Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino domowe na ARZ660X

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ja nic nie pisze ze zlosliwosci i znam arzeta od kilku lat a w mojej firmie jest to niezastapiony glosnik. Wiele ludzi kupowalo go do naprawy starych tonsili czy innych kolumn glownie ze wzgledu na smieszna cene. Ale po pewnym okresie sluchania kazdemu sie ten glosnik nudzil. Nie ma co go porownywac jakosciowo do duetu niskosredniaka i wysokotonowki. W naszych urzadzeniach w najtanszym sprzecie wystepuje sam ARZ w nastepnych modelach ma juz piezaka za 1,5zl i o wiele lepiej to gra.
    Co do wielkosci to owszem ARZ ma 20cm srednicy i takiej szerokosci moze byc obudowa. Pokaz mi tylko firmowe satelity czy nawet fronty z tak duzym glosnikiem!!??

Jedna rada dla tych co chca kupic ARZ-eta od razu radze sprawdzic glosnik na duzym sygnale i niskich tonach jest sporo niedorobek produkcyjnych, najczestrze wady to niedoklejone zawieszenie gorne i obcierajaca cewka.

Na koniec to chcialbym przypomniec ze ARZ nie jest nawet glosnikiem klasy hi-fi wiec glupota jest robienie z niego haj-endu. Dokladnie to samo mozna by zrobic z alfredem czy innym szerokopasmowcem marki 888.

Skomentuj

heh powiem tak, ostatnio wymienilismy memble w domu i ucieszony plyta grubosci 2cm mialem z glowy koszta za material :), jesli chodzi o przyciecie to nie wiem jak w marketach ale wujek ma warsztat i przyciol mi profesionalnie bez zadnych strzepow itp. takze jesli macie dobre plyty z mebli to najlepiej do najblizszego warsztatu isc a nie bawic sie w recznie ciecie

ps. umberto, jak ogladalem fotki twojej tuby to mam wrazenie ze z tych samych mebli ja robiles co ja

Skomentuj

ja mam ręczną płytę tarczową czy jak to się nazywa,
        do tego zrobiłem prowadnice,
        i musze powiedzieć że z pomocą Taty :)
        wychodzi mi to świetnie :)
        Skoro już mam płytę (a mam całą piwnice - na zapas zbierałem :))
        to po co mam kupować ?

Skomentuj

co do ciecia to trzeba dac tarcze z drobnymi ostrzami i dorobic sobie wózek do pily:)

wtedy wszystko wychodzi RÓWNO !!

Skomentuj

ja nie mam zbyt drobnych ,
            mają w dodatku kolce z vidi,
            a mimo to jest równiutko...
            chodzi raczej o jakość piły i tarczy :)

Skomentuj

irek, jakoś sie nikt nie przejął Twoim straszeniem.A wiesz dlaczego?Bo zbyt wrogo jesteś nastawiony do ekstremalnych koncepcji.To co dla Ciebie wydaje sie być beznadziejne dla innych jest bardzo dobre.Nie pisze tych słów aby Ci dokuczyć czy cos w tym stylu,absolutnie.Chciałbym tylko abyś troszke przymykał oko na pewne koncepcje,poprostu Ty wiesz,ja wiem,kto inny tez wie o pewnych niedoróbkach,niedociągnięciach.I tyle.Ale to nieznaczy że nalezy definitywnie i publicznie krzyczeć NIE!NIE RUSZ BO TO SYF!Bo tak nie jest.Mnie sie osobiście znudziłom 2 czy 3 way,wkoło to samo,ile można męczyć.Z arz-tem znalazłem nową droge,nowe brzmienie,inny świat.Wiem że te ostatniem słowa wywołuja u Ciebie śmiech tylko nie wiem czy do końca słuszny.Pozwólmy więc aby każdy robił to co chce i bardziej pomagajmy w tym niz szkodźmy.Ile ludzi tyle opini a ta tesla ma więcej zwolenników niz przeciwników.Nie wierzysz to przejżyj zagraniczne fora.Coś w tym jednak jest.

Skomentuj

moze podam troche skrajny przyklad... ale jak zbudowalem swojego pierwszego suba na lw800 to tez wydawalo mi se ze jest to fajne ale szybko zmienilem zdanie co do tego arz to sie nie wypowiadam ale apropo szerokopasmowek to mialem eltrony 100 i mnie sie to nie podoba ... glosne jak cholera to fakt ale krzykliwe bas twardy niezaniski...mi nie odpowiada co kto lubi...ale nie mowie NIE...i tak pewnie kiedys poprobuje z tymi tubami bo to wkoncu cos innego a czy to bedzie dobre czy zle to inna sparawa napewno bedzie to nowe DOSWIADCZENIE...

Skomentuj

I oto właśnie chodzi,tak trzymać!

Skomentuj

ważne jest aby iść do przodu , a nie stać w miejscu ...

Skomentuj

Iść do przodu z ARZtem który się nadaje do radiowęzłowej sieci na 100V?
                      To jest ta ekstremalna koncepcja ;-)

Na pierwszy rzut oka widac że on się raczej nie nadaje do tuby. Bardziej do linii transmisyjnej.

Napatrzyliście sie Accuhorny, które nawet obudowy nie mają za swoją cenę, grają jak kiszką stolcową, a tylko dużo kosztują jak hi-end. Więc się napaliliście niczym szczerbaty na sucharki :-)

Jeśli satelity na szerokopasmówkach to już lepiej chyba Monacor SPH-60X http://www.monacor.pl/catalogue.phtm...=62&SubKtg=513

Skomentuj

avw,
                        czy wiesz jakie parametry predestynują głośnik do TL?
                        chyba nie ...
                        Pozatym właśnie do tuby te głośniki nadają się znakomicie...

Pozatym poczytaj najpierw o czymś o czym chcesz się wypowiadać ...

BTW słyszałeś Accuhorny??
                        Bo z tego co piszesz to pewnie bardzo wnikliwie
                        Podejrzewam że dobrze na obrazku ich nie widziałeś ...

Skomentuj

no napewno bym nie powiedzial ze konstrukcje z arz sa krokiem naprzod... raczej krok wstecz jesli idzie o technologie to arz jest kapke hmmm ladnie mowiac stary... za to jest to napewno cos nowego dla kogos kto nie mial ztym stycznosci...

Skomentuj

"do przodu" nie zawsze znaczy drożej...
                            czasami "do przodu" znaczy lepiej...
                            czyli bardziej zaawansowana konstrukcja - tuba, tl , a nie ciągle banalny br,
                            pozatym chyba prawie nikt z Nas nie będzie eksperymentował na głośnikach
                            za setki zł, dlatego kupuje się arz - jak nie wyjdzie - trudno - 30zł w plecy,
                            a nie 300 ...

Skomentuj

Zamieszczone przez avw
                              Na pierwszy rzut oka widac że on się raczej nie nadaje do tuby. Bardziej do linii transmisyjnej.
                              chyba na odwrot

wiekszosc osob ktora sie tu wypowiada chyba go w zyciu nie slyszala i ciagle mam wrazenie ze wymagacie od niego nie wiadomo jakiego dzwieku, basu jak z dobrej 8 calowki i super sopranow, jakby wygladal bardziej nowoczesnie - inna membrana, brak brzydkiej tubki, ladniejszy kosz i wiekszy magnes - to kazdy by go wychwalal oh jaki on piekny

znajdzcie cos lepszego za 25 zł... a co do pojscia do przodu zy cofania sie ... ja to traktuje jak eksperyment bo tuba to cos innego niz typowe obudowy i zawsze jakies doswiadczenie z tego bedzie, sam glosnik nie jest zly, sma sie zdziwilem gdy pierwszy raz go odpalilem

tak jak mowil umberto: gdyby ten glosnik kosztowal ponad 100 zł to calkiem inne opinie by byly

Skomentuj

Takero - to że odmienne zdanie opierasz na skromnej wiedzy nie upoważnia cię do pisania mi krzykliwych postów na piva.

Accuhorny raczej nie są klasyczną tubą. Na wygląd dają raczej małe wzmocnienie - przypominają labirynt.
                                Poza tym grają do dupy.
                                Takie ARZty były w radiach Tesli z lat 40stych i 50tych i tak grają te nibyhorny. To na pewno nie jest krok naprzód. Chyba że za taki krok uważasz zrobienie obudowy ze sklejki za 7000 złotych para?

Umberto - Do tuby nadają się najlepiej głośniki o Qts poniżej 0,25. Głosniki z Ots powyżej 0,66 polecane są do TL. Zazwyczaj maja miękkie zawieszenie (ARZ ma sztywne ale to wynika z małego Xmax - gra bardziej średnimi i niewielkie wzmocnienie np. labiryntem może mu pasować na dole, ale hi-endu z tego nie będzie).

Skomentuj

przy liczeniu tuby do glosnika nie ma znaczenia QTS i ciagle mylisz LT z tuba!

Skomentuj

Dragon - przeczytaj manuał do jakiegokolwiek symulatora. Wystaczy nawet to co QBA wysyła z głosnikami. Tam masz opisane jakie o jakim Qts głośniki są najlepsze do zastosowania w obudowie tubowej a jakie do TL.

Chyba, że lubisz "umcy bum bum" i chłopaczków w portkach z krokiem do kolan.

Nie wiem skąd wywnioskowałeś że mylę tubę z TL

Zaciekawię cię jeszcze bardziej - labirynt to nie jest TL.

Skomentuj

Transmission Line zweza sie ku wylotowi - Tuba (Horn) rozszerza ku wylotowi

takze nie wiem czemu na ta tube mowiles TL

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...highlight=tuba

tu masz o tubie prawie wszystko i nawet odpalajac program do symulacji tuby (hornresp) to zauwazysz ze taki parametr jak QTS nie ma znaczenia

Skomentuj

Mówiłem że Accuhorn przypomina bardziej labirynt niż tubę.

Nie każdy kanał akustyczny który się rozszerza ku wylotowi jest stricte obudową tubową. Może tak wyglądać ale jeszcze musi spełniac jej role.

PS. Dragon - skoro podałeś ten link do "elektrody" ale zauważ na jakim głośniku postanowili tam zrobić tubę i porównaj tę ich Beymę z Teslą ARZ (zobacz ich BL i Qts, popatrz na układy magnetyczne). Jeszcze raz polecam, przeczytaj jakiś manuał do symulatora, albo materiały Visatona czy Intertechniki.

Skomentuj

Takero - to że odmienne zdanie opierasz na skromnej wiedzy nie upoważnia cię do pisania mi krzykliwych postów na piva.
                                          po 1 - napisałem apropos postu który dałeś w topicu do umieszczania gotowych projektów zwrot.
                                          po 2 - nie oceniaj mojej wiedzy, nie znasz mnie więc na jakiej podstawie to piszesz ??
                                          po 3 - "smarku" to możesz mówić to nie wiem kogo, ale napewno nie do mnie !!

Za to widze że Ty masz głęboką wiedze :
                                          głośnik z qts >1, fs 75hz i malutkim xmax to po prostu wymarzony głośnik do TL... :)

Accuhorny raczej nie są klasyczną tubą.
                                          klasyczną tube masz napewno w bagażniku w wozie :)

Chyba że za taki krok uważasz zrobienie obudowy ze sklejki za 7000 złotych para?
                                          zrobienie kolumien wartych 7000zł za mały ułamek tej ceny to chyba nie jest źle :)

Głosniki z Ots powyżej 0,66 polecane są do TL
                                          :)
                                          nc
                                          przykładem niech będzie AL130 8R który z qts 0.36 zchodzi lepiej niż większość subów na tym forum :)
                                          no ale nie nadaje się do TL :)

niewielkie wzmocnienie np. labiryntem może mu pasować na dole, ale hi-endu z tego nie będzie).
                                          masz ciekawe teorie :)

[ Dodano: 2005-10-23, 15:59 ]
                                          chłopaczków w portkach z krokiem do kolan.
                                          nie oceniaj innych swoją miarą :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X