Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomysły na klasyczne 3way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wracając do tematu - nie wiem jak uważącie - czy zastosowanie średniak pokroju 10F/12W czy czegoś innego wielkości 4" łączonego z niskotownym 8" będzię ładnie grało? Chodzi mi o ty czy nie będzie czasem efektu tzw. "darcia modry" ze względu na zbyt ostre i wyraziste średnie tony - jak ktoś jest przyzywczajony do zestawów 2way gdzie ten zakres ciągnie normalnie coś wielkośc 6-7" to zapewne będzie to inaczej odbierał?

Skomentuj

Darcie mordy to zwykle źle zaprojektowana zwrotnica. Nie usunięty pik na średnich tonach. Oczywiście jedne głośniki łatwiej, inne trudniej "poskromić". No i samo brzmienie głośnika, na które wpływa materiał membrany, projekt i jakość zawieszenia.

Skomentuj

Oczywiscie, ze bedzie brzmialo bardzo dobrze. Na tyle dobrze, na ile dobre beda glosniki i zwrotnica :)

Skomentuj

Darcie mordy może być spowodowane również modem pomieszczenia.
          I po latach okazuje się że to nie sprzęt był winien, tylko pokój.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Darcie mordy może być spowodowane również modem pomieszczenia.
            I po latach okazuje się że to nie sprzęt był winien, tylko pokój.
            Mody pomieszczenia, to zakres niskich tonów, a średnica to długości fal od kilku do kilkudziesięciu centymetrów. Za to czas pogłosu ma duże znaczenie
            i przy słabo umeblowanym/ wytłumionym pomieszczeniu będzie miał duże znaczenie w odbiorze średnicy.

Skomentuj

Ok, czyli nie powinienem się obawiać 4"

Pytanie w takim razie co radzicie dać jako średniotonowca do zestawinia:
              Wysokie: D2608/913000 (mam już w rękach)
              Niskie: 21W-8555-00 (udało mi się je ostatnio okazyjnie kupić)

Fajnie by było zrobić już całość na Scanach ale jakoś nie wiem co by tu dać. Cięcie planuję w okolicach 600Hz dół i 2800Hz góra.
              Wstępnie myślałem 15M/4624G00, ostatecznie 10F/8424G00 ale środek pasma jest jednak kluczowy i chcialbym coś naprawdę dobrego co wykorzysta potencjał zarówno HDSa jak i W21 i lepiej się skomponuje wizualnie. Budżet jakoś bardzo mnie nie ogranicza, ale chcę zachować zdrowy rozsądek. Illuminator 12MU będzie przesadą w porównaniu do reszty, Relevator 12M zupełnie nie pasuje wizualnie z pozostałymi. Nie wiem co jeszcze pozostaje w obrębie tej marki.

Googlając o 21W natknąłem się na jakiś archwialny projekt Troelsa gdzie łączył go ze Scanem 13M oraz Vifą PL11MH - oczywiście oba już nie do dostania więc też odpadają. Był też tam jakiś Eton który ma współczesnego następce model 4-212/C8/25 ale to dla mnie zupełna zagadka, nie znam tej firmy, brak opinii o tych przetworkniach i wtedy to już wyjdzie zestaw mieszany.

Macie może jakieś pomysły?

Skomentuj

Szukaj średniotonowca w wersji 8 Ω a nie 4 Ω, bo i tak będziesz go musiał ściszać, ponieważ czułość całej kolumny z 21W/8555 wyjdzie ok. 85-86 dB/2,83V.

Może użyj po prostu Satori MR13P-8 lub MR16P-8? To są naprawdę dobre średniaki i bardzo dobrze brzmią z HDS-em.
                "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                  Szukaj średniotonowca w wersji 8 Ω a nie 4 Ω, bo i tak będziesz go musiał ściszać, ponieważ czułość całej kolumny z 21W/8555 wyjdzie ok. 85-86 dB/2,83V.

Może użyj po prostu Satori MR13P-8 lub MR16P-8? To są naprawdę dobre średniaki i bardzo dobrze brzmią z HDS-em.
                  Raczej 81 dB i to w porywach.

Skomentuj

Jak zrobisz pełną kompensację na 81dB/2,83 to w przeciętnym salonie 35-40 m2, takie 8" zaleje Cię basem.
                    Troles Gravesen zrobił na nim 3 projekty, i nawet on, fan dobrze dociążonego brzmienia, ustalił w tych projektach czułość na 86dB.
                    SS-3WC-C-13M-8640 (troelsgravesen.dk)
                    SS-3WC-C-PL11 (troelsgravesen.dk)
                    SS-3WC-C-Eton-4-300-25Hex (troelsgravesen.dk)

Ja mam kolumnę z WF223BD02, który nominalnie ma czułość tylko 86,5dB a dla całej kolumny mam ustaloną czułość 85dB/2,83V, a basu naprawdę nie brakuje.
                    Robiłem większą kompensację BS o 1-2dB i basu było już za dużo. Spytaj Kondraxa, możesz przyjechać też do mnie i posłuchać.
                    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Przeciez troels nie wprowadza w swoich pomiarach korekty dyfrakcji.

Jesli woofer ma nominalnie 85-86 dB to po filtracji nie moze zostac to samo.

Skomentuj

Skąd wiesz, że nie wprowadza?

No dobra, u mnie jest 84,5 dB.
                        Pomiary złożone z bliskiego i dalekiego, z w uwzględnieniem dyfrakcji i tego co wypluwa port bass reflex.

Symulacja

Pomiar gotowej konstrukcji

Projekt CorDial z Klang+Ton 2016/5 z Wavecorem WF223BD02. Czułość całej kolumny to 85dB/2,83V

No chyba, że Wavecor zaniża czułość w karcie katalogowej....
                        Last edited by pawel_luk1; 09.01.2022, 19:36.

Skomentuj

W interesującym mnie zakresie nie ma tam 85 dB, tylko 82-83, a charakterystyka jest wyraźnie wznosząca. Niebawem bede robil projekt na tym glosniku, to sprawdze jego efektywnosc.

Skomentuj

OK, to zrób na nim na 82-83 dB i zobaczysz, a raczej usłyszysz.
                            Pamiętaj o "room gain".

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta

Hmm no właśnie sporo średniaków jest w wersji tylko 4ohm np. 15M które biorę pod uwagę.
                              Satori MR jakoś mi w ogóle wizualnie nie pasują do reszty zestawienia - zbyt nowocześnie / mało tradycyjnie, będzie się gryzło z 21W.

A co myślicie o Seasie MCA12RC? Dałby radę czy to nie ta liga? Ma w miarę klasyczny look, podobny do Vify PL11MH. Nie jest to prawda SS ani nawet inny duńczyk, konstrukcja wyjdzie mieszana ale nic innego łatwodostępnego mi już nie przychodzi do głowy.

Skomentuj

Hmmm, takie malutkie sredniaki raczej nie nadaja sie do tego SS. On ma co prawda dosc szerokie pasmo i ladnie trzyma beaming w ryzach, ale znieksztalcenia rosna dosc szybko powyzej 300hz. Ja bym rozwazyl 18 cm serii classic i sprobowalbym zbudowac uklad 2,5 drozny. Jesli nie pyknie, to wtedy 3 way z filtrami 2 rzedu z niskim podzialem okolo 200Hz. Na gore HDS bedzie dobrze pasowal do 18 classic. Robilem dosc dawno temu 2 way w takim ukladzie i gralo to swietnie, co nie dziwne bo HDS to jeden z najlepszych tweeterow na rynku.

Skomentuj

Hmm tez mi chodzil po glowie W18 Classic bo dobrze by wygladal, ale to by juz wygenerowalo duza bude a zamysl jest aby to byl taki wiekszy monitor.

Nie wiem czy z tym 21W jest az tak zle zeby tak nisko musial byc ciety? Planowalem go ciagnac az do 500-600Hz.

Skomentuj

To może wypróbujesz nowość?
                                    Średniak z serii Classic 15W/8534T00 Scan-Speak 15W/8534T00 (akustyk.com.pl)

Skomentuj

Zamieszczone przez pawlo00 Zobacz posta
                                      Hmm tez mi chodzil po glowie W18 Classic bo dobrze by wygladal, ale to by juz wygenerowalo duza bude a zamysl jest aby to byl taki wiekszy monitor.

Nie wiem czy z tym 21W jest az tak zle zeby tak nisko musial byc ciety? Planowalem go ciagnac az do 500-600Hz.
                                      https://hificompass.com/en/speakers/...ak-21w/8555-10 pomiary znieksztalcen nie rzucaja na kolana.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

https://hificompass.com/en/speakers/...ak-21w/8555-10 pomiary znieksztalcen nie rzucaja na kolana.
                                        A na który wykres patrzeć pod tym kątem - "HD frequency response (315 mm distance)"? Rozumiem że patrzymy głównie na nieparzyste czyli H3/H5? Jak powinien wyglądać wzorowy wykres żeby poznać czy jest dobrze czy kiepsko w danym zakresie częstotliwości?

Skomentuj

Parzyste to tez znieksztalcenia. Jesli chcialbys uzyskac jak najmniejsze znieksztalcenia w ukladzie 3 way, to punkt podzialu musialby byc w zakresie 150-300hz.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X