Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiary w 2021

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Przede wszystkim uwazam, ze pomiar impedancji bez zewnetrznego wzmacniacza moze byc obarczony bledem, poniewaz nawet jesli bedziesz mial na wyjsciu wzmacniacz sluchawkowy, to napiecie podawane na glosnik w trakcie pomiaru moze byc za niskie w niektorych przypadkach.
    Jak chcesz kupic karte, ktora umozliwi pomiar mikrofonem oraz bezproblemowy pomiar impedancji, to szukaj karty w stylu Scarlett 2i2, Behringer UMC202, Steinberg UR22 i pewnie wiele innych kart, ktore posiadaja opcje wejscia liniowego stereo oraz preampa z phantomem. Trzeba to bedzie rozpinac i przepinac, ale trudno. Na upartego mozna zbudowac Jiga z systemem przelacznikow, ktory umozliwi spiecie wszystkiego kablami i przelaczanie trybow.
    Takie funkcje ma własnie E-MU 0404, jeszcze nie tak dawno można je było mieć za 200-250 zł

Skomentuj

Były tanie, bo na na nowszych systemach były/są problemy ze sterownikami. Dlatego ludzie się ich pozbywali, a ceny spadaly.
      Pod kątem parametrów to były świetne interfejsy.
      ​​

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Były tanie, bo na na nowszych systemach były/są problemy ze sterownikami. Dlatego ludzie się ich pozbywali, a ceny spadaly.
        Pod kątem parametrów to były świetne interfejsy.
        ​​
        Tak, na systemach od Vista w górę były problemy ze sterownikami i kompatybilnością z systemem. Bardziej problematyczna była jeszcze 0202, którą potrafiło wywalać z systemu w nieoczekiwanym momencie. Dlatego do pomiarów używam starego Acera na XP, jest stabilnie i pracuje się na nim dobrze.

Skomentuj

Składam sobie nowy system pomiarowy żeby móc mierzyć w dual channel. Do tej pory przy sporadycznych pomiarach używałem unijiga Irka + Transit usb + mikrofon na wm61 albo Umik-1 jak coś na szybko było potrzebne. Dzięki podpowiedziom (za które dziękuję) Pogromcy mitów kupiłem Focusrite 2i2 i MPA-102.
          Mam mały problem, bo zgodnie z manualem "The ARTA MeasuringBoxversion2.0" powinienem skorzystać z poniżej przedstawionego schematu "Figure 7."

Figure 7.png
          Schemat prosty ale nie wiem jak wpisać w ten schemat, schemat jiga do pomiaru impedancji, tak żeby nie trzeba było przepinać kabli. Będę wdzięczny za podpowiedź.

Skomentuj

To jest schemat, jakbys chcial mierzyc dual channel, nie majac zew preampa, korzystajac z wew preampa karty ( w Twoim przypadku Scarlett 2i2 ). Jak masz mpa-102, to po prostu budujesz jiga arta pdf, spinasz kablami i nic juz pozniej nie rozlaczasz.

Skomentuj

Dzięki. Zmylił mnie tytuł rozdziału, w którym jest schemat, który wkleiłem ("Solution for a measurement system that uses a high quality professional audio soundcard with built-in microphone preamplifier.)

Skomentuj

Panowie, jak bardzo kluczowe jest żeby dioda zenera była 4V1? Czy jeśli mam w domu 4V3 to może być? Pytam bo jak patrzę na allegro to nie ma akurat o takich parametrach.

Skomentuj

To ograniczenie napięcia i tak jest pi x drzwi, myślę że spokojnie można użyć 4,3V. Te diody będą pracować
                  z niewielkim prądem i mogą zaczynać już przycinać (zniekształcać) sygnał poniżej swojego napięcia nominalnego.
                  Niskonapięciowe Zenerki mają małą stromość charakterystyki Uz(Iz).

Skomentuj

Znalazłem jeszcze taki schemat dla wersji symetrycznej artabox i taką poskładam, wrzucam bo może kogoś też zainteresuje. U mnie pomiędzy mikrofonem a wejściem J3 na schemacie pojawi się jeszcze przedwzmacniacz mpa102.
                    Żródło: http://park8.wakwak.com/~hilo/audio/arta/index.html

Skomentuj

Te diody to tylko dodatek. Najwazniejszy jest L pad rezystorow, zeby karty nie ubilo.

Ten schemat symetryczny chyba nie rozlacza glosnika przy kalibracji. Wzmacniaczy BTL nie powinno sie stosowac do pomiarow no i generalnie nie wiem w jakim celu robic uklad symetryczny?

Skomentuj

ok, czyli mówisz że nie ma sensu się w to bawić, a myślałem że to jakieś lepsze rozwiązanie...

Skomentuj

Orientuje się może ktoś z czego wynika różnica efektywności odczytywanej przez Arta przy pomiarze "Sweep" (czerwony wykres) i "MLS" (zielony wykres)?
                          Oczywiście pomijam tu że Arta nie jest w tym zakresie skalibrowana i pokazywany jest przypadkowy poziom SPL.
                          Mierzony jest 18" głośnik z bliskiego pola w odgrodzie. Obydwa pomiary robione jeden po drugim na tych samych ustawieniach zarówno Arta jak i całego sprzętu pomiarowego.

Załączone pliki
                          Last edited by sebasbox; 13.11.2021, 19:19.

Skomentuj

Wydaje mi się że sweep daje całą energię w wąskim przedziale częstości, MLS rozkłada ja na całe pasmo. I w efekcie masz mniejszą moc i przez to głośność na jednostkę "x" wykresu.

Skomentuj

może być bo nawet słychać różnicę w poziomie sygnału

Skomentuj

MLS nie dziala w trybie dual channel. Poza tym, nie uzywa sie MLS do pomiaru bliskiego pola glosnikow basowych, szczegolnie duzych glosnikow.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Bardzo ciekawy 'wywiad' o pomiarach z Johnem Atkinsonem edytorem Stereophile
                                  https://www.youtube.com/watch?v=-oTp...nnel=ChrisHart

Skomentuj

A tak jeszcze spytam z technicznej strony - czy do pomiarów dałby radę przykładowo taki zestaw
                                    https://sklep.avt.pl/avt2728.html
                                    + wkładka wm61a?

Chyba sporo osób używało bądź używa nadal własnych mikrofonów na bazie tej wkładki - tak mi się przynajmniej wydaje - ale nie wiem czy pomiary są na tyle miarodajne że ma to sens do okazjonalnego użycia? Czy jednak szkoda czasu i pieniędzy na taką kombinację?

Skomentuj

Zamieszczone przez pawlo00 Zobacz posta
                                      A tak jeszcze spytam z technicznej strony - czy do pomiar�w dałby radę przykładowo taki zestaw
                                      https://sklep.avt.pl/avt2728.html
                                      + wkładka wm61a?

Chyba sporo os�b używało bądź używa nadal własnych mikrofon�w na bazie tej wkładki - tak mi się przynajmniej wydaje - ale nie wiem czy pomiary są na tyle miarodajne że ma to sens do okazjonalnego użycia? Czy jednak szkoda czasu i pieniędzy na taką kombinację?
                                      Gdzie kupisz oryginalną wm61a ?
                                      Podróbek jest mnóstwo.
                                      Skąd weźmiesz plik kalibracyjny dedykowany do twojej kapsułki ?

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Ty Kondrax masz rację, ale o ile do pełnych, precyzyjnych pomiarów trzeba mieć kalibrację, o tyle żeby dla 2 dróg złapać coś tam w okolicach częstotliwości pomiaru, nie trzeba kalibrowanego mikrofonu. Jeśli ta podrabiana wkładka ma sensowne pasmo to czemu nie?
                                        Generalnie zestaw na podrabianym "panasonicu" i jakimś soundblasterze usb zrobisz za stówkę, a za kalibrowany system musisz wydać chociaż 500-600zł i to pod warunkiem że uda się znaleźć używki w dobrych cenach.

Jeśli ktoś chce popróbować swoich sił i niekoniecznie wiąże sie z tematem na przyszłość, to ten tańszy zestaw jest IHMO OK.

Skomentuj

Dobra chyba faktycznie nie ma jak oszczędzić na mikrofonie bo i tak pasowałby jakiś wzorcowy do skalibrowania własnego więc tu za dużo kombinacji.
                                          A w takim razie jest jakaś opcja diy na przedwzmacniacz z zasilaniem 48v sklepowego mikrofonu?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X