Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik za 200zł do suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mnie glosniki tesli ne interesuja wyroslem z nich
    pozatym tesla to budzetowka tak samo jak tonsil czy alfred

dobra konstrukcja wykonana na 30 cm woferze w malej budzie closed potrafila by zjesc tego twojego potwora bo inna wytrzymalosc mocowa

ps winisd w tym zakresie pokazuje bzdury jego wyniki sa absolutnie nie wiarygodne?

opisujac swoj woofer opierasz sie na pomiarach czy na jakichs katalogowych danych?
    jezeli przedsatwoisz mi pomiary i mnie przekonasz przyznam ci racje
    ja do swoich przekonan dorastalem duzo i mam za soba duzo konstrukji wszystki moje wnioski popatre sa praktyka pomiarami i odslucham
    ps rozmawiamy o subwooferach:)

Skomentuj

wykres odpowiedzi impulsowej chyba odtraszy każdego starego forumowicza z diyaudio ... robi się ciekawei panowie prosze kontynuowac, jestem ciekawy jak to tesla powalczy z perlesem

Skomentuj

Producent zastosowal taka obudowe ale to nie znaczy ze jest ona najlepsza. Przy produkcji masowej najbardziej znaczacym czynnikiem jest cena i kompatybilnosc. Musi byc tanie i takie zeby mozna bylo podlaczyc do kazdego wzmacniacza. IMHO faktycznie nie ma co juz dyskutowac tylko trzeba robic obudowy i eksperymentowac
        Pozdro
        Dexter

Skomentuj

Zamieszczone przez LUKASZ
          mnie glosniki tesli ne interesuja wyroslem z nich
          pozatym tesla to budzetowka tak samo jak tonsil czy alfred

dobra konstrukcja wykonana na 30 cm woferze w malej budzie closed potrafila by zjesc tego twojego potwora bo inna wytrzymalosc mocowa

ps winisd w tym zakresie pokazuje bzdury jego wyniki sa absolutnie nie wiarygodne?

opisujac swoj woofer opierasz sie na pomiarach czy na jakichs katalogowych danych?
          jezeli przedsatwoisz mi pomiary i mnie przekonasz przyznam ci racje
          ja do swoich przekonan dorastalem duzo i mam za soba duzo konstrukji wszystki moje wnioski popatre sa praktyka pomiarami i odslucham
          ps rozmawiamy o subwooferach:)
          OKI LUKASZ ja niechcalem sa s tebou handerkovat - tylko pogadajme * Vy mate jine poglond na subwoferuv nez my , ale to niewazne nie ?

Mas racje TESLA niema bardzo dobrych glsonikov tylko ARN -150,188, a 226-07-4 jest z HIFI wooferuv OK
          Ale zupelne ina strona sou PA (PROFI) WOOFERY TESLY (ARA 390,ARA389) - to bardzo dobre glosniki i niemozna ich srovnavac s HERTZAMI , TONSILAMI, ALHARDAMI ci jinymi HIFI glosnikami . Srovnavac mozno s JBL, EMINENCE, FANE....

OK ?

[ Dodano: 2004-09-25, 23:57 ]
          Zamieszczone przez Dexter
          Producent zastosowal taka obudowe ale to nie znaczy ze jest ona najlepsza. Przy produkcji masowej najbardziej znaczacym czynnikiem jest cena i kompatybilnosc. Musi byc tanie i takie zeby mozna bylo podlaczyc do kazdego wzmacniacza. IMHO faktycznie nie ma co juz dyskutowac tylko trzeba robic obudowy i eksperymentowac
          Pozdro
          Dexter
          TVM niepordukuej maszovo :)

Skomentuj

a czym wykonujecie pomiary bo jezli opieracie sie tylko o symulacje to jak oncze dyskusje
            poprzycje to jakimis pomiarami, wykresami ale nie z winisd bo to badziew :P
            Widze ,że sie nakręcasz tylko nie wiem czym. Jak dotąd nie widziałem ani jednego Twojego pomiaru więc nie wiem o czym mówisz !
            Tak się niestety źle dla Ciebie skałda ,że majac zmierzone parametry TS głośnika , zasymulowana obudowa w tym "badziewnym" winISD jakimś cudem pokrywa sie z tym co uzyskamy w rzeczywistości. Dziwne prawda ??

Moge iść o zakład ,że zrobiłbym 60L pralke która by lepiej grała niż 30 L wypociny z korekcją i ch.. wie czym jeszcze !
            Wielkość obudowy w duzej mierze określa parametr VAS. Chcąc mieć małą obudowe trzeba mieć głosnik z małym VAS. Jeżeli VAS jest duze obudowa też musi być duża , trudno.

Skomentuj

tesla to tesla i nic tego nei mzieni faktem jest ze nie mailm doczynienai z tym wooferam iwec glosu nie zabieram jednak 38 cm woofer wymaga potezbych piecykow z 500w nie jest przesada jak juz mowimy
              taki glosik ze wzgledy na swoje wlasciwosci fizyczne nie wymaga poteznej obudowy
              ja sie tesala nie interesuje wiec dlatego mam inna filozofie co nie ozbacza ze jest super doszedlem do niej po kilkua latach pracy i wiem co mnie kreci

masz racje zobacz nawet na forum u nas powstaj konstrukcje w malych budach gdziei mpuls podawany przez winisd na poziomie 18 ms uznawany jest za buczenie
              co do wzmacnaicza masz absolutna racje odpowiada za kontrola ale nie przeceniajmy jego mozliwosci
              lubue takie rozmowy gdzie strona przeciwna ma wiedze swoje poglady mam wielki szacunek
              co nei znaczy ze zgadzam sie z filozofia

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                Widze ,że sie nakręcasz tylko nie wiem czym. Jak dotąd nie widziałem ani jednego Twojego pomiaru więc nie wiem o czym mówisz !
                Tak się niestety źle dla Ciebie skałda ,że majac zmierzone parametry TS głośnika , zasymulowana obudowa w tym "badziewnym" winISD jakimś cudem pokrywa sie z tym co uzyskamy w rzeczywistości. Dziwne prawda ??

Moge iść o zakład ,że zrobiłbym 60L pralke która by lepiej grała niż 30 L wypociny z korekcją i ch.. wie czym jeszcze !
                Wielkość obudowy w duzej mierze określa parametr VAS. Chcąc mieć małą obudowe trzeba mieć głosnik z małym VAS. Jeżeli VAS jest duze obudowa też musi być duża , trudno.
                na 100% ve vsyzstkym zgadzam sie !!!

[ Dodano: 2004-09-26, 00:10 ]
                tesla to tesla i nic tego nei mzieni faktem jest ze nie mailm doczynienai z tym wooferam iwec glosu nie zabieram jednak 38 cm woofer wymaga potezbych piecykow z 500w nie jest przesada jak juz mowimy
                taki glosik ze wzgledy na swoje wlasciwosci fizyczne nie wymaga poteznej obudowy
                ja sie tesala nie interesuje wiec dlatego mam inna filozofie co nie ozbacza ze jest super doszedlem do niej po kilkua latach pracy i wiem co mnie kreci

masz racje zobacz nawet na forum u nas powstaj konstrukcje w malych budach gdziei mpuls podawany przez winisd na poziomie 18 ms uznawany jest za buczenie
                co do wzmacnaicza masz absolutna racje odpowiada za kontrola ale nie przeceniajmy jego mozliwosci
                lubue takie rozmowy gdzie strona przeciwna ma wiedze swoje poglady mam wielki szacunek
                co nei znaczy ze zgadzam sie z filozofia
                To jest fajne nastety zgodli sme sie :) a tak to jest OK

Skomentuj

Acha odniśnie pomiarów do tejszcze dodam tylko tyle ,że zmierzenie prawidłowo obudowy bass rflex w zakresie niskich częstotliwosci jest bardzo trudne. Jak ktoś mierzył to bedzie wiedział dlaczego.

Skomentuj

niestety tak w zasadzie mozemy sie ograniczyc tu do pomiary parametrow, i dostrojeniu kanału BR reszte zalatwiaja nasze uszy
                    jednak nie ufajmmy tez bezgranicznie w symulatorki one to nie wszystko jeszcze winisd

ja wyznaje zasde

mała buda + brube scianki+dobry wzmacnaicz+solidny glosik mozna poswiecic pare hz na rzecz kontroli ale to jest moje zdanie

Skomentuj

Lukasz , nie wprowadzajmy juz elementów voodoo .

Dodam ,ze w powyższym wykresie broken'a z winISD nie widze żadnego błędu.
                      Tu się klania interpretacja wykresu ,owszem jest 30ms ale na 15 Hz ,więc nie w zasadzie nie ma czym sie martwić ... w zasadzie bo takie strojenie jest bardzo ryzykowne. Moze sie udać a moze nie i będą słuszale zniekształcenia wynikajace w niskoczęstotliwosciowej modulacji dzwięku. Sprawe moze definitynie rozwiazać filtr subsoniczny :).

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                        Lukasz , nie wprowadzajmy juz elementów voodoo .

Dodam ,ze w powyższym wykresie broken'a z winISD nie widze żadnego błędu.
                        Tu się klania interpretacja wykresu ,owszem jest 30ms ale na 15 Hz ,więc nie w zasadzie nie ma czym sie martwić ... w zasadzie bo takie strojenie jest bardzo ryzykowne. Moze sie udać a moze nie i będą słuszale zniekształcenia wynikajace w niskoczęstotliwosciowej modulacji dzwięku. Sprawe moze definitynie rozwiazać filtr subsoniczny :).
                        Tak a ten tam jest !!! 24dB/oktava @35Hz

Skomentuj

No to wszystko jest w porządku !

Skomentuj

Czaruję...
                          X