Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana decyzji. Ostateczna !!!! STX 18-120-6 SW + SC10N .

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czy to taki problem sprawdzic w gotowych konstrukcjach ??!!!

z tego co ja widzialem są 4 konstrukcje na tym glosniku wiec rusz sie i zobacz jak inni mają !!!

Skomentuj

Witam po długiej przerwie !!!! Kolumny zaczynam robić coś koło 20 kwietnia, części będe kupował pewnie 7-8 kwietnia, narazie zdecydowałem się na zwrtokę Janbo, ponieważ niestety - muszę definitywnie ciąć po kosztach. Ale wraz ze zbliżającym się terminem budowy, postanowiłem w internecie poszukać jakiś projektów na połączeniu głośników STX 18-120-6 SW i Visaton Sc10N, ale zakończyło się to narazie ..... fiaskiem :( Znalazłem jeden projekt na tym forum, ale to narazie jest "projekt" w przygotowaniu. Czy znacie może jeszcze jakieś strony z projektami ( czy to dokończonymi czy w trakcie budowy ) z tymi głośnikami ???? Dokładnie jest jeden proejkt jaki znalazłem : http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=1544 i nic więcej. Jeżeli znacie gdzieś jeszcze jakieś strony to z chęcią poczytam, obejże ..... A najbardziej zależy mi na opinii o SC10N, bo zbyt mało wiem o jakości dźwięku, jaką z siebie wydaje ? A co do jeszcze tego tematu : http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=1544 to czemu ja nie mam zdjęć u siebie ???? Coś jest nie tak, czy co ? Jeżeli ktoś ma to niech da jest tutaj na tym temacie, bo ja ich tam nie mam. Czekam .... Pozdrawiam Gorąco !!!!

Skomentuj

Co do sc10n. Glosniczek napewno lepszy niz arv. Gra dosc przyjemnie, czysto. Za ta cene wzasadzie najlepszy.

Skomentuj

narazie zdecydowałem się na zwrtokę Janbo, ponieważ niestety - muszę definitywnie ciąć po kosztach.
          czy nie opłaca się bardziej zamówić od kogoś z forum ? +-10zł zrobi taką różnicę?

Skomentuj

Ja wiem, że to będzie na pewno lepsze, ale jednak teraz narazie muszę ciąć jak powiedziałem po każdych kosztach. narazie zrobię dobrze tą kolumnę, a za jakis czas wymienię zwrotnice i będzie bardzo, bardzo, bardzo dobrze. Póżniej zakupię jakiś porządny sprzęt ze wzmakiem to zrobię sobie kolumny podłogowe. Teraz chcę zastąpić te nijakie kolumny tymi, a po zmianie sprzętu ( za jakiś rok ) zrobię niskopodłogowce z niskotonówką zapewne 30 cm. Dlatego tak narazie robię. Pozdrawiam !

Skomentuj

Szczerze mowiac to lepiej jest zrobic raz a porzadnie niz pozniej polowe zmieniac. To sa przeciez tylko dodatkowe koszta.

Skomentuj

ale zwrotki janbo wyjda drozej !!

ja za swoje zwrotnice dalem calutkie 70 zl za 2 szt z przes. wiec nie wiem czy zwrotke janbo za 35 zl kupi .

Skomentuj

No to widzę, że jednak lepiej jest zrobić tą zwrtokę. Schemat zwrotnicy mam, tylko musicie mi pomóc w skompletowaniu do niej wszystkich części, bo jeszcze na schematch zwrotnic się nie znam zbytnio. Nawet dobrze nie wiem, jakie kable zastosować .... Przeczytałem DOKŁADNIE tematy na forum, na Audiomanii tymbardziej, ale jednak odczyt schematu i jakie komponenty mają zostać użyte jest dla mnie trudem. Także jeżeli możeci jeszcze w tej kwestii pomóc - byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.

Skomentuj

podaj tutaj schemat ( bo nie bardzo kazdemu chce sie go osobno szukac ) a napewno postaramy sie pomoc w elementach,

Skomentuj

Oto schemat zwrotnicy STX 18-120-6 SW + SC10N :

Czekam na wszelką pomoc ..... Pozdrawiam.

Skomentuj

a wiec tak :

tor wysokotonowy:

L1 cewka powietrzna 0,33 mH ... 1021 _____ RDC ... 0,47 ohm srednica drutu 0.70mm
                        L2 cewka powietrzna 0,22 mH ... 1125 _____ RDC ... 0,37 ohm srednica drutu 0.70mm
                        C1 kondensator bipolarny ELECINIC 5345 ... 4,7 uF _____ VDC ... 100 V _____
                        R1 rezystor ceramiczny 5W 5248 ... 3,3 ohm

tor niskotonowy:

L1 cewka powietrzna 1,50 mH ... 1300 _____ RDC ... 0,48 ohm srednica drutu 1.20mm
                        C1 kondensator bipolarny ELECINIC 5348 ... 10,0 uF ____ VDC ... 100 V _____

Wartosci wzielem najblizsze , oczywiscie mozna je poskaladac z 2 innych aby mialy konkretnie te sama wartosc ale mysle ze roznica jest niewielka a jak wiadomo zalezy Ci na kazdym groszu. Kondensatory takze wybralem te tansze chociaz w torze wysokotownym moglbys zastosowac MKP. Mysle ze o niczym nie zapomialem

Cena( brane z http://www.grelton.mycom.pl/index.ph...tent=1&id=1167 ) za 1szt.

tor wysoki :
                        rezystor 1.10
                        cewka L1 4.50
                        cewka L2 4.00
                        kond C1 2.11
                        tor niski :
                        cewka L1 26.30
                        kond C1 2.40
                        ----------------------------
                        suma : 40.41

Czyli za obie zaplacisz 81 zl + 7 przesylka = 88 zl . Przypominam ze jest to najtanszy odpowiedni wariant. Ale jak juz robic to robic porzadnie i zadne standardy JANBO.

Skomentuj

Dziękuję Bardzo !!!! No tak, za zwrotki z Janbo zapłaciłbym zapewne więcej, a za dwie zwrotki podobnej klasy jak te zapłaciłbym coś powyżej 120 zł + koszt przesyłki !!!! Dzięki chłopaki za radę, a Tobie "pvl" DZIĘKUJĘ bardzo za pomoc z odczytaniu schematu zwrotnicy. Teraz tylko poczekam do następnego miesiąca i będe zamawiał części. Pozdrawiam.

Skomentuj

nie ma sprawy. Po to jest forum aby pomagac . Mozesz jeszcze sprawdzic ceny w fas'ie moze wyjdzie taniej.

Skomentuj

SC10N zamawiam w Greltonie, dlatego też cześci do zwrotnicy będe zamawiał w Greltonie. Może między Fas'em a Greltonem różnica wyniesie +/- 5-7 zł. Na tym mi już nie zależy. Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                              X