Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przerobienie SB15CAC30-8 & SB21RDC na 2,5way lub 3way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przerobienie SB15CAC30-8 & SB21RDC na 2,5way lub 3way

Cześć.
    Posiadam projekt głośników SB Monitor SB15CAC30-8 & SB21RDC - projekt by borys
    https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ojekt-by-borys
    i chciałbym spróbować kolumn 2,5 lub 3way.
    Czy istnieje projekt takich kolumn z wykorzystaniem powyższych głośników? Tak aby dokupić jeszcze jeden SB15CAC30-8 i zrobić 2,5way lub inny i zrobić 3way.
    Bo jest projekt Borysa http://iamp.diyaudio.pl/?mtm-2x-sb15...-satori-tw29rb
    Ale wysokotonowy jest inny.
    Da się do tego projektu wykorzystać mój wysokotonowy SB21RDC i ewentualnie fragment mojej zwrotnicy?

Zestaw do pomieszczenia o powierzchni 19m.
    Last edited by PanJarek; 14.10.2021, 07:18.

Sugerowałbym skorzystanie z gotowego projektu. Mozna np sprzedać sb21 , dokupić satori i sb17cac do projektu Borysa
    Albo wybrać któreś 3D lub 2,5 D z gotowych projektów .
    Osobiście chyba celowałbym w któryś z projektów opartych o satori
    Niestety każda podmiana głośnika w projekcie na inny model to najczęściej konieczność pomiarów i projektowania zwrotnicy od nowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez PanJarek Zobacz posta
      ...chciałbym spróbować kolumn 2,5 lub 3way.
      Najpierw odpowiedz sobie na pytanie, dlaczego chcesz 2,5 lub 3way.
      Jeśli charakter grania CAC Tobie się podoba, ale projekt 2,5way Borysa może być.
      Natomiast, jeśli dźwięk po prostu Ci się znudził, to ja bym nie szedł w inną konstrukcję na tym samym głośniku, tylko sprzedał to co masz i robił coś zupełnie nowego, 2,5 lub 3way, o jakości głośników nie niższej niż SB CAC.

Skomentuj

No właśnie nie wiem czy mi się znudził. Chciałbym porównać 2way do 2,5 lub 3way. Jeśli 2,5 lub 3way mi nie przypasuje to wrócę do poprzedniej konstrukcji. Stąd pomysł wykorzystania aktualnych głośników.

Skomentuj

Zamieszczone przez PanJarek Zobacz posta
          Jeśli 2,5 lub 3way mi nie przypasuje to wrócę do poprzedniej konstrukcji.
          Jeśli głośniki będą jakościowo na tym samym poziomie lub wyższym co SB CAC, to nie ma takiej możliwości.
          Chyba że sam projekt będzie skopany, lub gabaryty kolumn będą przeszkadzać.
          Robienie kiepskich kolumn tylko po to aby zobaczyć jak gra 2,5way lub 3way, nie ma sensu.

Skomentuj

Projekt jakiś tu z forum.
            Kolumny mogą być w moim wykonaniu kiepskie z tego względu że nie mam jak zrobić frezów aby wpuścić trochę głośniki oraz będą z płyty meblowej a nie mdf.

Skomentuj

Moze najpierw napisz, czego Ci brakuje w obecnych kolumnach. Tak bedzie latwiej cos doradzic.

Skomentuj

Nie wiem czego bo nie mam porównania.
                Kieruje mną zwykła ciekawość.
                Mój zestaw to najlepsze audio jakiego słuchałem gdyż nie mam możliwości odsłuchu czegoś fajnego.

Skomentuj

Panie Jarku
                  W tym przypadku może podejść do salonu audio i poprosić o odsłuch różnych kolumn.
                  Wtedy będzie jakieś porównanie.

Skomentuj

Więc tak.

Masz opcje:

1.Szukac projektu dokładnie na Twoich głośnikach.
                    2. W przypadku SB akurat jest tak że niektóre tweetery oraz cześć głośników CAC NBAC można zamieniać bez zmiany zwrotnicy. Idź więc na stronę SB i porównaj swój CAC z odpowiednikiem aluminiowym. Jak ma te same albo mikro różniące się parametry, to szukaj projektu z NBAC, ale CAC też jest super popularny jako sredniotonowy.

Poszukaj również czy któryś z tanich tweeterow jest wymienny między sobą.

3. Na FB jest grupa SB Loudspeakers Fan czy jakoś tak. Idź tam i Poszukaj projektów albo to samo co tu to na pewno pomogą.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czaruję...
                    X