Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DIY na kwotę ~1k (same przetworniki)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DIY na kwotę ~1k (same przetworniki)

Hej,

przymierzam się do zrobienia DIY do swojego pokoju. Celuje w kolumny podstawkowe (słucham przy biurku). Aktualnie używam S.M.S.L Q5 jako źródło, ale duże prawdopodobieństwo, że po ukończeniu kolumn kupie coś innego - bardziej odpowiedniego (warunek, że musi był stosunkowe małe gabarytowo). Przeglądałem co nie co, ale są projekty, które niestety nie mają wymiar bud, czy innych ważnych dla mnie rzeczy, gdyż nie znam się i nie będę w stanie obliczyć objętości obudowy oraz tego jak odpowiednio je wygłuszyć.
    Potrzebuję projektu gdzie mam wszystkie wymiary, schemat zwrotki itd. Napisałem, że około 1k na same przetworniki, bo przewody, elektronika, fornir itd sobie już sam dobiorę (w sensie np. pojemność kondensatora ta sama - chodzi bardziej o firmę :P).

Są jakieś ciekawe projekty? Dodam, że nie chciałbym aby to brzmialo zbyt 'wysoko'. Aktualnie mam DIY na przetwornikach STX i musiałem zbijać wysokie tony delikatnie. Taki dźwięk mnie po prostu męczy. Lubie nisko schodzący bas, ale nie ma to dudnieć tylko ładnie, ciepło brzmieć. Dodam tylko, że słucham głownie rapu.

Pozdrawiam, serdecznie.
    Last edited by IzaakNewton; 07.06.2021, 20:15.

https://meniscusaudio.com/product/ma...udspeaker-kit/

Zaprojektowane przez Jeffa Bagby.

Raczej nie znajdziesz nic lepszego w tej cenie gdziekolwiek. Jak napiszesz do Meniscus (maila albo na FB) to sprzedadzą nawet sam schemat zwrotnicy. Rozumieją klientów z Europy. Ewentualnie stary zestaw Zaph SR71, ale Zaph stroi jasno i nie kazdy to lubi, plus seasy są jasne z natury...

Ewentualnie Paula Carmody Amiga lub jego inne projekty (ma TMM na podstawowych Daytonach), nazw nie pamiętam.
    https://sites.google.com/site/undefinition/diy
    te projekty są darmowe
    Last edited by kapelli; 08.06.2021, 09:15.

Skomentuj

Skoro słuchasz przy biurku, to możesz cos takiego rozważyć:
      https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...985#post503555

Skomentuj

Czyli tutaj dostaję wszystko co trzeba a jedynie musiałbym 'zlepić' zwrotkę, budę i odpowiednio wygłuszyć? Rozumiem, że wysyłają do polski (chyba, że u nas można też takie zestawy kupić)

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
        Patrzyłem ale większość z nich do bardziej monitory niż kolumny podstawkowe, chociaż mogę się mylić.

Zamieszczone przez Xafu1 Zobacz posta
        Skoro słuchasz przy biurku, to możesz cos takiego rozważyć:
        https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...985#post503555
        A zagra to lepiej niż to co mam teraz, czyli ten projekt? Przyznam, że jak na kasę którą wtedy wydałem, czyli trochę poniżej 700 zł gra to świetnie. Jestem przekonany, że nie dostane takich kolumn od komercyjnych firm.

Gabarytowo są zdecydowanie mniejsze niż STX'y (buda).
        Last edited by IzaakNewton; 08.06.2021, 21:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez IzaakNewton Zobacz posta

Czyli tutaj dostaję wszystko co trzeba a jedynie musiałbym 'zlepić' zwrotkę, budę i odpowiednio wygłuszyć? Rozumiem, że wysyłają do polski (chyba, że u nas można też takie zestawy kupić)

Patrzyłem ale większość z nich do bardziej monitory niż kolumny podstawkowe, chociaż mogę się mylić.

A zagra to lepiej niż to co mam teraz, czyli ten projekt? Przyznam, że jak na kasę kt�rą wtedy wydałem, czyli trochę poniżej 700 zł gra to świetnie. Jestem przekonany, że nie dostane takich kolumn od komercyjnych firm.

Gabarytowo są zdecydowanie mniejsze niż STX'y (buda).
          W przypadku Meniscus kupujesz jedynie schemat zwrotnicy i dostajesz mailem, reszte w Polsce (głośniki części do zwrotnic itd). Plany obudowy są dostępne z wymiarami publicznie.

Jest jeszcze kit SB Bromo (o ile nazw nie mylę) na CAC i tweetrach do wyboru, zobacz na ich stronie. Nie bardzo wiem również co masz na mysli mówiąc podstawkowe czy biurkowe a monitory, kwestia rozmiaru tu nie ma znaczenia.
          Jak chcesz mały a wariat to SB ma jeszcze Micro C, ale tam raczej jasno będzie.

Poszukaj w projektach Troelsa też, one są ciemniej strojone.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Ceramiczne SBA (CAC) na pewno są dużo lepsze od stx, ale też gusta są różne. Ten projekt co podlinkowalem jest bardzo fajny, ale właśnie do biurka. Do klasycznego sluchania są za male

Skomentuj

Aktualnie mam DIY na przetwornikach STX i musiałem zbijać wysokie tony delikatnie.
              Zwrotnica wykonana zgodnie z projektem? (układ RLC na wysokotonówce)

A zagra to lepiej niż to co mam teraz, czyli ten projekt?
              Słyszałem te monitory.
              Basu sporo, przy biurku ich nie zabraknie.
              Wysokie tony precyzyjne lecz stonowane (najwyższe tony delikatnie "wycofane", "za lekką mgiełką").

Czy będzie efekt WOW?
              Jakich byś nie kupił, to pamiętaj że to tylko słuchanie przy biurku... to co innego niż słuchanie w akustycznie przygotowanym salonie.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Zwrotnica wykonana zgodnie z projektem? (układ RLC na wysokotonówce)

Czy będzie efekt WOW?
                Jakich byś nie kupił, to pamiętaj że to tylko słuchanie przy biurku... to co innego niż słuchanie w akustycznie przygotowanym salonie.
                Tak, w przypadku zwrotki wszystko tak jak było podane w konfiguracji.

Co do efektu wow. Człowiek z reguły inwestując więcej chce mieć także lepszy sprzęt. Może jednak te co mam aktualnie sa na prawdę dobre i wystarczy wymienić S.M.S.L Q5 na coś porządnego? Jak na pierwsze DIY które robiłem uważam, że grają świetnie. Po tym etapie już nigdy nie kupie gotowców. Wcześniej miałem Edfifier R2600 i one nawet w połowie nie były tak dobre. Może zamiast zmieniać kolumny warto będzie kupić wzmacniacz? Co o tym sądzisz? Warunkiem byłaby jednak możliwość podpięcia pod PC oraz wejście słuchawkowe.
                Last edited by IzaakNewton; 09.06.2021, 16:21.

Skomentuj

Może jednak te co mam aktualnie sa na prawdę dobre i wystarczy wymienić S.M.S.L Q5 na coś porządnego?
                  Pożycz od kogoś jakiś dobry wzmacniacz, albo idź do tego kogoś z kolumnami i swoim wzmacniaczem (jeśli nie będzie chciał pożyczyć) to się przekonasz.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Pożycz od kogoś jakiś dobry wzmacniacz, albo idź do tego kogoś z kolumnami i swoim wzmacniaczem (jeśli nie będzie chciał pożyczyć) to się przekonasz.

Łatwo się mówi ale w mojej okolicy i wśród znajomych nikt nie ma wzmacniaczy za ponad 1k...

Skomentuj

Oj znam to... Muzyki słuchają wszyscy, ale żeby ktoś miał jakiś sensowny sprzęt do tego to już rzadkość. Dwa lata temu jeżdżąc po rodzinie żony z zaproszeniami na ślub zwróciłem na to szczególnie uwagę. Telewizory wypasione prawie każdy miał w salonie, ale kolumny to może ze dwie pary widziałem. W najlepszym razie soundbar... Nie potrafię tego pojąć jak można grube tysiaki wydawać na jakość obrazu całkowicie pomijając audio

Skomentuj

A nic z 'nowszych projektów' nie ma?

Skomentuj

A nic z 'nowszych projektów' nie ma?
                          Przejrzyj sobie dzial projekty kolumn po datach poszczególnych tematów, to znajdziesz nowsze

Skomentuj

A nic z 'nowszych projekt�w' nie ma?
                            Podałem Ci co jest najnowsze na świecie na nowo zaprojektowanych głośnikach a nie gratach z lat 80

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czaruję...
                            X