Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiary w 2021

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Powinno sie nadac. M-audio ma solidne interfejsy, choc dla mnie minusem jest tutaj probkowanie do 48 khz. Szkoda, ze nie ma chociaz 96khz, ale nie jest to niezbedne. Interfejs kosztuje okolo 300zl, z w tej cenie mozna miec uzywana Scarlett 2i2 drugiej generacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      w tej cenie mozna miec uzywana Scarlett 2i2 drugiej generacji.
      Te generacje z punktu widzenia pomiarów mają jakieś znaczenie?

Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta

Te generacje z punktu widzenia pomiarów mają jakieś znaczenie?
        Pierwsza generacja miala 96khz i dosc kaprysne sterowniki. Mk2 miala lepsze przetworniki, lepszy sterownik i pomiar do 196 khz.

Skomentuj

A z trzecią generacją jest coś nie tak? :P
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            A z trzecią generacją jest coś nie tak? :P
            Tak, cena :P poza tym gites.

Skomentuj

Podepnę się do tematu,

to z dwóch kandydatów na mikrofon, który będzie lepszy:
              - Dayton audio emm-6
              - Sonarworks xref20 ?

Czy jakościowo to ta sama liga?
              Daytona da się dorwać troszkę taniej aktualnie.

Skomentuj

Ja korzystam z Sonaworks i jestem zadowolony.
                Musisz tylko pamiętać o pobraniu pliku kalibracyjnego( każdy mikrofon ma swój indywidualny) i wgraniu go do programu pomiarowego.

Skomentuj

Też mam xrefa. Porównania brak, ale udało mi się wyrwać używkę za 250 zł. Trzeba polować

Skomentuj

Właśnie szukam od paru dni i ciężko dorwać używki jakieś. Z interfejsami nie ma tego problemu bo dużo więcej ludzi używa tego typu urządzeń niż mikrofonów pomiarowych.
                    Nowy Daytona można kupić trochę powyżej 300zl więc różnica nie duża.

Skomentuj

No, pół roku niespiesznie polowałem :)

Skomentuj

Pytanie - dlaczego mikrofon pomiarowy musi mieć charakterystykę dookólną? Czy to wynika z zastosowanych algorytmów w oprogramowaniu? Bo tak patrząc na charakterystyki to mniej problemów z pomiarami byłoby z mikrofonem kierunkowym - znaczna eliminacja dźwięków odbitych, z tła, przecież mierzymy dźwięk z głośników na wprost mikrofonu. Inną sprawą jest adaptacja akustyczna ale tu nie o tym. Próbowałem poszukać ale jest aksjomat - mikrofon dookólny.

Skomentuj

Bo mierzysz kilka źródeł w przestrzeni gdzie każde z nich dociera do mikrofonu pod innym kątem (nawet jeśli jest on niewielki).

Skomentuj

Ale sam taki mikrofon ma kąt "słyszenia" ok 110-130 stopni więc raczej dobrze zbiera wszytko co z przodu za to mniej odbić. Czy ktoś robił próbę porównawczą?

Skomentuj

A wiesz, że nawet mikrofon pomiarowy dookólny ma inną charakterystykę na osi niż np. 90°?
                              Wyobraź sobie co by się działo gdyby użyć mikrofonu o innej charakterystyce, bardziej kierunkowej.

Skomentuj

Powiedzmy sobie - tzw. dookólny bo ma membranę z jednej strony i podobnie jak z głośnikiem dookólnym który musiałby być zbudowany z przynajmniej 6 głośników - pomijam faktyczne działanie. Z własnymi doświadczeniami muszę poczekać na złożenie przedwzmacniacza mikrofonowego bo wtedy będę miał do dyspozycji i dynamiczne. Zdaję sobie sprawę z wpływu charakterystyk ale byłem ciekaw czy ktoś i z jakimi efektami próbował takich pomiarów.

Skomentuj

Czaruję...
                                X