Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na Vifach M18WH + PL27

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

esh0 - kłania się geometria 6 klasy szkoły podstawowej :) na te kolumny potrzeba koło 3mkw. MDF to 28mm - pierwszy post, płace 40zł za metr, 5zł za wycinanie okrągłych otworów. U stolarza wycinam otwory tylko pod głośniki, reszte robie sam.
    Wiec tutaj jest już 140 zł nie licząc wkrętów i kleju.

Skomentuj

Mam następne pytanie odnosnie strojenia, jaką rure zastosować do dwoch M18 w budzie około 40 litrów? jakiej srednicy? bo np w Dali470 sa dwie rurki po 5cm po jednej dla glosnika, w ostinato rura 6cm dla jednego głośnika jaka zastosować dla dwoch glosnikow w jednej budzie? program podpowiada 10cm ale czy nie wystarczy rurka polinka HP fi 68 ( szersza strona 68mm a wezsza okolo 60mm) czy nie bedzie za dużego świstu?

Skomentuj

PrzemekElektro, szczerze mówiąc nie czytałem pierwszego postu i ten 1mkw to strzeliłem biorąc pod uwagę swoje kolumny

Skomentuj

Domino,
          Zrób tak jak Ci poradził Igod.
          Poza tym możesz dać dwie rury. Wtedy nie będą musiały mieć tak wielkiej średnicy.

[ Dodano: 2006-01-13, 20:43 ]
          Właśnie trafiłem na ciekawą strone, o której wcześniej nie miałe pojęcia, że istnieje.
          Jest tam interesujący artykół:
          http://www.audiomania.info/articles.php?id=24
          Zrobiłem sekcje skrzynek ProAc 2.5 i odloegłości mają tam odpowiednio 3,125 / 4 / 5. W tym coś jednak musi być....
          Chyba właśnie ustaliłem położenie wysokotonówki....

Skomentuj

Ja zastanawiam sie nad umieszczeniem wysokotonowego nie w jednej lini z M18wh, ale przesunac go do krawedzi. Glosniki do mnie jeszcze nie dotarly wiec to narazie tylko spekulacje. Co do wewnetrznej szerokosci to napewno nie bedzie to az 20 cm (zewnetrzna szerokosc wyniesie wtedy ok 25 cm). Br o srednicy 60 mm i dlugosci w zaleznosci od objetosci, max 23 cm. Br chce umiesci jak najnizej, wiec zastosowanie ukosnego wzmocieniea na dole raczej odpada.

Skomentuj

Właśnie o tym mówiłem :)
              rozmieszczenie będzie mniej więcej takie jak w ProAcach.

Skomentuj

no własnie jaka rurke zastosowac do jednej M18 w okolo20 litrow? srednica powinna byc okolo60mm zeby glosnik swobodnie oddychal tylko wtedy wychodzi dosc długa ponad 20cm, jakie rurki stosujecie i gzdie kupujecie? a wysoki tez cche przesunac troche na bok

[ Dodano: 2006-01-14, 15:24 ]
                jeszcze jedno jak wytłumiać obudowe? warto dac maty? moze potem filc? a moze gąbke czopkową i wate? jak tłumicie kolumny?

[ Dodano: 2006-01-14, 15:33 ]
                to jeszcze raz czy warto kupić lepsze kabelkiniz tylko zwykle ofc 2x 2,5mm2 mozna na allegro cos posrebrzanego tanio kupic albo juz firmowe ofc nawet za 5pln za metr ale czy warto?

Skomentuj

Te posrebrazne w ilozalcji teflonowej (Jantzen) co na allegro są po 20zł/m są w polinku po jakieś 8zł/m. Ogólnie spodobał mi się ten polink :) ceny naprawde niskie w porównaniu do innych sklepów - ale to nic dziwnego, bo wiele z nich się zaopatruje w polinku.....
                  Kable i wytłumienie - nad tym samym się zastanawiam.... Tutaj chyba nie obędzie się bez testów. Wytłumienie zmienia objętość obudowy (tą widzianą przez głośnik), więc też wpływa na jej strojenie. BR - chyba tak jak piszesz, rura 68/220 mm, ewentualnie do obcięcia.

Skomentuj

Do 20 litrow dalbym rurke 6 cm srednicy i 23 dlugosci. Wole zastosowac rurke o wiekszej srednicy niz dac np 5 cm i 15 cm dlugosci. Zwiekszajac objetosc rurka bedzie sie skracac, bo obnizasz strojenie. Wydaje mi sie ze PrzemekElektro ma dobry pomysl z zastosowaniem posrebrzanych kabli na wysoki, ale tylko na wysoki, na m18wh gruby miedziany. Tak mi sie wydaje :)

Skomentuj

to tak: słyszałem ze posrebrzane kable sa ostre,a tego nie chce zwłaszcza na wysokich tonach, a rura ta z polinka 68mm zwezajaca sie do okolo60mm to troche za duzo bo przy 20 litrach i strojeniu kolo 36Hz wychodzi dobrze ponad 30cm musi byc ciensza rurka najlepiej taka 60mm zwezajac sie do 55 i wtedy długosc kolo22cm i bedzie git tylk takich rur nie ma w polinku zostaje allegro albo sklpey elektroniczne

Skomentuj

cysiaczek, jakie są korzyści z umieszczania b-r jak najniżej?
                        W zasadzie skos przegrody chyba nie msi być bardzo duży. U mnie coś koło 30 stopni. Zabiera to tylko kilka cm, a zapobiega powstawaniu fal stojących.
                        Zdecydowałeś się co do objętości obudowy?

Jeszcze jedno - moja wiedza teoretyczna troche kuleje, więc jeśli gdzieś robie jakieś błędy to miło będzie, jeśli ktoś mnie uświadomi :)

Skomentuj

Jezeli chodzi o umieszczenie br na dole, to 1 sprawa to sa wzgledy estetycznie. Cholernie nie podoba mi sie umieszczenie br w ostinato2000. Druga sprawa to to, ze moj pokoj ma 7,5 m^2 i, dlatego zblizenie br do podlogi powoduje, ze bas jest bardziej wyrownany w calym pokoju. Br z przodu na wysokosci zblizonej do sluchacza powodowal, ze bas uciekal po katach, a w srodku pokoju go prawie nie ma. Br od spodu troche za bardzo bedzie przeszkadzal sasiadom wiec to odpada. Br z tylu rowniez odpada, bo kolumny musza stac stosunkowo blisko scian (zmusza do tego wielkosc pokoju). Poza tym http://www.akkus.com.pl/index.php?gr...&lang=pl&dh=dt

Co do objetosci to sie zdecyduje jak przetestuje rozne, a narazie nie testowalem zadnej. Przegrody mysle ze jednak zastosuje na gorze i na dole pod malym katem i nie powinno to przeszkodzic w umieszczeniu br na dole.

Przy 20 litrach stroil bym raczej kolo 39-40 Hz. Ostinato ma do dyspozycji 30 litrow i jest strojone na 35 Hz. Widzi mi sie to tak - 20 litrow br 60 mm srednicy 23 cm. Srebrnych kabli i tak nie kupie, bez przesady :)

[ Dodano: 2006-02-19, 23:42 ]
                          Odswierzam temat, moze ktos jeszcze dopisze swoje dwa slowa. W swojej kopi ostinato chcialem uzyc niezmieniona zwrotnice z ostinato. Jak myslicie czy zmiana polozenia kopulki (taka jak w ProAcach) oraz lekkie pochylenie przedniej scianki (max 4 stopnie) moze znaczaco wplynac na zwrotnice? Troche niegramatycznie to napisalem ale wiadomo o co chodzi. Pochylenie scianki powoduje wyrownanie centr akustycznych, a co za tym idzie fazy akustycznej obydwu glosnikow. Ale czy konstruktorzy ostinato wogole brali to pod uwage? Czy gdyby pochylili przednia scianke zwrotnica wygladalaby inaczej?

[ Dodano: 2006-02-20, 00:24 ]
                          jak to kurde odswiezyc :/

Skomentuj

Witam!!!
                            Ja skladam kumplowi cos jak Ostinato tyle ze z plyt meblowych. W sumie to on zalatwia jakiegos stolarza... Za obudowe ze zbiciem i tlumieniem ma dac okolo 50zl...
                            Jak to zagra dopiero bedziemy oceniac za tydz w weekend. Bedziemy porownywac z moja konstrukcja 2 drozna oparta na ss9700 i 2x jamo 15cm w okolo 35litrach (ciete na 2800Hz)... Ciekawe jak to zagra. Vifki m18 graja pieknie. Wysokotonowki raczej srednio. W porownaniu z SS czegos im brak. Moze i sa cieplejsze mniej szczegolowe. Zalezy kto co lubi.
                            Cena glosnikow z Ostinato w zamowieniu z Hollandii pod dowodztwem gipsego to 600zl...
                            Pozdro :)

Ps. Zastanawiam sie jak rozszerzyc pasmo w dol. Chcialbym dac cos na bocznej sciance... Moze macie jakies pomysly..

Skomentuj

Jak sie skoncza mrozy to zaczne cos kombinowac, narazie glosniki kurza sie na szafie :/ Zwrotnice juz zmontowane, kable, br, brakuje mi tylko mdf-u, wyzszej temperatury i chwili czasu. Wiosno przyjdz !!! Wydaje mi sie ze M18 nie potrzebuje rozszerzania w dol, jest to glosnik stworzony do konstrukcji dwudroznych, ewentualnie dla zwiekszenia efektywnosci 2x M18.

Skomentuj

ile wzrasta skutecznosc 2 glosnikow polaczonych rownolegle w jednej obudowie? o 2dB?
                                przyznam szczerze ze nie chce mi sie tego szukac... Gdzies to czytalem ale juz nie pamietam
                                :(
                                Ps. Moze jest ktos z Wawy chetny na zakup paru metrow mdf 19mm w cenie okolo 26zl za m kwadratowy? Jest obok mnie hurtownia ale chca zeby kupic plasterek o wymiarze bagatela 207x250cm

Skomentuj

Jakby co to jestem :)
                                  Powiedz jeszcze ile przycięcie koszci...

Skomentuj

Jezeli ktos z okolic Leszna jest chetny na zakup (na pol) plyty mdf 22 mm o wymiarach 2,8 x 2,07 m to na PW

[ Dodano: 2006-03-04, 14:09 ]
                                    [img=http://img207.imageshack.us/img207/7928/obraz0262ww.jpg]

[ Dodano: 2006-03-04, 14:13 ]

[ Dodano: 2006-03-04, 14:22 ]

[ Dodano: 2006-03-04, 14:42 ]

Skomentuj

Moj aparat !!!

Skomentuj

Budowa moich kolumn dobiega końca, została już tylko wykończeniówka.
                                        Fotki z budowy można zobaczyć tutaj:
                                        http://www.ee.pw.edu.pl/~salamonp/

To chyba dobry moment, żeby podziękować tym, którzy się w jakiś sposób przyczynili do powstania tej konstrukcji.
                                        DZIĘKUJE WAM :)

Skomentuj

Mam nadzieje ze jeszcze tu spojrzysz. Na bierzaco obserwuje postepy w budowie Twoich kolumn, moje glosniki i zwrotnice niestety sie kurza, mam problem z kupnem mdf-u. Mam male pytanko, przesuneles glosnik wysokotonowy z osi, zmieniles cos przez to w zwrotnicy??? Czekam na zdjecia polakierowanych paczek, chetnie obejrzalbym w lepszej jakosci :]

[ Dodano: 2006-04-09, 19:55 ]
                                          Mozesz tez napisac na jaka w koncu objetosc sie zdecydowales i wymiary br

Skomentuj

Czaruję...
                                          X