie ci sie bardziej podobalo brzmienie to zostawisz, a jesli bedzie za mocno podbijal to zawsze mozesz sobie tunel zatkac korkiem z gestej gąbki. A zeby w razie czego nie bylo widac tego zatkanego tunelu, wytnij go w tylnej sciance. Dodatkowo wtedy bedziesz mogl regulowac ilosc basu ustawiajac obudowe w roznej odleglosci od sciany (im blizej, tym bedzie wiecej basu).
I skoro jest to twoja pierwsza konstrukcja to (moze o tym nie wiesz a wielu poczatkujacych tak robi) zaprojektuj obudowe tak, zeby nie byla szescianem - w ten sposob unikniesz wzbudzenia sie obudowy przy jakiejs jednej konkretnej czestotliwosci (to wzbudzenie jest bardzo mocno slyszalne bo wybrzusza charakterystyke o 9dB).
To chyba tyle:)
yvr, to wybrzuszenie nazwya sie fala stojaca i powstaje w subach ktore maja obudowe wielkosci malego pokoju. W subie ktory ma 35-40l nic takiego nie powstanie i moze miec dowolne wymiary.... ...byle by glosnik na scianke wcisnac. :)
WEKTOR - jak to sie nazywa to ja wiem i niestety ale dotyczy tez malych obudow - slyszales o czestotliwosci drgan wlasnych i modach materialow w zaleznosci od ich rozmiarow? Jezeli fala pada na sciane musi ja wzbudzic, jezeli beda trzy pary takich samych scianek, wzbudzenie bedzie trzykrotne. I wierz mi ze to nie dotyczy tylko duzych powierzchni-wiem to z zajec na laboratorium polibudy:). Zreszta, nie bez powodu wstawiane sa wience wzmacniajace konstrukcje kolum. Przeciez one nie sa po to zeby sie scianki nie rozlecialy tylko wlasnie po to zeby minimalizowac drgania wlasne.
hmmm no oki moze sie myle ale drgania wlasne scianek maja najczesciej inna f niz f glosnika i nie powoduja wybrzuszenia ch-tyki tylko powstanie inny czestotliwosci ktore przy tej wielkosci obudowy sa znacznie powyzej pasma przenoszenia suba. zamiast zmiany wielkosci kazdej scianki wystarczy zastosowac listwy usztywniajace ktore stlumia te drgania.
Cos w podstawianiu parametrow skopales
Rated power 80 Watt
Maximum power 110 Watt
Nominal impedance 8 Ohm
Frequency response (-10 dB) fu - 6000 Hz
(fu: Lower cut-off frequency depending on cabinet) .
Mean sound pressure level 88 dB (1W/1m)
Maximum cone displacement 12 mm
Resonance frequency fs 40 Hz
Magnetic induction 1 Tesla
Magnetic flux 310 µ Weber
Height of front pole-plate 4 mm
Voice coil diameter 2,5 cm
Height of winding 1,5 cm
Cutout diameter 22,5 cm
Net weight 1,25 kg
D.C. resistance Rdc 6 Ohm
Mechanical Q factor Qms 2,92
Electrical Q factor Qes 1,51
Total Q factor Qts 1
Equivalent volume Vas 90 l
Effective piston area Sd 330 cm2
Dynamically moved mass Mms 30 g
Force factor Bxl 5,42 T · m
Inductance of the voice coil L 1,5 mH
yvr, może i masz rację z tymi modami... ale wydaje mi się, że prędkość propagacji fali poprzecznej w płycie mdf jest zbyt dużą, aby powstały rezonanse obudowy. W razie czego zawsze można zrobić wzmocnienie w takich miejscach, żeby wyeliminować harmoniczne.
Skomentuj