Dominiq, napisz czego oczekujesz od tego suba. jaka gra ci sie podoba. no i naped tez musi byc porzadny.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Maly sub do domu
Collapse
X
-
Po krotce powiem ze sluchalem roznych fabrycznych wynalazkow i smiac mi sie chce jak widze ze to nazywaja subem))) Sluchalem 30-300AP i nawet niezle to dzialalo ale to nie jest to czego oczekuje. Mialem wrazenie ze glosnik chce a nie moze (chyba wzmak byl za cienki bo byl to jakis home made na bipolarnych i oddawal ponoc ok 150W - jak naprawde nie wiem). Poniewaz nie mam gdzie posluchac niczego porzadnego (bo to co maja w salonach mnie smieszy - sub na 8" z napedem kolo 100W to juz max co mozna znalezc) powiem raz jeszcze czego oczekuje. Sub ma wspierac kolumny w najnizszych rejestrach glownie w muzyce. Ma byc szybko i mocno bez przeciagania w nieskonczonosc. Jakosc i kontrola z dobrym wykopem. Oczywiscie sub bedzie tez wykorzystywany w kinie ale o wiele mniej niz przy muzyce wiec to priorytet. Dobra kontrole zapewnie mu przyzwoitym wzmakiem i o to nie trzeba sie martwic. Mysle ze wpakuje mu Holtona 400W wiec o braki mocy nie trzeba sie martwic (mial byc 200 ale szybko zmienilem zdanie
)) Poniewaz zakup przetwornika napewno odwlecze sie do konca kwietnia mam czas aby zastanowic sie nad wyborem. Gorna granica ceny jest raczej nienaruszalna bo kobieta i tak chce mnie z domu wymeldowac. I przypominam ze objetosc wewnetrzna suba ma nie przekraczac 40L (moze jednak wystawie cos z pokoju wiec powiedzmy ze sub moze ewentualnie urosnac do 50L ale to ostatecznosc)
Skomentuj
-
Dominiq, niedawno zlozylem suba na BSW124II ok 45L strojenie w okolicach 36Hz, naped 300W. szczerze Ci powiem ze to jest stworzone do muzyki. ma naprawde porzadnego kopa. gra tak jak powinien i tylko w tych miejscach gdzie to zostalo zaplanowane. Ma dosyc spory SPL i jak na domowe warunki poki co jestem zadowolony i o dziwop jescze sie nie znudzilem tym wooferkiem nie tak jak z innymi. glosnik ma zajebista kontrole i w muzyczce przy wzmaku ktory trzyma go za morde swietnie wygrywa stope. nie przeciega nie dudni. po prostu gra. W tej cenie naprawde goraco polecam. mysle ze bedziesz zadowolony. /kilka osob z fotum tez to potwierdzi
naturalnie mozna poszukac czegos jeszcze.
Skomentuj
-
Wczoraj przegrzebalem tyle zachodnich stronek z DIYaudio ze juz mnie glowa boli. Niestety bolaczka konstruktora w naszym kraju jest dostepnosc przetwornikow. Jakos nie bawi mnie sciaganie czegos z "drugiego konca swiata" bo przy zalozonym budzecie mija sie to z celem. Pozostanie pewnie cos z popularnych na forum przetwornikow (a myslalem ze sprobuje czegos nowego). Co do BSW to poza odpustowym wygladem (pewnie narazam sie niektorym uzytkownikom ale troche przesadzili z kolorystyka jak dla mnie) ma wiele dobrych opinii i oczywiscie jest brany pod uwage tym bardziej ze mam mozliwosc sciagnac go z Niemiec za nizsza cene (mam kolege ktory tam pracuje wiec moze mi przywiezc). Niestety przy tym glosniku byloby troche wiecej zabawy bo na bank bylby malowany (pianka dookola kosza i zewnetrzna krawedz kosza) i zmieniana bylaby nakladka na membranie. Sprawa do przemyslenia. Co do innych przetwornikow to tak naprawde w naszym kraju wybor wcale nie jest wielki w tym zakresie cenowym. Pewnie bedzie trzeba znowu skopiowac jakas konstrukcje i moze tylko nad stolarka pomyslec zeby cos go wyroznialo.
Skomentuj
-
Ostatnio brałem udział w grupowym ściąganiu głosników z audocomponents. bardzo sobie chwalę i Tobie tez polecam. Zresztą wszystkim polecam bo to najtańszy sposób na dobre głosniki. Trafiłem tam dzięki uprzejmości jednego z kolegów z forum (dał mi namiar na wątek). Zapisałem sie. Wpłaciłem kase organizatorowi zamówienia i grzecznie czekałem. Zamówiony towar dotarł do mnie po miesiącu ale było to spowodowane tym ze niejaki Rolf zafundował sobie w tym czasie urlop. Na początku miałem duzo wątpliwości bo to nieznani ludzie a kasa niemała. W końcu sie przemogłem i sie opłaciło: 50% ceny akustyka.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Myslalem o zamowieniach z Holandii ale jak sobie poczytalem jak to wyglada to checi mi przeszly. Fakt ze mozna miec duzo taniej niz u nas ale nie zawsze sie oplaca (zalezy co sie chce zamowic i jak wyjda koszty transportu). Jakos nie myslalem o glosniku do suba z takiego zamowienia bo szczerze mowiac nie mam pomyslu na zaden wyrob Vify, Scana czy Seasa a Peerless odpada (wszyscy mowia ze do kina ok ale nie do muzy). Jesli macie jakies propozycje to ja jestem otwarty na pomysly.
Skomentuj
-
Widzisz to jest tak ze jak sie nie ma mozliwosci posluchac danego przetwornika w danej aplikacji to nie mozna miec zdania na temat jego grania. Niestety jakos nie mam gdzie posluchac takich przetwornikow wiec musze opierac sie wylacznie na opiniach innych a tu niestety Peerlessy (SLS i XLS) maja opinie typowych glosnikow do kina (chociaz to tez wzgledne bo tak jak mowisz tobie akurat sie podoba jak gra w muzie). Poniewaz ja najczesciej slucham rocka i elektroniki stawiam duzy nacisk na szybkosc przetwornika (oczywiscie w aplikacji BR bo raczej nie zastosuje closed) a niestety Peerlessy raczej nie sa Ferrari wsrod przetwornikow i chyba mozna znalezc cos ciekawszego.
Skomentuj
-
dj_zibi, Dziękuję za Twoją opinię.
Mi się podoba. W końcu mam takiego suba jakiego chciałem mieć.
przed zakupem brałem pod uwage takie komentarze (niestety w większości wygłaszane przez osoby które głosnika nie słyszały) i to mnie utwierdziło w przekonaniu ze wiecej jak 10" nie ma u mnie sensu
Ostatnio katowałem go szybkimi kawałkami, wsłuchiwałem sie w stopki perkusyjne na róznych kawałkach rockowych, słuchałem techno (normalnie tego nie robię) i oprócz zupełnie innego harakteru brzmienia w porówaniu do konstrukcji BR nie słyszałem niczego niepokojącego.
dj_zibi, duzo zalezy od poziomu głosności suba - jak za głosno to własne taki efekt ze nie klei sie z szybką muzyką a w kinie wydaje się być super.
Awance MK-SUB 10, Sonus Faber Gravis B1 - na tym się wzorowałem i nie spotkałem sie z opinią ludzi słuchających (testujących) urządzenia ze w muzyce to porazka.
Tak jak pisałem wcześniej: mi się podoba :-)
Pozdrawiam
Skomentuj
-
mIKI, tak z innej beczki. Ciekawy masz podpis :-)
"Pokaż mi swój subwoofer, a powiem Ci jakim człowiekiem jesteś...;]"
Jak ktoś lubi szybki bas to w seksie też szybko kończy?
A jak ktoś lubi zejście (tak jak ja) to znaczy że ma długiego (i nisko sięga) ?
:-))))
Czy może inaczej.
Jak ktoś ma "pralkę" to znaczy ze mam małego małego (tak jak z autami). A jak ma małego (suba) to znaczy ze nie ma kompleksów bo ma dużego (małego). Czy tak?
Kurcze, w obu przypadkach wychodzi ze jestem spoko gość :-)))) bo mam małego (suba) który nisko sięga.
Sory za ten przrywnik ale setnie się ubawiłem. :-)))))))))))
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Hahahaha wesolo sie tu zrobilo. Panowie oznajmiam ze wybor przetwornika juz zostal podjety wiec dalsza dyskusja bedzie zbedna, chociaz mile widziana bo moze cos nowego wymyslimy. Poki co nie przyznam sie na jaki glosnik padl wybor ale nie bedzie to nic rewolucyjnego. Sub wchodzi w faze projektu budy (w zasadzie na ukonczeniu) i przechodzi na warsztat do wykonania. Jak zakoncze to napewno sie pochwale. Narazie powiem tylko tyle ze chyba zejdzie mi na stolarce troszke czasu bo napewno nie bedzie to tradycyjna obudowa w ksztalcie szescianu (sprobuje troszke ja "pokrzywic").
Pozdrawiam i dzieki za porady!!!
Skomentuj
-
ditomek jedno i drugie po trochu))))) Nie bede ukrywal ze zadecydowaly wzgledy ekonomiczne i mozliwosc kupna glosnika po nizszej cenie (bedzie pare groszy na wzmak albo monitorki do tylu w kinie) Jak to wszystko wyjdzie zobaczymy niedlugo, poki co gromadze srodki na elektronike (czesc juz wykonalem ale to kropla w morzu potrzeb). Cos mi sie wydaje ze calosc zamkne kwota 800 PLN. Szkoda tylko ze na te bilety narodowego banku polskiego trzeba najpierw solidnie zapracowac.
Skomentuj
Skomentuj