EZO, MarekW, uważam, że w szczególności ARN150 nadaje sie do monitorków lub kolumn ala Yoshi ale nie do suba! przecie pakowanie 4(!!) małych głośników jest po pierwsze nieopłacalne bo za cene 4 ARN można juz wyrwać legende tonsila która pod każdym względem je zabije, a po drugie jako że te głośniki są zaprojektowane tak by stosować je w typowych konstrukcjach 2Way nie w subach, po co komu sub który przenosi niskie czestotliwości jak typowy monitor a o SPL przy tych częstotliwościach lepiej nie wspominać...
Ja osobiście uważam iż w roli głosnika do taniego suba lepiej spisze sie choćby ww. Stx lub nawet ARN226, który mi nie przypadł do gustu ale i tak jest niezłą alternatywą.
bylem na stronce stxa sa tam kolumny. podane sa wymiary, zastosowane w nich przetworniki wiec wystarczy w programie obliczyc br dorobic zwrotke i mamy kolumny gotowe. mam racje?
czemu arn 312 hm... niski Qts, wysoki SPL 90 dB, czyli nie tak źle, bo może i więcej wydamy na głośnik ale za to mniej na wzmacniacz, oczywiście cena jest dość wysoka ale dla miłośników tesli: why not??
Ostatnio ja się właśnie planuje wybić z tłumu ,
jednak na sowje nieszczęście mam es 250 i stereo na arn 150 + arv :)
może do CA coś oryginalnego wymyśle :)
Prawda jest taka, że powinno się pisać dozbieraj kasy i wtedy się rozejrzyj. Szczególnie powinno to wypływać od użytkowników co mają dłuższy staż na forum. A ARN 150 na suba to rzeczywiście pomyłka... jak dla mnie to one kiepsko pukają, nie wspominając o efektywności, średnicy i mocy. Pozdr
Wracając jeszcze na chwile do tematu poruszonego wyzej ARN312... mysle ze to głośnik dobry do kolumn 3Way(wysoki spl) ale jakoś nie widze go w subie bo z x-max rzędu 4,75mm i takimi sobie parametrami nie uważam ze jest wart swojej ceny, pozatym słyszałem dość mało ciekawe opinie nt. tego przetwornika ale sam osobiscie go nie słyszałem. Osobiscie zamiast ładowac sie w przerośnietego TVM wolał bym dozbierać kasy i kupic jakiegoś SLSa lub BSW. Takie jest moje zdanie w tym temacie
krążą opinie ze slsy też do 3 way a nie do suba :)
BSW do suba się jak najbardziej nadaje,
ale nie starajmy się ograniczać,
ktoś chce być oryginalny, a wszyscy go już na początku zjeżdżają...
Moje zdanie jest takie - bierz 312 i miej wszyskiw w **** :)
Jak na suba będzie za słaby to po pewnym czasie kupisz drugiego
i zrobisz sobie 3 way :)
takero, owszem sls nie jest głośnikiem jedynie do subwoofera, wieksze modele(10',12') nawet dobrze sobie radzą w 3way.... ale w subach wcale nie gorzej jak nie lpiej. Twoje rozumowanie co do ARN312 moim zdaniem jest bez sensu, pakujesz kase w taki sobie przetwornik, wkładasz go do suba a jak będzie chała to dokupujesz jeszcze jeden i walisz oba w 3way... dla mnie pozbawione logiki, jezeli chcewy robic kolumny to przy wyborze głosnika kierujemy sie innymi parametrami niz przy wyborze głośnika do suba. Uważam też ze jeśli kogoś nie stać na eksperymenty powienien sobie je odpuścić bo czesto miesiącami zbierana kasa zostaje wywalona w błoto kiedy sie okazuje że dany przetwornik nie spełna naszych wymagań. A co do ARN312 słychać raczej mało ciekawe opinie, przynajmniej ja takie słyszałem i bał bym sie wywalać prawie 200zł na coś nie sprawdzonego.
Skomentuj