Raczej mechaniczna. Bo wytrzymalosc mocowa, to zbyt ogolnie powiedziane.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Open baffle
Collapse
X
-
W sensie, że mniej mocy może przyjąć . U nas w firmie tak się określa wadę głośnika, że nie trzyma mocy - głośnik który nie jest w stanie poprawnie zagrać przy mocy znamionowanej, po przekroczeniu pewnego napięcia zaczyna być słyszalny defekt akustyczny.
Wytrzymałość mechaniczna - nie wiem, wiem że głośnik potrafi nieźle i długo trzaskać cewką a wiele mu to nie zrobi - ale mechanicznie się kończą jego możliwości :)Last edited by jamess8; 25.09.2013, 20:52.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaWytrzymałość mechaniczna
Wytrzymałość mocowa to wytrzymałość termiczna cewki.
Skomentuj
-
Moc znamionową głośnika bada się bez obudowy. Wykonuje sie sweep testy na specjalnych testerach jak głośnik trzaska cewka w swoim użytecznym pasmie, przy mocy znamionowej (czasami trochę niższej),to nie powinien trafić do klienta:) innym testem jest tzw. Proba życia - głośnik chodzi przez 100 godzin na mocy znamionowejLast edited by jamess8; 28.09.2013, 08:48.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaMoc znamionową głośnika bada się bez obudowy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPrzy 1khz, wiec co to za test dla wooferow w odgrodach.
Skomentuj
-
Chyba napewno nie jestes pewny jak to sie robi, mimo ze pracujesz gdzies tam, gdzie to sie niby robi?
Prosty przyklad ze swiezego tematu http://www.youtube.com/watch?v=6KEhgRTr69E
Do pomiaru mocy glosnika stosuje sie rozne normy pomiarowe, w zaleznosci od typu glosnika. O takich normach mozna sobie poczytac w sieci.
Skomentuj
-
Pracuję w laboratorium gdzieś gdzie produkuje się ok miliona głośników miesięcznie :P A skoro tu ludzie wszystko najlepiej wiedzą to ja nie muszę niczego tłumaczyć :)
jak przy 1Khz sprawdzić czy głośnik wytrzymuje częstotliwośc gdzie są największe wychylenia membrany, no włąśnie przy jakiej częstotliwości są największe wychylenia...?
---------- Post dodany o 23:23 ---------- Poprzedni post o 23:12 ----------
przy 1kHz to można sprawdzić np. SPL głośnika, co też nie jest miarodajną metodą jeżeli chodzi o avarage level.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaPracuję w laboratorium gdzieś gdzie produkuje się ok miliona głośników miesięcznie :P A skoro tu ludzie wszystko najlepiej wiedzą to ja nie muszę niczego tłumaczyć
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaGdzie dokładnie jeśli nie jest to tajemnica?:) Jakie składasz głośniki?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta2sztuki na strone?
http://stx.pl/w-stx-12-2-150-8-f-s-mc.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaW małej skrzyni zamkniętej miałby on rację bytu ?Zamieszczone przez STX Zobacz postaRecommended enclosure: 50L Closed
Skomentuj
-
A jak myślisz? Skoro producent optymalnie proponuje 50L, to skrzynka ponad 2x mniejsza ma prawo bytu? Moim zdaniem nie. Oczywiście zakładając jeden głośnik i obudowę OZ.
---------- Post dodany o 12:42 ---------- Poprzedni post o 11:45 ----------
Tak mniej więcej ma wyglądać układ głośników na desce 180cm x 60 cm
Skomentuj
Skomentuj