Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino domowe na ARZ660X

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cytat:
    Głosniki z Ots powyżej 0,66 polecane są do TL

:)
    nc
    przykładem niech będzie AL130 8R który z qts 0.36 zchodzi lepiej niż większość subów na tym forum :)
    no ale nie nadaje się do TL :)

nie słyszeliscie to nie mówcie :P

Skomentuj

Takero - im więcej piszesz tym lepiej widać czego jeszcze nie wiesz ;-)

Z faktu, że głośnik o Qts>0,66 najlepiej się nadaje do TL nie wynika że głośnika o Qts<0,66 nie można zastosować w TL. To są elementarne zasady logiki "Watsonie", które radzę ci stosować podczas czytania postów :-)

Ściągnijcie sobie Speaker Pro ze strony Visatona i poczytajcie manuał do niego a wszystko będzie jasne. Ten programik ma również opcje liczenia TL i tuby. I oczywiście można je policzyć dla każdego głośnika niezależnie od jego Qts i BL. Tylko w jakim celu to robić? Cel Accuhorna jest znany - wziąć kasę od ludzi, którzy zamiast czytać woleli wynajdywać "dynamit" od początku. Zwłaszcza takich którzy z hi-endem zaczynają obcować przeglądając ich grafomańską stronę internetową.

cyt:"głośnik z qts >1, fs 75hz i malutkim xmax to po prostu wymarzony głośnik do TL"
      - taki głośnik, to przede wszystkim głośnik do niczego, a dopiero w drugiej kolejności może do czegoś. Można go zastosować jako sufitowy do nagłaśniania korytarza :-)

cyt:"przykładem niech będzie AL130 8R który z qts 0.36 schodzi lepiej niż większość subów na tym forum"
      - hahaha - dobre, ale nawet "na tym forum" żaden sub nie ma tak rewelacyjnej efektywności jak VIB 130 AL = 76 dB przy 50 Hz ani szczytu rezonansowego przy 60 Hz (chyba że ktoś robił w obudowie zamkniętej ;-)

Głośnik o takich parametrach jak ARZ w obudowie zamkniętej pociągnie do 100hz i to z podbiciem. Labirynt trochę obniża rezonans poniżej Fs obciążając membranę dużą masą współdrgającą ale nadal będzie silne eksponowanie średnicy chyba że strojenie labiryntu wypadnie dość wysoko a wylot będzie efektywnie promieniował (ale to nie jest tuba)

Dobre zastosowanie tego ARZ to jest kawał starej deski do prasowania - obudowa otwarta. Gorzej nie będzie ale sporo taniej :-)

Bez układu rezonansowego - jak ten w Cheap Trick 193 Monacora, większość szerokopasmowców nie zagra pełnym pasmem.

ps. czyją miarą Ty oceniasz innych - zajumaną ? :-)

Skomentuj

Oczywiscie ze accuhorny nie sa tubami bo tuba jest przed glosnikiem i wzmacnia pelne pasmo czestotliwosci. Transmision Line (TL) zwana labiryntem ma za zadanie prace w zakresie basu tak jak obudowa zamknieta czy bass-reflex.
        Klucenie sie jakie parametry ma miec glosnik do TL czy tuby jest bez sensu bo kazdy moze w kazdej obudowie pracowac oczywiscie z roznym efektem. TL moze byc z linia rozszerzajaca sie czy zwerzajaca albo po prostu prosta w dodatku na koncu mzoe byc zamknieta. Ten rodzaj obudowy jeszcze przez nikogo naswiecie nie zostal dokladnie opisany! Amator moze sobie zrobic tunel i cieszyc sie tym ze cos gra nie majac o 90% problemow pojecia.
        Moje pierwsze glosniki tubowe byly zrobione z glosniczka 0,2W od radia a za tube robily dwa kubki, jeden od lodow hortexu a drugi byl to zwykly kubek do napojow, to byly czasy szkoly podstawowej i widze ze sporo kolegow chce po kolei wszystko przezyc jak jak. Wiec zalecam eksperymenty na czymkolwiek czy na haj-endowym ARZ-ecie. Ja w tamtych czasach nie mialem internetu i moze lepiej bo do wszystkiego dochodzilem sam bez subiektywnych opinii innych.

ARZ jest idealny do tanich lekkich systemow naglosnieniowych i to wlasnie dzieki temu glosnikowi Lepper poradzil sobie na mownicy mimo wylaczenia mu mikrofonow. Chyba wszystkich oczarowal haj-endowym dzwiekiem :)

Skomentuj

Irek - dokładnie o to chodzi. Ale są głosniki które z pewnych względów będa się lepiej nadawały do tuby niż do BR lub Closed a inne lepiej nadadzą się do TL niż do tych trzech pierwszych. Sztuka polega na dokonaniu wyboru, a nie pchaniu wszystkiego jak leci w dowolną obudowę żeby było oryginalnie, inaczej niż mają inni.

Accuhorn nie tylko nie jest tubą ze wzgledu na obciażenie jednej strony membrany. Moim zdaniem ma na tyle małe wzmocnienie akustyczne że w zasadzie jest labiryntem (który rozszerza się ku wylotowi własnie dla wykorzystania tego wzmocnienia).
          Labitynt tym się różni od TL że zazwyczaj jest krótszy a jego wylot umieszczany jest na takiej długości fali zeby mógł efektywnie promieniować. Labirynty czesto są słabo wytłumiane - podobnie jak tuby.

Prawdziwy TL to linia stratna w której wnętrzu cała energia tylnej strony membrany ma być stracona - to co promieniuje przez tył tunelu jest pomijalnie małe. TL odgradza akustycznie energię przedniej części membrany od tylnej podobnie jak Closed, ale bez podnoszenia częstotliwości rezonansowej Fb.

Skomentuj

Z faktu, że głośnik o Qts>0,66 najlepiej się nadaje do TL nie wynika że głośnika o Qts<0,66 nie można zastosować w TL. To są elementarne zasady logiki "Watsonie", które radzę ci stosować podczas czytania postów :-)
            kolega matematyk :)
            z logiki wynika że skoro głośniki o qrs>0.66 są najlepsze to te o qts <=0.66 najlepszymi nie są, więc dlaczego większość fitmowych konstrukcji powstaje właśnie na takowych ?

cyt:"głośnik z qts >1, fs 75hz i malutkim xmax to po prostu wymarzony głośnik do TL"
            - taki głośnik, to przede wszystkim głośnik do niczego, a dopiero w drugiej kolejności może do czegoś. Można go zastosować jako sufitowy do nagłaśniania korytarza :-)
            widze że bystry kolega nie potrafi zauważyć ironii - za dużo matematyki , a za mało polskiego :)
            Sam to napisałeś na 1 stronie więc widzisz jak szybko zmieniasz zdanie ....

hahaha - dobre, ale nawet "na tym forum" żaden sub nie ma tak rewelacyjnej efektywności jak VIB 130 AL = 76 dB przy 50 Hz ani szczytu rezonansowego przy 60 Hz (chyba że ktoś robił w obudowie zamkniętej ;-)
            oceniasz jakość konstrukcji na bazie SPL ??
            troche dresiarsko - co zdaje się być prawdą sądząc po tym jak nie lubisz :
            chłopaczków w portkach z krokiem do kolan.
            ...

ps. czyją miarą Ty oceniasz innych - zajumaną ? :-)
            widać że na polski się nie chodziło , a szkoda :)
            wg mnie żeby kogoś ocenić trzeba tą osobę najpier znać ...

Skomentuj

"Kolega" potrafi wyczuć ironię bardzo dobrze i odpowiada ironią na twoją ironię, której nie potrafisz wyczuć :-)

Przeczytaj co napisał "irek" w powyższym wpisie. Accuhorn nie jest tubą. Jest labiryntem - czyli jak wolisz rodzajem TL. Czyli tym w czym można zastosować ARZ żeby wydusić z niego trochę więcej dołu.
              Co nie zmienia faktu że jeszcze lepiej nadaje się do Lepperowskiej szczekaczki :-)
              To nadal nie jest pełnopasmowiec zbliżający się jakością choćby do mini monitorków.

Można też zobić dla niego dużą obudowe otwartą - będzie najtaniej (właściwie taka obudowa daje miejsce na sporo inwencji akustycznej i to za przysłowiowe grosze).

Teraz proste zdanie logiczne - wszystkie głośniki można zastosować w dowolnych obudowach, także głośniki o Qts>0,66. Głosniki o Qts<0,66 dobrze się sprawują także w obudowach innych niz TL. To dla ciebie nie jest za trudne - takero ? ;-)

ps. to jak to jest - możesz oceniać ludzi miarą, której nie masz - czyli inną miarą niż swoją ? ? ? ;-)

Skomentuj

avw, dokładnie jak mówisz ale nie zawsze parametr idzie w parze z tym co chcemy uzyskać,napewno nie raz się z takimi skrajnościami zetknołeś.Tu jest dość podobnie ale wiadomo,hi-fi to to napewno nie jest.Ale nie oto chodzi.Głównie chodzi o eksperyment a ten głośnik jest wręcz idealny,idealny bo tani i sprawdzony (mam dostęp do nero 125).
                A jak gra?Jak dotąd nie znalazła się choć jedna osoba której by się to granie nie podobało,tuba dużo zmienia w brzmieniu jak i sam filtr.W połączeniu z subem jest jeszcze lepiej.
                Mam tylko tą nadzieje że w końcu dojdzie do spotkania z Sound Wave i z rzetelnych ust padnie rzetelna opinia.Ja na razie czekam na drugą wersje a tymczasem odpalam hornresp-a :)

Skomentuj

Umberto - jesli chodzi o eksperyment to w ogóle Tesle sa niezłe do tego celu. Są tanie i mają dobrze podane parametry, jest na nich wiele konstrukcji.
                  Tylko ten "horneresp" oblicza prawdziwe tuby - nie takie niby tuby jak w Accuhornach. Więc głośnik obciążany będzie komorą zamkniętą z jednej i tuba z drugiej strony. Jeśli chcesz poeksperymentować zrób labirynt dwuprzebiegowy - może byc rozszerzany może być zwężany (będzie wtedy mniejszy). Plus jest jeszcze taki że jesli nie zagra jak chcesz to będzie wyjście dobudować wysokotonowy nad obudową.

W kinie domowym ARZ nie nadaje się na satelitę. Bardziej może pasować Monacor SPH-60X - cena 89zł.

Skomentuj

avw sęk w tym że ja w tym temacie dopiero raczkuje :)Mojego guru gdzieś wcięło :/

Skomentuj

po ostatnich postach troche sie wyjasnilo i wychodzi na to ze "Tuba ARZ" to nie zadna tuba tylko TL?

Skomentuj

dragon, do końca to ja już sam nie wiem.Rodzaj kanału a raczej jego proporcje w stosunku wlot/wylot raczej mi nie pasują pod definicje LT.U mnie sie rozszerza ku wylotowi czyli typowa tuba.Z tego co wiem w LT jest odwrotnie.
                        Jak to wkońcu jest może sie dowiem niebawem,powstaje nowy projekt a nawet dwa niezalezne.

Skomentuj

typowa tuba to jest tak jak pisal avw, tylnia czesc membrany promieniuje do zamknietej obudowy a przednia czesc promieniuje w tunel

przykladem sa tuby estradowe...

Skomentuj

dragon, nie wiem,wiem że jestem po wizycie SW i Scootera.I pomijając to co to faktycznie jest wrażenia są...No właśnie,może ich zapytacie.

Skomentuj

naprawde bylem w niezłym szoku jak to gra - mialem te głośniki w closed 30L i to tak jak bym porownywał..... hmmmm tego się nieda porównać :) głośniki mnie poprostu oczarowały :) nawet nieprzypuszczałem że to tak moze nisko a zarazem dynamicznie grać - poprostu super :)

Skomentuj

umberto to byla proba tego projektu z przed kilku tygodni ??? czy wprowadziles jakies zmiany ?

Skomentuj

To jest pierwsza wersja bez zmian.No nie licząc wrzuconej do środka piłki ;D
                                  Ale to już nie moja robota.

Skomentuj

Zamieszczone przez avw
                                    Tylko ten "horneresp" oblicza prawdziwe tuby - nie takie niby tuby jak w Accuhornach. Więc głośnik obciążany będzie komorą zamkniętą z jednej i tuba z drugiej strony.
                                    A dlaczego tuba "ładowana" od tyłu to nie prawdziwa tuba? Stosuje się zarówno rozwiązania z komorą zamkniętą jak i z jedną stroną membrany promieniującą swobodnie. Hornresp liczy jedne i drugie. O ile dobrze pamiętam wystarczy wczytać mu pojemność komory zamkniętej 0.

Skomentuj

Nówka sztuka,jeszcze nie śmigana :)

Skomentuj

ten lewy gorny rog sie wypelnia czyms ??

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                                          To jest pierwsza wersja bez zmian.No nie licząc wrzuconej do środka piłki ;D
                                          Ale to już nie moja robota.
                                          No ale teraz widze ze obudowa ulegla zmianie, wylot jest z przodu :) Czy tunel jest wykonany z blachy czy z plyty hdf ?

Skomentuj

Czaruję...