Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik do GDN-18-120-6-SW?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wsadź po 2 na kolumne a podłącz po jednym w kolumnie i po problemie
    tylko jak zestroic takie ustrojstwo :) ? to juz bedzie membrana bierna a winisd ma slabe mozliwosci pod tym wzgledem

Skomentuj

Zdecydowałem się na te stx 17/80/8 ss. Wrzuciłem parametry głośników do winisd i troche dziwne wyniki mi pokazało. Dla obudowy zamkniętej wyliczyło mi jakieś 40l, teraz nie pamiętam dokładnie, ale charakterystyka przenoszenia głośnika nie jest za dobra. Natomiast dla br winisd wyliczył mi obudowe ponad 70l (chyba troche zbyt dużo), br na 32Hz. Charakterystyka przenoszenia była już lepsza natomiast charakterystyka impulsowa to ok. 25 ms (to chyba stanowczo zbyt dużo).

Skomentuj

pobaw sie strojeniem, zmniejsz wielkosc budy bo to stanowczo za duzoooo
        wytrzymalosc glosnikka bedzie taka jak bez obudowy

Skomentuj

Zamieszczone przez marb
          Zdecydowałem się na te stx 17/80/8 ss. Wrzuciłem parametry głośników do winisd i troche dziwne wyniki mi pokazało. Dla obudowy zamkniętej wyliczyło mi jakieś 40l, teraz nie pamiętam dokładnie, ale charakterystyka przenoszenia głośnika nie jest za dobra. Natomiast dla br winisd wyliczył mi obudowe ponad 70l (chyba troche zbyt dużo), br na 32Hz. Charakterystyka przenoszenia była już lepsza natomiast charakterystyka impulsowa to ok. 25 ms (to chyba stanowczo zbyt dużo).
          wg mnie głupi wybór :)
          Jeden 18 120 6 SW jest pod każdym względem lepszy od dwóch 17 xxxx....
          No ale jak widać są ludzie dla których najważniejsze są żółte membranki i "ładny "
          wyglad...
          No ale cóż...

Skomentuj

18/120/6 zagra pod kazdym względem lepiej od 17stek STXA

Skomentuj

Mam monitorki na 17-80-8 SS. Basik dają dość fajny, ale spl jest stanowczo za mały, a i trzeba je nisko ciąć bo średnich brakuje. Wolałbym jednak dołożyć do czegoś lepszego, no chyba, że nie zależy Ci na wokalach.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                No ale jak widać są ludzie dla których najważniejsze są żółte membranki i "ładny "
                wyglad...
                No ale cóż...
                Akurat tu się mylisz. Żółte membranki podobały mi się dopuki nie zobaczyłem ich w jakimś projekcie, teraz bardzo nie chciałem takich głośników. Właśnie gdn-18-120 jest dla mnie jednym z ładniejszych przetworników. Tylko mam problem z moim bratem, który daje troche ponad 1/2 kasy na te kolumny i upiera się na dwa głośniki niskotonowe. Ja osobiście już dawno wziołbym tego jednego gdn-18-120...

Skomentuj

Zdecydowałem się na te stx 17/80/8 ss.
                  ...

Tylko mam problem z moim bratem, który daje troche ponad 1/2 kasy na te kolumny i upiera się na dwa głośniki niskotonowe.
                  to się dogadaj,
                  jeśli ma więcej niż 12 lat powinien dać się przekonać ...

Skomentuj

Namówiłem brata na ten jeden gdn-18-120-sw + arv 104/03/8. Z dyskusji, do której link podał Overclocker wynika, że tego stxa powinno się montować w obudowie o o objętości od 5 do 20 litrów. Ja bym wybrał w granicach 15-20 ponieważ chciałem z zrobić raczej kolumny niż monitorki i nie przewiduje (przynajmniej narazie) robić suba, więc basy powinny być troche mocnejsze. Po powrocie do domu pobawie się troche z ustawieniami w winisd i wieczorem napisze co mi wyszło.

Skomentuj

A nie napisałeś jeszcze w jakim pokoju ma to grać i jakiej muzy słuchasz.

Skomentuj

Pokój ma 20m, a muzy słucham różnej z przewagą techno i rapu.

Skomentuj

Pokój ma 20m, a muzy słucham różnej z przewagą techno i rapu
                          wystarczy na 1gdn

Skomentuj

a wzmak jaki ?

Skomentuj

Próbowałem różnych ustawień w winisd, przy 16l i br zestrojonym na 50 Hz, przenoszenie głośnika niestety nie jest najlepsze:

Opóźnienie jeszcze do zaakceptowania:

Dobre przenoszenie i opóźnienie jest możliwe do uzyskania tylko przy małej skrzynie i br ustawionym na około 60Hz:

Wzmacniacza nie mam. Miałem kupić odpowiedni po złożeniu kolumn...

Skomentuj

nie wierz zbytnio winisd...

Skomentuj

Czy w takim razie te pierwsze ustawienia mogą być?

Skomentuj

z tego co powiedział SW to litraż od 8 l do 20 l,
                                    a strojenie proporcjonalnie od 70hz do 50hz...
                                    ale przy br zawsze można pomajstrować (zmienić długość),
                                    więc to chyba nie problem :)

Skomentuj

dokładnie ten głośnik jest tak plastyczny (jak wszystkie głośniki z niskim SPL) że bardzo ładnie reaguje zaróno na zmiane strojenia jak i pojemności budy.

PS ARN188 nie schodzi tak nisko jak STX - w B-R wydaje sie początkowo że basu jest więcej ale to ze względu na spore podbicie - po pewnym czasie ARN zaczyna denerwować....

Skomentuj

SW możesz powiedzieć jakie ma zejście w budach 8 , 14 i 20l ??

Skomentuj

w 8 L około 65Hz lezy w jego zasięgu. w 15 coś koło 50Hz a w 20L troche mniej niz 50Hz. generalnie najbardziej pasuje mu 15L i strojenie na jakieś 50Hz

Skomentuj

Czaruję...
                                          X