Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Maly sub do domu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ciekawa teoria.
    To znaczy żę jak w miejsce TDA podłącze porzadny wzmak 200 lub 300 W i dam głosniej to nic nie będzie w pokoju podskakiwać, znikna rezonanse pomieszczenia, przestanie miec znaczenie lokalizacja suba w pokoju odsłuchowym?
    Pozdrawiam

Skomentuj

jesli dasz tda i dasz 70 W czyli max,glosnik gra ale niejets kontrolowany dobrze,wiec skacze jak głupi,wiec w pokoju wieksza szansa ze cos zacznie latac.
      jesli dasz wzmak 200 W i dasz 70 W to glosnik gra i jest dobrze kontrolowany czyli nieskacze jak glupi,wiec szansa jest mniejsza ze cos zacznie latac

(wiem ze to jedno i drugie rozni sie 'nie' przed wyrazem ale jak to inaczej mialem porownac)

Skomentuj

No tak ale ja umiem poznać czy wzmacnicz jest przesterowany czy nie.
        Poza tym zeby w pokoju było głosni wcale nie potrzeba 70W.
        Spokojnie wystarcza połowa z tego.
        Owszem przyznaje racje ze cierpiec na tym moze kontrola (choć do momentu kiedy nie wykonam nowego panelu nie będę miał porównania).
        Ale w domu podskakuje wsystko na pólkach niezależnie od wzmacniacza.
        Co to znaczy skacze jak głupi?

Skomentuj

lol ale ludzi popadaja w skrajnosci... ..czy ja napisalem ze odpowiednio mocny wzmak jest lekarstwem na wszystko?

Poza tym zeby w pokoju było głosni wcale nie potrzeba 70W.
          zgadza sie.... ... ale zeby bylo dobrze jakosciowo to wzmak powienien byc odpowiedni dla danego glosnika.

Skomentuj

Czepiam sie szczegółów bo bierze mnie jak słyszę ze coś tam "nie zagra" bez mocnego pieca.
            Nie za gra to znaczy ze podłączasz waty a tu nic, cisza!
            Tak samo rozwodzimy sie nad mocą wzmaka i na tym co mozna przez to osiągnąć. Dobry wzmak nie spowoduje ze gówniany głosnik będzie grał jak markowa konstrukcja. Bedzie głosniej, ale czy lepiej na tyle zeby uzasadnić poniesione koszty.
            Nie twierdzę ze TDA spokojnie starczy do takich głosników jak XLS. Daje on tylko ogólne pojęcie o brzmieniu głosnika. Ale patrząc sie na jego pieknę zawieszenie chciałoby sie zobaczy je wykorzystane w 100%.

wektor, dalej nie rozumiem twojej wypowiedzi. Dziwi ciebie ze w tak małym pokoju wszystko sie telepie juz przy 70 W ?
            Przecież to normalne, lepsza kontrola głosnika tezgo zjawiska nie wyeliminuje, a wręcz przeciwnie, większa moc generowana przez suba spowoduje ze nawet kibel sąsiada dostanie drgawek.

Pozdrawiam

PS. Zresztą o czym my tu piszemy. Miało być o małym subie na TIWie 200.
            Zastanawiac sie mozna nad alphardami czy innymi gównami, których parametry zgadzają sie tylko w jednym - wymiarach otworów montażowych.
            Totaj mamy markowy produkt firmy, której nie stać na niedoróbki.
            Ryzyko minimalne. Tak jak w przypadku wspomnianego XLSa.

Skomentuj

O mocy wzmaków dla konkretnych glośników była już mowa wiele razy - pamiętam jak Umberto się niegdyś w tej kwestii kłócił :)
              ...

Totaj mamy markowy produkt firmy, której nie stać na niedoróbki.
              Ryzyko minimalne. Tak jak w przypadku wspomnianego XLSa.
              Ja jednak sądze że aby polecić jakiś produkt - w tym wypadku glosnik trzeba samemu go przetestować, lub choćby pare razy dobrze przesłuchać, a nie opierać się na opiniach innych użytkowników - w ten sposób powstają "legendy" ...
              Pozatym visaton ma też wiele low endowych przetworników ...

Skomentuj

ditomek, i co Ty mozesz wiedziec o malych pokojach. Ja mam 4mkw i jakos nie narzekam na bas ani na latanie przedmiotow. Ale glosnik musi dostac odpowiednia moc zeby bas byl kontrolowany. Nawet 10W potrafi rozruszac wiekszosc glosnikow... ...ale to bedzie niekontrolowane latanie membrany i wlasnie ono najczescie powoduje wibracje przedmiotow itd.

Skomentuj

wektor, czyli ze jak dasz po watach to w pokoju słychat tylko bas który nie powoduje wibracji innych przedmiotów?
                  wybacz, ale bas którego nie czuć to nie bas. to jakieś dudnienie omyłkowo nazywane basem.
                  takero, nie słuchałem głosnika ani tym bardziej nie napisałem ze ma go kupić!
                  starałem sie tylko nieco zmniejszyć nieco jego obawy.
                  Prawda jest taka ze musi być ktoś pierwszy. jak nie on to ktos inny.
                  tak było i będzie z alphardami i peerlesami i innymi.

Pozdrawiam

Skomentuj

ditomek, najwyrazniej inaczej roumiesz pojecie basu... ...u mnie bas czuc i slychac... ...ale nie przenosi sie on na inne przedmioty. Do tego sluza inne urzadzenia (rezonatory basowe).
                    Poprzez czucie basu rozumie wzrost cisnienia a nie latanie szklanek w szafie.

Skomentuj

wektor, nie wiem czy "nie możemy sie dogadać" z czystej przekory :-)
                      Niemniej jednak ciszę sie ze w końcu powiedziałeś ze bas także powinno być czuć a nie tylko słychać. A to jak go czuć to juz zależy od pokoju :-) Pewnie dlatego wygłuszenie pokoju odsłuchowego jest tak ważne :) Ale jest to zupełnie inny temat.
                      Dobra ja juz kończe tym bardziej, że Dominiq, pozytku z tego nie ma żadnego.

Pozdrawiam

Skomentuj

Niemniej jednak ciszę sie ze w końcu powiedziałeś ze bas także powinno być czuć a nie tylko słychać.
                        zaznaczam ze:
                        "Poprzez czucie basu rozumie wzrost cisnienia a nie latanie szklanek w szafie."

Skomentuj

Ale wywody co to bas to widze że wg czesci ludzi no to siedzimy w domu jedzie TIR wszystko lata to tez mega basior tak to tylko dla dresów. Ja mam w pokoju dwa SLS12' i jak podpinam pod tda to wszystko lata ale te same dwa SLS podpinam pod dwa Hltony 400W tez lata ale dopiero przy takiej głosności że ciezko wysiedzieć. Tym sie rożni latanie membrany od dobrego kontrolowanego BASU!!

Skomentuj

ja dodam tylko ze jest OGROMNA roznica miedzy scalakami a tranzystorami,nawet w takiej konstrukcji jak P3A,sluchalem go krótko,ale zdecydowanie powiem ze tda odpada w przedbiegach,jakosc i "moc" tranzystorów jest o wiele lepsza.

Skomentuj

No to ja znow swoje trzy grosze. Panowie zasilanie dla glosnika bedzie odpowiednie i napewno nie beda to scalaki. Mysle ze wpakuje tam Holtona i pewnie nawet sporego )) Poki co zadnych konstruktywnych porad co do ewentualnych przetwornikow. Moze jednak wystawie z domu jakis mebel i troche zwieksze bude??!! )))

Skomentuj

Dominiq, spójrz prawdze w oczy, większość subów jakie tu znajdziesz opiera sie na tanich przetwornikach. Ty chciałbyś czegoś wiecej i skłaniasz sie ku droższym propozycjom. Tych już jest tutaj mniej i nie dziw sie ze tak mało jest odpowiedzi w temacie. Pozostaje google i przeszukiwanie zagranicznych serwisów DIY.
                                Gdybym był na twoim miejscu to określiłbym cokolwiek od czego można zacząć: przedział cenowy, średnica membrany. Następnie w oparciu o te dane poszukałbym ciekawych modeli głosników a na końcu konstrukcji o nie oratych.
                                Nie będzie łatwo ale sam widzisz jak ten wątek potoczył sie tutaj.
                                Od radzenia przeszliśmy do kłucenia :)
                                Poza tym sprawdz tutaj http://www.audiostereo.pl.
                                Pozdrawiam

Skomentuj

Albo tu www.akustyka.info

Skomentuj

No i niestety musze przyznac racje. Poszperam i zobaczymy co znajde. Jesli poszukiwania beda bezowocne to wykonam kolejna kopie na czyms tanim.... (co oczywiscie nie znaczy ze zlym)

Skomentuj

Zdefiniuj pojęcie tani.

Skomentuj

W zasadzie chcialem na przetwornik przeznaczyc w granicach 400-500zl ale nikt nie mowi ze nie moze byc tanszy. W gore poprzeczki tez raczej nie podniose wiec w sumie zadnych specjalow nie bedzie. Mysle ze poszukam czegos w granicach 10-12" co bedzie niezle pracowalo w tych 40L (chyba ze cos w domu poprzestawiam i wywale jakis mebel to moze wygospodaruje miejsce na 10l wiecej)))

Skomentuj

za tą kase to rzeczywiście mozna cos fajnego kupic.
                                          czy masz możliwość posłuchania jak powinien grac porzadny sub na 10 lub 12 calowym przetworniku?
                                          pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...