Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Open baffle

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Open baffle

http://www.lautsprechershop.de/hifi/...are_spirit.htm
    Witam,na necie znalazlem dzis sobie taki kolumienki i bardzo mi sie podoba ich design ,i "praktycznosc" bo nie sa glebokie,Tu sie pojawia problem,chcial bym cos takiego sobie zbudowac lecz glosnik szeroko pasmowy który jest tam zastowany jest nie dostepny w polsce,mysle zeby "podebrac" tylko bude i inne głosniki wsadzic,na szeroko pasmowca myslalem zeby wrzucic Monacora SP-68x a na bas ???? nie wiem wstepnie jak sobie rozrysowalem obudowe wyszlo mi ze komora bedzie miec pojemnosc ok 14 l wiec malo,nie wiem jaki tam glosnik wsadzic basowy /myslalem o zamknietej komorze a nie o bass refleksie jak jest/ ?? Wogole pomózcie w jakis sposób :],co o tym myslicie.
    pzdr

chyba nie ten link...

Skomentuj

no tera powinno działac :]

Skomentuj

Do 14 litrow to zbyt duzego glosnika nie wsadzisz. Ja bym dal Tonsila GDN 13/50/9 ale w BR w 14 litrach trzeba byloby stroic na okolo 40 Hz moze troszke wyzej. Mam te glosniczki i naprawde spisuja sie bardzo dobrze w kwestii niskich tonow (dynamiczne, nic nie muli, a zarazem nisko schodza jak na 13cm) a i pod wzgledem skutecznosci powinne dorownac tym monacorom.

Skomentuj

Mysłalem zeby wsadzic moze cos wiekszego i zamknac/closed/ go mocono wytłumic i zobaczyc jak zagra ale nie wiem co tam wcisac??

Skomentuj

Zalezy jeszcze czego sie spodziewasz po tym glosniku niskotonowym, ile chcesz przeznaczyc pieniedzy i w jakim pomieszczeniu to bedzie gralo.

Skomentuj

Szybkosci i w "głebi",ile kasy myslalem do 150 zł na sztuke i o jakims tonsilu lub czyms podobnym,pokój 20 m.

Skomentuj

W 20 metrach po jednej 13cm na kolumne to moze byc troche malo.
                Do zamknietej mozesz wsadzic Visatona WS 20 E chociaz symulacje niezbyt mi sie podobaja i balbym sie o jego skutecznosc. Mozna rowniez rozwazyc WS 17 E , ale i tutaj skutecznosc moze okazac sie zbyt mala, nawet w wersji 4 Ohm .

[ Dodano: 2006-01-22, 21:02 ]
                Na Twoim miejscu rozwazylbym wieksza obudowe i (lub) BR.

Skomentuj

Orginalnie w projekcie jest b/r wbudowany i zastosowany głosnik basowy Alcone 8,bass refleks moze byc nie twierdze ze nie.Z racji tego iz mam juz kolumne na Sph 60 x i mi sie podoba wsadze tam jego brata Sph 68x,ale nie wiem co z basem,wime jedno papierowa membrana zeby było "miekko" :] ,nie ma przestawiac odrazu segmentu ale ma pieknie grac ;]. bardzo mi sie podoba design tych kolumn i przy takich rozmiarach chce pozostac. znalazłem rowniez na sieci projekt gdzie w basie gra Vifa PL14 ale w dosc duzej komorze wiec tam moze cos pokazac., tu te 14 litrow jest taka mała blokada :/,pokój jest mocno wytłumiony jest błazerja gesty dywan meble wiec dzwiek za bardzo sie nie rozjedzie w tych 20 m.

Skomentuj

Nie mam porownania GDN 13/50/9 to tej Vify. Jednak powszechna opinia jest taka ze ten Tonsil nie ma sie czego wstydzic w porownaniu do Vifek 13cm wiec moze warto sie nad nim zastanowic tymbardziej ze mozna kupic go za te 150zl. Wierz mi, ze nie pozalujesz wydanych pieniedzy, bo glosnik naprawde ma potencjal, a w 14 litrach pokaze co potrafi :].

http://unifirm.sk/pages/repro/nizton/13509.html

Skomentuj

chociaz patrzyłem teraz na ta Vife Pl 14 i nie jest znów w tak duzej komorze ok 16 litrów mi tam wyszło,wiec ok 2 wiecej niz w kolumnie co chce zrobic :],wiec cos juz sobie tam wykminie,jakis mały głosnik tzn 15 cm który umi zejsc nicko w "duzej komorze,tylko koszty tej Vify mnie rażą :/. Cos innego trzeba by poszukac.

Skomentuj

Tonsilek jest jakies 2 razy tanszy, ale juz wiecej nie namawiam - nie chce sie narzucac :P.

Skomentuj

Nie narzucasz sie :],dziekuje ci ze pomagasz,dotychcasz zrobilem trzy kolumineki i to z "gotowych" projektów,a kiedys trzeba zaczac samu budowac i wyplynac na gleboka wode,a moje wiedza jest mala do zamiarów :/.
                          Jezeli moge napisz na gygy moj numer 2539294 to sobie pogadamy.
                          pzdr Kuba

Skomentuj

Odgrzeję kotleta, a właściwie zapytam na nowo. Zastanawia mnie konstrukcja 3drożna OB, z wykorzystaniem 12-15" woofera. Coś godnego polecenia w sieci jest do tego typu konstrukcji?

Fajnie byłoby zrobić wersję symetryczną:
                            http://www.audiostereo.pl/odgrody-na...0#entry2922547
                            ..ale niestety nie jestem przygotowany na dwukrotnie większy wydatek na woofery w celach doświadczalnych. Tym bardziej, że na średnicy i górze będzie prawdopodobnie zestaw, który można później uzyć w klasycznych dwóch drogach jako monitorki. Bez szerokopasmowców na średnicy i górze.
                            Last edited by dolphin123; 06.09.2013, 08:09.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                              Odgrzeję kotleta, a właściwie zapytam na nowo. Zastanawia mnie konstrukcja 3drożna OB, z wykorzystaniem 12-15" woofera. Coś godnego polecenia w sieci jest do tego typu konstrukcji?
                              Oczywiście, że tak, Oriony i LX521.

Skomentuj

Tylko ile chcesz wydać bo do Orionów czy LX-ów same wf to koszt 3.2KPLN

Skomentuj

Znam projekt:) Nie mniej, bardziej rozchodzi mi się o dobór samego woofera estradowego. Na razie projektu nie robię, są to luźne przemyślenia. Monitorki niewielkie i tak będę potrzebował a w ramach doświadczeń, spróbowałbym OB z 12-15" wooferem. Koszt woofera oczywiście jak najmniejszy, ale zdaję sobie sprawę, że pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć.

Skomentuj

w tym co jest na AS są STX-y :)
                                    Tak na marginesie ktoś tego słuchał ?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      w tym co jest na AS są STX-y
                                      Tak na marginesie ktoś tego słuchał ?
                                      To są STXy ale robione na zamówienie dla jakiejś firmy, która chciała podobną konstrukcję wprowadzić na rynek. Po testach wycofali się z projektu i Father_Pio z audiostereo odkupił od nich te prototypy. Także są niestety niedostępne.

Skomentuj

http://stx.pl/sw-stx-15-3-800-8-f-a-mc.html

---------- Post dodany o 10:25 ---------- Poprzedni post o 10:25 ----------

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                        Także są niestety niedostępne.
                                        no to te są dostępne i tanie

Skomentuj

Czaruję...
                                        X