Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ARN-188-03/4 2way.Hmmm...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Owszem,chodzi.Pytanie tylko jak chodzi.Nie słuchałem ich,nie dotykałem to sie i nie wypowiadam.Jedyne co mnie trapi do to podbicie na które wskazuje symulacja.Nie wspomne tu nawet o Qts...
    Jak dotąd paczka nie dotarła,czekam z niecierpliwością.Zawziąłem się i chyba wypróbuje wszystkie możliwe kombinacje.Bo powielanie niepewnych rozwiązań mnie nie interesuje.

Skomentuj

A AudioAcademy Mimas to niby na czym zrobili za 2200zl?
      Jakos przy niskim podziale chodzi.
      Są też konstrukcje za 3-4x wiekszą cene na arz za 30zł i to jeden na kolumne. Moim zdaniem cena w świecie produków audio jest mało miarodajnym wyznacznikiem (mam na myśli gotowe konstrukcje).

Ten bass relex nie wygląda za ciekawie. W jakich pokoju maja chodzić te kolumny ? Jak mały i w miare blisko ściany będą stać to wolałbym zrobić zamkniętą. Sciany podbiją bas i bedzie git. A jak podbiją te podbice w br to bedzie tragedia.
      Można oczywiście tego br mocniej stłumić i zmniejszyć efektywność działania ale bez pomiarów ciężko będzie ustalić optymalna ilość wytlumienia. Z drugiej strony takie działanie kieruje ch-ke układu w stronę obudowy zamknietej ...

Skomentuj

Ostatnio widziałem na elektrodzie kolumny na arn 188...
        Po dwa na kolumne w 70 paru l i br nisko strojonym...
        do nich jeszcze tc20 i arp...
        zwrtoki 1 th ...

Skomentuj

Yoshi_80, pokój nie za duży,może ma z 15m max.Jak do tej pory miał to ustawione w ten sposób że kolumny stały w odległości ok.metra od ściany (a właściwie okna),ich rozstaw jakieś 2 metry.Keyboard może z 1,5 metra od lini kolumn.

Dodam tylko że na próbe wsadziliśmy heco w te stare jego monitory (tam jest aktywna korekcja) i dodatkowo doszedł mój sub.Bardzo się koledze podobało i zdecydował się na uzupełnienie zestawu subem,może nie od razu ale jak najszybciej jak się da finansowo.Tak więc uważam że pchanie na siłe XW w br jest w takiej sytuacji troszke bezsensu.Ostatecznie zrobię 18L closed i jak czas mi pozwoli pobawię się wytłumieniem na mikrofonie.

[ Dodano: 2005-10-17, 19:54 ]
          P.S.
          Yoshi_80, ten arz bardzo się sprawdza tak mimochodem mówiąc.Sound Wave chyba najlepiej wie jakiego mi psikusa tym projektem zrobił.I to takiego bardzo miłego psikusa :)

Skomentuj

Seasa mozesz znalezc pod adresem www.qba.com.pl

Skomentuj

Dzięki serdeczne sdp, jakoś sie mi kuba zapomniał :)

Skomentuj

Skoro kolumny będą w miarę daleko od ściany to pokombinowałbym z bass reflexem. Mocniej stłumił zeby nie działał zbyt efektywnie. i spóbował na surowych kolumnach. Można pomyśłeć nad doklejeniem magnesu i przystosowaniu tego głosnika to br .

Skomentuj

Yoshi_80, nad magnesami to ja juz dawno myśle ;]
                  Dotarły właśnie te wynalazki,w closed wsadziłem i drze toto ryja środkiem jak głupie :P
                  Fakt faktem prowizorycznie uciąłem gdzies koło 4kilo,myślę że jak je pokatuje to nabiorą ogłady.
                  Mam plan jeden ostro wygrzać a drugi na surowo zostawic do pomiarów.Dziś próbowałem ale straciłem chęci jak zobaczyłem kalibracje,znowu cos mam powalone.Nastawiam sie na akcje w długi weekend.Powinno sie udać.

[ Dodano: 2005-10-19, 08:04 ]
                  Siedze i sie bawie.Gdyby zbić Qts poniżej 0,5 to przy zakładanych 22L jak sugeruje kilka osób i strojeniu na 45Hz wychodzi malinowo,F3 ciut poniżej 50Hz ,charka na akceptowalnym poziomie czyli nikną niekorzystne podbicia.

Kurcze,ale se zajęcie znalazłem :/

Skomentuj

Lepszy do br byłby ARN5614 - 4 omowa wersja ARN 165-01 z niemalowaną membraną. W symulacjach wychodzi nieźle w 26-28 litrach i strojeniu 38-42Hz. Głosnik ten ma Qts niewiele ponad 0,4.
                    Schematy proponowanych zwrotnic do niego są na http://amplion.wz.cz/tp-vyhybky2.htm .

PS. Była konstrukcja AuRa Rational Audio R6 na dwóch głośnikach przypominających te Tesle. http://www.auravos.cz/ i http://www.auravos.cz/frames.php3?inc=fotogalerie . Przy tym AuRa była dość znaną firmą w Europie - obecnie można by ją nazwać low-endową.

Skomentuj

avw, pewnie masz rację ale jest już niestety po fakcie.Głośniki już leżą na półce.Czekam jeszcze na magnesy,zobaczymy co to wszystko da.O zwrotke się nie martwie,będzie aktywny podział :)

P.S.
                      Jedna skrzynka już prawie gotowa,zdecydowałem sie na ok.16L.

Skomentuj

Jeśli będzie dudniło, wtedy upchniesz więcej waty wokół głośnika. W skrajnym wypadku wypełnisz objętościowo i zrobi się coś pośredniego pomiędzy BR a Elementem Stratnym.

Mnie kusi od dawna wykorzystanie starych obudów unirowskich od takich dwudrożnych prawie podstawkowców. Dlatego symulowałem rózne szesnastocentymetrowe Tesle w obudowie 26-28 litrów i najrówniej wychodził ten ARN-5614. Tylko że naprawdę to mi do niczego nie potrzebne ;-) więc zapału mało na razie do wykonania :-)

Skomentuj

avw, mam jeszcze nadzieje że magnesami zbije Qts do akceptowalnej granicy.Przy 0,45 robi sie malinowo.Ale pożyjemy zobaczymy.

Skomentuj

Czaruję...
                          X