Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt kolumny na bazie DSK 165 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Juz wiem napewno, ze sam zrobie zwrotnice. Widze, ze nie jest to jakis wiekszy problem zlozyc calosc. Projektowac sam nie bede(za mała wiedza), skorzystam z czyjegos projektu. Męczy mnie jedna rzecz, bo chciałbym jak najlepiej wykorzystac wzmacniacz.
    8 omh, 2 x 70 W
    A OR B: 4-16 omh/EACH SPEAKER
    A AND B 8-16 omh/EACH SPEAKER
    Z tego wynika, ze moj wzmacniacz przy podlaczeniu dwoch kolumn bedzie mial moc po 70 wat na kanal przy 8 omh. Jak zastosowalbym glosniki 4 omowe to moc ta na jeden kanal bedzie wieksza, wiec moglbym uzyc mocniejszych troszke glosnikow. Tylko w momencie jak chcialbym uzyc pozostale dwa kanaly (B) to nie wiem jak graly by te glosniki 4 omowe podlaczone pod A. Z tego opisu wyzej wynika, ze jak wykorzystam wszystkie wyjscia(4) to musze miec glosniki od 8 do 16 omh.
    Teraz wlasnie nie wiem co z tym zrobic, czy kupywac glosniki 4 czy 8 omowe. Bo nie wiem czy np. za miesiac nie wpadne na pomysl, zeby podlaczyc pod ten wzmacniacz jakis sbuwoofer. A rozumiem takze, ze zwrotnica musi byc inna pod glosniki 4 omowe i inna pod glosniki 8 omowe.

Skomentuj

subwoofera nie podłączaj bo to niema najmniejszych szans powodzenia..... lepiej zrobić 4 ohmowe bo będzisz miał coś koło 100wat pytanie czy muzycznej czy RMS.....

Skomentuj

Co do dsk 165 to nie jeden wyjadacz tego forum by sie zdziwił co one potrafią w budce 12L.Owszem te wysokotonowe to wizualna porażka ale grać to gra lepiej jak kosztuje.Bawiłem sie,było w closed ale gdyby sie pobawic z br no to nie wiem czy jakas popularna 8 calówka podskoczy.Kop zajebisty,dół zaznaczony wyraźnie.I jak patrzę to one sie proszą o więcej litrów.Szalona i nie zrozumiała konstrukcja.Cała samochodówka.Tylko troszke drogo jak na troche większe monitorki.One sie nie boja przestrzeni za tyłem membrany.

Skomentuj

wic10 cos tam ,, wykrec hertza z samochodu i na próbe wsac do obudowy closed ok 10 litrów i zobacz jak gra!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
            subwoofera nie podłączaj bo to niema najmniejszych szans powodzenia..... lepiej zrobić 4 ohmowe bo będzisz miał coś koło 100wat pytanie czy muzycznej czy RMS.....
            Te 70 wat to jest RMS, max to chyba pare set wat, ale tego dokladnie nie wiem bo nie moge znalezc zadnych danych tego wzmacniacza.
            Tylko czy przy 4 omh musze uzyc inna zwrotnica niz przy 8 omh ? Chcialem skorzystac ze zwrotnicy z tego projektu:
            http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.p...2&highlight=xw
            Tam sa glosniki 8 omowe.

umberto, Wlasnie dlatego na poczatku wpadl mi taki pomysl, zeby uzyc tych glosnikow, bo graja pieknie, sa zwrotnice - wszystko gotowe :) Takie JBL czy Magnaty sie chowaja :)

aryan, wykrecenie glosnikow nie wchodzi w gre, musialbym zepsuc to co robilem 4 dni :> Mate zrywac itp. No i nie ma sensu wydawac kase na materialy zeby zrobic skrzynke na prube :>

Skomentuj

skrzynke na próbe nie masz jakiejs starej płyty z szafy albo z czegos innego?? znajomy? sasiad 0.5 x 0.5m?

Skomentuj

Czaruję...
              X