Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

małe monitory, wzmacniacz lampowy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

małe monitory, wzmacniacz lampowy.

Jak wiadomo, wzmacniacze lampowe dostępne na rynku można podzielić na dwie grupy. Do pierwszej należą wzmacniacze lampowe o mocy niewielkiej (2 czasem 8W przy 8ohm) oraz na wzmacniacze lampowe o mocy większej (powyżej 10W). Jest to jednoznaczne z podziałem: lampy dostępne dla śmiertelników i lampy niedostępne.. :) wiąże sie to oczywiście z kosztami nowych lub wykonanych samodzielnie wzmacniaczy. Produkty typu pocahontas, williamson czy inne hi-end są poza zasięgiem większości młodych ludzi.. każdy sobie ciuła, ale z pustego i Salomon nie naleje więc ciułać też trzeba mieć z czego..

Wstęp taki długi, nie po to żeby wywiązała sie dyskusja o tym jaki wzmacniacz opłaca sie robić i czy w ogóle warto.

Zróbmy na początku założenie. Posiadamy w domu, dosyć prosty wzmacniacz na lampach pcl86 (ok 2W przy 8ohm) fajnie byłoby jakbyśmy mogli wsłuchać sie w dzwięk "lampowy" bez konieczności uciszania wszystkich domowników.. :) więc będziemy potrzebowali jakiś kolumienek które będą miały wysoką efektywność, oraz takie żeby bez problemu były sterowane tak słabiutkim wzmakiem.

Postawmy drugie założenie: mamy mały pokój do nagłośnienia, tak mały że podłogówki nie wchodzą w grę. Co nam pozostaje? Wykonać monitorki?
    nawet przeglądając prasę hi-end'owych wyjadaczy nie natkniemy sie na jakąkolwiek parę monitorków, które byłyby zadowalające..

wspomnijmy choćby takie konstrukcje jak focal electra (89dB, 8ohm) Kef'y ref201 (88dB, 8ohm, 50-150W), Paradigm Signature (91dB - to już lepiej :) 8ohm, 15-135W) Amtech (89dB, 8ohm).. niestety ceny wymienionych tutaj monitorków są delikatnie mówiąc powalające.. :( jedenaście klocków za parkę to przesada ..oprócz Amtech'a znacznie tanszego.. Jest jeszcze ta strona medalu, która nam mówi, że lepiej złożyć samemu niż kupić zrobione. przynajmniej mi tak mówi ta strona medalu ..

konkluzja :)
    pomóżcie wybrać prztworniki do wykonania monitorków do małego (17mkw) pokoju, o wysokiej efektywności, które będzie w stanie wysterować tak malutki wzmacniacz lampowy. Jeśli chodzi o budżet to załóżmy, że chcemy zrobić kolumny dwudrożne na głośnikach klasy średniej. Poiwedzmy, że koszt samcyh głośników, powinen oscylować w granicach 500-600zł. Ciu w jedną i ciut w drugą możermy sie machnąć.. ale im taniej tym lepiej.. :)

pozdrawiam.

Mały rozmiar głośnika i efektywność niestety nie idą w parze. Z 5" głosników nic nie znajdziesz gdyż efektywność rzędu 90 dB mają średniotonowki takich rozmiarów a nie nisko-srednio tonowe. Zdecydowanie musisz szukać głosnika rozmiaru 6-6,5" lub nawet 8" o zapędach szerokopasmowych , z lekką celulozową membraną. Takich głośników jest jak na lekarstwo. Na razie nic mi nie przychodzi do głowy. Żadko króy głośnik nisko-średnio przekracza 87 dB.

Rozwiazeniem moze też być zastosowanie dwóch głośników, konstrukcja coś na wzór mini utopii.

Skomentuj

mogą być dwa głośniki.
      nie upieram sie przy głośniku małym.. ale konstrukcja raczej dwudrożna odseparowana. same wymiary monitora małe.. znów sie kłóci.. w każdym razie kompromis.

ja też nie umiem wybrać nic konktretnego ze znośnej półki cenowej.
      może jednak komuś coś wpadło w ręce.. :)

Skomentuj

Jesli chodzi o monitorki. Pomysl moze nad takim rozwiazaniem:

Wys.

Beyma T2030 1,25", 15W, 1,5-20kHz, 95dB, 115zl sztuka

http://www.elmuz.com.pl/strony/start.htm

Nisko srednie:
        257 zl za sztuke:
        http://www.visaton.de/english/artike...c9710e8a243fe1

229zl za sztuke:
        http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=512

204 zl za sztuke:
        http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=512

175zl za sztuke:
        6B30/P 6", 50W, 50Hz-12kHz, 90dB Beyma

Skomentuj

dzięki za propozycje,
          może znajdziemy też coś z niższego pułapu cenowego?
          choć ten jest mniej więcej ok, przydało by sie ciut taniej..

Skomentuj

Taniej... watpie. W tym przedziale cenyowym dostajesz doskonale brzmienie ( ponoc w wys beymy idzie sie zakochac ), mala moc i wys SPL Czyli to czego szukasz

Tansze przetworniki nie beda mialy takiego spl

Tak na oko to polaczenie tych dwoch beym powinno byc dobre Niskie sa mocniejsze 50W i maja 90dB wys slabe ale za to nadrabiaja splem Powinno grac to ladnie :) Nio i rozmiar niewielki :)

[ Dodano: 2006-03-18, 21:22 ]
            Nio i miescisz sie w przedziale cenowym :) Wyjdzie cos kolo 580zl :)

Skomentuj

A moze Tonsil np.
              16/40/4 http://www.e-tonsil.pl/sklep/index.php?d=produkt&id=174
              albo 2x11/35 GDN 11/35/10 12 OHM (woofery z focus SAT - jakoscia srednicy bedziesz zachwycony)

Skomentuj

A ja zaproponuję coś innego. Coś, czego miałem okazję słuchać jakiś czas temu u znajomego w Szwajcarii. Słabiutki wzmacniacz lampowy, coś ok. 2 W - pojedyncza rosyjska (!?!) trioda (bodajże 6N13S) w stopniu końcowym – napędzał spory (na oko ze 25 litrów) monitor bass-reflex zrobiony na dwóch szerokopasmowych głośnikach Monacora – SPH-60X. Żadnych zwrotnic, tylko wzmacniacz, kabel i głośniki w obudowie. Grało to bardzo, bardzo przyjemnie i wcale nie cicho - SPL dwóch Monacorów – SPH-60X to 92 dB. Basów nie brakowało, wysokich tonów też. Pomieszczenie miało ze 25 m2. Cena jednego SPH-60X to ok. 90 zł.

Skomentuj

Jakbys mial wiecej miejsca to zawsze mozesz sobie acuhorna zrobic :)
                  A jak mniej miejsca to one way ticket z dzialu DIY

Jednak ja bym zostal przy wersji monitorka ( 2 way )

Skomentuj

to ja wrzuciłem one way ticket do działu DIY, i nikt doświadczeń z nimi nie posiada.
                    jest to jakieś rozwiązanie ale nie bede sie szarpał z jednym głośniczkiem..
                    miejsca mam tyle o ile.. monitory na podstawkach powinny wejść, na acuhorna jakoś mnie nie ciągnie..

ja też bym został przy 2way monitorakch..
                    jednynie tutaj propozycja beyma 6B30/P 6" + Beyma T2030 1,25" przypadła mi do gustu..
                    z tym że, może ktoś wysunie jakąś jeszcze propozycję..
                    :)
                    dzięki za odzew :)

Skomentuj

Efektywność Beymy T2030 nie jest żadnym atutem jeżeli drugi głośnik (i) bedą sporo cichsze. Chyba ze ktoś lubi słuchać wysokie 6 dB głosniej , ogólnie nie polecam :P .

Ogólnie z przytoczonych głosników wszystkie maja za słabą efektywność 87 dB visatona czy 88 dB 6" monacora nie jest żadnym osiągnieciem. Co do monacora to warto być ostrożnym w parametrach bo firma troche koloryzuje. Szerokopasmowy SPH 60 moze być niezłym rozwiązaniem. Dac 2 szt , dołożyć kopułke i bedzie na pewno efektywnie.

Uzyskanie uczciwych 90 dB, nie jakiś tam liczonych wg katalogu i nie uzględniajacych zwrotnicy ale prawdziwych 90 dB gotowych do urzytku bedzie dosyć trudne ale i taka efektywość zapewni odsłuch na przyzwoitm poziomie nawet z 2 W mocy.

Skomentuj

Uzyskanie uczciwych 90 dB, nie jakiś tam liczonych wg katalogu i nie uzględniajacych zwrotnicy ale prawdziwych 90 dB gotowych do urzytku bedzie dosyć trudne
                        ale musi być możliwe.. bez 'wizji' dobrych monitorów do lampki nie ma sie co zabierać za robotę.
                        i będe miał w każdym z tych przypadków problem ze zwrotką..
                        no chyba że szerokopasmówka. Ale to by musiała być jakaś na prawde dobra, wypróbowana konstrukcja których brak..

Skomentuj

Do tej beymy mozna dac tlumik i bedzie lux :)

A powiedz jaka muze sluchac bedziesz :)

Skomentuj

muzyka bardzo rózna.
                            jazz, rock, spokojne utwory, dużo wokalu, szybkia perkusja

potrzeba mi ogólnie dobrej sterofonii, szybkości, dokładności, precyzji..
                            :) niewiele.

nie wiem czy zamiast tłumika na wysoki nie lepiej dobrać inny średnioniski..
                            może coś z komponentów intertechnika z www.qba.com.pl ?

Skomentuj

No ta beyma o tyle dobra jest ze nie potrzebuje duzej mocy.

A twoj wzmak ile dokladnie ma mocy na kanal ?

Skomentuj

2W..
                                niewiele ale dużo potrafi.. :) mam nadzieje

Skomentuj

Tio trzeba slabe kolumienki.... Gwizdeczek ta beyme. I jakis basik 20-30W. Na beyme tlumik i powinno byc dobrze.

Skomentuj

Ja tam na STK4112 (2x10W) robilem dyskoteke na sali ginastycznej kolo 50mkw :]
                                    kolumny mam na tonsilu GD 20/25 oraz jakims srednio/wysoko tonowym tonsilu i wysokotonowym (ale nie kopulka) tez tonsila. Ogolnie dziwna konstrukcja:) Jakby co to moge rozkrecic i obadac modele.
                                    A no i na tej wiezy 15-letniej z stk to korektorem na maxa podjechalem ze wszystkim oprocz basow.
                                    Bylo glosno, a ze to podstawowka to dzieciaki dla radochy glowy do kolumn przykladaly ze fajnie glosno Jak mi telefon zadzwonil to musialem wyjsc na pole (dwor) zeby moc normalnie rozmawiac :)

Skomentuj

To moze polece cos zupelnie z innej bajki :)

Mianowicie chodzi o horny, jak nie masz duzo kasy to proponuje tesle ARX 6608 masz na forum projekt koszty obydwu kolumn z wykonczeniem nie wieksze niz 200zl, a jesli masz wiecej kasy to horny na fostexie 103e (10cm glosnik) projekt mam, ale niewiem jaka cena bedzie od 150-300zl za sztuke.

Dlaczego horny bo przy malej mocy uzyskasz duza efektywnosc i te kolumny sa stworzone pod lampy dopiero wtedy oddaja w calosci swoj charakter :)

Skomentuj

witam podepn esie pod temat,gdzie w polsce lub kto ma do załatwienia glosniki fostexa,tak apropo SPH 60x zrobilem na monitorach /szeroko pasmówka/
                                        + lampa Cain`a 30 w :) gra pieknie...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X