Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki do małego pokoju...podłogówki z dużym basem;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłogówki do małego pokoju...podłogówki z dużym basem;)

Witam,

Mam pokój o wymiarach 450cm x 350cm x 250cm dł x szer x wys
    Amplituner SONY 4 x 60W 4-16ohm (pomimo małej mocy aktualne kolumy 60wat wytrzymują co najmniej 1/3 skali potencjonometru).

Chcę zbudować własne podłogówki.
    Pokój mały, więc aby bas się dobrze rozchodził należy chyba użyć nie za dużych głośników.

Jedna kolumna: 2 śrenioniskotonowe + kopółka

Słucham hip-hopu i zależy mi na niskich głębokich, lecz zarazem czystych basach
    Jeżeli chodzi o pasmo średnio i wysokotonowe także lubię czyste brzmienie.

co sądzicie o 2xarn-150 i arv104

czekam na różnorodne propozycje...

pozdro

podaj budzet na przetworniki i zwrotnice...

Skomentuj

Mam pokoj 12m kw i plan zeby zrobic podlogowki na 2xGDN 17-80-8-SC+ARV to jest tansza opcja ale jest jeszcze druga 2xGDN 18-120-6-SW+ARV -troche drozsza, w moim przypadku jest ARV bo mam 3szt wiec po co maja sie marnowac jednak jezeli nie mial bym kopulek wolal bym pare groszy dolozyc i kupic SC 10 N od Visatona

Skomentuj

Amp ma pewnie 2x60W a zdublowane wyjscia (na 4ry kolumny), to ze kolumny wytrzymuja do pewnej czesci skali tonormalne bo uzywasz podbicia (regulatorow).
        Musialbys zrobic kolumny z basowymi w sumie wytrzymujacymi ze 120W czyli np na dwoch GDN 20/60/x czy czyms podobnym np Tesli czy STXa albo z wyzszej polki.
        Jesli chcesz miec duuuzo basu to dwa 20cm glosniki a cala konstrukcja 3drozna muzi byc. a to koszt spory.

Skomentuj

MarekW, w sumie masz racje ale moze być 20cm z wyższej półki a wtedy 2 drogi starczą, jakość lepsza niż 3 dróg zrobionych bez wiedzy. Każdy wie że łatwiej zrobic 2 drogi no ale taki basik to wydatek ponad 200 zł... sprawa ciężka wszystko od kasy zalezy...

pozdro

Skomentuj

tutaj masz 20cm do 2way http://www.trimaudio.pl/index.php?a=...=80&kt=3&id=24 ale kopulka musi byc naprawde nisko cieta

Skomentuj

Ten glosnik ma 90dB jak podaja ale w pasmie 80-4KHz .
              Do suba moze by i sie nadal ale z poteznym wzmakiem.
              Fakt sa glosniki 20cm do konstrukcji 2droznych. Starczy zajrzec na Alcone czy strone INtertechnika czy Visatonu (konstrukcja VIB ta stara). Czy zwrotka jest prostsza, nie wiem.
              Polecilbym na poczatek konstrukcje EZO na ARNach, sprawdzona, niedroga, albo moja Sphynxy - jesli ktos pamieta.

Tak naprawde na WS17E i SC10 Visatonu mozna by zrobic pozadna konstrukcje do takiego pokoju.Niby basu 30Hz nie osiagna, ale zwrotnica prostsza, smukla obudowa, laczna powierzchnia membran wieksza niz jednej 20stki, a w zakresie basu 454-60Hz beda naprawde silne.
              Załączone pliki

Skomentuj

Hmmm... co do budżetu >>> nie zbyt drogi, lecz jeżeli przetworniki nie dadzą pożądnego brzmienia to lepiej dopłacić

Interesuje mnie jednak konstrukcja 2-drożna i moc powyżej 100W.
                Najlepiej 2xniskośredniotonowe + kopułka.

Jeżeli chodzi o bas >>> niski i głęboki, ale czysty.

Czy rozchodzenie się basu zależy od wielkości pomieszczenia??

Mam mały problem ponieważ na środku pokoju praktycznie nie ma mojego kochanego basu, doskonale słychac go w rogach i przy ścianach.
                Dlaczego tak jest??

poniżej zdjęcie pokoju.

[ Dodano: 2006-01-09, 13:50 ]
                następne zdjęcia
                Załączone pliki

Skomentuj

Rzadko widzi sie ustawienie kolumn na scianach prostopadlych do siebie.
                  Sprobuj jak bedzie na jednej scianie , a wtedy plaszyzny odbijajace w poblizu srodka i na zewnatrz beda w jednakowej (symetrycznej) odleglosci od frontow kolumn. Tak jak teraz masz odbicia silne i szybkie na zewnatrz od frontow a w srodku "dziure) i byc moze opoznienie. Kto wie czy sygnal jakos nie interferuje waskopasmowo...

Skomentuj

Postawiłem na jednaj ścianie...
                    w sumie może było troche lepiej, największy bas był n aprzeciwległej ścianie ale problem pozostaje.

czekam na propozycję kolumn

Skomentuj

w twojej glowie chodzi najwiekszy bas...... a w naszej glowie chodza niechciane podbicia wiec zastanow sie co nazywasz basem bo to co opisujesz to sa same podbicia..... stan w rogu pokoju i zobaczysz ile basu bedzie

Skomentuj

to co 1 najlepsze arny150 w tej muzie sie sprawia bardo dobrze bo tu trzeba miekkiego zejscia a one je maja najlepsze w tej cenie

Skomentuj

jak tesla to moze 2x XW one juz maja basik konkretniejszy nic 150tki;p

Skomentuj

Jeżeli chodzi o XW...

Obenie mam kolumny na Teslach XW 8ohm,
                            po jednym głośniku w zamkniętej budzie ok 15l

Gra ładnie czysto,miękki bas choć nie schodzi nisko i niezbty głęboki, za mało mocy.

Wiem, że w rogach są mocne podbicia, lecz bas jest nie tylko w nich. A chodzi mi o brak w centrum pomieszczenia i szukam przyczyn.
                            Czy znacie może jakiś program, który pomoże znaleźć optymalne ustawienie głośników?

czekam na dalsze propozycje co do podłogówek

Skomentuj

Misiek19, ten glosnik sie marnuje....
                              daj jakies 22litry BR, alkbo chociaz te 15l @45Hz i bedzie duuuuzo lepiej!

Skomentuj

A może zastosować ARN-188-05-4 ?
                                Jego Fs to 40hz, a XW 45hz.
                                Będzie schodził trochę niżej.

2 x ARN-188-05-4

Oczywiście w b-r.
                                Jaką dać dużą budę?? Jakie strojenie??

może 45-50l i strojenie 35hz

jeżeli chodzi o wytrzymałośc mocową nie jest to chyb atak ważne ponieważ będą grały pod wzmakiem 2x60w.

i jak będzie z odbopiedzia impulsową.

przypomne jeszcze raz, że moim celem są głębokie czyste basy, może nawet lekko niekonrolowane.

propozycje dla tych ARNów??

Skomentuj

xw to praktycznie to samo co 188 glownie rozni sie ozdobnym koszem i jest troche wygladzony. powaznie ci mowie sprobuj do tych xw dac br strojony na ok 45hz gwarantuje za efekty

Skomentuj

myślę że do Twojego pokoju spokojnie wystarczy zestaw:
                                    2x 18 120 6 sw
                                    arv 104
                                    do tego buda 30l i strojenie na 50hz...
                                    basu wystarczy i będzie naprawde dobrze kontrolowany :)
                                    pytanie tylko czy wzmak wytrzyma 3R :)
                                    a jak chcesz koniecznie coś większego to proponuje kolumny ZIPa: http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=5820

Skomentuj

XW juz troche trzeszczą:(

Zrobiłem małą symulację 2 x ARN 188-05-4

buda: 44l
                                      strojenie: 35hz
                                      F3: 42hz
                                      F6: 34hz

Charakterystyka impulsowa:
                                      40hz: 10ms
                                      35hz: 12ms
                                      30hz: 15ms
                                      22hz: 20ms (njawyższa wartość)

Zaskoczyła mnie bardzo ładna charakterystyka, prawie jak w zamkniętej obudowie.
                                      Tylko lekkie podbicie niecały 1dB przy 80hz; wykres spada powoli, ma lekki kąt opadania.

Jeżeli chodzi o wytzrymałość mocową sądzę, że nie będzie tak źle.
                                      Impuls mieści się w normie

Czy taka konstrukcja, zapewni dobry, niski i mocny bas??

teraz trzeba się zastanowić nad kopułką....hmmm a może ARV104 ??

Czekam na odpowidzi

Skomentuj

ja bym chyba szedl inna droga... zalezy ci glownei na basie tak? moze subwoofer bedzie dobrym rozwiazaniem?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X