Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na Vifach M18WH + PL27

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny na Vifach M18WH + PL27

Witam,
    przymierzam się do kolumn na Vifach M18WH-08/08 i PL27TG-35/06.
    W zasadzie to poza wyborem głośników jeszcze nic nie mam, dlatego prosze o rady. To bedą moje pierwsze głośniki.

Obudowa: Coś pomiędzy 18-22 L. Szerokość (wewnętrzna) 20cm, wysokość 100cm, głębokość - nie wiem... Skrzynki zrobione z 28 mm MDF'u, gdzieś w środku skośna przegroda. Komora, która powstanie na dole zostanie zasypana piachem. Zupełnie nie wiem co i gdzie dać na wytłumienie.

Zwrotnica: Dostałem informacje, że będzie pasować ta od Ostinato 2000. Jednak jeżeli ktoś ma jakiś lepszy projekt pod te głośniki to bardzo mnie to ucieszy.

Tym rozpoczynam wątek. Jeśli ktoś ma jakieś rady, to będe bardzo wdzięczny.

jaki masz do tego wzmacniacz?

Skomentuj

Gain Clone na LM3875, powinien dać sobie rade. Jak nie będzie dawał, to dorobie dwie końcówki i zmostkuje. m18wh to ponoć łatwy do wysterowania głośnik...

Skomentuj

ja proponowałbym coś na tranach...
        np wzmacniacz janka,
        wg mnie jest lepszy od GC...
        (mam oba)

Skomentuj

Chwilowo zmieniam kolumny i to jest wątek o kolumnach.

Zerknołem na spis elementów do tych zwrotek z ostinato. I nasuneło mi się takie pytanie - czy opór cewki jest bardzo ważny? Sprawdzałem cewki w greltonie i o tych samych indukcyjnościach mają inny opór, czy to bardzo przeszkadza?

(niektóre moje pytania będą głupie, ale wole spytać, żeby się upewnić)

Skomentuj

im wiekszy opór tym wiecej mocy sie odklada na cewce,czyli mniejsza moc dociera do glosnika a co za tym idzie-zagraja troche ciszej.

Skomentuj

też bedę budował kolumny na M18WH tylko ja ja połącze z Morelem MDT29 jak cos to zerknij na forum audiostereo "vifa" a poza tym to do tych glosnikow zwrotka od Ostinato jest ponoc ok sprawdzona pomierzona

Skomentuj

hehe wszyscy na m18wh a jak peerless po wykupieniu vify zaprzestanie jej produkcji :)

Skomentuj

Domino: czytałem ten wątek, nadal mam jednak wątpliwości :)

Uzupełniłem moją wiedze w zakresie zwrotnic głośnikowych i zwrotka z ostinato na pewno zostaje.

EZO: nie wydaje mi się... peerless, Vifa i SS to i tak jeden koncern, więc to tylko skasowanie marki handlowej. Z tym zaprzestaniem produkcji też bym nie przesadzał. M18WH to jeden z lepszych niskośredniotonowców Vify, dużo konstrukcji różnych firm bazowało na nim swoje konstrukcje. Odbiorcy prywatni to zapewne mały procent wszystkich głośników jakie sprzedają, więc chyba bez sensu by było kasować linie produkcyjną do głośnika, który się dobrze sprzedaje. Producenci też prawdobodobnie mają swoje kontrakty na dostawy, więc z dnia na dzień na pewno nie zaprzestaną produkcji.

Nadal się zastanawiam nad obudową. Konstrukcja to będzie połączenie Ostinato i PrAca, mam jednak spore wątpliwości co do pojemności. Właśnie coraz bardziej się przekonuje o tym, że bez systemu pomiarowego niwiele da się zdziałać. Zestrojenie jakiegokolwiek b-r chyba graniczy z cudem, więc troche się rozejrze jak to wogóle działa.

Skomentuj

niestety narazie peerles będzie robil tylko vify z serji pl i xt:(((

Skomentuj

z tego co wiem to bez problemu będą jeszcze osiągalne wszystkie stare modele a jak masz więcej kasy to kup Vife XT18

Skomentuj

Tez robie kolumny na m18wh i PL27 na zwrotnicy ostinato2000 i rowniez mam dylemat co do objetosci. Najprawdopodobniej bede sprawdzal rozne objetosci, strojenia oraz tlumienie i pozostane przy tym co mi najlepiej odpowiada. Proponuje rozwinac ten temat, szczegolnie przez tych wszystkich majacych za soba budowe takiej konstrukcji oraz bedacych w trakcie jej robienia.

Skomentuj

No to już mamy jakies podpracie :) Co dwie głowy to nie jedna.
                          Ja chyba zaczne od 22l, może nawet od 20. Ciągle się zastanawiam.
                          Wymiary wewnęrzne obudowy: szer 200mm, dł 315mm, wys 1000-1100.
                          Trzeba policzyć wysokość na jakiej ma się znaleść przegroda, dla uzyskania odpowiedniej objętości. Ustyuowanie głośników i b-r tak jak w ostinato.
                          dolna przegroda skośna (nie wiem pod jakim kątem....), w środku 2-3 wręgi. Jak potem będe zmniejszał obudowe to pewnie dorzuci się jeszcze coś skośnego.
                          Jednej ściany nie będe początkowo kleił, zostawie na samych śrubach, żeby potem łatwiej było coś w środku pozmieniać.
                          Masz może jakieś sugestie??

W zwrotnicach będą siedzieć chwilowo Jantzeny, ale cena 4,70 za sztuke jest kusząca :)
                          Zastanawiam się nad okablowaniem - tutaj też chyba będzie trzeba poeksperymentować. Kupuje kilka metrów posrebrzanej miedzi w teflonie 1,5mm2. Zobacze jak się sprawuje, ale prawdopodobnie trafi na wysokotonówke (bi-wiring).

Skomentuj

a ja mam pytanie jaki jest koszt tych klumieniek? rozumiem ze glosniczki z zamowienia?

Skomentuj

Głośniki w zamówieniu to koło 650zł,
                              zwrotnice na częściach "przeciętnych" to koło 100zł,
                              kable i akcesoria (terminale, kolce - przeciętne) to jakieś 50zł.
                              Skrzynki - zależy od wykończenia, grubości MDF, ile bierze stolarz za cięcie itd. u mnie wstępny kosztorys to koło 150zł, bez żandego wykończenia zewnętrznego, czyli oklein ani forniru.
                              wytłumienie - jeszce nie wiem co tam wsadze i ile to będzie kosztować

Pewnie są jeszcze jakieś koszta, których nie uwzględniłęm, koło 1000zł powinno starczyć na wszystko.

Skomentuj

150 zl za skrzynki bez wykonczenia? hmmm chetnie takie wykonam za chociazby 100 zł :P

update:
                                sorki niedoczytalem ze mdf :)

Skomentuj

ciekawe ile u ciebie wtedy kosztuje mdf np 18mm i 22mm ze w 100zl sie zmiescisz z wkretami klejem itp

Skomentuj

wisnia, 18mm u mnie 25zł a na taką kolumnę to wyjdzi ile... około 1mkw, więc z pocięciem, klejem i wkrętami wyjdzie ~50zł

A ostatnio kupowałem też wiórówkę 18mm za 14zł czy 17zł...

Skomentuj

ja skladalem suba dosc duzego do auta i za sam material z przycieciem (mdf 30mm) zaplacilem 120zl

Skomentuj

A ja sie czaje na 2,5 drogi na M18WH ale cały czas mi piszą, że lepszym rozwiązaniem byłoby zrobić dwie drogi w konfiguracji MTM co o tym sadzicie?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X