kup kosze po altusach na allegro :P najtaniej Ci wyjdzie
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowa KOLUMN!
Collapse
X
-
bialas_23, takie kolumny to nadaja sie do pokoju 50 m2(albo wiecej) i potrzebują ogromnego wzmacniacza, wymiary sam możesz policzyć symulatorem (jak nie umiesz się nim posługiwać to na stronie głównej masz artukuły) obudowa jakies 120litrow dla niskotonowej, ile tam dasz 1-15litrow dla sredniego poskudztwa, ściakni minimum 30mm wiorowka lub mdf,
dlaczego uważam, że niektórzy są poje... bezmyślni
1. jak ktoś się zabiera za robienie kolumn a nie mam nawet podstawowych wiadomośći to ja go sredecznie pozdrawiam
2. czemu ktoś najpierw kupuje głośniki a potem pyta
Skomentuj
-
Mam pomieszczenie 60 m2 z scianami wyloznonymi styropianem, wzmacniacz 4x 150 w technicsa. A wstepny projekt juz mialem tylko zastanawiam sie nad tym czy dac grubsze scianki czyli np 3cm czy
warstwowe klejone 3 x 1 cm... I jeszcze jeden problem chcialem dodac moje niskie tony do winISD mam strone z parametrami http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb , ale nie moge ich dodac bo brakuje(przynajmniej tak mi sie wydaje) niektorych parametrow. Kolumny mialy byc na wzor innych, wymiary 1m x 0.37m x 0.4m, co daje 148 l, wymiary tych kolumn mi nie przeszkadzaja wiec chcialbym zrobic je tak aby graly najlepiej.
Skomentuj
-
co fakt to fakt na zwrotnicach sie nie znam... te kolumny maja byc do rozbudowy 2.1 na 4.bo mam dwie wlasnej roboty kolumienki podobne do tych co chce zrobic i wlasnej roboty subwoofer na 2x gdn 25 cm. chce sie pozbyc sub woofera i zostawic te 2 kolumny co mam i zrobic jeszcze te i bede mial 4 kanaly. Glosnikow nie chce sie pozbwac bo jak je porownywalem zakladajac je do kolumy kolegi (ma skrzynie po altusach 300) to graja duzo lepiej niz jego ALPHARDY...a poza tym kupilem je za 40 zł oba (nowki) od kolegi ktory pracuje w hurtowni :p , wiec wydaje mi sie ze i tak sie oplacalo.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bialas_23Witam mialem pytanko chce zrobic 2 kolumienki tanim kosztem... Przejzalem cale allegro i kilka innych stron i kupilem glosniki STX 2xGDN 32/150/8 2xGDM 17/150/8 obydwa glosniki maja membrany z włokna szklanego, zawieszenie gumowe oraz wysokie GDWK 11/200/8 do tego zwrotnice uniwersalne 3 drozne.. Mam pytanie jakie skrzynie byly by najlepsze? Chodzi mi o wymiary, grubośc lub ewentualny material.
Wrzuć parametry tej 32-jki do winisd i sobie posymuluj,w ten sposób okreslisz sobie pojemność obudowy i jej rodzaj.Tutorial do winisd jest gdzieś na głownej,parametry głosników masz na stronie stx-a.Nie jestem co prawda zwolennikiem takich konstrukcji ale skoro tak wybrałeś,no cóż,Twój wybór.
Skomentuj
-
więc tak średnich z tego nie będzie jakieś -10dB..... sopran powinien być ok ale.... i tu ale zestaw zagra dobrze ze wzmacniaczem 2x400wat a nie 2x150 (w te 2x150 i tak nie wierze.... jak jest 2x60 to będzie ok....) obudowa kolos jakieś 120L.... zwrotka będzie cię kosztowała majątek (jakieś 300-500zł sztuka!!) podział 150-4000Hz (drut minimum 1,5mm kondy na 100V)..... jak koniecznie chcesz juz to zrobić to musisz wymienić średnaka na taki o przyzwoitym SPL jak koniecznie chcesz STX'a to moze być ten ich GDS 17/80/4SE. jak moze być coś innego to polecam tesle ARX150/03/4 albo w ostateczności ARP'a
żeby to jakoś wyglądało daj basówki na boczną ścianke a na front tylko bardzo nisko odcięty średni i sopran - inaczej wyjdzie z tego lipa.
koszta skończenia tej konstrukcji szacuje
wazmacniacz 1500zł
zwrotnice 800zł
reszta 400zł
razem 2700zł
jak widać tanio kupić głośniki to nie koniec......
duzo lepsze efekty osiągnął byś kupując 27/300 albo 32/300 na subwoofer i 2x18/120 +11/200 na kolumny
zakładam, że kupiłeś głośniki z nowej serii bo jak ze starej to problem z doborem średniaka będzie jeszcze większy (miały o 3dB większy SPL.....)
Skomentuj
-
skrzynie mam za frajer glosniki prawie. ze zwrotnica to sie zobaczy a model wzmacniacza to su-vx700 4 x 150w
[ Dodano: 2005-09-27, 21:36 ]
ja bym je chcial wstawic do winISD ale nie wszytkie parametry sa na stronie producenta przynajmniej jak wpisze te co sa to wywala mi blad ze za malo danych.
Poza tym liczylem na tym forum na pomoc a nie na wysmiewanie sie z glupich pomyslow... moj pomysl moja sprawa, cena moja kieszen mam tylko pytanie jak zrobic zeby bylo dobrze...
Konkretnie:
1. Ścianki z grubej plyty wiorowej 3cm czy sklejana warstwowa 3x 1cm
2. budowa skrzyni tak http://allegro.pl/show_item.php?item=64752411 czy tak http://allegro.pl/show_item.php?item=64283053
3. ewentualne wymiary
[ Dodano: 2005-09-27, 21:38 ]
z gory dziekuje za pomoc lol
Skomentuj
-
Poza tym liczylem na tym forum na pomoc a nie na wysmiewanie sie z glupich pomyslow...
mam tylko pytanie jak zrobic zeby bylo dobrze...
ze zwrotnica to sie zobaczyzwrotnica to najwazniejsza żecz a ty mówisz sobie "się zobaczy"
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bialas 23su-vx700 4 x 150w
jak juz to na moje ma 2x.....pewnie z 80W RMS (maksymalnie), nie chce mi sie szukac ile ma poboru pradu ale zeby miec 2x150W to musial by miec poboru od 400W-500W z kontaktu rzecz jasna
tak mnie sie wydaje moge sie mylic
Skomentuj
-
przepraszam ze wtracam ale nie pytalem sie o wzmaka tylko o budowe kolumn... :P
czy ktos mi pomoze?? poza tym nie wiem czemu Sound Wave, smiejesz sie ze zwrotu ze ze zwrotnica sie zobaczy... Jakbym chcial zlozyc te kolumny w ciagu 2 dni. ja mam zamiar zrobic pozadnie skrzynie o ile dowiem sie jakie byle by najlepsze... to potrwa kolo tygodnia a potem kolo tygodnia moze 2 bujania sie ze zrobieniem zwrotnic... nie licze zrobienia tego na 2 dni tylko na spokojnie najpierw jedno a potem drugie. Co prwda i tak zacząłem od dupy strony ale poprostu jedyne koszta to sa zwrotnice, oraz kable :P, bo o reszcie napisalem wyzej.
Skomentuj
-
Skoro kolega chce "coś" zrobić to zapewne będzie to do głośnego grania. Niskotonowe niech da z przodu i zrobi kloce a w zwrotnicy to może wogóle nie ciąć tych GDNów? Mają duża membrane więc za wysoko nie pociągną. Obciąć tylko średnie żeby to się jakoś zgrało chociaż nie wiem czy da rade tak bez górki bo jednak ten gdn troche pociągnie. W ten sposób odpadłaby ogromna cewka tylko kolejny problem to impedancja...
Skomentuj
Skomentuj