Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Otwór ze spiralą

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Otwór ze spiralą

Witam

Czy ktoś z was spotkał się już z takim rozwiązaniem ?
    Co to daje?

http://www3.ocn.ne.jp/~hanbei/eng-subwoofer.html

To jest chyba po to, żeby zmieścić dłuższy tunel w krótszej rurce. Mnie bardziej ciekawi o co chodzi z tymi piłkami... :|

Skomentuj

Ciekawe rozwiazanie ale prawdopodobnie nie na kieszen Kowalskiego

Skomentuj

Zwróćcie uwagę, że spirala w tunelu ułożona jest tak, że pole przekroju poprzecznego tunelu rośnie wykładniczo (spiralna tuba).

Po pierwsze: taki b-r ma większą efektywność działania niż tradycyjny.

Po drugie: pomiary dowodzą o szerszym zakresie działania takiego tunelu b-r. Inaczej mówiąc można wycisnąć przy takiej samej obudowie i głośniku niższą dolną częstotliwość graniczną. Częstotliwość strojenia takiego tunelu wypada w szczycie pierwszego piku impedancji (w przypadku klasycznego b-r strojenie wypada w minimum lokalny pomiędzy pikami impedancji).

Po trzecie: taki sposób realizacji kształtu wykładniczego wiąże się z mniej problematyczną konstrukcją niż w przypadku budowania klasycznej tuby, jednak pociąga za sobą pewne ograniczenia. Dla efektywnego działania liczba "obrotów" spirali nie powinna przekraczać dwóch.

Sprawa jest znana już od dość dawna, jednak strojenie takiego portu jest bardzo problematyczne (wymaga wykonania kilku portów. Jeden na podstawie teoretycznych obliczeń, pozostałe w zależności od wyników pomiarów dłuższe lub krótsze.

Koszty wykonania takiego tunelu domowym sposobem przy odrobinie wyobraźni nie powinny być astronomiczne. Ilość pracy włożona w wykonanie takiego tunelu jest jednak niewspółmiernie większa niż zamontowanie zwłykłej "rury".

Zygmunt: Miękkie piłeczki zostały zastosowane jako wytłumienie obudowy.

P.S. Zastanawia mnie SŁAWOMIR po co zadajesz pytanie na forum skoro wszystko jest dokładnie opisane na stronie, do której link sam podałeś...

Skomentuj

wykonaniae tego moze byc banalnie tanie i proste... tylko nie mam pojecia jak to wyliczyc...:(

Skomentuj

Quester,bo na tej stronie nie jest npisane czy ktoś z was się z tym spotkał lub to praktykował

Skomentuj

Jak przeczytalem topic to pomyslalem sobie ...odpowiedz: vagina
              (sorry za offtopic ale nie moglem sie powstrzymac hehheh)

Skomentuj

Zamieszczone przez SŁAWOMIR
                Quester,bo na tej stronie nie jest npisane czy ktoś z was się z tym spotkał lub to praktykował
                Wybacz, ale w pierwszym poście pytanie o wykorzystanie w praktyce nie padło :)
                Tak jak napisałem: rozwiązanie znane już od dość dawna, więc z pewnością wiele ludzi się z nim (wizualnie) spotkało. Co do faktycznego jego wykorzystania, to nie widziałem nigdzie w polskim diy, aby ktoś sięgnął po to rozwiązanie (a szkoda) :)

Skomentuj

Jak obliczyć taki tunel? Są jakieś wzory, programy, czy też trzeba robić na oko i potem mierzyć?

Skomentuj

OMFG !

http://www3.ocn.ne.jp/~hanbei/eng-whyspiral.html

Skomentuj

Czaruję...
                    X