Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

obudowa do hertz es300d

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

obudowa do hertz es300d

Wiem ze na temat tego glosnika bylo juz duzo pisane , jednak za nic nie moge zrozumiec w jaki sposob Umberto w ktoryms z postow napisal , ze zrobil do niego obudowe 34 litry i strojeniu 28 hz . Klepie juz dwa dni dane w bassbox 6 i za nic nie moge osiagnac nawet takiego przyblizonego wyniku - wychodzi mi ze potrzebuje ok. 80 l , wiec troche duzo . Moze znajdzie sie jakas dobra dusza i wylozy mi wszystkie dane jak na tacy , bo mi juz nerwy puszczaja . Zalezy mi na mozliwie malej obudowie o przyzwoitym zejsciu .

krzys13, olej te symulatory.To tylko soft i często sie gubi.Rób według fabryki.Ja pół roku siedziałem i kombinowałem,i nic nowego nie wymyśliłem.
    Jak nie wierzysz to zajrzyj tu,niewiele sie zmieniło http://audiomania.info/forum/viewtop...a1ff92fe2#7986

Skomentuj

umberto ale w temacie jest es300d, o ile ja sie orientuje to to jest wersja 2 cewkowa.. nie wiem czy one sie roznia parametrami.. moze dlatego krzys13 nie moze obudowy wyliczyc?

Skomentuj

Maxi, żadna różnica,podłączenia tylko mają więcej opcji ;]
        Zagra tak samo,trza mu tylko prądu a ładnie kopnie.I dość nisko.

Skomentuj

Moze bym i tak zrobil ( to znaczy wedlug fabryki ) , ale przeciez napisales gdzies Umberto , ze robiles wedlug fabryki , ale cos jest nie tak -tzn. dzisiaj zrobilbys ja inaczej - moze podzielilbys sie tym inaczej ;-)

Skomentuj

krzys13, miałem wiele koncepcji,ba,nawet robiłem próby w różnych pojemnościach.Jednak doszedłem do wniosku że tak jest najlepiej,najlepszy kompromis między zejściem,impulsem i SPL-em.W wiekszych pojemnosciach lepiej grzmiał dołem ale po kilku chwilach dźwięk się przestawał podobać.Może do samego kina było by OK ale w muzyce ta opcja odpadała.I nie sugeruj sie na jak najniższe zejście kosztem reszty.Ja już dawno się przekonałem że to bezcelowa droga.Zakres 30-35Hz jest wystarczający,ważne aby był efektywnie reprezentowany a nie jak to nieraz ma miejsce,dumne F3 w winisd na 30Hz a w praktyce sie nie łapie nawet na F6.

Skomentuj

Umberto gratuluję Ci konstrukcji a przede wszystkim zadowolenia z brzmienia.

W kwestii konstrukcyjnej chciałbym Ciebie i Was dopytac o konstrukcje podobna bo na es250 ale w obudowie zamknietej. Wiem że w takim rozwiązaniu priorytetem będzie szybkość ale czy dół kompletnie zaniknie.Zalezy mi na czestotliwościach 35-40HZ których jest przeciez najwięcej.A w 80% słucham muzyki.

Druga sprawa to w jak dużą obudowę closed to wsadzić?? czy proponujecie też 21l netto (bez wytłumienia) - tak sugeruje producent, mam pokój 15m^2??

Moje pytania wiążą się z zamiarem konfrontacji takiej obudowy z posiadanym przeze mnie sls10 w obudowie 40l BR.Nietstety tu brakuje mnie ciepełka, mięska(przy cichym słuchaniu) a także troszke szybkości w dynamiczenj muzyce.

Skomentuj

Szczerze mowiac , bardzo liczylem na twoja odpowiedz Umberto :-) - oszczedziles mi wiele nerwow . Dzieki - zabieram sie za budowe .

Skomentuj

Placek, dlaczego closed?Przyznam się że nie bardzo rozumie taką koncepcje.Zwróć uwagę że ten głośnik w obudowie br potrzebuje mniej miejsca niż nie jeden 10 calowiec w closed.Nie obawiaj sie że będzie mulił,nie ma szans.Na 100% będzie cholernie szybko,dynamicznie.Sugerował bym jednak br ok.30L.Tylko tak ma to sens,poprostu szkoda marnować głosnika.

Skomentuj

no ja bym ci radzil zrobic obudowe 36l, sriojenie na 30Hz, BR70mm o dlugosci ok20cm. Tak jak jest w kasiazce producenta!! Ja mam es 250 i zrobilem tak jak w ksiazce napisali i jestem bardzo zadowolony z grania tego suba!!

Skomentuj

mam książke producenta i nie ma takiej konfiguracji :)
                      coś pomyliłeś...

Skomentuj

Ja sie też pomyliłem,powinno być 34L 28Hz.

Skomentuj

Umberto chodzi mi przede wszystkim o wielkość skrzyni.W tej chwili gram na sls10 w 40L BR.Jak dojdzie do tego sama skrzynia, wielkośc głośnika z koszem to robi sie 43L.Sama obudowa ma wymiary 47x34x42 i jest za duża jak do mojego pokoju.

Włąsnie dlatego chciałem BR a że nie mam opcji posłuchania w okolicach wawy tego sprzetu w BR to nie chcę ryzykowac kolejnej konstrukcji która musiała by byc zmieniana.Własnie dlatego closed.Jak doliczę komorę na wzmaka i przegrodę to i tak wyjdzie 28L więc akurat.

Skomentuj

W sumie moja obudowa ma 34L i do dużych się nie zalicza,może to co poniżej jakoś Ci to zobrazuje.Zawsze można doliczyć parę centymetrów na wzmacniacz.I tak wyjdzie maleństwo.

Co do odsłuchu,skrzyknij sie z Sound Wave.On sie do mnie wybiera.

Skomentuj

fajna fotka ;]

swietny front suba.... podziwiam

Skomentuj

umberto
                                Wcale ci sie nie dziwie ze robota ci sie az w rekach pali jak masz takiego pomocnika :)
                                Sub cacy.
                                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Dziękuje :) A ten pomocnik to moja najsłodsza córcia.Ma 11 miesięcy.

Skomentuj

umberto Czym oklejony jest ten sub?? Jak zrobiłaś taki fajny front:)??

Skomentuj

http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=856
                                      Nie śmiećmy tu.

Skomentuj

A gdzie mozna dostac 28 cm rure BR ?!? Pytam sie bo chce zrobic identyczna konstrukcje do auta. Hygh

Skomentuj

Czaruję...
                                        X