Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwiększenie efektywności kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwiększenie efektywności kolumny

Witam!
    Mam pytanie odnośnie efektywności kolumny. Mam taki prosty dwudrozny kit Seas A26. Zwrotnica to jedynie kondensator i rezystor w torze wysokotonowego głośnika.
    Zauważyłem, że są konstrukcje, gdzie w torze średnio-niskotonowym grają dwa głośniki równolegle.
    Czy dodając drugi woofer i obniżając wartość rezystora dla gwizdka zwiększam efektywność układu, mniej więcej zachowując charakter całości?
    Virtuix cad pokazuje, że mniej więcej tak to się zachowa. Czy nie pojawią się jakieś dodatkowe zjawiska wpływające na dźwięk?

Zmienisz wszystko. Zwrotnica do przeprojektowania.

Skomentuj

Uważasz, że należy zmienić częstotliowść podziału?

Skomentuj

Nie chodzi o częstotliwość podziału. Nie wiem o jakim projekcie piszesz ale 2 niskośredniotonowe to wcale nie muszą grać oba tym samym pasmem. Jeśli jest to 2.5way to poprawi tylko niskie rejestry, nie zwiększy skuteczności. Jeśli grają to samo pasmo to owszem efektywność pójdzie w górę. Wysoki dostanie inny tłumik ale zwrotnica do takiego zestawu jeśli niskie grają równolegle jest inna. Chociażby na wypadkową rezystancje 2 wooferów równolegle która będzie 2 razy niższa. Jeśli jest taki projekt jak piszesz to poszukaj zwrotnicy od niego. Jeśli opierasz sie na innych projektach sugerując sie tylko dwoma niskośredniotonowymi to są takie konstrukcje ale jak wspomniałem niekoniecznie 2way.

Skomentuj

na szybko spojrzałem na zestaw ktory masz i jakoś nigdy na tego dolnego seasa nie trafiłem. Śmieszny projekt. Niski gra całym pasmem bez zwrotnicy co w tym wypadku zmienia postać rzeczy. I mógłbyś dać 2 równolegle ale wysokotonówka ma rezystor za filtrem i zmiana rezystora na mniejszy w tym wypadku przesunie częstotliwość podziału… wiec coś się porozjeżdża

kolumna i tak ma dość wysoką skuteczność. Więc po co tu kombinować? Dwa niskie to bedzie 4r ale dodatkowo potrzeba dwa razy wiecej mocy. Jesli Twoj wzmak nie obsługuje 4r to nic Ci to nie da. Do tego wcale nie powiedziane ze przy 4 wygeneruje 2 razy tyle
          Last edited by daniel69; 16.12.2021, 12:06.

Skomentuj

Faktycznie, ten midwoofer jest tak zrobiony że się sam filtruje. No to jest to ten przypadek szczególny w którym ma to jakieś szanse powodzenia. Ciekawy projekt ze względu na charakter tego midwoofera, ale w sumie nie tani. Słyszałeś ten zestaw i ci się spodobał, czy chcesz sobie zbudować i zobaczyć co wyjdzie? Bo IHMO jest nieco ryzykowny.
            I naprawdę brakuje ci efektywności z 10 cali bez potrzeby kompensacji elektrycznej baffle step?
            Last edited by Micwoj; 16.12.2021, 12:28.

Skomentuj

Projekt wykorzystuje obudowę z otworem stratnym po to by zmniejszyć wymiary obudowy jednocześnie nie podnosząc częstotliwości f3 w obudowie zamkniętej. Zwiększenie dwukrotnie obudowy moim zdaniem mija się z celem, bo przy dwóch głośnikach odtwarzających to samo średniotownowe pasmo pogorszy się stereofonia, lokalizacja instrumentów oraz powstaną na pewno zafalowania na charakterystyce częstotliwościowej.
              Jedyne co można zrobić bez znaczącego wpływu na dźwięk w zakresie średnich tonów, to zrobienie obudowy bas refleks ok. 70-80 litrów zachowując szerokość obudowy i rozmieszczenie głośników co poprawi rozciągniecie i efektywność niskich częstotliwości. Jednak, czy będzie to lepiej grało? Zależy jakiej muzyki słuchasz i czego oczekujesz w zakresie basów.

Mam duże 3 trzydrożne monitory w obudowie zamkniętej ok 58 litrów na tym głośniku i basu mi nie brakuje. https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...zti#post640851

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedzi.
                Słyszałeś ten zestaw i ci się spodobał, czy chcesz sobie zbudować i zobaczyć co wyjdzie?
                Seas A26 zrealizowałem i bardzo mi się podoba. Obudowa jest aperiodyczna i ma " twardszy bas" (tak to chyba się nazywa) od projektów BR. Tego szukałem. Niemniej drugi komplet to Zephyr LE, który ma tego basu sporo więcej, stąd chęć wyrównania szans.
                Zacząłem drążyć temat i sporo osób opiera konstrukcje na tym wooferze i jego właściwośiach. (devore orangutan, Seas A26 reviz, WD25T).
                Przez święta chcę zrealizować go w większej obudowie zamkniętej, znalazłem szereg takich modyfikacji, z inną zwrotnicą i z oryginalną. Jeżeli dobrze rozumiem teorię, to zwiększenie obudowy wpłynie na niskie pasmo, i nie powinno wymagać
                ingerencji. Rozmieszczenie głośników pozostaje takie same, wydłuża się tylko dół skrzynek.
                kolumna i tak ma dość wysoką skuteczność. Więc po co tu kombinować?
                Chciałbym kiedyś mieć wzmacniacz lampowy, nigdy nie słuchałem żadnego, ale moce rzędu 8-12W skłaniają do refleksji. Obecnie mam 120W i często słucham blisko max, i nie jest to jakaś przerażająca głośność. Mam obawy, czy 89 dB wystarczy?

I naprawdę brakuje ci efektywności z 10 cali bez potrzeby kompensacji elektrycznej baffle step?
                Przepraszam, ale nie rozumiem kwestii baffle step, mógłbyś rozwinąć wątek? Wydawało mi się, że efekt dotyczy raczej tweeterów.

Mam poważne obawy co do mojej pracy zawodowej, jak tak dalej pójdzie. Potrafię odpłynąć na kilka godzin w tematy audio i tak właśnie dzisiaj minął mi dzień. Ale ciii...

Skomentuj

Mam duże 3 trzydrożne monitory w obudowie zamkniętej ok 58 litrów na tym głośniku i basu mi nie brakuje. https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...zti#post640851
                  Super projekt, szkoda, ze nie można tego posłuchać.

Jedyne co można zrobić bez znaczącego wpływu na dźwięk w zakresie średnich tonów, to zrobienie obudowy bas refleks ok. 70-80 litrów zachowując szerokość obudowy i rozmieszczenie głośników co poprawi rozciągniecie i efektywność niskich częstotliwości.
                  A dlaczego nie zamkniętej? Nie polepszy to dołu pasma?

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                    Jedyne co można zrobić bez znaczącego wpływu na dźwięk w zakresie średnich tonów, to zrobienie obudowy bas refleks ok. 70-80 litrów zachowując szerokość obudowy i rozmieszczenie głośników co poprawi rozciągniecie i efektywność niskich częstotliwości.
                    Zwiększenie obudowy oraz dodanie portu BR, podbije tylko niższe tony.
                    Raczej nie o to chodzi autorowi.
                    Skoro woofer gra całym pasmem to już nic nie zrobisz, a dodanie drugiego tak dużego głośnika (który z założenia nie będzie również filtrowany, skoro ma być głośniej), nie ma sensu.
                    Ciekawe jakie ma możliwości ta wysokotonówka... mogło by się okazać że w takiej aplikacji nie da rady.

Skomentuj

Zamieszczone przez Smichal Zobacz posta

Przepraszam, ale nie rozumiem kwestii baffle step, mógłbyś rozwinąć wątek? Wydawało mi się, że efekt dotyczy raczej tweeterów.
                      Baffle step to "zmniejszenie głośności" w basie zależne od szerokości ścianki ze względu na to że dźwięk schodząc z częstotliwością przestaje promieniować w półprzestrzeń z przodu, zaczyna także do tyłu. Na wykresie widać na częstotliwości zwykle kilkuset herców jako obniżenie głośności o 6db. Część z tego kompensuje pomieszczenie, jeśli są kolumny regałowe zabudowane w szafce albo czymś, zjawisko nie zachodzi. Natomiast dla wolnostojących trzeba stłumić o kilka db midwoofera powyżej tej częstotliwości granicznej - o tyle ile wynosi bs minus jakiś tam zysk pomieszczenia. Inaczej odbiera się to jako brak basu.

Więc midwoofer który ma nominalnie te 89db, po kompensacji ma zwykle 84-86 zależy ile kto lubi.

Swoją drogą jak dasz 2x10 cali + tweeter to ci zeusy wyjdą, nie wiem czy bym tak chciał :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta

Baffle step to "zmniejszenie głośności" w basie zależne od szerokości ścianki ze względu na to że dźwięk schodząc z częstotliwością przestaje promieniować w półprzestrzeń z przodu, zaczyna także do tyłu. Na wykresie widać na częstotliwości zwykle kilkuset herców jako obniżenie głośności o 6db. Część z tego kompensuje pomieszczenie, jeśli są kolumny regałowe zabudowane w szafce albo czymś, zjawisko nie zachodzi. Natomiast dla wolnostojących trzeba stłumić o kilka db midwoofera powyżej tej częstotliwości granicznej - o tyle ile wynosi bs minus jakiś tam zysk pomieszczenia. Inaczej odbiera się to jako brak basu.

Więc midwoofer który ma nominalnie te 89db, po kompensacji ma zwykle 84-86 zależy ile kto lubi.

Swoją drogą jak dasz 2x10 cali + tweeter to ci zeusy wyjdą, nie wiem czy bym tak chciał :)
                        Dziękuję za odpowiedź. Znalazłem taki programik do analizy baffle step - Edge, i mi cały czas wychodzi podbicie o ok 6dB od kilkuset Hz. W parametrach jest rozmiar frontu, średnica głośnika i jego pozycja na froncie - w sumie program nie wie, jakie częstotliwości przetwarza głośnik. Czy coś robię źle, wykres zawsze zaczyna się od wartości 0 i idzie w górę?

W międzyczasie stałem się posiadaczem lamp, i okazało się, że mają więcej mocy niż mój tranzystor, gdzie na papierze jest odwrotnie. Temat z dwoma głośnikami trochę stracił sens, wykonam większą obudowę zamkniętą i zobaczę jaki będzie efekt.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Skomentuj

Dyfrakcja dotyczy zarówno zjawiska utraty promieniowania jak jego wzmocnienie, dzięki płaszczyźnie odbicia. Fale dluzsze od frontu obudowy, nie widza jej i ja oplywaja ( strata ), a fale krotsze odbijaj ja sie od niej ( wzrost ).

http://www.bodziosoftware.com.au/Dif...Easy%20V26.pdf tutaj masz dokladne wyjasnienie

Skomentuj

Czaruję...
                          X