Wiem ze na temat tego glosnika bylo juz duzo pisane , jednak za nic nie moge zrozumiec w jaki sposob Umberto w ktoryms z postow napisal , ze zrobil do niego obudowe 34 litry i strojeniu 28 hz . Klepie juz dwa dni dane w bassbox 6 i za nic nie moge osiagnac nawet takiego przyblizonego wyniku - wychodzi mi ze potrzebuje ok. 80 l , wiec troche duzo . Moze znajdzie sie jakas dobra dusza i wylozy mi wszystkie dane jak na tacy , bo mi juz nerwy puszczaja . Zalezy mi na mozliwie malej obudowie o przyzwoitym zejsciu .
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
obudowa do hertz es300d
Collapse
X
-
krzys13, olej te symulatory.To tylko soft i często sie gubi.Rób według fabryki.Ja pół roku siedziałem i kombinowałem,i nic nowego nie wymyśliłem.
Jak nie wierzysz to zajrzyj tu,niewiele sie zmieniło http://audiomania.info/forum/viewtop...a1ff92fe2#7986
-
krzys13, miałem wiele koncepcji,ba,nawet robiłem próby w różnych pojemnościach.Jednak doszedłem do wniosku że tak jest najlepiej,najlepszy kompromis między zejściem,impulsem i SPL-em.W wiekszych pojemnosciach lepiej grzmiał dołem ale po kilku chwilach dźwięk się przestawał podobać.Może do samego kina było by OK ale w muzyce ta opcja odpadała.I nie sugeruj sie na jak najniższe zejście kosztem reszty.Ja już dawno się przekonałem że to bezcelowa droga.Zakres 30-35Hz jest wystarczający,ważne aby był efektywnie reprezentowany a nie jak to nieraz ma miejsce,dumne F3 w winisd na 30Hz a w praktyce sie nie łapie nawet na F6.
Skomentuj
-
Umberto gratuluję Ci konstrukcji a przede wszystkim zadowolenia z brzmienia.
W kwestii konstrukcyjnej chciałbym Ciebie i Was dopytac o konstrukcje podobna bo na es250 ale w obudowie zamknietej. Wiem że w takim rozwiązaniu priorytetem będzie szybkość ale czy dół kompletnie zaniknie.Zalezy mi na czestotliwościach 35-40HZ których jest przeciez najwięcej.A w 80% słucham muzyki.
Druga sprawa to w jak dużą obudowę closed to wsadzić?? czy proponujecie też 21l netto (bez wytłumienia) - tak sugeruje producent, mam pokój 15m^2??
Moje pytania wiążą się z zamiarem konfrontacji takiej obudowy z posiadanym przeze mnie sls10 w obudowie 40l BR.Nietstety tu brakuje mnie ciepełka, mięska(przy cichym słuchaniu) a także troszke szybkości w dynamiczenj muzyce.
Skomentuj
-
Placek, dlaczego closed?Przyznam się że nie bardzo rozumie taką koncepcje.Zwróć uwagę że ten głośnik w obudowie br potrzebuje mniej miejsca niż nie jeden 10 calowiec w closed.Nie obawiaj sie że będzie mulił,nie ma szans.Na 100% będzie cholernie szybko,dynamicznie.Sugerował bym jednak br ok.30L.Tylko tak ma to sens,poprostu szkoda marnować głosnika.
Skomentuj
-
Umberto chodzi mi przede wszystkim o wielkość skrzyni.W tej chwili gram na sls10 w 40L BR.Jak dojdzie do tego sama skrzynia, wielkośc głośnika z koszem to robi sie 43L.Sama obudowa ma wymiary 47x34x42 i jest za duża jak do mojego pokoju.
Włąsnie dlatego chciałem BR a że nie mam opcji posłuchania w okolicach wawy tego sprzetu w BR to nie chcę ryzykowac kolejnej konstrukcji która musiała by byc zmieniana.Własnie dlatego closed.Jak doliczę komorę na wzmaka i przegrodę to i tak wyjdzie 28L więc akurat.
Skomentuj
Skomentuj