Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ARN150 vs GDN 15-50 vs inne większe STX'y do 18cm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ARN150 vs GDN 15-50 vs inne większe STX'y do 18cm

Nastanawiam się czy lepiej dac do monitorów dużej mocy (ale fajna nazwa) ARN 150 czy może np GDN 18-80 lub GDN 15-50. Chodzi głównie o to żeby robiło toto hałasu i łądnie odtwarzło te różne basy w hiphopie lub techno, a to są raczej basy średnie.

ehh ...

w twoim poscie sa same sprzecznosci ...

monitorow nie buduje sie dla basu tak naprawde i tyle ....

moim zdaniem to powinniennes kupic sobie glosnik min 30 cm i dodac do tego piezo jako wysoki ton - gwarantuje Ci ze halasu to Ci to narobi duuuuzo ...

arn 150 nie narobi halasu az tak bardzo - moze zagrac glosno ale potrzebuje naprawde mocnego pieca - efektywonosc jest b mala ....

Skomentuj

Słowem jestem głupi jak but.
      Ujmę to inaczej
      Będe robił kolumny dwudrożne.
      Mam zamiar użyć w roli niskośredniotonowego arn150 w wersjio 4 omowej.
      Ale zauważyłem że moja konstruckja nie będzie zbyt imponująca.
      Zastanawiam się czy na runku jest coś porównywalnego do arn150 w takiej samej cenie tylko troche większe?
      Zastanawiam się nad konstruckją jak ze strony TVm'a mianowicie arn 188+ arv104.
      Ale z tego co wiem nienadaje się do bass reflexu (no alke tesla robi je z bass reflexem)
      Pytam sie więc czy głośniki firmy STX o średnicy od 15 do 18cm są porównywalne z teslą arn150 jeżeli chodzi o efektywnośc i przenoszenie nirzszych-średnich rejestrów (tak do 40hz). Chodzi mi szczególnie o 17-80 i 18-80.

Skomentuj

te Stx-owskie 17 -80 i 18 zejdą do koło 45 Hz nio może 43:)
        może jeśli to ma być duuże natężenie coś większego bo dużej różnicy ceny nie ma(20 nawet tańsza chyba jest z złapie te 40
        pozdro

Skomentuj

no podobno z 20 nie ma co robić kolumn bo sa za duże... Ale fajnie by wyglądało, jak napierdalacz estradowy.

Skomentuj

150 tesli potrzebuje min. 2 razy mniejszej obudowy niż 18-stx-a,którš mozna manewrować do 15-20 ltr myœle

Skomentuj

jeśli nie potrzebujesz dobrych średnich tonów, to możesz śmiało dać głośnik 20 cm. W techno to jest bez znaczenia, a w chipchopie powinno wystarczyć. Będziesz miał basik i w miarę wyraźne wokale.

Skomentuj

to też możesz wziąść pod uwage,chybaże nie zależy Ci specjalnie na wielkości

[ Dodano: 2004-09-19, 19:08 ]
                to miało być do posta wyżej wyżej :)

Skomentuj

ten stx ma leprzą srednice niz tesla a z mocnym wzmakie gra całkiem ciekawie, nawet w zamkniętej obudowie. basu jest sporo a średnica niejest przymulona.

Skomentuj

Sound Wave, ale mam nadzieje,że nie ma lepszej średnicy niż arp :)

nie moge kurcze zalacznika dosłać :(

chyba z 5 razy sie bawiłem

ALE forum dziś sie MULI........!!!!!!!!!!!!!
                    Załączone pliki

Skomentuj

To jest na teslach, co nie?
                      BTW. Te łózkoi jest na stelażu czy sam materac bo nie wiem.
                      Zdecydowałem że prawdopodobnie walne 18cm STX, bo z 20 nie będzie chyba wogole średnich...

Skomentuj

kolumna ma lekko ponad metr wzwyż więc łużko na stelażu;
                        głoœniczki to 2xStx18+arp+arv

Skomentuj

Bardzo fajne . Pewnie jak za ta kase grają przywoicie i... głośno.
                          Nie ma tej konstrukcji na forum co? Nie rzebym chciał powielac ale...
                          Jesteś w wawy? Ja też
                          Ołki, zdecydowałem się już ostatecznie. STX 18-80 i arv 104. Jutro czy pojutrze dostane kasy na te dwa głośniczki i zaczne powoli robic kolumne .
                          BTW. dogadałem się z panami z OBI, wytną mi za browara dziury na głośniki .

Skomentuj

no mi wyszło 8 stów za pare,dwa stx-y siedzą w 40litrach na jakieś 40chyba Hz strojone,ale arv-ke trzeba bedzie mocno tłumić

Skomentuj

jeśli nie potrzebujesz dobrych średnich tonów, to możesz śmiało dać głośnik 20 cm. W techno to jest bez znaczenia, a w chipchopie powinno wystarczyć. Będziesz miał basik i w miarę wyraźne wokale
                              bedziew trzeba napisac jakiś artykuł na temat Techno a DIYaudio zeby ludzie słuchający umcy umcy typu brooklyn bouce zrozumieli ze w techno bas jest podstawą wysokie musza być krystalcizne a średnica tworzy cały klimat i charakter konkretnego utworku w przeciwienstwie do wypowiedzi Zygmunta

Skomentuj

Re: ARN150 vs GDN 15-50 vs inne większe STX'y do 18cm

techno dzieli się na lepsze i gorsze... jak zresztą każdy gatunek muzyki, a jak ktoś pisze coś takiego:
                                Chodzi głównie o to żeby robiło toto hałasu i łądnie odtwarzło te różne basy w hiphopie lub techno, a to są raczej basy średnie.
                                to się domyślam, że zbyt wybredny muzycznie nie jest :P

Skomentuj

maraton cytatów :P

a co do basów średnich to ja niewiem co to basy srednie są albo basy albu stukanie

Skomentuj

Czaruję...
                                  X