Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomysły na klasyczne 3way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomysły na klasyczne 3way

Pomału przymierzam się do budowy zestawu 3 way, który zastąpiłby mój obecny główny zestaw odsłuchowy - 2way Alcone Laplace.
    Pomieszczenie ok 25m2. Budzetowo chciałbym przetworniki i zwrotnice zmieścić w 2-2,5k.

Ostatnimi czasy bardziej podobają mi się obudowy w stylu klasycznych dużych monitorów, które mógłbym ustawić na niskiej zabudowie meblowej i oszczędzić miejsce obecnie zajmowane przez wolnostojące kolumny. Na 90% będą zasłonięte maskownicą więc przetorniki nie muszą powalać wyglądem, jak i sama konsrukcja im będzie prostsza tym lepsza.

I tu rodzą się pytania co wybrać. Z jednej strony chciałoby się sprzęt na lata, tylko realnie patrząc czy jest sens robić 3way full satori w przypadku używania wzmacniacza Rotel RA-05 a jako źródło RPi+AlloBoss a słuchana muzyka to Spotify?
    Po pierwsze czy na pewno iść w 3way czy jednak 2way na lepszych przetwornikach? Nie miałej jeszcze porządnego 3way i sam ten fakt mnie skłanie żeby spróbować. I może to lepsza droga niż 2way na takim Satori gdzie przy moim pozostałym zestawie nie uszłyszę ich wyższości?

Z gotowych projektów (i takich których schematy można znaleźć na sieci) to co mi wpadło w oko:

a) 3WC Seas mk1 Troels'a - swgo czasu sporo osób z forum go złożyło, ale opinie chyba podzielone, ktoś może się wypowiedzieć jak to gra w porównaniu do np. Zephyr LE (podobna konfiguacja jak w 3WC SBA) albo innych forumowych 3way np. dużo droższych 3way full satori?

b) 3WC Discovery mk1 Troels'a - droższy, ale czy lepszy? Mam wrażenie że skoro powstało mk2 z dużo większym średniotonowcem 15W to chyba mały 10F z mk1 był chyba niedokońca trafionym wyborem - 22W musiał być bardzo wysoko cięty

c) 3WC SBA Troels'a - najtańszy z tej tójki, ale wydaje się że być może najlepszy dźwiękowo - SB23NRX ma sporo pozytywnych opinii w różnych aplikacjach, 29RDC też chwalony i niewiele ustępujący nawet Satori, tylko SB12MNRX wydaje się niewiadomą

Pytanie co jeszcze z podobnych?

Z wizualnie mi pasujących (aczkolwiek tu już 2way) ciekawi mnie kit Seas'a A26, ale do zwrotnicy mam mieszane odczucia - przypomina mi niechlubne Rebel Classic. Czy to możliwe że przy takiej zwrotnce głośniki są zgrane fazowo?

Z drugiej strony kusi mnie żeby spróbować czegoś z tak wychwalanym HDSem (d2608/913000) na górze, ale żadnego gotowego 3way się nie doszukałem. Może komuś coś przychodzi do głowych?
    Troels co prawda używa go w kilku projektach ale do nich nie idzie znaleźć gotowego schematu.

Ew projektowanie własnego - wtedy może udałoby się zmieścić w budżecie HDS na górze, na dole A26 w kompaktowej obudowie albo jakiś mniejszy 8", a na środku musiałoby być coś o super stosunku jakość/cena. No i tutaj to bym chyba potrzebował pomocy przy zwrotnicy.
    Podobna konstrukcja na forum co prawda już jest (Retro Monitor by Kaprint & LuSzTi) ale taki zestaw to już dla mnie za duży cenowo i gabarytowo.

Konstrukcje Troelsa jeśli chodzi o 3WC mają to do siebie, że Troels stawia na bas.

Na pomiarze wersji MKII widać, że między zakresami 60-200Hz czyli tymi, które mogą sprawiać spore problemy w trudnym pomieszczeniu a zakresem 1-2kHz jest prawie 4-5db różnicy a to bardzo dużo i może to powodować wzbudzanie się basu i osłabienie średnicy w dość ważnym zakresie przez co dźwięk będzie nieco konturowy. Być może w 25m2 (a to już spore pomieszczenie) nie będzie to tak odczuwalne ale ciężko to w ciemno przewidzieć

Co do innych projektów -

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...rys#post481390

ten wydaje się ciekawy i sensowny do Twojego metrażu a budżetowo powinieneś się spokojnie zmieścić.

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
      Konstrukcje Troelsa jeśli chodzi o 3WC mają to do siebie, że Troels stawia na bas.

Na pomiarze wersji MKII widać, że między zakresami 60-200Hz czyli tymi, które mogą sprawiać spore problemy w trudnym pomieszczeniu a zakresem 1-2kHz jest prawie 4-5db różnicy a to bardzo dużo i może to powodować wzbudzanie się basu i osłabienie średnicy w dość ważnym zakresie przez co dźwięk będzie nieco konturowy. Być może w 25m2 (a to już spore pomieszczenie) nie będzie to tak odczuwalne ale ciężko to w ciemno przewidzieć

Co do innych projektów -

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...rys#post481390

ten wydaje się ciekawy i sensowny do Twojego metrażu a budżetowo powinieneś się spokojnie zmieścić.
      Ja bym powiedzial, ze Troels nie stawia na bas, tylko na brzmienie nieco ciemniejsze, bardziej geste. Niestety czesto tak jest, ze kolumny zrobione na rowno graja nieco zbyt ofensywnie, chociaz nie jest to oczywiscie jakas regula.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

Ja bym powiedzial, ze Troels nie stawia na bas, tylko na brzmienie nieco ciemniejsze, bardziej geste. Niestety czesto tak jest, ze kolumny zrobione na rowno graja nieco zbyt ofensywnie, chociaz nie jest to oczywiscie jakas regula.
        Zgadza się aczkolwiek w niektórych konfiguracjach jego kolumny mogą wydawać się zbyt obszerne na basie i ten zakres pasma może zdominować resztę przekazu.
        Osobiście sam jestem zwolennikiem bardziej ocieplonego brzmienia ale nie dominującego na basie, raczej z powściągliwą górą , zbyt ofensywne granie mnie po prostu na dłuższą metę męczy a gdy trafię na "skopaną realizacyjnie płytę" to po prostu wyłączam sprzęt żeby odpocząć.

Skomentuj

Hmm a które konstrukcje Troels mieliście okazję posłuchać?
          Jakbyście mieli wybierać z tych 3 wspomnianych który wg Was ma największy potencjał żeby fajnie grać (muzkę w zasadzie każda pomijając klasyczną i jezzową)?

Skomentuj

Do 25m2 w kwocie do 2500zł. ja to bym raczej szukał 2 lub 2,5 drożnego projektu, sam borykam się z wyborem budowy 3 dróg - takie jak bym chciał kosztują sporo, więc odkładam kasę, tymczasem słucham 2 way na dobrych przetwornikach, potem je wykorzystam.

Skomentuj

Jak 2 drogi to zerknij na to :
              https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...y-tatami-audio

Budżet musi być z gumy ale w 25m2 nie zginą choć dyskoteki nie zrobisz.

Trochę bardziej budżetowo ( niewiele ) co nie znaczy specjalnie gorzej :
              http://iamp.diyaudio.pl/?mtm-2x-sb15...-satori-tw29rb
              Choć to nie podstawkowe ale warte uwagi.
              Last edited by toopcool; 25.08.2021, 22:29.

Skomentuj

Jakoś jednak ciągnie mnie do 3way. Projekt z TW29RN-B + MW19PNW-8 oczywiście widziałem. Ale gdyby iść w tą stronę to chyba bardziej bym się kierował w stronę projektu SBA-741 Troelsa w którym dołożył jeszcze MR13 na środek. Z tym że tam kompletnie nie leży mi kształ obudowy, no i cenowo też już trzeba sporo dosypać.
                Czy uważacie że przy takim wzmacniaczu i źródle muzyki jaką opisałem w 1szym poście, budowa kosztownego zestawu opartego o coś pokroju Satori itp ma faktycznie sens i będzie wyraźna różnica w jakości w porównaniu do zestawu zbudowanego na takich wspomnianych NRXach?

Skomentuj

Głośnik to najbardziej ułomny element całego toru .
                  Jego konstrukcja nie wiele się zmieniła przez dekady.
                  Mając " byle jakie " głośniki możemy stanąć przed murem .
                  Każda wymiana pozostałych części toru nie przyniesie tak wielkich korzyści jak dobre głośniki.
                  Z drugiej strony czy na pewno Twój set przetrwa do końca Twoich dni ?

Skomentuj

Patrząc jednak obiektywnie to SB Acoustics serii NRX/MFC/NBAC i pozostałe wykorzystywane są przez "Gato Audio" , Sounddeco" i kilka innych firm pozycjonowanych jako zestawy wysokiej klasy.
                    I tak jest w rzeczywistości Głośniki niższej serii niż satori są bardzo dobrymi głośnikami. Taki SB29RDC czy SB29SDAC to również znakomite głośniki w znakomitej cenie.

Jeszcze taka uwaga.
                    Ten Rotel dość słaby na te 25m2.
                    Last edited by toopcool; 27.08.2021, 19:49.

Skomentuj

Oczywiście pewnie kiedyś i pozostałe klocki się zmienią, ale pewnie nie przez najbliższe kilka lat bo z obecnych jestem zadowolony. Też zgadzam się że największą różnicę w graniu robią głośniki a nie wzmacniacz czy źródło, więc jak już w coś inwestować to właśnie w ten element, tylko pytanie ile

Co do RA-05 to spokojnie daje radę. Jestem z niego zadowolony, kupiłem go głównie ze względu na gabaryty bo większy mi się sensownie nie mieści. A w bezpośrednim porównaniu różnica do apli RX-V479 jest wyraźnie słyszalna (na korzyść Rotela). Co do głośności to obecny zestaw 2way (1"+6,5" sumarycznie 85dB) ogarnia bez problemów - potencjometr ma zakres od godz. 7 do godz 5, to mam cały czas ustawiony ok godz 9-10 (więc zostaje spory zapas) a reguluję jedynie na źródle. I tak przy max na źródle to przy takich ustawieniach jest już głośność koncertowa, do normalnego słuchania wystarczy dużo ciszej.

Skomentuj

Po dłuższych analizach na ten moment chyba skłaniam się ku własnej kombinacji w oparciu o Scany Discovery.
                        Chciałbym raczej żeby wszystkie przetworniki były z jednej firmy, a górze był HDS, z drugiej strony budżet nie może być zbyt rozdmuchany więc siłą rzeczy wyższe serie odpadają.
                        Na plus Discovery to to że podobają mi się wizualnie mebrany NRSC jak i samo wykończenie obręczy.

Wstępnie myślę o takim połączeniu:

Góra: D2608/913000 - dlatego że od dawna mi chodzi po głowie więc to jedno z założeń konstrukcji

Środek: tu najwięszy dylemat
                        • 15M/4624G00 - mój pierwszy wybór, dedykowany midrange, wygląda fajnie, ale mało o nim piszą na sieci i jego największy minus to piankowe zawieszenie które pewnie długo nie pożyje więc nie wiem czy warto?
                        Lub jeden z mid-wooferów, które na plus mają standardowe gumowe zawieszenie i wizualnie bardziej pasują do 22W
                        • 12W/4524G00 - na plus wystarczy mu niewielka obudowa przez co nie będzie powiększać całej kolumny, Troels użył podobnego ale 8ohm (12W/8524G00) i o gorszej charakterystyce w 3WC Bookshelf
                        • 15W/4424G00 - dałby niższy podział z 22W, ale będzie wymagał większej obudowy co zwiekszy wymiar całej kolumny, w sumie Troels użył wersji 8ohm z pierścieniem w 3WC mk2 ale ona ma niższą efektywność i gorszą charakterystykę
                        Dół: 22W/4534G00 - chyba jedna z najbardziej optymalnych opcji cena/jakość w tym rozmiarze, z 10cali raczej rezygnuję bo wygeneruje zbut dużą obudowę, 26W mi się nie podoba bo nie ma membrany NRSC, a na plus 22W to faktycznie duża powieżchnia membrany jak na 8cali więc powinien wystarczeć, Troels w swoich 3WC używał co prawda wersji 22W/8534G00 ze względu na impedancję pod kątem wzm. lampowego, ja wybieram lepszą efektywność chyba że jednak 8ohm na bas jest wskazane z innych względów?

Nie wiem jak sądzicie które połączenie będzie najlepsze?

Skomentuj

A moze na srodek kopulke D7608/920010 ? Bedziesz mial zgranie czasowe z tweeterem bez pochylania obudowy. Do tego 22W na bas i powinno sie dac sie pokroic filtrami LR2.

Skomentuj

@pawio00
                            Zamiast 15M możesz też poszukać Scan-Speak 10F, regularnie pojawiają się używane na forach (na car-audio też). Nie miałem okazji obcować osobiście, ale czytałem kilka razy ze głośniki serii 12 i 15 w discovery są mocno takie sobie, 10F zbiera za to pochwały.

Skomentuj

Kopułka na środku jakoś mi nie leży,

Nad 10F też chwię myślałem, na plus fakt że jakby nie wyszło to zasze można z nich zmontować jakieś małe monitorki albo wrzucić do auta. Ale jakbym już miła dawać 10F i 22W to bym się chyba nie bawił tylko zrobił projekt Trolesa co najwyżej podmieniając HDS na górę. Co może nie byłoby takie złe.

Co do 15M to jeszcze przypadkiem trafiłem na taki polski wytwór gdzie akurat jest łączony z HDSem na górze i HDS205 na dole - w sumie też ciekawy pomysł:
                              http://impulsaudio.pl/lightstorm/
                              nie wiem czy ktoś słyszał takie połączenie?

Skomentuj

Zamieszczone przez pawlo00 Zobacz posta
                                ferów, które na plus mają standardowe gumowe zawieszenie i wizualnie bardziej pasują do 22W
                                • 12W/4524G00 - na plus wystarczy mu niewielka obudowa przez co nie będzie powiększać całej kolumny, Troels użył podobnego ale 8ohm (12W/8524G00) i o gorszej charakterystyce w 3WC Bookshelf
                                • 15W/4424G00 - dałby niższy podział z 22W, ale będzie wymagał większej obudowy co zwiekszy wymiar całej kolumny, w sumie Troels użył wersji 8ohm z pierścieniem w 3WC mk2 ale ona ma niższą efektywność i gorszą charakterystykę
                                Dół: 22W/4534G00 - chyba jedna z najbardziej optymalnych opcji cena/jakość w tym rozmiarze, z 10cali raczej rezygnuję bo wygeneruje zbut dużą obudowę, 26W mi się nie podoba bo nie ma membrany NRSC, a na plus 22W to faktycznie duża powieżchnia membrany jak na 8cali więc powinien wystarczeć, Troels w swoich 3WC używał co prawda wersji 22W/8534G00 ze względu na impedancję pod kątem wzm. lampowego, ja wybieram lepszą efektywność chyba że jednak 8ohm na bas jest wskazane z innych względów?

Nie wiem jak sądzicie które połączenie będzie najlepsze?
                                Jeśli zastosujesz średniaka i woofer w wersji 4 Ω, to impedancja wypadkowa gotowego zestawu spadnie poniżej 2 Ω. I właśnie dlatego, takie zestawienia są praktycznie niespotykane.
                                Przecież 22W/8534G00 ma i tak bardzo przyzwoitą skuteczność. Czułość całego zestawu powinna wyjść Ci na poziomie 86-87dB/2,83V, no chyba że jesteś miłośnikiem nadmiernego basu i przegniesz z kompensacja Baffle Step...
                                Ja bym jednak w 3 drogach dał 22W/8534 i 12W lub 15W też w wersji 8 Ω, a 22W/4534 bardziej nadaje się do 2 dróg, do dużych, oversizowych monitorów (jest taki projekt no forum, który zrobił Pogromca Mitów).
                                Last edited by pawel_luk1; 29.10.2021, 09:09.
                                "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta

Jeśli zastosujesz średniaka i woofer w wersji 4 Ω, to impedancja wypadkowa gotowego zestawu spadnie poniżej 2 Ω.
                                  Czy na pewno ??
                                  W 2.5 way tak ale przy 3 drogach ??

Skomentuj

Czesto tak jest, ze przy 3 way z 4 ohmowym wooferze impedancja spadnie w okolice 2 ohmow, szczegolnie przy niskim podziale miedzy wooferem i sredniakiem.

Skomentuj

Faktycznie.
                                      Panowie macie rację .

Skomentuj

Klasyczne 3way według Troelsa to:
                                        -12"
                                        - 6"
                                        - 1"

Skomentuj

Czaruję...
                                        X