Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi - dobór głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mialem zrobione kolumny na Wavecorach i Daytonie rs180-4 oraz drugą parę na Wavecorach i Usher 8848p i mi się dużo bardziej podobał charakter grania Daytona.
    Mam te głośniki kupione okazyjnie, więc chciałbym je wykorzystać. Jeśli jednak ktoś uważa, że takie połączenie nie zda egzaminu, to wybierzemy inny średniak.
    To też nie jest tak, że muszę mieć głośnik który w metalu będzie grał szybkim basem, ale braknie mu zejścia jak będę oglądał film.
    No i nie chcę pierdzirurki, lubię bas z zamkniętych obudów.
    Daytony aluminiowe odpadają, bo mają ciężkie membrany i nie zagra to szybko. Są jeszcze Seasy, ale tych nie słyszałem.
    Budżet na bas: 1500 srebrników.
    Czytałem kilka opinii o Zaph 12.3 (ten sam wysokotonowy i basowy, ale dwa średniaki 13cm i kontrowersyjny wygląd ) i są bardzo chwalone te kolumny.

Skomentuj

Hm, to wybór się zawęża.
      Jeśli ma to być obudowa zamknięta, głośnik o rozmiarze maksymalnie 10 cali z przodu, lub 12 cali na boku, a do tego ma nisko schodzić, to segment pro odpada. Tutaj potrzeba by co najmniej 15 cali.
      Zostają więc tylko domowe, niskoefektywne zamulacze, które zejdą nisko w małej obudowie, ale ani efektywności, ani kopa z tego nie będzie ;-).
      Tutaj wybór na rynku jest bardzo duży, ale może coś z drugiej ręki, żeby nieco zaoszczędzić? Na przykład Visaton TIW 250: https://www.visaton.de/en/products/d.../tiw-250-8-ohm
      Jest para w dobrej cenie na tej aukcji: https://allegrolokalnie.pl/oferta/2-x-visaton-tiw-250.
      Ewentualnie napisz do autora tej aukcji suba na dwóch głośnikach Visaton TIW 300, może ciągle go ma: https://archiwum.allegro.pl/oferta/s...480587666.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
        Mialem zrobione kolumny na Wavecorach i Daytonie rs180-4 oraz drugą parę na Wavecorach i Usher 8848p i mi się dużo bardziej podobał charakter grania Daytona.
        Mam te głośniki kupione okazyjnie, więc chciałbym je wykorzystać. Jeśli jednak ktoś uważa, że takie połączenie nie zda egzaminu, to wybierzemy inny średniak.
        To też nie jest tak, że muszę mieć głośnik który w metalu będzie grał szybkim basem, ale braknie mu zejścia jak będę oglądał film.
        No i nie chcę pierdzirurki, lubię bas z zamkniętych obudów.
        Daytony aluminiowe odpadają, bo mają ciężkie membrany i nie zagra to szybko. Są jeszcze Seasy, ale tych nie słyszałem.
        Budżet na bas: 1500 srebrników.
        Czytałem kilka opinii o Zaph 12.3 (ten sam wysokotonowy i basowy, ale dwa średniaki 13cm i kontrowersyjny wygląd ) i są bardzo chwalone te kolumny.
        Tak naprawde, to z dobrymi glosnikami do obudowy zamknietej jest troche problem, poniewaz jest ich niewiele. Mam na mysli tutaj glosniki zaprojektowane do takiej aplikacji, czyli niski rezonans, zawieszenia o duzej podatnosci ( miekkie, wysoki Cms ) i w miare mozliwosci maly Vas. Co prawda te wymagania moga sie troche wykluczac, ale tak to juz jest, ze idealne glosniki po prostu nie istnieja. Taki glosnik bedzie mial rowniez niska sprawnosc, przez co rzecza naturalna jest stosowanie dwoch wooferow na strone. Tutaj rozwiazaniem problemu moze byc wlasnie znacznie wiekszy woofer pokroju Sb34. Jesli koniecznie chcesz zachowac smukly wyglad kolumn, to bedziesz musial zrobic budowe z basem na boku, o duzej sztywnosci konstrukcji. Takie zestawienie woofera bedzie wymagac niskiego ciecia, zwykle w okolicy 200hz lub nizej, a to przy tak duzym wooferze jak Sb34 moze wymagac silnej 6 calowki na sredniotonowca. Nie bez powodu Zaph uzyl w swoim projekcie dwoch glosnikow sredniotonowych zamiast jednego. Potrzebowal nie tylko wiekszej wytrzymalosci mocowej, ale i wiekszej efektywnosci.
        Uwazam tez, ze byc moze troche zafiksowales sie na obudowe zamknieta, albo inaczej - zniecheciles sie do BR przez jakies slabe projekty, w ktorych bas kulal nie przez sama koncepcje BR, ale przez po prostu slaby projekt. Dobrze zrobione kolumny z BR zapewnia bardzo dobrej jakosci bas i co do tego nie ma watpliwosci.

Jest taka kanadyjska marka glosnikow Gershman acoustics https://www.gershmanacoustics.com/ u nas zupelnie nieznana. Stosuja oni wlasnie obudowy zamkniete na aluminiowych Daytonach. Jednak nie jest to popularna seria RS tylko RSS. Kolumny maja doskonale recenzje i sa tacy recenzenci, ktorzy przekladali je nad Wilsonami. Ciekawoska moze byc tez fakt, ze posiadaja oni wlasne studio nagraniowe, w ktorym na etapie projektowania kolumn porownuja brzmienie live z brzmieniem z glosnikow.

Oczywiscie takie kolumny maja niska sprawnosc i potrzebuja solidnego wzmacniacza, aby sie rozbujac i jesli jestes w stanie takie zasilanie zapewnic, to nie powinienes miec problemow z dynamika.

Skomentuj

Tak jak pisze Pogromca - być może zraziłeś się kiepskim projektem do obudowy BR stąd usilnie chcesz mieć projekt z OZ a to błędny trop. Jeżeli dobrze dobierzesz litraż do głośnika, odpowiednio zestroisz na podstawie pomiarów i testów to jesteś w stanie osiągnąć odpowiedź impulsową zbliżoną do obudowy zamkniętej z tym że zyskasz na basie nieco bardziej mięsistym a nie twardym. Twardy bas ma swoje zalety ale niestety nagranie nagraniu nie jest równe i możesz w pewnych repertuarach doznać małego rozczarowania, że brakuje Ci dołu. W tym przypadku lepszy przesyt niż niedosyt. Przemyśl sobie to na spokojnie.

Skomentuj

Hehe, znów zgłupłem :)
            Nie ma tojak temat na forum założyć. Człowiek coś już w głowie poukłada, a tu go o 180 stopni obracają
            Nie mam nawet ułamka waszego doświadczenia, więc chętnie czytam wasze wypowiedzi, co też prowadzi do pewnych zmian w złożeniach.
            Pogromco, nie zrozum mnie źle, zdecydowana większość obudów jakie miałem była wyposażona w BR, jedynie dwa przetworniki słuchałem w zamkniętej - Seas L26rfxp i Dayton rss315hf. Po prostu uznałem (może błędnie) że zamknięta obudowa daje bardziej muzykalny, pełny bas z kopem (pochodzącym w dużych wychyleń membrany). Pewnie mnie zaraz wyprostujecie, ale po to ten temat jest

Coś na temat Dayton Audio DSA315 ? Z BR lub membraną pasywną zejście ma całkiem ok (-3 przy 30Hz w budzie 70litrów @30Hz)

Skomentuj

O, widze, ze kolega ma rozrzut jak kacapska katiusza. Najpierw obudowa zamknieta, a teraz membrana bierna?

Skomentuj

Hm, Bebok, najpierw to ty musisz określić, czego na pewno nie chcesz, wtedy będzie można sensownie doradzać ;-).
                Membrana bierna ma impuls z zasady gorszy od obudowy z otworem, obudowa z otworem ma impuls z zasady gorszy od obudowy zamkniętej, a wspominałeś, że interesuje cię bas właśnie z takiej obudowy ;-).
                Poza tym – na twoim miejscu jakoś mocno nie przywiązywałbym się do tego, co wypluwają ci symulatory i nie silił się na 5 Hz lepszego zejścia kosztem innych rzeczy. W twoim pomieszczeniu i miejscu odsłuchowym charakterystyka nawet nie będzie przypominała tej z symulatora, a na najniższym basie będziesz miał góry i doliny rzędu kilkunastu dB.
                Czego na pewno radzę unikać - tak, jak pisałem już wcześniej - to głośników basowych z aluminiowymi karkasami cewek, jak ten Dayton, którego podlinkowałeś. Co prawda nie patrzyłem na szczegółowy jego opis, ale wystarczyło, że zobaczyłem wartość Qms i już nie musiałem dalej sprawdzać .
                Jeśli zgodzisz się na obudowę z otworem i rozmiar co najmniej 10 cali, to już będzie można coś sensownego znaleźć (jak choćby te TIW 250, w tej cenie to naprawdę okazja, a pewnie można jeszcze stargować). A jeszcze lepiej, jak przystaniesz na 12 cali – z przodu, że tak to niejednoznacznie ujmę ;-).

Skomentuj

Membrana bierna, bo się będzie fajnie komponowało 2x12 cali na froncie i kolega ma wulkanizację, więc ciężarki pod ręką :P
                  Tylko czy taki TIW nie ma za niskiej skuteczności?

Czego nie chcę; kluchowatego, zamulonego basu.
                  Może błędnie skreśliłem obudowę BR. W mojej głowie się uroiło, że bas z zamkniętej jest z zasady lepszy jakościowo. Wychodzi, że błędnie rozumowałem :)
                  Last edited by Bebok; 02.05.2022, 20:28.

Skomentuj

Ten Visaton efektywność ma typową dla głośnika w tym rozmiarze i który równocześnie oferuje sensowne zejście i zakres wychyleń liniowych układu drgającego ;-). Ale to dalej taki typowy domowy grajek, jak wszystkie wymienione w tym wątku (z wyjątkiem Elipticora Scan Speaka). Szkoda, że nie ma do wzięcia 4 sztuk.
                    Wcześniej pisałeś o SBA SB34NRX75-6. On ma parametry bardzo dobre do obudowy zamkniętej. Kiedyś, gdy szukałem głośników w tym rozmiarze do mojego projektu, to ten okazał się nie do pobicia. Trochę ostygłem, gdy zweryfikowałem jego pozostałe parametry – ogólnie mówiąc zniekształcenia i nieliniowości. No ale nie ma co oczekiwać wodotrysków w tej cenie dla tak dużego głośnika, który pod wieloma innymi względami jest naprawdę bardzo dobry.
                    Bas z obudowy zamkniętej jest z zasady lepszy, niż z obudowy z otworem, ale nie oznacza to, że bardziej się podoba ;-). Jeśli nie masz dużego doświadczenia w porównywaniu z obudową z otworem, to nie szedłbym w tę stronę, bo bez dużych/dużej ilości głośników zamierzonych celów nie osiągniesz. Dobrze zaprojektowana obudowa z otworem wcale nie kuleje pod względem impulsu, a do tego daje więcej radochy z basu.

Skomentuj

Czaruję...
                    X