Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw do kompa Logitech Z-5500, Koda, Tonsil.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw do kompa Logitech Z-5500, Koda, Tonsil.

Kolega chce kupic taki zestaw
    http://www.logitech.com/index.cfm/pr...CONTENTID=9486
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65985733

Wymagania:
    Pokoj: 10m2
    Zastosowanie: wszystko co da sie wycisnac z kompa (filmy, gry, muzyka <-- kolejnosci nie znam)Ogolnie mulimedialnie ale ramsztajn tez moze poleciec.
    Ma byc glosno dynamicznie i efektownie :)

Poprosil mnie o opinie na ten temat ...moje zdanie jest ze to fajny zestaw a zwlaszcza jezeli posiada THX'a to musi juz cos potrafic ...cena na allegro to okolo 1.2tys ...wiec nie tak sporo jak na caly komplet w ladnym dizajnie

Bass z 10" calowym przetwornikiem i troszke ponad 500rms'u na caly komplet

Jest jeszcze jeden pomysl ale to juz wieksze koszta i wiecej zabawy.
    Ma chlopak kolumny Tonsila. Moze kupic amplituner Yamahy. Dolozyc centrala i efektowe.
    I tez bedzie dzialac :) Kody lub Tonsila.
    Jest posiadaczem dwoch kolum wolnostojacych Tonsila ...moze sie da ulepic cos z tego
    dodaje fote glosnikow.
    A moze jakis gotowy zestaw Sonego lub cos podobnego bedzie jeszcze lepszy?

Ale biorac pod uwage ze nie jest audiofilem i chodzi baradziej o fun to mysle ze gotowiec bedzie duzo lepszy. Zestaw ma posluzyc jakis czas.
    Nie ma mowy o jakiejs wlasnej konstrukcji DIY bo chlopak jest zdolny ale pasja jego sa rowery :)

Tak czy inaczej prosimy o pomoc w wyborze fajnego zestawiku.
    Wszystkie pomysl beda brane pod uwage.

http://arton.info/catalog/product_in...roducts_id/927 kliknij na zdjecie zeby se powiekszyc.

Przypadkiem wczoraj na to trafilem, zadziwila mnie cena

Skomentuj

JA tego Logitecha widziałem w sklepie.. powiem tak:
      sub robi niezłe wrażenie:) nei wiem jak gra.. ale jutro sie postaram przejsc do sklepu i dodam cos od siebie:)
      A tak poza tym to ja bym cos sam poskładał:P A jak nei skladac to moze podokupywac jakies komplety...
      Jakis dobry amplituner.. itd...
      PS. Te Tonsile na jakies stare wygladaja?

Skomentuj

Re: Zestaw do kompa Logitech Z-5500, Koda, Tonsil.

Zamieszczone przez TatoTurbo
        moje zdanie jest ze to fajny zestaw a zwlaszcza jezeli posiada THX'a to musi juz cos potrafic
        to że ma THX nic nie znaczy... znajdź mi jakieś specyfikacje dotyczące norm THX... o ile w kinie (prawdziwym, nie domowym) te normy coś znaczą, to w przypadku sprzętu domowego (a tym bardziej komputerowego) znaczek THX oznacza tylko to ze producent nieźle się wykosztował...

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
          JA tego Logitecha widziałem w sklepie.. powiem tak:
          sub robi niezłe wrażenie:) nei wiem jak gra.. ale jutro sie postaram przejsc do sklepu i dodam cos od siebie:)
          A tak poza tym to ja bym cos sam poskładał:P A jak nei skladac to moze podokupywac jakies komplety...
          Jakis dobry amplituner.. itd...
          PS. Te Tonsile na jakies stare wygladaja?
          tak to prawda ..nie sa nowe
          Juz napisalem ze o skladaniu i budowaniu nie ma szans
          prosze o przeliczenie zajawkowosci do ceny
          moj kolega nie szuka czegos w co bedzie musial sie wsluchiwac zeby docenic wydane pieniadze
          mam nadzieje ze postep technowlogiczny jest taki ze te stare tonsile spokojnie bedziem mogl zamienic na zestaw logitech'a
          czy tak bedzie ?

[ Dodano: 2005-10-11, 00:09 ]
          Zamieszczone przez Zygmunt
          Zamieszczone przez TatoTurbo
          moje zdanie jest ze to fajny zestaw a zwlaszcza jezeli posiada THX'a to musi juz cos potrafic
          to że ma THX nic nie znaczy... znajdź mi jakieś specyfikacje dotyczące norm THX... o ile w kinie (prawdziwym, nie domowym) te normy coś znaczą, to w przypadku sprzętu domowego (a tym bardziej komputerowego) znaczek THX oznacza tylko to ze producent nieźle się wykosztował...
          a moim zdaniem certyfikat THX to certyfikat
          to jak ISO...
          sprzet czy duzy czy maly czy w drewnie czy w platiku musi grac tak jak wysoko mu poprzeczke mu wystawili

Skomentuj

Tym certyfikatem THX to można "się" co najwyżej podetrzeć. Sugerowałbym kupić zestaw normalnych wolnostojących kolumn 5.1, a nie wielkiego suba i 5 bzyczków (Logitech). Tylko to może być trudne, bo ciężko kupić DOBRY zestaw za takie pieniądze. Wszystkie ładnie wyglądają z zewnątrz, ale w środku możesz zastać niemiłą niespodziankę: żadnych wzmocnień, śmiesznie małe "plastikowe" magnesy i zwrotnice z dwóch elementów.

Skomentuj

TatoTurbo, Logitecha nie sluchalem. Za to sluchalem jego konkurencje od strony creativa (Gigaworks) i powiem ze warto. Gdzies tutaj na forum opisywalem dokladniej ten zestaw.

Co do THX... ..Certyfikat ktory ciagnie parametry kolumn i w jedna i w druga strone. Na plus i na minus... ...nie mniej jest to nawet bardzo dokladna specyfikacja i zestawy z THX to nie kot w worku.

zip, Mysle ze w przypadku logitecha (creativa) oczywiscie mowa tu o zestawach z najwyzszej polki obu producentow... ...ich wykonanie jest na bardzo dobrym poziomie.

Skomentuj

Czytałem gdzieś recenzje, że z-5500 wypada lepiej od gigaworksów pod względem subwoffera. Satelity na podobnym poziomie, pozdrawiam. Myśle, że kolega będzie raczej zadowolony, chyba, że słucha muzyki klasycznej to wtedy nie bardzo Pozdrawiam

Skomentuj

A ja powiem że słyszałem dzisiaj i widziałem ten zestaw Z5500.Powiem tylko tyle że szczene zbierałem godzine z ziemi !.

Tak ogromnego suba to ja nigdy nie widziałem w takich zestawach.Brzmiało to WYŚMIENICIE !!.Sam już planuje zakup tego zestawu.

Skomentuj

Ja też miałem okazje słyszeć te głośniczki w media markt. W sumie grają spoko, nie bardzo jest się do czego przyczepić, ale z drugiej strony, czegoś mi brakowało... ale w sumie może to kwestia miejsca w którym stały. W domku, tzn. w mniejszym pomieszczeniu odniósłbym może lepsze wrażenie, pozdro:)

Skomentuj

1200zł to nie jest wiele jak na 5.1 ....
                      w DIY zestaw 5.1 za tą kasw będzie dość przeciętny - bez 2 zdań...
                      może ktoś to pomierzy ??:)
                      sprzedałbym to co mam i kupił Logitecha :) -----> ble :)

Skomentuj

Za 1200-1400 kupisz gotowy zestam Amtech - pelna geba prawdziwe glosniki.
                        No oczywiscie bez napedu.
                        Tylko nie wiem co robi ten post na stronie DIY.

Skomentuj

no właśnie,
                          bez napędu....

Skomentuj

Zamieszczone przez MarekW
                            Tylko nie wiem co robi ten post na stronie DIY.
                            a co niby Ci sie nie podoba ?

Dzis kolega byl w Media...
                            i podobno bass mocno trzepnal bez przekroczenia polowy skali tak czy inaczej chyba wszystko przemawia za tym zestawem... sam zobacze jak: kupi, odpali i oczywiscie mnie zaprosi na odsluch

Skomentuj

Jesli na forum o samodzielnej konstruykcji, skupiajacej zapalencow tego tematu gada sie o marketowych pudelkach to odpadam:)

Skomentuj

W sumie Marek ma racje,troszke temat odbiega od działu.Myślę że powinien tu chyba interweniować moderator i przenieść topic w dogodniejsze miejsce.Tym bardziej że padło wyraźne hasło :
                                Nie ma mowy o jakiejs wlasnej konstrukcji DIY

Skomentuj

naprawde nie znam lepszego forum o takie zapytanie!
                                  prosze sie do mnie nie czepiac tylko jak ktos ma chec cos napisac to najlepiej w temacie
                                  nie bede sie tu rozwodzil na temat uzasadnionego lub nie postu bo nie taki sens!

ps. wg mnie to nie da sie nic ciekawszego ulepic nawet wlasnymi rekoma za 1,2tys w kwestii 5.1 Zastanawialismy sie czy lepiej jest stworzyc 5.1 z glosnikow ktore ma... jednak trzeba byloby wymienic w nich sredniotonowe przetworniki i ew. zorganizowac centrala i efektowe.

Skomentuj

A ja napisze tak wlasnie rozebralem poprzedni model Z-680 ktory kosztowal 2kzl.
                                    W srodku glosnik 8cali z duzym skokiem i owszem potwierdzam takowy jest. Do tego 7xTDA7293 i toroid na oko z 250W.

No ale jak to gra, sprzet kupiny byl dosc dawno i od razu zesmy do przodow wstawili glosniki wysokotonowe bo to wcale nie ma wysokich tonow! Ta msiedzi szerokopamowy glosnik bardzo miekki ze srebrnym pociskiem w srodku. Pieknie to wyglada ale beznadziejnie gra!
                                    Subwofer owszem daje czadu i niestety zdominowal muze. Nawet na minimalnym ustawieniu cos jest nie tak pozatym obudowa mikro miniaturowa a bas nie ma dolu Zestaw wlasnie trafil do mnie zeby zrobic cos z subem i bedziemy powiekszali mu obudowe.
                                    Nie wiem jak ten nowszy model ale widac ze glosnik weikszy tylko obudowa nadal mikroskopijna jak na tego kalibru glosnik. Sub pewnie moze sie podobac ale widze ze satelitki sie nie zmienily i to one sa tragedia tego zestawu.
                                    Wg mnie to szmelc do podlaczenia tylko do komputera zeby cos brzeczalo. O kinie domowym czy malej imprezce nie ma mowy.

Skomentuj

irek, masz racje tylko dawny Z680 jest jest wiele mniejszy niż nowy Z5500...

Skomentuj

no wlasnie ile jest mniejszy?
                                        Bo ja dzis z godzine szukalem w necie wymiarow subwofera od z-5500 i wiem tylko ze ma glosnik 10cali a z-680 mial 8calowy. Na oko wyglada ze obudowa sie nie zmienila tylko glosnik jest wiekszy. Czyli jeszcze wieksza tragednia bo 10cali w 15litrach to chyba przesada.
                                        Satelitki wygladaja na takie same i dzis mierzylem ich charakterystyki, oj tragedia straszna! brak gory zostal uzupelniony podbiciem we wzmacniaczu wiec nawet liniowo nie da sie posluchac na innych kolumnach. Dziwne jest to ze w z-680 i tak bas dominowal a oni jeszcze powiekszyli glosnik niskotonowy!?

Skomentuj

Czaruję...