Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

szerokopasmowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chyba zimowa nuda ;]
    A zmienić zmieni wiele,wygląd no i mase.

Skomentuj

i cene ;]

Skomentuj

wygląd no i mase,cene ;]................ jak wyglada technologia budowy takiej obudowy?? jakiej masy sie spodziewasz i jakie sa koszta?????????

Skomentuj

Cena nie wyjdzie zbyt wielka jak sie z pozoru wydaje,jedna mata o wymiarze 1m na 0,5m to tylko 5 zł.1L żywicy 22 zł.Nie mam pojęcia ile tego wyjdzie ale nie sądze aby wyszło drożej niż ze sklejki.No i jest okazja zrobić jakiś fajny kształt :)
          A technologia?Będe robił formatki z tektury i wszystko razem łączył.Sam jestem ciekaw efektu.

Skomentuj

troszeczke OT, ale powiedzcie mi Umberto i inni, ktorzy slyszeli arz, jaka jest roznica w brzmieniu pomiedzy zamknieta i tuba, i nie chodzi mi to o dolne rejestry, po prostu na razie zaaplikowalem arzta w 15l mocno tlumione i poki stracilem jakiekolwiek nadzieje, ze to moze jakos zagrac, wysokie sa precyzyjne jak obrobka wiorowki siekiera, srednie niezbyt czytelne, jako tako komunikatow radiowych da sie sluchac, dzisiaj pobawie sie z filtrem, ale poki co jestem zlej mysli

Skomentuj

hehe, moje graja w starych paczkach po tosnilach i robia za satelity do suba, skrzynie maja 20L i gra to ladnie, po wyrownaniu tej gorki korektorem w kompie jest ok, czasem nawet jakis bas sie znajdzie ale i tak jest kicha

co do porownania z tubami to powiem albo w niedziele albo poniedzialek jak je skoncze

Skomentuj

Z żywicy ??!! Jak to ma wyglądać bo jestem ciekawy płyty są jakieś z żywicy czy odlewać je będziesz :] Umberto jak masz jakies zdjecie jak tak płyta wygląda to zazuć.

Skomentuj

A propo materiału obudowy, ktory jest "najlepszy"???? tłumienie wewnetrze,sztywnosc łatwosc obróbki itp. Zastanawiam sie nad drewnem ale gdzies cos wyczytalem ze poza "wygladem" jest marnym materiałem na bude.....????

Skomentuj

Witam serdecznie
                    Jestem tutaj nowy wiec na początku mogę zadawać troche irytujące pytania za co góry przepraszam

Zafascynowałem się ostatni kolumnami szerokopasmowymi.

Jestem w trakcie składania projektu CT-193

Podstawowe pytanie czy te kolumny zagraj na mym Audiolabie 8000S cd8000

Prosze o odpowiedz oraz pare cennych podpowiedzi

Dziekuje

Skomentuj

Zagrają bardzo dobrze, myślę że warto w przyszłości poszukać projektu na jeszcze lepszych przetwornikach jeżeli charakter głośników szerokopasmowych Ci podejdzie.

Skomentuj

np. na Sonido:)

Skomentuj

Witam dziekuje za zainteresowani tematem

Prosze o pare podpowiedzi na przyszłości jeśli można

Zaczynam od podstaw tą przygodę z szerokopasmówkami gdyż nie wiem jak mój audiolab zagra z nimi (teraz taż mam DIY dwudrożne)

Tak na marginesie

Pojechaliśmy z bratem po kable głośnikowe do gościa który miał szerokopasmówki DIY na głośnikach z 1956r(jak mówi)Dzwiek bajka i sie zakochałem

Dlatego wchodze w to z wielkim zainteresowanie

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Chwostek Zobacz posta
                            Pojechaliśmy z bratem po kable głośnikowe do gościa który miał szerokopasmówki DIY na głośnikach z 1956r(jak mówi)Dzwiek bajka i sie zakochałem
                            Z głośników "vintage" dużo osób chwali sobie odgrody oparte na 20cm na niskich i średnicy zielonych Sabach i 10 cm również zielonych Sabach na górze, wspomaganych często dużym 15" estradowym głośnikiem np. Eminence. Również cenione są stare Isophony.
                            Myślę, że warto zainteresować się węgierską manufakturą Sonido, polecaną przez Kristiana Markowa - podobno dużo lepsze i tańsze od Fostexów.

Skomentuj

Panowie Panie proszę o jeszcze jedna rade w mym projekcie ct 193 trzeba dokupić do głośników pierscień magnetyczny.
                              Czy mogę zastosować jakiś zamiennik

Obudowa powoli nabiera kształtów

Skomentuj

W projekcie podają SPM-90, który ma średnicę zewn. 90mm i wewn. 36 grubość "na oko" tyle ile ma magnes głośnika. tutaj masz tanie magnesy tylko odbiegają średnicami i zewn. i wewn. http://audiovideomax.pl/akcesoria-gl...kowe/c,12540,1 moim zdaniem kup po 4 szt. 70/32mm i 80/40mm. Magnesy wyglądają na cieńsze więc może będziesz musiał je ze sobą składać.
                                Możesz poeksperymentować - za 4 magnesy zapłacisz 1/3 ceny jednego SPM-90.
                                Magnes ma za zadanie obniżenie QTS głośnika, jeżeli różnica siły magnesów będzie rzędu 20-30% moim zdaniem nie usłyszysz różnicy, a jeżeli usłyszysz to masz kilka magnesów do prób.
                                Najlepiej było by zdobyć pomiary SP-X60 po dołożeniu oryginalnego magnesu i mając Jiga (sprzęt pomiarowy) tak dobierać magnesy by uzyskać zbliżoną wartość Qts.

Skomentuj

Drodzy klubowicze,
                                  Dziś uruchomiłem mój projekt ct 193.Krótko pisząc znalazłem swą drogę dzwieku.
                                  Prosze o małą podpowiedz a mianowicie czym sie teraz zając jaki wykonać nastepny krok w szerokopasmówkach
                                  Jakim projektem się zając co by było odpowiednie
                                  Dziekuje u życze wszystkim udanych odsłuchów

Skomentuj

Dużym przeskokiem będzie konstrukcja na głośnikach Sonido. Nie są tanie, ale jak dobrze je zaaplikujesz to będziesz miał to czego oczekujesz skoro szerokopasmowce Ci się podobają.

Skomentuj

Ktoś z forum kupował Sonido?

Skomentuj

Dziekuje koledze za podpowiedz.
                                        Prosze o namiar na jakaś stronke o tych przetwornikach Sonido i jakieś projekty jeśli mozna.
                                        Dziekuje za zainteresowanie tematem

Skomentuj

http://www.sonido.hu/eng/home.htm
                                          jest też dział DIY
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X