Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ekranowanie magnetyczne - informacje

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zip... ale ja mam magnes z nabiegunnikiem ... drugi... nie ten co jest fabrycznie...

Skomentuj

to znaczy, że masz juz zaekranowany głośnik i tak się nie pobawisz :) robiłem pomiary bez ekranu z ekranem i "antyekranem" czyli z z doklejonym magnesem, tak żeby się odpychał, tylko orginalny układ magnetyczny, tak żeby magnes doklejony przyciągał się do nabiegunnika. z tego co pamiętam w przypadku "3" B-L spadało o jakieś 20% tak samo Qts.

co do klejenia uzywam żywicy epoksydowej albo poliestrowej zaleznie jaka wpadnie mi w ręce (mam łodke przy której ciągle coś robie więc towaru pod dostatkiem) \

Z ciekawostek Tonsil klei na poliestrową układy magnetyczne a STX na epoksydową (rozpoznałem po zapachu jak robiłem odzyski pierścieni magnetycznych właśnie do tych testów) przy szlifowaniu mój super nos wykrył sztuczki producentów :P

Skomentuj

są jakieś normy co do wielkości /liczby przyklejanych magnesów ?:)
        jeśli np ma się głośnik o qts~1 ...

Skomentuj

niewiem mówie nie probowałem przyklejać dwuch ale chyba to juz duzo nieda. ale postaram się to przez ten weekend sprawdzić

jak by co napiszcie co jeszcze chcecie żebym przetestował

Skomentuj

ciekawe jak zmieniłyby się parametry cw1202c po doklejeniu magnesu dodatkowego ...
            albo cw802 lub cw1002c ...

[ Dodano: 2005-10-08, 12:37 ]
            no czy może ktoś ekranował stx 14 ??

Skomentuj

SW mozesz pobawic sie jak masz na stanie 27.150.8 ;]

Skomentuj

Jak wydłubać magnesik z gdwk7/40 albo 9/40 ? - już nie pamiętam taki z krzyżem na kopółce :)

Skomentuj

kiedyś ktoś mierzył arz-y 6604 i dość ciekawe mu charakterystyki wychodziły bo na odpychających się magnesach polepszała ch-styka w paśmie wysokich a na przyciągających się w paśmie niskich

Skomentuj

jak sie przyciagaly to poprostu spadła efektywnosc tonów srednich/wysokich a basu nie,wiec wygladalo lepiej,wg mnie.

Skomentuj

a jakich magnesów używać? takich samych jak w głośniku? i gdzie można kupić takie magnesy? jaki będzie dobry do stx gdn-22-ss??

Skomentuj

zobacz na www.stx.pl jaki ma rozmiar a potem w akcesoriach poszukaj,powinien byc.

Skomentuj

natural1, do zaekranowania najlepszy będzie taki o rozmiarze magnesu w układzie magnetycznym w głośniku. (tzn o takiej samej średnicy)

Skomentuj

a to wystarczy dokleic magnes czy trzeba tez dokleic nadbiegunnik?

Skomentuj

nabiegunnik do ekranowania niejest potrzebny.

Skomentuj

a wiecie moze gdzie mozna dostac magnesy od gdn 16/15? i jeszcze pytanie czy gdn 16/12 ma ten sam magnes co gdn 16/15 (na allegro duzo latwiej dostac 16/12, niz 16/15). a wlasnie soundwave: to sa pomiary gdn 16/15 tonsila czy moze jakiegos innego?

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior Zobacz posta
                                  nabiegunnik do ekranowania niejest potrzebny.
                                  Nabiegunnik nie jest konieczny, ale jego obecność zwiększa skuteczność ekranowania. W niektórych fabrycznie ekranowanych przetwornikach cały zespół magnesów zakrywa się stalową puszką. Niestety, takich puszek nigdzie nie widziałem w sprzedaży.

Skomentuj

Ale stary temat.
                                    Taka puszka zabiera w małym stopniu część z gęstości strumienia magnetycznego w szczelinie powodując zmniejszenie między innymi efektywności, po przez zwarcie linii pola magnetycznego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb Zobacz posta
                                      a wiecie moze gdzie mozna dostac magnesy od gdn 16/15? i jeszcze pytanie czy gdn 16/12 ma ten sam magnes co gdn 16/15 (na allegro duzo latwiej dostac 16/12, niz 16/15). a wlasnie soundwave: to sa pomiary gdn 16/15 tonsila czy moze jakiegos innego?
                                      Zobacz jeszcze 15/30, ludzie kleją nim kosze.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X