Cena nie wyjdzie zbyt wielka jak sie z pozoru wydaje,jedna mata o wymiarze 1m na 0,5m to tylko 5 zł.1L żywicy 22 zł.Nie mam pojęcia ile tego wyjdzie ale nie sądze aby wyszło drożej niż ze sklejki.No i jest okazja zrobić jakiś fajny kształt :)
A technologia?Będe robił formatki z tektury i wszystko razem łączył.Sam jestem ciekaw efektu.
troszeczke OT, ale powiedzcie mi Umberto i inni, ktorzy slyszeli arz, jaka jest roznica w brzmieniu pomiedzy zamknieta i tuba, i nie chodzi mi to o dolne rejestry, po prostu na razie zaaplikowalem arzta w 15l mocno tlumione i poki stracilem jakiekolwiek nadzieje, ze to moze jakos zagrac, wysokie sa precyzyjne jak obrobka wiorowki siekiera, srednie niezbyt czytelne, jako tako komunikatow radiowych da sie sluchac, dzisiaj pobawie sie z filtrem, ale poki co jestem zlej mysli
hehe, moje graja w starych paczkach po tosnilach i robia za satelity do suba, skrzynie maja 20L i gra to ladnie, po wyrownaniu tej gorki korektorem w kompie jest ok, czasem nawet jakis bas sie znajdzie ale i tak jest kicha
co do porownania z tubami to powiem albo w niedziele albo poniedzialek jak je skoncze
Z żywicy ??!! Jak to ma wyglądać bo jestem ciekawy płyty są jakieś z żywicy czy odlewać je będziesz :] Umberto jak masz jakies zdjecie jak tak płyta wygląda to zazuć.
A propo materiału obudowy, ktory jest "najlepszy"???? tłumienie wewnetrze,sztywnosc łatwosc obróbki itp. Zastanawiam sie nad drewnem ale gdzies cos wyczytalem ze poza "wygladem" jest marnym materiałem na bude.....????
Zagrają bardzo dobrze, myślę że warto w przyszłości poszukać projektu na jeszcze lepszych przetwornikach jeżeli charakter głośników szerokopasmowych Ci podejdzie.
Pojechaliśmy z bratem po kable głośnikowe do gościa który miał szerokopasmówki DIY na głośnikach z 1956r(jak mówi)Dzwiek bajka i sie zakochałem
Z głośników "vintage" dużo osób chwali sobie odgrody oparte na 20cm na niskich i średnicy zielonych Sabach i 10 cm również zielonych Sabach na górze, wspomaganych często dużym 15" estradowym głośnikiem np. Eminence. Również cenione są stare Isophony.
Myślę, że warto zainteresować się węgierską manufakturą Sonido, polecaną przez Kristiana Markowa - podobno dużo lepsze i tańsze od Fostexów.
Panowie Panie proszę o jeszcze jedna rade w mym projekcie ct 193 trzeba dokupić do głośników pierscień magnetyczny.
Czy mogę zastosować jakiś zamiennik
W projekcie podają SPM-90, który ma średnicę zewn. 90mm i wewn. 36 grubość "na oko" tyle ile ma magnes głośnika. tutaj masz tanie magnesy tylko odbiegają średnicami i zewn. i wewn. http://audiovideomax.pl/akcesoria-gl...kowe/c,12540,1 moim zdaniem kup po 4 szt. 70/32mm i 80/40mm. Magnesy wyglądają na cieńsze więc może będziesz musiał je ze sobą składać.
Możesz poeksperymentować - za 4 magnesy zapłacisz 1/3 ceny jednego SPM-90.
Magnes ma za zadanie obniżenie QTS głośnika, jeżeli różnica siły magnesów będzie rzędu 20-30% moim zdaniem nie usłyszysz różnicy, a jeżeli usłyszysz to masz kilka magnesów do prób.
Najlepiej było by zdobyć pomiary SP-X60 po dołożeniu oryginalnego magnesu i mając Jiga (sprzęt pomiarowy) tak dobierać magnesy by uzyskać zbliżoną wartość Qts.
Drodzy klubowicze,
Dziś uruchomiłem mój projekt ct 193.Krótko pisząc znalazłem swą drogę dzwieku.
Prosze o małą podpowiedz a mianowicie czym sie teraz zając jaki wykonać nastepny krok w szerokopasmówkach
Jakim projektem się zając co by było odpowiednie
Dziekuje u życze wszystkim udanych odsłuchów
Dużym przeskokiem będzie konstrukcja na głośnikach Sonido. Nie są tanie, ale jak dobrze je zaaplikujesz to będziesz miał to czego oczekujesz skoro szerokopasmowce Ci się podobają.
Dziekuje koledze za podpowiedz.
Prosze o namiar na jakaś stronke o tych przetwornikach Sonido i jakieś projekty jeśli mozna.
Dziekuje za zainteresowanie tematem
Skomentuj