Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

XLS w bass-reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak już BR to nie rura bo to napewno nie wyjdzie, musisz zrobić tunel takie cuś jak w obudowach labiryntowych.

Skomentuj

do MB potrzeba parametrów mniej więcej jak do br....

Skomentuj

no mysle o tunelu 100 cm2

Skomentuj

Witam,
          Queen, jeśli już upierasz się przy obudowie B-R, to ją wykonaj. Zrobisz, to się przekonasz.
          Co do indukcyjności o rezystancji 2R, to jestem chyba jeszcze bardzo młody, bo ździwiony. Raczej pierwszy raz w życiu "widzę" osobę, która świadomie chce tracić co najmniej 1/3 mocy na energię cieplną. Zawsze, przynajmniej ja, stosuję indukcyjności o możliwie maksymalnie małej rezystancji traktując ten parametr jako wysoce niepożądany.
          Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

wcale nie jestem pierwsza osoba, w EP Andrzej Kisiel tez udowadnial, ze mozna wykorzystujac dodatkowe rezystancje zwiekszyc Qts, zeby zmniejszyc EBP i osiagnac nizsza czestotliwosc graniczna.
            wlasnie to tu robie. sie martwicie ze strace 1/3 mocy. i co z tego? wole zeby glosnik zszedl mi nizej, niz zeby osiagal wieksze cisnienia.
            z ta membrana bierna przesadzacie, w 85 litrach nie problem jest uzyskac strojenie 22 Hz, i to przy pomocy bass reflexu.trzeba tylko pamietac o duzej powierzchni. MB jest niezbedne gdy chcemy uzyskac niskie strojenie w malej obudowie. to fakt. ale w duzej obudowie zastosowanie membrany powoduje pogorszenie odpowiedzi impulsowej, i tam lepiej jest juz stosowac bass-reflex

Skomentuj

queen, gadasz takie glupoty ze az sie przekrecam!!

XLS jest glosnikiem z niskiem QTS i fs producent przewidzial go do malejh obudowy z uwagi na duze x max i niskie spl dlaczego w malej bvudzie glosnik pracuje na twardej poduszcze co chroni go przed uzyskaniem x dam z uwagi ze nie da sie odpowiedni zestroic tak malej skrzyni producent wymysli membrane bierna ktora jest tym samym co masa drgajaca powietza w BR aleza to mozliwe sa zastosowanie malych bud!!!

pomysl z daniem cewki toi pomyslka dlaczego glosnik bedzie gral ciulowo zastanow sie jak wpywa cewka na odpowiedz impulsowa glosnika

zreszta zrob jak chcesz nie wiem tylko po co zasmiecasz forum skoro i tak wiesz najlepiej wielkie ROTFL

ps zastanow sie czym jest subwoofer i czym jest dla niego moc wzmacniacza to tak jak bys celowo wykrecal dwie swiece z samochodu zastanow sie aki jest tego efekt!!!

Skomentuj

LUKASZ, albo mi sie wydaje, albo jestes troche arogancki?
                może wyjaśnisz mi , dlaczego moj post zasmieca to forum?
                czy nie czasem dlatego, ze moje zdanie jest odmienne od reszty?
                a moze dlatego, ze nie uklonie sie przed Twym geniuszem?
                mam prawo do wlasnego zdania i nie krytykuje dobitnie zdania innych.

wiesz, dyskutujemy o mocy, a powiedz , ile mocy wzmacniacza Ty tracisz na korekcje basu? chciales zrobic mala obudowe to zrobiles, tylko kosztem pasma przenoszenia, ktore musisz skorygowac moca. tak sobie mysle, ze Ty straciles wiecej na podbicie basu i uzyskanie liniowosci , niz ja strace na tej cewce, bo ja uzyskam liniowosc obudowa a nie sztuczna korekcja. sie zaloze nawet, ze uzyskam ta moja konstrukcja wieksze cisnienie niz Ty swoja.

wiesz co, nie lubie Cie
                jak chcesz to mozesz ten post usunac, przeciez masz taka wladze, a my jestesmy tacy malutcy...

Skomentuj

Queen, sluchaj doswiadczonych. Po pierwsze nie stosuje sie cewki do korekcji Qts. To musi byc rezystor. Pozatym dostarczajac 300W mocy 100W bedzie na tym rezystorze sie wydzielac. Cewka ma inne wazniejsze parametry niz rezystancja ktora w cewce jest parametrem szkodliwym i nie pozadanym. Znane sa fakty ze:
                  wieksza obudowa=mniej kontrolowany bas
                  wieksza rezystancja szeregowa=mniejszy wspolczynnik tlumienia=mniej kontrolowany bas.
                  tunel o wiekszej srednicy=dluzszy=klopoty z rezonansami wlasnymi tunelu
                  Twoj projekt posiada tyle bledow ze nic innego oproc buuuuuuuuuuuu z tej konstrukcji nie wydobedziesz. No ale symulator przeciez nie klamie. ROTFL
                  Pozdro
                  Dexter

Skomentuj

Witam,
                    Moim zdaniem, nie ma sensu stosowania indukcyjności o dużej rezystancji dla stworzenia wzrostu Qts ze zwiększonej rezystancji szeregowej. Zapoznaj się może też, z metodą uproszczoną według Firmy Visaton, a załączonej też w wątku (wyżej) na temat Group Delay (przez MarkaW). Tak prymitywnie, według tej metody i nie tylko, potencjalny wzrost Qts, przy równoczesnym wzroście częstotliwości rezonansowej po wbudowaniu głośnika do obudowy, zawsze następuje zwężenie pasma przenoszonych częstotliwości od strony niskich częstotliwości. Jeśli, planujesz obudowę rzędu 85 litrów, to według tej (prymitywnej) metody fb powinno być nie większe niz 17,5[Hz]. Oczywiście, to tak raczej teoretycznie. Poza tym, z mojej strony, zwróć uwagę na charakterystykę tego XLS`a (tę producenta), która jest wykonana w płaszczyźnie 2[pi] i przed wbudowaniem głośnika do jakiejkolwiek obudowy. Myślę, że uzyskanie wyniku f(-3) dla 22[Hz], to raczej Twoje lub Twojej symulacji, pobożne życzenie. Aczkolwiek, tego do końca nie jestem pewien, bo takiego rozwiązania nie wykonałem. Dopóki więc sam, nie przeprowadzisz tego projektu, nie przekonasz się. Zrobisz, jak uważasz. Obyś Ty był zadowolony z końcowego efektu, a efekt był pozytywny.
                    Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

to co piotr mówi o Qts to prawda. w symulacji cyrk w rzeczywistości rewelacja. przy niskim Qts głośnik schodzi nizej niz przy wysokim!! niedość że niam podbicia to jeszcze mamy kontrole dobrą. zrobisz jak zechcesz dla mnie to i do pralki mozesz go wpakować ale jak wpadłeś na to forum tylko poto żeby pochwalić się nowym projektem to żeczywiście tylko je zaśmiecasz. forum jest od tego żeby podejmować polemike a ty poprostu wiesz swoje i nikogo zdanie się nie liczy.

ale żeby nie było za smutno - na twoj plus - wziąłeś się za symulacje i pomiary a to juz sporo jest z ciebie materiał na niezłego konstruktora ale albo posłuchasz starszyzny albo jak wolisz zaczniesz się uczyć na własnych błędach.

zrob B-R naprawde duzy i jako tunel ze sklejki. cewki na razie nie kupuj kup pare rezystorów 5 watowych połączonych tak żeby dały rezystancje wypadkową 2 ohmy (nie musi ich być duzo starczy 20wat i tak na 99% z nich zrezygnujesz :P) zrobisz bude i raz podłączysz subwoofer przez rezystor a raz nie..... ciekawe na co się zdecydujesz :P

Skomentuj

nie chodzi czy sie ze mna zgadzasz czy nie czy uklonicz sie przed geniuszem jak to napisales zasada forum jest to ze pytasz sie o cos a osoby o wiekszej wiedzy w tej dziedzinie odpowiadaja ci na to ai uzasadniaja to wjakis magiczny sposob ty adajac juz to pytanie miales swoje racje i sie icgh trzymasz i ze4bym ci tu nawet napisal zlotymi literami i tak ci to nic nie da bo zdania nie zmienisz wiec temat jest poprostu glupi ja w swoim zyciu przerobilem juz kilka xlsow wiec zmnam ten glosnik wiem jak sie zachowuje w duzej i malej budzie a pomiedzy 80 a 45 litrami nei ma roznicy to jest poprostu taki glosnik

Skomentuj

Z tego co widzę ktoś tu ma wilcze zapędy i ni groma nie wyciąga wniosków z doswiadczeń innych.
                          Nie bawiłem się co prawda XLS-em ale z tego co się orientuje to głośnik trudny do typowej aplikacji.Jedyne co widze to zabawa z dobieraniem kanału BR.Choć i to nie pomoże z wydobyciem całego potencjału z głosnika.
                          Co do tej korekcji to nie jest tak tragicznie z tym traceniem mocy.Przecierz chodzi o podniesienie opadającej charakterystyki na poczatku pasma czyli jak by zapewnienie niższego zejścia a taki zabieg jest jak najbardziej na miejscu.Przecierz sub ma grać jak najniżej i jesli mamy stosowny przetwornik który to wytrzyma to co w tym złego że że damy mu korekcje i wpompujemy mu w pewnym zakresie więcej mocy?Przecierz tu o to chodzi i nie uwazam tego za strate a raczej za zysk.Na cewce to na 100% zysku nie bedzie.Przemyśl to sobie zanim narobisz sobie niepotrzebnych kosztów i kłopotów.

Skomentuj

ŁUKASZ: mała prośba, sprawdzaj swoje posty przed wysłaniem, nie chodzi o ortografy ale o to żeby wyrazy były wyrazami.
                            QUEEN: zrob skoro tak chcesz pamiętaj tylko ze br to także korekcja sztuczna, sam donierasz jego zestrojenie za pomocą długości czyli ilości masy powietrza która w MB zastępuje jej masa. Nie widzę różnicy (choć nie do końca) pomiedzy MB a BR. W nawiasie miałem na mysli ze MB jest lepsza nie jeśli chodzi o dowolność strojenia, czy dlatego że w porównaniu z BR oszczędza miejsce. Głosnik zupełnie inaczej pracuje z MB bo ma ona swoje granice a powietrze w tunelu nie.
                            A teraz uwaga ogólna.
                            Widziałem kilka konstrukcji BR na tym głosniku popełnionych przez znanych graczy na rynku High End więc pewnie tak mozna. natomiast jak wszyscy wspominali XLS był projektowany do MB (producent nawet uważa ze stosunek MB do membrany aktywnej powinien wynosic 2:1 i np taki Gravis spełnia te wymagania) Nie słuchałem go co prawda ale tez i nie widziałem zadnek krytyki pod jego adresem.
                            Poza tym wydaje sie ze To co proponuje Peerless to brak kompromisów jesli chodzi i zejscie więc zastanawiami sie o co chodzi w Twoim pomysle z poszerzeniem pasma u dołu?
                            Pozdrawiam

Skomentuj

jaka w takim razie jest wedlug was najlepsza konfiguracja dla XLSa z MB a jaka w obudowie zamkniętej? w jaki sposob zrobic korekcje basu? jak wyglada cena zrobienia samemu wzmacniacza z korekcją, filtrem poddźwiekowym i dolnoprzepustowym? ktoś to robił sam? cyz gdzie można to dostać w jakiejś rozsądnej cenie?

Skomentuj

wzmacniacz wystarczy tu pa 300 z membrana bierna fajnie gra w 60 l
                                co do subsonica mozesz go dac lecz nie musisz glosnik wytrzymuje duze wychylenia
                                praktycznie zadna korekcja nie jest tu potrzebna
                                i tu dochodzimy do sedna sprawy rozsadny naped to koszt w granicach 800 zł za calosc no niestety glosnik swoje wymaga i by wyciagnac z niego pelnie trzeba duzo wlozyc to jest juz jedna z wyzszych polek

Skomentuj

No raczej trudno aby do głośnika pokroju XLS zapiąć TDA.Głośnik ma swoja cene więc i napęd musi być nie tuzinkowy aby cokolwiek uzyskać.

LUKASZ, czy mógł byś uchylic rabka tajemnicy i podac cene za komplet XLS-a12 razem z membraną?Może masz lepsze źródło.

Skomentuj

do tych 60 litrow jaka dac membrane (masa) ? gdzie wychodzi wtedy strojenie?

Skomentuj

ja sciagam sobie glosniki z usa za xlsa z membrana wychodzi kolo 120 dolarkow

co do sls to postaram sie zamiescic pomiary z membrana chyba 150 gr i z dwoma po 150 gr

Skomentuj

ŁUKASZ, zagiąłeś mnie z ceną tego XLSa !!!!
                                        Nie ukrywam ze ceny jakie do tej pory widziałem to gruba przesada.
                                        Czy jest zatem mozliwość podłączenia sie do kolejnego zakupu (mnie interesuje 10 cali z mb)?
                                        Pozdrawiam.

Skomentuj

XLS w bass-reflex

LUKASZ --> a moglbys powiedziec skad dokladnie z usa? Akurat wlasnie sie tam wybieram i bylby to dosc mily zakup :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X