wisia zalezy jaki głośnik będziesz sobie wyobrażał . Wyobraź sobie peerlessa 164 HDS lub visatona a alu membraną ew. w celu wspomożenia wyobraźni zasymuluj sobie w winisd . Z tych głośników osiagniedzie 35 Hz jest realne.
Tańszy peerless 176 csx też powinien daleko siegnąć. Niska częstotliwośc nie jest najważniejsza , są też inne cechy które powinien posiadać dobry bas .
wiśnia jak słuchałeś tylko alfredów to się nie dziwie.... juz nawet arn 150 ma jako taki bass, nawet 18 stx'a słuchałem tez tego http://www.monacor.de/en/produktseit...3&spr=EN&typ=u ten monacor SPH-165CP jest godny uwagi tylko niewiem ile kosztuje w polsce.... ma bardzo ładny bass i niezłe średnie tony, niestety ten rezonans co pokazali w okolicach 5 000 Hz jest tak naprawde przy 3000-3500Hz. kolumna miała źłe zaprojektowaną zwrotnice i to było słychać. do tego głośnika trzeba napewno dać pułapke która musi być dokładnie dostrojona i dobrana na podstawie własnych pomiarów. jako kopułka był jakiś peerless. gdyby nie ten paskudny rezxonans było by cacy
Jzeli moge cos powiedziec to ja tez mam pokoj ok12m^2.. mam dwa monitorki Tonsila.. (sa to odrestaurowane Tonsile z przed 20lat.. takie jak dolaczano do radia ZODIAK.. zamowilem nowe membrany, cewki, zawieszenia z Tonsila i je odrestaurowalem.. oczywiscie gwizdki tez sa nowe) graja.. 100% lepiej niz nowe alfredy.. teraz planuje zrobic suba na ARN 226-07-4 w CLOSED ok... 33l obudowa.. wydaje mi sie to swietnym rozwiazaniem do malego pokoju.. a ARN w zamknietej obudowie brzmi swietnie .. pozdro
Moze i powinienem kupic cos tanszego np. Tesle i wykazac sie zdolnosciami technicznymi, poniewaz to bedzie moja pierwsza konstrukcja. Pieniadze ktore mam odlozone na przetworniki opisywane w calym temcie pozostana nie naruszone, a na Tesle moment uzbieram pare groszy..... Pozatym moze wlasnie wtedy dostrzegl bym roznice miedzy np Teslą a Perlessem. Szkoda ze poczatki DIY sa takie trudne...
Pozdrawiam, Michał
Ja też mam tonsile i nie narzekam a dla porównania glosniki w nich to gdn20/30 i gdwk 9/80 a w pokoju stoji jeszcze sub na arn 226/07/4 i ładnie się komponują do pokoju 14 m^2 wystarczają(narazie:)). Dodam jeszcze że tonsile są po kapitalce.
ja tez mam na Tonsilach Dgn 20/60/11 i KDWK 10/80 i Kurde to nie jest to , bas w sumie jest ladny, wysoki trosze dziki a Srednica stlumiona.Nie jest to najlepszy zestaw,w sumie robilem go znajac tylko ze do danego glosnika producent podaje taka pojemnosc obudowy i BR-reszta na oko. Na 1 konstrukcje nawet potrafi ojca wkurzyc <hahaha>Ale zamieam zmienic na cos w stylu jakis satelitek z Basem Max do 15-16 Cm i Subem.
annoy skąd się Ty urwałeś!? Niech lepiej sam zrobi bo po to tu właśnie jesteśmy:P Jak ktoś chce pytać co gotowego kupić to pomylił forum... no ewentualnie off topic:P
Witam,
Przy budżecie do 800pln na dwa zespoły głośnikowe, dodam sugestię: Monacor SPH165KEP + Monacor DT107. Pewną być może ciekawą opcją jest jeszcze użycie Monacor SPH176.
Pozdrawiam, Piotr01
Skomentuj