Nastanawiam się czy lepiej dac do monitorów dużej mocy (ale fajna nazwa) ARN 150 czy może np GDN 18-80 lub GDN 15-50. Chodzi głównie o to żeby robiło toto hałasu i łądnie odtwarzło te różne basy w hiphopie lub techno, a to są raczej basy średnie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
ARN150 vs GDN 15-50 vs inne większe STX'y do 18cm
Collapse
X
-
ehh ...
w twoim poscie sa same sprzecznosci ...
monitorow nie buduje sie dla basu tak naprawde i tyle ....
moim zdaniem to powinniennes kupic sobie glosnik min 30 cm i dodac do tego piezo jako wysoki ton - gwarantuje Ci ze halasu to Ci to narobi duuuuzo ...
arn 150 nie narobi halasu az tak bardzo - moze zagrac glosno ale potrzebuje naprawde mocnego pieca - efektywonosc jest b mala ....
-
Słowem jestem głupi jak but.
Ujmę to inaczej
Będe robił kolumny dwudrożne.
Mam zamiar użyć w roli niskośredniotonowego arn150 w wersjio 4 omowej.
Ale zauważyłem że moja konstruckja nie będzie zbyt imponująca.
Zastanawiam się czy na runku jest coś porównywalnego do arn150 w takiej samej cenie tylko troche większe?
Zastanawiam się nad konstruckją jak ze strony TVm'a mianowicie arn 188+ arv104.
Ale z tego co wiem nienadaje się do bass reflexu (no alke tesla robi je z bass reflexem)
Pytam sie więc czy głośniki firmy STX o średnicy od 15 do 18cm są porównywalne z teslą arn150 jeżeli chodzi o efektywnośc i przenoszenie nirzszych-średnich rejestrów (tak do 40hz). Chodzi mi szczególnie o 17-80 i 18-80.
Skomentuj
-
Bardzo fajne. Pewnie jak za ta kase grają przywoicie i... głośno.
Nie ma tej konstrukcji na forum co? Nie rzebym chciał powielac ale...
Jesteś w wawy? Ja też
Ołki, zdecydowałem się już ostatecznie. STX 18-80 i arv 104. Jutro czy pojutrze dostane kasy na te dwa głośniczki i zaczne powoli robic kolumne.
BTW. dogadałem się z panami z OBI, wytną mi za browara dziury na głośniki.
Skomentuj
-
jeśli nie potrzebujesz dobrych średnich tonów, to możesz śmiało dać głośnik 20 cm. W techno to jest bez znaczenia, a w chipchopie powinno wystarczyć. Będziesz miał basik i w miarę wyraźne wokale
Skomentuj
-
Re: ARN150 vs GDN 15-50 vs inne większe STX'y do 18cm
techno dzieli się na lepsze i gorsze... jak zresztą każdy gatunek muzyki, a jak ktoś pisze coś takiego:
Chodzi głównie o to żeby robiło toto hałasu i łądnie odtwarzło te różne basy w hiphopie lub techno, a to są raczej basy średnie.
Skomentuj
Skomentuj