DXT to swietny glosnik, ale wymaga swietnie zaprojektowanego frontu pod katem dyfrakcji i dobrze dobranej zwrotnicy. Bez tego moze brzmiec ostro i ofensywnie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
2-drożne do rocka
Collapse
X
-
Tutaj gość właśnie wykonał monitory na Seasach: https://www.audiostereo.pl/topic/158...ge/4/#comments
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaTutaj gość właśnie wykonał monitory na Seasach: https://www.audiostereo.pl/topic/158...ge/4/#comments
Pozostaje dobór materiałów do budowy skrzynki: Właściwie mam dylemat pomiędzy MDF(lub HDF) i sklejką. Ale z racji tego, że mam zamiar malować na kolor to chyba te płyty w zupełności wystarczą.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJak masz zamiar lakierowac, to najlepiej bedzie zrobic obudowe z mdf, zacinanego na 45 stopni.
Skomentuj
-
A to juz zalezy, bo sa rozne szkoly. Wiekszosc konstruktorow stosuje wzmocnienia, konstrukcje kanapkowe, tak aby osiagnac jak najwieksza sztywnosc obudowy. Sa tez szkoly angielskie, gdzie celowo uzywa sie cienkich scianek obudowy, bez wzmocnien, ktor nastepnie sie tlumi ciezkimi matami bitumicznymi. Co kto lubi.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez blaniu Zobacz postaMam pytanie do Was o obudowę:
1. Czy można delikatnie nachylić front tak około 5sopni i zwiększyć tak około 10mm odległość pomiędzy głośnikami bez zmiany zwrotnicy?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez blaniu Zobacz postaMam pytanie do Was o obudowę:
1. Czy można delikatnie nachylić front tak około 5sopni...
Zamieszczone przez blaniu Zobacz postai zwiększyć tak około 10mm odległość pomiędzy głośnikami bez zmiany zwrotnicy?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz posta
Jeśli będziesz siedział na wysokim krześle i głośnik wysokotonowy będzie powyżej uszu (gdy kolumny będą stały prosto), to nawet trzeba będzie je pochylić.
Chciałem zrobić coś takiego:
Last edited by blaniu; 29.04.2022, 17:29.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNie możesz zmienic wymiaru frontu. Kolumny mogą być pochylone, jeśli os odsłuchu będzie wyżej od tej, która była ustalona przez konstruktora projektu.
Zauważyłem jeszcze , że Zaph w swoim projekcie użył podwójnej przedniej ścianki...Czy jest jest to podyktowane jakąś koniecznością większego usztywnienia osłabionego przez otwory frontu?
Skomentuj
-
Słuchajcie mam niepewność w zrozumieniu wykresów, rysunków i obliczeń z winISD...
1. Wyliczona objętość: Z rysunków Zapha wyliczyłem, że Jego obudowa ma 15,56L (bez głośników i rury)...a w opisie pisze , że ma 14L. To znaczy , że te objętości rury i wbudowanych później głośników się odejmuje i wychodzi te 14L?
2. Wyliczona długość portu: Chciałem sprawdzić jak podane przez Zapha informacje kolerują z obliczeniami programu winISD i wyszło mi, że przy strojeniu 42Hz różnica pomiędzy obudowami 14L i 15,6L to zmiana charakterystyki częstotliwości poniżej 300Hz i jakaś tam kosmetyczna zmiana długości rury. Czy dobrze rozumiem, że ta bardziej wypukła charakterystyka dla niskich częstotliwości na korzyść obudowy 14L oznacza większe ale mniej kontrolowane basy?
3. Wyliczona długość portu ciąg dalszy: Czy obliczona wstępnie długość rury może być zmieniana? Tak powiedzmy na ucho, w celu zwiększenia lub zmniejszenia odtwarzania basów? Gdy w winISD zmniejszam długość proponowanej przez program rury zwiększa się częstotliwość strojenia. Jak takie coś poprawnie interpretować?
4. Częstotliwość strojenia: Czy różnica pomiędzy niskim a wysokim strojeniem to wybranie satysfakcjonującego kompromisu pomiędzy kontrolą a obfitością basu?
Skomentuj
Skomentuj