Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Schemat zwrotnicy znajdziesz na tym forum w "Gotowe projekty zwrotnic głośnikowych".
    Myśle jednak, że warto rozważyć kwestie 2x18SW na kolumne z tego względu, że będzie to grało w dość sporym pomieszczeniu. Mimo, że 18SW dysponuje niezłą efektywnością to napewno dwie w kolumnie zagrały by w takim pomieszczeniu sprawniej. Jeśli wzmak będziesz robił na tranzystorach i będzie to niezła końcówka powinien bez problemu sobie poradzić z pracą przy 3R(GC tez sobie radzi ale niestety mocy troche brakuje)

Skomentuj

Ok, znalazłem schemat zwrotki pod STX'a + Visaton'a. Jednak mój pokój ma mniejszą objętość, zapomniałem o skosach :-) .

Pozdrawiam

[ Dodano: 2006-04-08, 19:36 ]
      Na schemacie zwrotnicy http://img456.imageshack.us/img456/3030/181200ed.gif znajdują się cewki 200uH i 300uH, czy jest sens przewijać gotowe cewki 220uH i 330uH?

Skomentuj

A moze 12 Ohm ? jak sa szesnastki to czemu nie 12 ?. W sumie to wzmak musialby byc tezszy :(

Skomentuj

Zdecydowałem się już na jednego STX'a... Po odliczeniu skosów mój pokój ma jakieś 20 - 25m2

Skomentuj

mimo wszystko pokój spory jak na jednego 18SW, który jak wiadomo królem wytrzymałości mocowej nie jest.. za to spl ma dobry ale obawiam sie, że i tak mogą pojawić sie pewne niedostatki..

Skomentuj

Na schemacie zwrotnicy http://img456.imageshack.us/img456/3030/181200ed.gif znajdują się cewki 200uH i 300uH, czy jest sens przewijać gotowe cewki 220uH i 330uH?

Skomentuj

jeśli masz jak zmierzyć ich indukcyjność oraz nawinięte są drutem o rozsądnym przekroju to warto odwinąć.

Skomentuj

Zamawiał ktoś może cewki z polink?

Skomentuj

Zamawiał. Dobre ceny, duży wybór, duża dokładność i powtarzalność parametrów cewek itp. Są warte swojej ceny

Skomentuj

Witam, postanowiłem sobie policzyć koszty wykonania kolumn i trochę się zdziwiłem, większość osób prezentujących swoje konstrukcje wyrabia się w granicy 400 - 450 zł. Mi wyszło jakieś 600 zł.

www.f-a-s.com.pl

Kolce 23,42
                      Terminale 10
                      Bass-reflex 13
                      Głosniki 92,02
                      Kabel 13,53
                      Kabel 8,79
                      Rezystory 2,92

Przesyłka 11,92

Razem: 175,60

www.visaton.pl

Głośniki 104,00

Przesyłka 20,00

Razem: 124,00

www.polink.pl

Razem: 120,00

Fornir 55,00

Przesyłka 10,00

Razem: 65,00

Płyty: 60,00
                      Wkręty: 15,00
                      Klej: 15,00

Razem: 90,00

SUMA: 574,60

Czy uważacie, że przepłacam? Czy warto wydać te 600 zł na kolumny?

Pozdrawiam

[ Dodano: 2006-04-16, 10:16 ]
                      Dobra, zdecydowałem się, we wtorek będę miał 250 zł więc można robić pierwsze zakupy. Zestaw przetworników tak jak mówiłem GDN-18-120-6-SW + S.C. 10N. Mam kilka pytań:

1. Jak liczycie obudowę chodzi mi o ty czy za pomocą programów czy na podstawie wzorów?
                      2. Jakie polecacie strojenie obudowy?
                      3. A może mi pomożecie przy obliczeniach? Będę Bardzo Wdzięczny. Planuję zrobić kolumny o wymiarach około 20x25x100.

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                      X