Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opinia na temat glosnikow 30 cm do subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Budzik
    ara 389 średnietonowy <lol> raczej szerokopasmówka etradowa jakas
    Tak ja nieznalem jak po polski u nas ARA 389 jest zuzyvana do sriedniho pasma i ARA 390 do SUPERBASOV

BUDZIK : mojim (a ne tylko mojim) zdaniem to jest mozno najlepsi glosnik produkovany prez TVM !! zobacz tu charke -jest barzo dobra jak na PA glodnik i efektywnosc ponad 100 dB !!

Skomentuj

ale beznadzieja ŁUkasz... jak wsymulator moze byc ciekawostką ,,, załuzmy ze masz parametr ygłosmika i chcesz go do br wrzucić .. to albo liczyc godzinami albo walisz ts w symualtor co lepsze i szybsze ... a co konstrukcji to chyba symluator podaje jak stroić i pojemnośc i nie każe ci robic skrzynki 10 mm grubości .. to jaka jest kostrukcja to juz zaoezy od samego konstruktora ale trzeba mieć jakas podstawe zachowania głosnika w konretnerj obudowie do czego słuzy symulator

Skomentuj

a tak z ciekawości w z czego korzystasz ?? to moze ja tez się w nim doszkole :) czy robisz wszystko opierająć się o doświadczenie i zdobytą wiedze ??

Skomentuj

wiesz co roznie ja mam w zasadzie zrobionych kilka obudow z wymiennymi przednymi sciankami opieram sie o sugestje producentow takze o symul;atorki bass bosx wiisd pozatym sam wiesz jaka jest dluga droga jeszcze wykresy traktuje serio bo to moze i sie zgadza ale odpowiedz hmm wiesz dasz 50 i 250 W piecyk i juz masz inna

Skomentuj

wszystko fajnie twoj sub Broken jest fajny ale my zyjemy w blokach:) i tam nie ma miejsca na obudowy 150l netto ani takich pomieszczen zeby poczuc bas z ara390

to jest przetwornik na 50 m kwadratowych, a przecietny pokoj nie ma wiecej jak 16m kwadratowych

to jak zapalanie papierosa od ogniska - troche sie kloci idea i zastosowanie

Skomentuj

A mnie wlasnie wypowiedzi broken'a zainteresowaly bo mam pokoj 33 m^2 i 4 metry wysoki :(
              Wiec trzeba zrobic jakiegos killera....
              Mam w dwuch kolumnach po jednym gdn 20/80/2 i za bardzo rady nie daja :(
              Od dluzszego czasu sie zastnawialem nad jakims subem i chyba zdecyduje sie na Eminence Delta 15LF

Skomentuj

Grzmil ja bym na twoim miejscu kupił Hertza ES 380.2 (tylko ta cena...ok.660zł) sam przymierzam sie do kupna :))

Skomentuj

Zamieszczone przez GrzMiL
                  A mnie wlasnie wypowiedzi broken'a zainteresowaly bo mam pokoj 33 m^2 i 4 metry wysoki :(
                  Wiec trzeba zrobic jakiegos killera....
                  Mam w dwuch kolumnach po jednym gdn 20/80/2 i za bardzo rady nie daja :(
                  Od dluzszego czasu sie zastnawialem nad jakims subem i chyba zdecyduje sie na Eminence Delta 15LF
                  HEH to bardzo dobry wybur :) BENDZE to naprawde KILLER :)

[ Dodano: 2004-09-28, 13:38 ]
                  Zamieszczone przez EVO
                  Grzmil ja bym na twoim miejscu kupił Hertza ES 380.2 (tylko ta cena...ok.660zł) sam przymierzam sie do kupna :))
                  Delta bendzie LEPIEE jak HERTZ !!
                  DELTA to jest PA glosnik duze SPL i primarovo jest ueczony dla SUBBASOW

Skomentuj

Cena powiedzmy no nie, ze nie gra roli ale jak mam zamiast 450 zł wydac na sporo lepszy glosnik 660 to wydam ta kase jesli tylko efekt koncowy jest tego wart.
                    zreszta caly sub bedzie kosztowal:...
                    buda - 70 zł
                    wzmacniacz pa300 - 400 zł (nie wiem nie robilem ale tak szacuje - moze ktos podpowie)
                    glosnik - 500 zł (+/- 100zł)

Z pierdolami 1100 zł niczym nie wyjete, wiec 100 w ta czy w tamta nie robi roznicy.

Skomentuj

Jak ten ARA390 kosztuje 120-130EURO to nic dziwnego ze nie jest popularny bo za tyle kasy to ja kupie BEYME POWER15 o mocy 600W 97dB!! Albo Eminenca czy Celestiona jak juz o glosnikach PA mowimy.

Ja bym do domu zadnych glosnikow PA nie wstawial bo ten Eminence Delta 15LF moze i ma duza efektywnosc ale niskiego basu to on wogule nie ma! Ja wole w domu miec cos co zamruczy a nie zawrzeszczy!

Eminence Delta 15LF:
                      500W, 95dB, Fs=41Hz, Qts=0,58, Vas=186dm3, Xmax=4,8mm

Hertz ES380
                      450W, 95dB, Fs=24Hz, Qts=0,52, Vas=183dm3, Xmax=9mm

Ja wybralbym Hertza bo moze ciszej zagra ale duzo nizej zejdzie do kina domowego w sam raz a Eminence to glosnik na weselne zabawy ale nie do domu!

Skomentuj

Co do mruczenia to się Irek z tobą częściowo nie zgodze,380 to lekka przesada do domu,wystarczy spokojnie 300 i ona naprawde mruczy a jak trzeba to i tynki zwali ze ścian.Wiadomo,38cm ma wykop jak sie odpowiednio go zasili ale wcale z zejściem nie jest lepszy od 300.Już może niedługo będzie można oblukać sobie dane Hertza na Audiomani i myślę że to rozwieje wszelkie wątpliwości.Ja mówie zdecydowanie,jeśli 30 cm i Hertz to tylko ES 300,i wiem co mówie bo słysze.A co do "pralek" z południa to niestety Lukasz ma racje,to inna epoka.Takie budy są juz przeżytkiem.Ale jeśli czesi mają wątpliwości to zapraszam na:www.hertzaudiovideo.com ,może to im oczy otworzy.
                        PZDR

Skomentuj

Zamieszczone przez irek

Hertz ES380
                          450W, 95dB, Fs=24Hz, Qts=0,52, Vas=183dm3, Xmax=9mm

To nie pravda mirzyslismy od HERTZA niskolko glosnikow na mlssa i parametry na papierze niekorespondujou s realitou -!!

Pravda jest ze konretny glosnik ES380 neznam i nikt niemirzyl.

No examin MLSSA s delty15LF jest tutaj :
                          http://www.prodance.cz/protokoly/delta15lf.pdf
                          i tamjest FS=36Hz
                          IREK pise ostatni raz : slysales subwoofwer w kine domow s zastosowanym glosnikem PA dla SUPERBASS ? - naprawde rewelacyjny i szybki gelnboki bass ja uzyskalem i amplifier zuzyvam na 5-20% jego moci

[ Dodano: 2004-09-28, 23:13 ]
                          Zamieszczone przez umberto
                          Co do mruczenia to się Irek z tobą częściowo nie zgodze,380 to lekka przesada do domu,wystarczy spokojnie 300 i ona naprawde mruczy a jak trzeba to i tynki zwali ze ścian.Wiadomo,38cm ma wykop jak sie odpowiednio go zasili ale wcale z zejściem nie jest lepszy od 300.Już może niedługo będzie można oblukać sobie dane Hertza na Audiomani i myślę że to rozwieje wszelkie wątpliwości.Ja mówie zdecydowanie,jeśli 30 cm i Hertz to tylko ES 300,i wiem co mówie bo słysze.A co do "pralek" z południa to niestety Lukasz ma racje,to inna epoka.Takie budy są juz przeżytkiem.Ale jeśli czesi mają wątpliwości to zapraszam na:www.hertzaudiovideo.com ,może to im oczy otworzy.
                          PZDR

Pan mysli ze czechii jestesmy 100 lat za maupami ?
                          ja uz mam oczi otwarte !! - otworil mi EXAMIN glosnikuv HERTA z MLSSA - bardzo GROZNE wyniki !!! (25-30cm)
                          Obudova jest oparta na VAS glosnika . Czy pan mysli ze glosnik s VAS pona 300 litrov benze OK v obudove 30-50 litrov ? - niemozlive fyziku pan nieoszuka

Ja niemam problem v miszakaniu umiensnit 150 litovy woofer .

No osobiste mysle ze to jest bezsensowna debata.

Poska szkola subwoferuv : Bardzo "potenzne" MINI wooferys szybkou odezwou impulsowou - no niema gelmbokich basov 30-45Hz
                          Czeska szkola wooferuw : Pralki automatyczne s basami juz od 30 Hz- basy poczut az v brzuchu :)

Skomentuj

bosze w czechach do subwoferów domowych używa sie estradówek ... porażka :|

Skomentuj

No wiesz Budzik,mają swoje prawa,tylko nie rozumie co chcą tym osiągnąć,efekt bardzo marny.A co do litrażu Broken to przejrzyj sobie propozycje producenta Hertzów,mocno sie zdziwisz.Robienie lodówki do nich to pomyłka totalna,membrana bedzie latać jak pies po pustym sklepie.Co to za sub który buczy a nie gra?I zresztą dotyczy to nie tylko Hertza.PZDR

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                                No wiesz Budzik,mają swoje prawa,tylko nie rozumie co chcą tym osiągnąć,efekt bardzo marny.A co do litrażu Broken to przejrzyj sobie propozycje producenta Hertzów,mocno sie zdziwisz.Robienie lodówki do nich to pomyłka totalna,membrana bedzie latać jak pies po pustym sklepie.Co to za sub który buczy a nie gra?I zresztą dotyczy to nie tylko Hertza.PZDR
                                TAK mas pravde!!! duzy VAS = duza OBUDOVA i odwrotne.

Glosniki HERTZa majou neiveilki VAS = nitreba vielkej OBUDOVY.

[ Dodano: 2004-09-29, 08:59 ]
                                Zamieszczone przez Budzik
                                bosze w czechach do subwoferów domowych używa sie estradówek ... porażka :|
                                Hehe to neiprawda :

V czecha uzyvamy takze (95 do domowych subwoferuw HIFI glosnikow a nie estraduvek.

ARN 312
                                ARN 226
                                GDN 20/80
                                GDN 30/100 -moj ulubiony
                                Beyma
                                etc...

Skomentuj

wiecie co wycofalem sie z tej dyskusji bo w w zasadzie nie przynosi ona nic konkretnego ale:

scieraja sie tu jakby poglady dwoch grup ludzi

u nas na forum powstaja konstrukcje raczej kompaktowe raczej male dlaczego? uzytkownicy tego forym mieszkaja zazwyczaj w 10-16 m kw pokoikach i wstawienie ich takich potworow do mieszkanai rownalo by sie z spaniem w korytazu lub na balkonie

chlopaki z czech wyznaja filozofie ze subwoofer musi nisko schodzic bo ianczej to nei jest subwoofer fakt cos w tym jest a ja raz w zyciu slyszlem jednostke ktora potrafilaejsc do 20 hz przy f3 i nie moglem przez tydzien sluchac swojego tak przy okazji servo 15 38 cm woofer w jakichs 602 l closed z korekcja

jednak cudow nie ma jak napisal broken fizyki nie oszukasz duza obudoiwa rowna sie gorsza odpowiedz mpulsowa, wytrzymalosc mocowa ale za to niski basik i nawet magiczny wzmak tu nie pomoze

mała zkolei nie pozwala na tak niskie zejscie glosnika ale zapewnia duza lepsza kontrole, wykop , jednak przy zastosowaniu dobrych glosnikow taka konstrukcja jest w stanie stanc w szramki z potworem po 150 l w druga strone juz tak dobrze nie jest chodz dobry konstruktor moze cos z tego wycisnie

kolejna sprawa

dlaczego mozna wysnuc teorie (podkreslam sa to zagadnienia czyto teoretyczne) ze czechowie sa jakby za nami?
                                  zaobserwowalem ze u nas na forum mlody konstruktor zaczyan budowe od poteznego 30 cm glosika w 100l zazwyczaj alfreda w budzie z szafy, jezeli starczy mu sil zaczya orientowac sie i w koncu dochodzi do konfrontacji z pozadnym sybem ktory gra bum bum bum a nie bummmmmmmmmmm bummmmmmmmmm zaczyna sie zastanwiac
                                  wydawalo mu sie ze im nizszy bas tym jest go wiecej a tu zonk jednostka ktora schodzi do 40 hz ma go wiecej i jest ladniejszy
                                  zaczyna sie zastanawiac liczy kalkuluje sprawdza markowe glosiki i cos co gralo niedawno pieknie jest juz nie do sluchania
                                  pozniej inwestuje w pozadny glosnik wzmacnaicz buda staje sie mniejsza bas szybki itd...... tu moze sie zrodzic twierdzenie ze duze budy sa dla poczatkujacych

kazdy ma swoja szkole budowy i sie jej trzyma, ludzie zarzucaja mi ze jestem zatwardzialem konstruktorem hmm moze i tak ale doszedlem do tego praktyka a nie opierajac swoja wiedze na domyslach i filozofi lubie szybki twardy bas dobrze kontrolowany te 40 hz przy f3 wystarcza m iw zupelnosci mala obudowa mi to daje i jestem szczesliwy :P

Czeskie chlopaki dajcie jakies swoje konstrykcje jest odpowiedni dzial opiszcie je dokladnie co w nich jest specyficznego chetnie czegos sie dowiem i poznam punkt widzenia innego konstruktora wtedy bedziemy gadali mzoe to wlasnie wy mnie nakierujescie na inna dorge

Skomentuj

Zamieszczone przez LUKASZ
                                    wiecie co wycofalem sie z tej dyskusji bo w w zasadzie nie przynosi ona nic konkretnego ale:

scieraja sie tu jakby poglady dwoch grup ludzi

u nas na forum powstaja konstrukcje raczej kompaktowe raczej male dlaczego? uzytkownicy tego forym mieszkaja zazwyczaj w 10-16 m kw pokoikach i wstawienie ich takich potworow do mieszkanai rownalo by sie z spaniem w korytazu lub na balkonie

chlopaki z czech wyznaja filozofie ze subwoofer musi nisko schodzic bo ianczej to nei jest subwoofer fakt cos w tym jest a ja raz w zyciu slyszlem jednostke ktora potrafilaejsc do 20 hz przy f3 i nie moglem przez tydzien sluchac swojego tak przy okazji servo 15 38 cm woofer w jakichs 602 l closed z korekcja

jednak cudow nie ma jak napisal broken fizyki nie oszukasz duza obudoiwa rowna sie gorsza odpowiedz mpulsowa, wytrzymalosc mocowa ale za to niski basik i nawet magiczny wzmak tu nie pomoze

mała zkolei nie pozwala na tak niskie zejscie glosnika ale zapewnia duza lepsza kontrole, wykop , jednak przy zastosowaniu dobrych glosnikow taka konstrukcja jest w stanie stanc w szramki z potworem po 150 l w druga strone juz tak dobrze nie jest chodz dobry konstruktor moze cos z tego wycisnie

kolejna sprawa

dlaczego mozna wysnuc teorie (podkreslam sa to zagadnienia czyto teoretyczne) ze czechowie sa jakby za nami?
                                    zaobserwowalem ze u nas na forum mlody konstruktor zaczyan budowe od poteznego 30 cm glosika w 100l zazwyczaj alfreda w budzie z szafy, jezeli starczy mu sil zaczya orientowac sie i w koncu dochodzi do konfrontacji z pozadnym sybem ktory gra bum bum bum a nie bummmmmmmmmmm bummmmmmmmmm zaczyna sie zastanwiac
                                    wydawalo mu sie ze im nizszy bas tym jest go wiecej a tu zonk jednostka ktora schodzi do 40 hz ma go wiecej i jest ladniejszy
                                    zaczyna sie zastanawiac liczy kalkuluje sprawdza markowe glosiki i cos co gralo niedawno pieknie jest juz nie do sluchania
                                    pozniej inwestuje w pozadny glosnik wzmacnaicz buda staje sie mniejsza bas szybki itd...... tu moze sie zrodzic twierdzenie ze duze budy sa dla poczatkujacych

kazdy ma swoja szkole budowy i sie jej trzyma, ludzie zarzucaja mi ze jestem zatwardzialem konstruktorem hmm moze i tak ale doszedlem do tego praktyka a nie opierajac swoja wiedze na domyslach i filozofi lubie szybki twardy bas dobrze kontrolowany te 40 hz przy f3 wystarcza m iw zupelnosci mala obudowa mi to daje i jestem szczesliwy :P

Czeskie chlopaki dajcie jakies swoje konstrykcje jest odpowiedni dzial opiszcie je dokladnie co w nich jest specyficznego chetnie czegos sie dowiem i poznam punkt widzenia innego konstruktora wtedy bedziemy gadali mzoe to wlasnie wy mnie nakierujescie na inna dorge
                                    OKi LUKASZ !!

Napewnie napisze coz o svojim subwooferu jescze muszce doladit dyzajnu ... :)

I nievszytki duze subwofery bendzou grat buuuuuuuuuuuuuuuuummmmmmmmmmmmmm bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbuuuuuuuuuuuuuuuuumm

Moj graje BUM BAC BUM BAC hehe

Skomentuj

umcy umcy :)

Skomentuj

BUM BAC BUM BAC
                                        a także umcy umcy a poniekąd buuuu buuuu buuu od czasu do czasu ubhu hbu ubh a kończąc na buh buh buh .......................bum:) (w tym momencie głośnik "odfrunął"
                                        pozdro

Skomentuj

buh buh a potem buhahaha :)

Skomentuj

Czaruję...