Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomocy - pomóżcie mi stworzyć sprzęt do wieży ...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dlaczego nikt nie popiera podlaczenia suba razem z kolumnami do tej wiezy? Do wyjscia wiezy na glosniki mozna podlaczyc kabel do glosnikow i kabel do suba (do wejscia wysokopoziomowego). Wtedy obejdzie sie bez ingerowania we wnetrze tego "sprzetu". Nie wydaje mi sie, zeby korekcja byla tylko na wyjsciu do kolumn, a wyjscie sluchawkowe mialoby byc jej pozbawione.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      żeby się o tym przekonać wystarczy pod wyjście takiej wieży podłączyć jakieś znane nam z brzmienia kolumny
      no tak, ale to będzie ocena subiektywna... a ja mam uniwersyteckie zboczenie i chcę to wykazać w sposób obiektywny, czyli wykazać czy istnieje taka korekcja, a jeśli tak, to konkretnie jaka. Możliwe że nie chodzi tylko o korekcję częstotliwościową... może jest jakiś limiter, kompresor wielopasmowy albo inne cudo (w co wątpię)

Skomentuj

za kwote 250zl to ja bym sie nie zastanawial tylko kupil glosniczki komputerowe i podlaczyc je do wyjscia na sluchawki.
        np
        http://www.allegro.pl/item87280237_l..._f_v_lodz.html
        Na upartego mozna sie przejsc do sklepu komputerowego i je posluchac. W ostatecznosci podlaczyc te co sa teraz monitorki do tego zestawu zamiast satelitek. Kombinacji jest wiele.

Skomentuj

no tak, ale to będzie ocena subiektywna...
          no tak, ale chłopak nie ma sprzętu pomiarowego ;]
          jedyną przyczyną która mogłoby spowodować że wieża nie ma korekcji jest
          oszczędność producenta ;]
          co w tym wypadku wydaje się być uzasadnione spoglądając jak to "coś" wygląda

Skomentuj

No a więc - co wybieraMY ? Bo już i tak jest tego dużo ..... Zbyt dużo, jak na jedna głowę i jedną decyzję ...... Mi się wydaje, że do tej "wieży" najlepiej bedzie dla mnie podlaczyc glosniki komputerowe. Ja juz innej metody nie znam, bo widze, że z tego nic nie ukręce. Ingerować w nią nie chce zbytnio (znaczy w elektronike). Ktoś wspomniał, że dało by się jakoś obejść ingerencję wew. i dać coś, że na wyjście głośnikowe w "wieży" mógłbym podłączyć jednak ten subwoofer. Doradźcie sami .... Prosze. Jestem skłonny bardzo zrobić ten subwoofer, ale co z obejściem tego ? Pozdrawiam.

[ Dodano: 2006-02-20, 19:23 ]
            Jeżeli chodzi o korekcję, to wiem, że teraz powiem "mało" profesjonalistycznie, ale mam 5 ustawień : Classic, Rock, Pop, Jazz, Flat. Basik na nich sie nie zmienia prawie wogóle. Także one operują tylko tonami średnimi i wysokimi. Co dziwne, ale ta wieża jak na sam swój wygląd, itd. na tonach średnich i wysokich gra bardzo dobrze, w miarę czysto i co najważniejsze - nie ma żadnych szumów. Także mi narazie góra wystarcza. Bas to żenada. Niby wszystkie mikro - wieże mają 2x20 watt music, a moja ma niby 2x30 watt music, ale bass to żenada. Żeby coś zaczęło działać to trzeba przynajmniej na połowę dać, a jest ona wtedy głośna "piszcząco" tak. Dlatego też zwracam się z prośbą pomocy w stworzeniu subwoofera. Jeżeli dąłbym wzmacniacz do takiego głośnika to myślę, że zagrałby on w miarę przyzwoicie. Ja potrzebuję czystego, miękkiego basu. Jeżeli zrobiłbym to na odpowiednich komponentach to myślę, że dałoby to jak dla mnie zadowalający efekt. Chyba, że podłącze kolumnę od mojego brata, od Sc-Ak200 i zobaczę, co wtedy wyjdzie. Spróbować i opisać to ? Pozdrawiam.

[ Dodano: 2006-02-20, 19:27 ]
            Zamieszczone przez chrischris
            Dlaczego nikt nie popiera podlaczenia suba razem z kolumnami do tej wiezy? Do wyjscia wiezy na glosniki mozna podlaczyc kabel do glosnikow i kabel do suba (do wejscia wysokopoziomowego). Wtedy obejdzie sie bez ingerowania we wnetrze tego "sprzetu". Nie wydaje mi sie, zeby korekcja byla tylko na wyjsciu do kolumn, a wyjscie sluchawkowe mialoby byc jej pozbawione.
            Opowiedzcie mi o tym ! Bo całkiem możliwe, że jest to dobre wyjście. Może dałoby się podłączyć na wyjściach wieży taki głośnik. Dałbym do niego wzmacniacz i filtr, i byłoby chyba lepiej. Zrezygnowałem kompletnie z pomysłu głośników, bo to dla mnie za proste. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2006-02-20, 20:44 ]
            To co - kto mi pomoże, odpowie na moje pytania i doradźi mi, co mam zrobić ? Bo już powoli mam mętlik w głowie. Pozdrawiam.

Skomentuj

w zasadzie to na początku mojej przygodny ze sprzetem audio tez mialem cos takiego tylko ze większe philips :) i wkońcu doszedlem do lepszej opcji :)

- zrobilem kolumny ARN 5618 + TW 401 SX wyszlo mnie ok 300 zł (jest o nich w dziale wlasne konstrukcje) podlonczylem pod wieze i brzmialo o niebo lepiej bo tez nie mialem kasy na wsyztsko odrazu ...

- potem pozbylem sie wiezy a sprzedalem ją za 80 zł :) i kupilem sobie amplituner technicsa (ok 400 zł) i to było juz poprostu cud miód i powidło w porównaniu z tamtym wczesniej ...

a więc moim zdaniem nie ma co sie spieszy lepiej poczekac i kupowac zeczy sukcesywanie wiem ze to trudne bo chcialo by sie miec wszystko odrazu no ale jak chce sie miec dobry dźwięk to trzeba poczekac ...

czyli jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem (250zł) jest zrobienie kolumn (lub kupienie na allegro bo za 250 zł to spokojnie da sie kupic i wcale nie trzeba lisytowac bo sa opcje kup teraz a jak nie ma zawsze mozna sie dogadac zeby była) i podłaczenie ich pod tą wieze i narazie bedzie spox a potem zbieraj na jakis wzmacniacz albo amplituner jak chcesz radio ...

pozdrawiam :)

Skomentuj

Odnośnie tej wiezy:
                Jeśli nie chcesz jej wyrzucać to podstawową modyfikcja jest dodanie wyjścia "pre out"
                Na samym poczatku nalezy sprawdzić czy nie ma na stałe załozonego filtru subsonicznego (małe głosniki nie przetwarzają tych czestotliwości i rozsądny projektant mógł to wziąść pod uwagę - mógł ale nie musiał)

Jesli masz "pre-out" w wieży która nie obcina dołu pasma to dobrze, bardzo dobrze.

Teraz możesz poprostu podłączyć zwykły (np kupiony na allego) wzmacniacz i jakies większe kolumny, Mozesz zbudować suba.
                Krótko mówiac "sky is the limit"
                ale najpierw "pre out" bo nie będziesz miał do czego się wpiąć.
                Aha i dobrze wyprowadzić jakieś napiecie stałe w momencie kiedy wieża pracuje (nie jest stby) posłuzy to do sterowania załączaniem sie tych dodatkowych rzeczy za pomocą pilota.
                Pozdrawiam

Skomentuj

Posłuchajcie - narazie postanowiłem kompletnie skończyć ten temat. Moja decyzja to : wybór głośników komputerowych ..... Wiem, że może jest to mało profesjonalne, ale kupię głośniki, pochodzą trochę na tej wieży a gdzieś za dwa lata podstawię je do kompa (zamiast moich terażniejszych Samsung Sms-5100 - lekko przez mnie poprawionych ). Powiedzmy, że kupie coś takiego : http://www.allegro.pl/item86905262_l...per_cenie.html . Także narazie Dziękuja bardzo za pomoc, na pewno niedługo się przyda, jak będe kompletnie zmieniał audio w moim pokoju, ale wtedy już będe na studiach i wtedy lekko "zaszaleje" i zakupie jakąś porządną wieże i wtedy będe czerpał od Was rad. Także : Pozdrawiam.

Skomentuj

no to wybrales najgorsza opcje! no i w dodatku potem znowu wieza? hah n/c

Skomentuj

przeciez napisał ze zaszaleje(chcialem tu napisac dluga wypowiedz jeszcze przed toba ale rece mi opadły...)

Skomentuj

głośniki do kompa ... ehh jeszcze 530 logitech ... juz lepiej creativa ... i moze lepiej jakies 2.1 mocniejsze a nie 5.1 ....

Skomentuj

Nie śmiejcie się ze mnie. Przecież każdy kiedyś zaczynał od niczego. OkiK - dajcie mi lepszą opcję. Rozumiem, że najlepiej byłoby dla mnie zrobić dwie kolumny. A więc, do mojej wieży proszę Was o skompletowanie pełnej gamy komponentów, jakie są mi potrzebne do budowy 2 kolumn 2-drożnych.

Moje oczekiwania :

- Pokój : 13.82 m2 jak już wspominałem
                          - Góra : jak najczystsza w miarę pieniędzy
                          - Dół : lekko szalony, jednak musi być miękki, czysty, w miarę głęboki, ale miękkość i czysta barwa to dla mnie podstawa basu.
                          - Muszą to być chyba bez BR, bo tak mi się wydaje. Ale to już Wasza decyzja ....
                          A więc teraz obliczcie mi wielkość kolumn oraz co dokłądnie mam kupić, skąd i co mi to da.

Teraz polegam kompletnie na Was. Pomóżcie mi ....... PROSZĘ !!!!!!!! Pozdrawiam !

[ Dodano: 2006-02-22, 20:22 ]
                          FSOL : pomóż mi Ty też, bo widzę, że kiedyś miałeś taki sam kłopot jak ja miałem. A więc moje kryteria jakie musi spełniac sprzęt podałem ( w miarę pieniędzy i w miarę tego, co "wydaje" moja wieża). Teraz praca należy do Was. Pozdrawiam.

Skomentuj

A więc teraz obliczcie mi wielkość kolumn oraz co dokłądnie mam kupić, skąd i co mi to da.
                            no chyba żartujesz...
                            chcesz żeby odwalić za Ciebie całą brudną robote...
                            My możemy co najwyżej naszkicować, coś ogólnie powiedzieć,
                            ale to nie może być tak że wszystko robimy...
                            pozatym istnieją na tym forum takie rzeczy jak:
                            -wyszukiwarka
                            -"własnie konstrukcje elektroakustyczne"

pozatym skoro masz w wieży wyjście stereo to po co Ci 5.1 ?

wg mnie najlepiej jest zrobić suba małego:
                            stx 22 120 4 sc/ss - www.stx.pl
                            tda od Irka - ma hi in
                            buda wg winisd.
                            będzie tanio i dobrze...

aha - naucz się podejmować decyzje :)

Skomentuj

uzbieraj kase.
                              monitorki na arn+arv+zwrotka projekt irek + obudowy= 200zł.
                              wzmacniacz 2x GC=100zł
                              fornir i kleje srubki duperele wysylki itp itd....=50zł

za 350 zł masz 2x70W + dosc dobre monitorki,oczywiscie mozna dac zamiast arv sc10n i zmienic zwrotke na inna-chyba jest gotowy projekt,

Pozdrawiam.

Skomentuj

A moze to zostać bez wzmacniacza i na zwrotnicy np. JANBO. Ile kosztuje zwrotnica od IRKA ? Pozdrawiam.

[ Dodano: 2006-02-22, 20:33 ]
                                A i jak możesz to daj mi dokładnie linki z tymi głośnikami. Jakie mam kupić po prostu. I jakie maja być obudowy i chyba nie chce z BR.

Skomentuj

Tasior, świetnie ;]
                                  tylko że będzie napędzane ze wieży jak na rysunku ;]
                                  i jeszcze ta jej moc zabójcza...
                                  pozatym nie zapominaj że chłopak nie wiele wie o elektronice, a Ty Mu karzesz robić gc ;]

te cenniki też lipne daleś:
                                  -2 x gc + trafo itp = 100zł?
                                  powiedz tylko gdzie

Skomentuj

No to co - znowu stoimy w miejscu ? No Proszę - czekam na propozycje. Ale FSOL mówi, że miał podobną wieżę jak moja, tylko Philipsa i bez problemu podłączył do nich kolumny, te jakie zrobił, a wydają mi się one bardzo fajne, i na pewno ładnie grają. To jak będzie.

Djacie wszystkie części, linki do nich, obliczenia kolumn. Pozdrawiam.

Skomentuj

"Jedyne co chcę jeszcze wspomnieć to, że mniej/więcej znam sie na audio i akustyce".
                                      :)

Skomentuj

ten zestaw na monitorki co podał Tasior, jest jak najbardziej ok jak dla Ciebie i w przyszlosci jak kupisz sobie wzmacniacz tez bedzie sie swietnie sprawowac a wręcz dopiero pokaze na co je stac... a wlasnie i czemu nie chcesz BR ?? mi sie wydaje ze kolumny lepiej z BR robic bedziesz mial fajniejszy bas ... a jak nie chcesz sie bawic w zwrotnice (choć wydaje mi sie ze to nic trudnego) to mozesz kupic tą JANBO bo sam mam taki model B2 ... napewno lepsza nic zwrotnica STX ...
                                        aha i zwrotnica od IRKA nie kosztuje tylko komponenty na nią kosztują :) no chyba ze CI ktos gotową zrobi :P

a na marginesie to ... weź poszukaj sobie jakis kolumn na allegro ... bo za 250 zł to juz ładne monitorki wyrwiesz :)

Skomentuj

Aha - czyli mam zakupić m.in takie rzeczy :

- głośnik wysokotonowy
                                          - głosnik niskotonowy
                                          - zwrotnicę dwudrożną
                                          - kabel
                                          - terminal
                                          - kolce pod kolumny
                                          - tunel BR
                                          - wygłuszenie

Ok. Teraz napiszcie mi dokładnie, jakich firm i jakie mam komponenty kupić z tych co napisałem. Oraz napiszcie mi wielkość litrażową kolumn i umiejscowienie BR, jego długość i średnicę. Pozdrawiam. WLK. DZIĘKI dla FSOL : bardzo mi pomagasz

Skomentuj

Czaruję...
                                          X