Ta płyta to tzw.plecówka,w puste przestrzenie tradycyjnie wsypałem piasek kwarcowy i zawibrowałem.Ładnie gra.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kino domowe na ARZ660X
Collapse
X
-
Drodzy koledzy,nie chcę się rządzić i robić plagiatu.Co prawda Tomaszo zamieścił publicznie projekt ale bez jego zgody nigdzie go nie skopiuje.Zresztą co za problem skoczyć na elke i sobie druknąć.Gdyby to była wielka tajemnica to pewnie by mi puścił tylko na PW a tak...
A plecówka to taka dykta co sie nią tył mebli obija.Poprostu dykta.
Wibrowanie to poprostu w trakcie sypania piasku uderza (puka) się lekko w ścianki obudowy np.młotkiem aby wywołać drgania co pomaga ziarenkom sie ułozyć we wszelkich zakamarkach.
Skomentuj
-
Umberto to ktora wersje uwazasz za lepsza - z obudowa tomasza czy sw ? czytalem opis i tu i na elce , calosc jest pasjonujaca. Czy ta plecowka nie wchodzi w drgania czy moze cala przestrzeń za nią jest wypełniona tym piachem ?
[ Dodano: 2005-10-30, 02:01 ]
Ah i jeszcze prosba - czy mozesz podac wymiary wg nowego projektu ? wysokosc,szerokosc i glebokosc. To co tomaszo napisal na skanie kartki odbiega widocznie od tego co wykonales :)
[ Dodano: 2005-10-30, 07:55 ]
Przespalem sie z tym projektem i jeszcze jedno pytanie przyszlo do glowy. Czy dolna czesc tunelu musi byc zaokrąglona ? Czy byla by duża zmiana w dzwięku gdyby nie stosowac zaokrąglenia (mowie tylko o dolnej czesci tuby) z tej dykty tylko ukośne zalamanie z kawałka deski ?
Skomentuj
-
Tato Muminka, ja sie proponuje wstrzymać i śledzić elke.Tomaszo wspominał że to tylko wstęp.Wiele może się jeszcze zmienić na korzyść dźwięku.Ja będe się starał nabierząco wprowadzać myśli Tomaszo w czyn.
Co do zaokrągleń to myślę że są korzystniejsze niż wszelkie kanty ale pewnie nie ma to wielkiego znaczenia.Wymiary natomiast mam takie jak podaje projekt do 2 załamania,dalej już troszke dopasowałem szerokość tuby do posiadanej obudowy.Od tego odcinka jest szersza niż w projekcie.
Skomentuj
-
Naturalnie sie nie obraze - mozna zamieszczac :) Podane na forum nie kupione - doceniam jednak taka postawe, zeby tak kazdy... :)
Klociliscie sie na temat parametrow, samych konstrukcji... To jest tzw. scooper - wszystko jest na elektrodzie, przy okazji ustalania i projektowania tuby eqtom 2.25, kiedy sam jeszcze zdobywalem info na ten temat i dopiero co sie zainteresowalem glebiej tubami (czemu tak pozno?...) w temacie podanym przy okazji terazniejszej ARZ6608.
Ogolnie doszedlem do wniosku, ze tutaj nie ma co szalec - generalnie mozna dla tego glosnika z duza dobrocia (a wiec slabym napedem) zrobic tube (juz bardziej tube niz TL bo podchodzaca pod logarytmiczny scooper) pracujaca z wyzszza skutecznoscia na basie - ale niskie EBP powoduje, ze pasmo dzialania tuby sie bardzo ogranicza i okazaloby sie, ze mozna wycisnac prace w zakresie oktawy pub prawie oktawy - tutaj napewno nie nizej niz 55 - 60 Hz. Jest to obarczone powstaniem paskudztw na gornym skraju przetwarzania - ktore bardzo moglyby pospuc wrazenia...
Tutaj nie mozna stosowac - w tym projekcie - komory sprzegajacej, stad koniecznosc stosowania obojetnego akustycznie wypelnienia - dodanie komory powoduje powstanie rezonansow na skraju... Komora nie powinna byc wieksza niz 0,8 - 1 litr.
To jest w sumie bardziej liniowe niz logarytmiczne, mozna na sile pchac pod definicje TL - ale bedzie to BLEDEM, z uwagi na brak podstawowej wady TL - dziur na czest. harmonicznych rezonansowej. Tutaj tego nie ma, choc char. jest pofaldowana - jednak nie powinno to sprawiac zadnego klopotu, tak samo jak dziwna w zwiazku z tym faza - jest jeden glosnik, dolozenie subwoofera nie bedzie sprawialo klopotow na samym dole.
Ogolnie odnosnie tub znajdziecie pod wskazanymi miejscami - warto przeczytac, po co szukac samemu, skoro juz ktos zadal sobie ten trud, nawet przetlumaczyl conieco...
Odnosnie TL jest wiele w temacie "16Hz za niewielka kase" - w akustyce. Powiem tylko i az tyle - nie sa tam parametry az tak krytyczne.... Ogolnie jest taka sama zasada - im lepiej tym lepiej, czyli lepiej dac glosnik z duzym Bl i niskim kutasem - bedzie lepsza kontrola i jeszcze szybciej. NAJWAZNIEJSZY i jedynie krytyczny jest skok pojemnosciowy - czyli jak najwieksza pow. membrany i jak najwiekszy skok dopuszczalny. Jak przeliczac - jest w temacie wyszczegolnionym o opisach programow symulacyjnych - akustyka - elektroda.
Skomentuj
-
witam fajny temat słuchałem tej arz-tki na kinie i mnie się podobała jej szczegółowość i uważam że w kinie może się sprawdzić. Chodzi tu głównie o budowanie sceny , u mnie grało 5 sztuk luzem i najlepsze efekty dawało pochylenie je pod kątem 45 stopni. Problem pojawia się gdy chcemy je upchnąć w sensowną obudowę. Rozwiązaniem mogła by być obudowa, która w sposób minimalny obciążała by tylą część membrany . Wtedy wysokie by pozostały a dolne uzupełnić subem
Skomentuj
Skomentuj