Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

system stereo vs wielokanałowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

system stereo vs wielokanałowy

oki to teraz ja wrzuce swoje 5 groszy... ... wrzuciliscie wszystkie produkty crativa do jednego wora.... ...bas muli
    Mialem SBLive playera 1024 4.1, mialem fortissimo 3, mam A2 ZS (i jeszcze kilka innych).
    Przesiadka z SBLive na fortissimo byla zauwazalna ale tu nie ma czym sie dziwic. Przetworniki 18bit kontra 20 to duza roznica. W przypadku przesiadki z f3 na A2 zs roznica jest minimalna (slcyahc lekka roznice ale czy ta roznica jest na plus czy minus to juz trudniej stwierdzic). Przy tej rozdzielczosci to nawet te 4 bity wiecej przy DAC wiele nie zmieniaja.
    Sprawa pc i audio. Nie zgadzam sie z tym ze komputer nie mozna zaliczyc do spreztu audio hi-fi. Niby dlaczego nie? Parametrami zostawia dalego w tyle duza ilosc sprzetu audio. Funkcjami podobnie. Dzwiek wielokanalowy to nie problem dla niego. A nie oszukujmy sie.... ...stereo blado wypada przy wielokanalowych kawalkach.

wektor, karta muzyczna to nie tylko przetworniki. Sama ilość bitów jeszcze niczego nie przesądza. Niuanse są wszędzie od momentu pobrania sygnału z cd. Poźniej dsp karty , nie wiadomo co programiści tam nakobinowali. Suwaki mogą być na zero ale pewności nie masz . Poźniej sama konwersja sygnału z cyfrowego na analogowy. Ilość bitów , typ przetornika , jakość jego zasilania, nawet głupie kondensatory przy scalaku maja wpływ na jakość konwersji. Poźniej filtr wyjściowy, jakość wzmacniacyz operacyjnych rodzaj filtru , jego częstotliwość odciecia , dobroć, jakość zasilania po raz kolejny .. wszystko ma znaczenie.
    Do tego sam koputer i układy zajdujace się w nim raczej pozytywnie nie wpływaja na prace samej karty ale o tym była wielokrotnie mowa.

Skomentuj

Yoshi_80, ja to wszystko wiem.... ....ale czasy kiedy w kompach siedzialy uklady w stylu ess i inne temu podobne juz dawno minely. Zreszta sygnal przy nagrywaniu przechodzi przez komputery. Produktow creativa tam nie uswiadczymy ale przy odtwarzaniu nam raczej sprzet studyjny tez nie jest potrzebny. A co do drogi sygnalu... ...mozna to latwo okreslic za pomoca znieksztalcen i pasma przenoszenia. Reszta to tylko subiektywne odczucia.

Skomentuj

"stereo blado przy wielu kanalach..." - bzdura... wszystko ma swoje miejsce i przeznaczenie.. jak ktos muzyki slucha na wielu kanalach to powodzenia...

Skomentuj

A nie oszukujmy sie.... ...stereo blado wypada przy wielokanalowych kawalkach.
          Stereo odpowiada scenie muzycznej. Dobre zestawy stereo dadza lepsza panorame, z glebia, wysokoscia, glebokoscia, oraz aura poglosowa niz przecietny zestaw wielokanalowy. Zauwaz, ze by zestaw 5.1 mogl byc takiej jakosci jak tradycyjne stereo musial by kosztowac 2,5x mniej. Nie slyszalem jeszcze w zyciu osobiscie zestawu wielokanalowego, ktory by mnie powalil na kolana. Za to slyszalem takowe stereo. Wszak zauwaz, iz miazdzaca wiekszosc utworow to stereo tradycyjne.
          Systemy wielokanalowe zostaly wymyslone nie z powodu niemoznosci osiagniecia efektow przestrzennych na zestawach stereo. W stereo jestesmy zazwyczaj uziemieni do punktu optymalnego odsluchu. A filmy na ogol oglada sie cala paczka, nizli tylko w pojedynke! Nie fair bylo by, gdyby tylko jedna osoba mogla sie cieszyc przestrzennoscia - wymyslono systemy wielokanalowe. Szczegolne znaczenie w tym przypadku ma glosnik centralny, by sluchacze ustawieni nie w osi przeciecia pomiedzy kolumnami slyszeli dialogi wewnatrz sceny - tam gdzie byc powinny. Oczywiscie sa nagrania muzyczne wielokanalowe, ale jest ich bardzo malo, oraz wyobraz sobie teraz roznice w cenie: zamiast 2 koncowek mocy (dzielac na monobloki dla uproszczenia) musialo by znalesc sie 5 identycznych, by jakosci nie utracic. Przykladowo podaje ilosc "5", gdyz sa takze 7 kanalowe i wiecej. Tak samo ilosc kolumn o identycznej jakosci... A sluchasz muzyki po pare osob naraz, gdzie wszyscy siedza i kontempluja saczaca sie ze sprzetu muzyke? Czy raczej na ogol sam sluchasz? Jesli tak, to radze posluchac naprawde porzadnego stereo - bardzo dobry wzmacniacz, kolumny (ba, nawet takie tuby na ARZ!), oraz zrodlo... Do tego dobrze zrealizowane nagrania - zaskoczy Cie efekt. Juz nie bedziesz tak pewien w wyzej sformuowanym przez Ciebie stwierdzeniu. Jestem tego niemal pewien :)

Skomentuj

lol jezeli u was stereo jest w stanie oddac wielkosc takiej filharmonii podczas koncertu to gratuluje. Nie wiem jakim cudem 2 zrodla dzwieku sa w stanie wytworzyc taka przestrzennosc, takie odbicia dzwieku i poglos. Nawet kolumny za xxxxxxx kasy tego nie odtworza tak jak to brzmialo w oryginale. A dobrze nagrane wielokanalowe audio sie bardzo do tego przybliza.
            Stereo nie zginie... ...co wcale nie znaczy ze nie bedzie sie pojawiac coraz wiecej nagran wielokanalowych a te oferuja lepsza zabawe.
            Kasa.... ....jak to kasa, mozna uzbierac, zarobic, kupic stereo pozniej dolozyc kolumny. To ze cos jest drogie nie znaczy ze jest gorsze.

A zdania nie zmienie.... ...proponuje posluchac nagran dts-audio.... ...kilkanascie albumow jest dostepnych w sieci. Nie wspomne ze wielkimi krokami zblizaja nastepcy audio-cd. Kazdy z mozliwoscia wielokanalowych nagran. Wczesniej czy pozniej to bedzie standard.

Skomentuj

Gratulacje przyjete
              (A tak na serio, mysle, ze ani Ty nas nie przekonasz, ani my Ciebie, wiec ta rozmowa nie ma sensu raczej). Nie chce mi sie wywodzic skad bierze sie przestrzennosc z tylko dwoch zrodel dzwieku...
              No i naprawde offtop bije chyba wszelkie rekordy, administratorzy bardzo wyrozumiali, za co im chwala

Skomentuj

Chlopaki, konczymy moze ta luzna dyskusje...to temat o konkretnym glosniku w konkretnej obudowie, jak cos mozemy zalozyc osobny twor odnosnie tych kwestii...

Jw_amigowiec - masz troche racji, nawet sporo. To co uslyszalem na B&W 803 mnie porazilo w tych kwestiach. Wiem, ze to mozliwe, o czym piszesz. Przyszlosc lezy jednak w wielokanalowosci, choc czyste stereo nie zaginie...

Skomentuj

choc czyste stereo nie zaginie...
                  A to chocby ze wzgledu na analogowe zrodla

Zeby nie bylo - nie jestem jak juz pisalem ortodoksem i nie jestem przeciwnikiem wielokanalowosci. Ja staram sie tylko realnie podejsc do problemu i po wielu latach poszukiwan (TAKZE bylem na etapie zafascynowania systemami wielokanalowymi!) doszedlem do takich a nie innych wnioskow na dzien dzisiejszy. Poza tym co po zestawie idealnie odwzorowywujacym przestrzen, skoro prawdziwosc brzmienia moze pozostawic wiele do zyczenia?:) W tej kwestji i tej cenie te tuby sa niesamowite. I bede to powtarzal. Jak ktos nie wierzy - zapraszam - okolice Katowic! :)

Skomentuj

Oddzieliłem ten wątek. Niech się rozwija.

Jestem tego samego zdania co jw_amigowiec, systemem stereo najlepiej można odddać przestrzeń i niuanse nagrania koncertowego. Trzeba wziaść pod uwagę, że na pewno nagrania robione są pod katem stereo a nie wielokanałowości.

Multi jest na pewno dużo lepsze do filmów. Sam się zastnawiam czy nie zrobić sobie 5.1 tylko do filmów. Jakieś niewielkie głosniczki, bez wiekszych ambicji audiofilskich .

Skomentuj

Jaka prawdziwosc brzmienia? Jakie analogowe zrodla? Jaki odsetek ludzi ma jeszcze analogowe zrodlo dzwieku?
                      Kasety juz dawno przeminely. Plyty winylowe za rzadkoscia a firmy fonograficzne malo kiedy wypuszczaja dany album na tym nosniku. Teraz powoli i audio-cd bedzie odchodzic na emeryture. Wchodza wielkimi krokami 2 nowe formaty zapisu audio i predzej czy pozniej one stana sie standardem. Taka jest kolej rzeczy. Zestawy wielokanalowe sa w stanie o wiele dokladniej odtworzyc warunki panujace podczas nagrania, akustyke pomieszczen itd. Co z tego ze dane kolumny sa w stanie stworzyc doba przestrzen skoro i tak ona ma niewiele wspolnego z akustyka pomieszczenia w ktorym dany material byl nagrany. To tylko namiastka. Do tej pory pojemnosc CD byla przeszkoda. Teraz to juz nie problem.

PS. Nie mowie tu o przerabianiu stereo, tylko o nagraniu w warunkach studyjnych dzwieku wielokanalwego.

Skomentuj

Aż taki pewny to bym nie był. Format cd nie upadnie tak szybko jak Ci się wydaje i jak się wydaje propagatorom nowego standardu. CD jest tak głeboko zakorzeniony, że to nie jest takie proste.
                        Przykład stacji dyskietek w komputerze. 10 lat temu była już zupełnie nieprzydatna to dlaczeko każdy z nas nadal ja ma w komputerze. Dlaczego super dyskietki ZIP się nie przyjęły.

Niestety nowa generacja technologii zawsze jest gorsza od poprzeniej w początkowym statdium. Dlatego zmiany nie następują powoli. Nikt nie przejdzie obojętnie obok setek milionów odtwarzaczy CD które są obecnie w użyciu. To jest chłonny rynek, dużó bardziej chłonny niż obecnie system wielokanałowy.

Niewątpliwie system wielokanałowy może wygrać tę "wojne". Jest nowinką techniczną co jest niewątpliwie wodą na młyn dla przecietnego kupującego. Po drugie paradoksalnie elektrnika zrobiła się tak tania i jeszcze bardziej stanieje, że łatwiej będzie zrobić system wielokanałowy na tanich głosnikach i ich wady sprytnie zamaskować elektroniką, niż zbudować wysokiej klasy system stereo który niczego nie maskujac bez żadnych sztuczek da odpowienie brzmienie.
                        Jesteśmy niewolnikami technologii gdyż komplikuje się proste rzeczy i proste rozwiazania odchodzą w niepamięć.

Skomentuj

Hmmm tylko ile razy w ciagu ostatniego tygodnia, miesiaca, roku uzywales stacji dyskietek? Ja nawet nie wiem czy moja jeszcze dziala. Podobnie z kasetami.... ...kto ich jeszcze slucha? ... kilka lat temu to tez byl chlonny rynek.
                          Druga sprawa... ...dlaczego systemy wielokanalowe sa utozsamiane z niska jakoscia? System 5.1 mozna przeciez zbudowac na podstawie systemu stereo. Bedzie to o wiele lepsze rozwiazanie niz kupowanie gotowego systemu 5.1.
                          Wszyscy mowia o cenie...o odsluchach jakis tak wypasionych kolumn itd ...tylko kto z tutaj obecnych ma w domku sprzet stereo za min kilkanasice tysiecy?
                          Przyklad "maksymalny".... ...kolumny EZO. Koszt okolo 2500 dodatkowe kolumny tylne (juz nawet zakladam ze identyczne) to wydatek + 2500. Czy ktos jest mi w stanie zagwarntowac ze inny zestaw za 5000zl pobije quadro na tych kolumnach? Watpie. Wezcie pod uwage ze rownie dobrze mozna to zrobic mniejszym kosztem.
                          W audio nigdy przyrost wydanej kwoty nie jest rowny przyrostowi jakosci. 2x drozszy zestaw nie zagra 2 razy lepiej. Jednak w przypadku systemow 5.1 ten wydatek jest juz odczuwalny.

PS Format wielokanalowy nie jest juz taki raczkujacy.... ...sa plytki dts-audio, sa koncerty na dvd, a teraz nawet pojawiaja sie dvd z sama muzyka (Dzwony rurowe albo Aero)

Skomentuj

Jest sporo płytek SA-CD multichanel na polskim rynku w sklepach internetowych ale kto ma do tego odtwarzacz. Najprostszy kosztuje ze 700pln.

Skomentuj

Ja mam pewna kolekcje winyli, oraz mam na czym odtwarzac. Lubie ich sluchac. Jesli kiedys uslysze zadowalajacy mnie zestaw wielokanalowy i bedzie mnie na taki stac, to nabede, na dzien dzisiejszy tak nie jest. Poza tym slyszalem wiele hi-endow, takze zestawy za 300 000 zl i nic nie zrobilo na mnie takiego wrazenia jak pewna konstrukcja na szerokopasmowcu. Droga, bo droga, wykonana w nie istniejacym juz chyba sklepie Puzon, na glosniku sprowadzonym na zamowienie (uzywany 2500$ za sztuke jak mi kiedys mowili). Szkoda, ze nie pamietam nazwy. Ale zadna konwencjonalna konstrukcja jaka slyszalem nie zagrala TAKIM dzwiekiem. Charakterem ciutek zblizyla sie konstrukcja na szerokopasmowym tubowcu, o ktorym byla taka dyskusja. Znalazlem swoja droge na dzien dzisiejszy. Ciezko bylo by mi zbudowac system wielokanalowy na tubach, oraz monoblokach lampowych. No i sluchac na tym muzyki wokalnej z jedna wokalistka i kameralnym skladem instrumentow dajmy na to...

Jesli kogos zadowla system wielokanalowy to ok! Jestem za i nie przekonuje go, zeby zmienil zdanie. Tylko prosze tez nie wpieranie mi, ze ja mam zdanie zmienic, albo, ze stereo jest "be".

Skomentuj

dla mnie poko co muzyka to jest na etapie stereo... zapis wielokanalowy mi nie odpowiada... ......nie jest to wcala moim zdaniem wierniejsze odtwarzanie dzwieku niz w stereo... zauwaz ze scena muzyczna jest przed toba a nie wokol ciebie... tutaj nie siedzisz w muzyce tylko jej sluchasz... kazdy instrument ma swoje okreslone miejsce w muzyce...w odsluchu na zywo jest pewne okreslone miejsce z ktorego sie wydobywa jego dzwiek... a zadaniem rezysera jest go umiejscowic.. ze jak sobie odpale plytke to bede mial przed soba cala scene... tam skrzypce tam wiolonczele icala reszta...i do tego moim zdaniem nie jest potrzebny wielokanalowy zapis...

Skomentuj

Kudłaty, Wszystko co napisales to prawda... ....ale zalozmy ze mamy na plytce nagrana orkiestre. Czy bedzie ta plytka tam samo brzmiala odtwarzana na powietrzu, w hali sportowej, czy malym pokoju? Czy jezeli zostala nagrana w wielkich sali filharmonii to jestes w stanie wiernie odtworzyc ja w pokoiku 16mkw? Watpie... ...ale przy odpowiednim wielokanalowym nagraniu mikrofony wylapia odpowiednie opoznienia, poglosy, odbicia. Takie nagrania sa w stanie przesunac sciany w malym pokoju. Jasne ze nie jest to idealne ale blizsze zamyslowi autora niz samo stereo.

Inna sprawa. Wiele nagran posiada wplecione w sciezke rozne efekty. Jakiec cykajace efekty latajace pomiedzy kanalami, odglosy przyrody itd. Chyba nie musze pisac ze 5.1 daje znacznie wieksze mozliwosci i frajde z sluchania takiej muzy.

Na koniec.... ....nie mowie ze stereo jest zle, ani tez nikogo nie namawiam do czegos tam... ...prawda jest taka ze dobrze nagranych wielokanalowych kawalkow jest malenko. Ale za to jak sa to te same kawalki w stereo sa... ...blade.

Na koniec 2 :)... ...na oslode kilka kawalkow AC3. Wszystkie (poza aero) zgrywane z DTS-AUDIO w najlepszej mozliwej jakosci dla AC3 czyli 640Kbps. Polecam kawalki Boys II Men... ...wedlu mnie bardzo dobrze nagrane.

http://www.wektor.lap.pl/AC3/

PS. jak ktos nie ma 5.1 albo nie znosi danego wykonawce, niech nie sciaga... ...pliki duzo waza, a ja mam limity na serwerze.

Skomentuj

Wydaje mi się, że jak na razie wielokanałowe nagrania audio są raczej na zasadzie demo pokazujacego mozliwości technologicznie aniżeli w pełni komercyjnym produktem. Sukces w kinie domowym był z góry do przewidzenia bo najpierw system zawitał w kinach a następnie w domu.

Sukces w muzyce zależy w największym stopniu od jej twórców. Tu mam nieodparte wrażenie, być może się myle, że to dosyć konserwatywne środowisko. O ile twórcy muzyki elektronicznej, są na pewno fanami nowinek technicznych to normalni muzycy raczej bedą mniej przychylni taim rozwiązaniom. Dla normalnego muzyka liczy się treść przekazu, jakość i subtelność brzmienia a nie triki przestrzenne. Bo razej trudno będzie zrobić nagranie wielokanałowe piosenki w studiu, zespołu składajacego sie z wokalistki i 4 muzyków. Przecież ich nie rozstawią po kątach tylko dlatego zeby było przestrzennie.

Nagrania wielokanałowe mogą wprowadzić całkiem nowy wymiar muzyki, nowy gatunek. Bo będąc na koncercie, w klubie czy gdziekolwiek indziej słuchajac na żywo zespołu raczej bazujemy na naturalnym stereo i skierowani jesteśmy przodem do grajacych .

Njprawdopodobniej dojdzie do tego, że wiekszość będzie miał system wielokanałowy chociażby do celów kinowych a muzyka nagrana w stereo nie zniknie, po rostu nie będzie wykorzystywać możliwości systemu.

Skomentuj

http://eshop.msn.ca/marketplace.aspx...=1026&catId=87
                                      Sting, Eagles, Clapton, Chick Corea & Friends, Diana Krall, Santana, Joe Cocker, itd itd...

PS. Tak jak wczesniej napisalem. Wielokanalowosc (tak jak w filmach) przenosi nas w miejsce akcji... ...do wielkiej filharmonii, do studia nagran, do zatloczonego pubu gdzie zespol daje swoj koncert.

Skomentuj

wektor, nie zapominaj, ze w DOBRYM stereo pojawia sie tzw "aura poglosowa". Powoduje to, iz osoba siedzaca w punkcie optymalnego odsluchu slyszy dzwieki dobiegajace dookolnie... Kto nie sluchal dobrego stereo ten nie wie po prostu. Np. Tubular Bells 3, track6 Mike'a Oldfielda przenosi mnie do wielkiej katedry, z tylko 2 glosnikow. Zludzenie jest tak doskonale, ze jak komus pokazuje efekty na podobnych utworach to sluchacze zaczynaja sie rozgladac po pokoju... Kazde dobrze zrealizowane nagranie bedzie pelne takich efektow. Ja w czasach kiedy bylem pasjonatem wielokanalowosci tez nie wierzylem w takie "cuda". Ale gdy tylko dane mi bylo posluchac i efekt mnie zwalil z nog z marszu zmienilem swoje przekonania. A skoro (dobre) stereo daje takie efekty po co systemy wielokanalowe? Juz o tym pisalem duzo wczesniej w tym topicu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X