Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2-drożne do rocka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2-drożne do rocka

Dzień dobry wszystkim
    Jest to mój pierwszy post tutaj na forum. Nie jestem ani elektronikiem ani akustykiem czy tym bardziej audiofilem. Jestem jednak wielkim miłośnikiem muzyki, szczególnie gitarowej (rock, metal, jazz, blues)...
    Słucham muzyki na fabrycznych kolumnach , dokładnie na dwóch różnych zestawach nieistniejącej już chyba firmy ATL. Jestem z nich zadowolonych i ani myślę ich się pozbywać. Tym niemniej chciałbym spróbować zrobić coś samemu. Od pewnego czasu uzupełniam brakującą wiedzę z zakresu budowy zwrotnic i kolumn...nadszedł jednak chyba w końcu czas żeby połączyć to z praktyką.
    Chciałbym wykonać samodzielnie kolumny typu monitory dwudrożne do pokoju ~20m2 z cały czas otwartym przejściem o szer około 1,2m do innych pomieszczeń
    Wiem, że w internecie jest dużo projektów , jednak nie chcę kopiować tylko po to by się uczyć ale po to żeby próbować zrealizować moje wyobrażenie o odtwarzaniu muzyki. Mam na myśli tutaj głównie metal i hard rock, w których , przynajmniej dla mnie, nie perkusja ale gitary grają pierwsze skrzypce. Oczywiście odpowiednio osadzona partia basowa też jest mile widziana. Wysokie raczej stonowane, na pewno nie jazgotliwe. Całość musi spiąć co najmniej dobra dynamika.
    Myślę żeby iść w około 20 litrowe obudowy ...niestety kompletnie zagubiony jestem co do doboru głośników. Proszę poradźcie coś lub naprowadźcie mnie w jakim kierunku podążać.
    Jeśli chodzi o budżet to jest to około 1500zł . Obudowy wykonam sam i będzie o raczej coś stylistycznie na wzór Reference 3A

Zamieszczone przez blaniu Zobacz posta
    Dzień dobry wszystkim
    Jest to mój pierwszy post tutaj na forum. Nie jestem ani elektronikiem ani akustykiem czy tym bardziej audiofilem. Jestem jednak wielkim miłośnikiem muzyki, szczególnie gitarowej (rock, metal, jazz, blues)...
    Słucham muzyki na fabrycznych kolumnach , dokładnie na dwóch różnych zestawach nieistniejącej już chyba firmy ATL. Jestem z nich zadowolonych i ani myślę ich się pozbywać. Tym niemniej chciałbym spróbować zrobić coś samemu. Od pewnego czasu uzupełniam brakującą wiedzę z zakresu budowy zwrotnic i kolumn...nadszedł jednak chyba w końcu czas żeby połączyć to z praktyką.
    Chciałbym wykonać samodzielnie kolumny typu monitory dwudrożne do pokoju ~20m2 z cały czas otwartym przejściem o szer około 1,2m do innych pomieszczeń
    Wiem, że w internecie jest dużo projektów , jednak nie chcę kopiować tylko po to by się uczyć ale po to żeby próbować zrealizować moje wyobrażenie o odtwarzaniu muzyki. Mam na myśli tutaj głównie metal i hard rock, w których , przynajmniej dla mnie, nie perkusja ale gitary grają pierwsze skrzypce. Oczywiście odpowiednio osadzona partia basowa też jest mile widziana. Wysokie raczej stonowane, na pewno nie jazgotliwe. Całość musi spiąć co najmniej dobra dynamika.
    Myślę żeby iść w około 20 litrowe obudowy ...niestety kompletnie zagubiony jestem co do doboru głośników. Proszę poradźcie coś lub naprowadźcie mnie w jakim kierunku podążać.
    Jeśli chodzi o budżet to jest to około 1500zł . Obudowy wykonam sam i będzie o raczej coś stylistycznie na wzór Reference 3A
    Blaniu - w pierwszej części odpowiedziałeś sobie sam na pytanie. Skoro nie jesteś elektronikiem ani akustykiem to robienie kolumn od 0 nie jest dla ciebie. To nie jest kwestia chęci tylko po prostu braku wiedzy, która nie można łyknąć na zasadzie jednej pigułki i 15 min. Można w temacie siedzieć latami a i tak poziom projektów może być różny. Aby ruszyć od 0 musisz zainwestować w odpowiedni zestaw pomiarowy a to nie jest kwota 100 zł. Jeśli stolarka nie jest ci obca, masz warunki na to aby faktycznie samemu to zrobić to idź tylko i wyłącznie w gotowe projekty z forum. Nie pchaj się w robienie zestawu od 0 bo utopisz kasę i w pierwszej iteracji zwrotnicy jeśli zrobisz ją w całości sam będziesz albo sam się oszukiwał że to jest super granie albo będziesz kręcił nosem że to po prostu nie gra. To co mogę Ci zasugerować to zbudowanie kolumn na gotowym projekcie np. na głośnikach SBA PFCR (3 way) albo SBA MFC, SBA NRX. Napisałeś również że jesteś zagubiony w doborze głośników. To też pokazuje, że musisz podnieś swoją wiedzę bo od doboru głośników wychodzi obudowa, front, strojenie, pochylenie itd. I nie odbieraj tego jako wypowiedź kogoś kto chce Cię zniechęcić. Zrób 1-2 projekty gotowe, kompletuj zestaw, ucz się teorii a potem ruszaj w podróż zwaną kupię 1 tonę żelastwa i może uda się skleić zwrotnice za 1 razem

Co do projektu na START tutaj masz pewny i sprawdzony komplet. Do tego możesz kupić zestaw w formie "KITa" w sklepie BlackDotAudio.

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ge9#post647030
    Last edited by Rosayo; 18.04.2022, 10:02.

Skomentuj

Dzięki za odzew...pisząc , że nie chcę bezmyślnie kopiować miałem na myśli, że nie chcę kopiować byle czego. Wiem, że do zbudowania kolumn od podstaw jest potrzebna duża ilość wiedzy i sprzętu pomiarowego dlatego ta opcja odpada...
      Chciałem bardzie się poradzić, które głośniki, tudzież projekty mają szansę brzmieniowo spełnić moje wymagania. Jest tutaj na forum dużo osób, które zrobiły pewnie nie jeden zestaw diy i mają lepsze rozeznanie niż ja...

Skomentuj

W tym budżecie to coś na SB Acoustics, ewentualnie taniej STX - jest tego trochę w gotowych projektach i raczej nie ma tam złych kolumn. Bardzo podrożały sklejka i mdf, co teraz mocno podbija koszt budowy, a doliczając do tego zwrotnicę i pierdoły typu terminale, bas refleksy, wytłumienie , wykończenie itd., to może sie okazać, że na głośniki z tych 1500 zl to zostanie mniej niż połowa.
        20 litrów to juz całkiem duże monitory, na forum jest sporo projektów podłogowek w zbliżonym litrażu. Do takiego pomieszczenia lepiej coś z większym niż mniejszym wooferem, żeby bas się gdzieś nie zgubił

Skomentuj

Szukając wcześniej już po internecie natrafiłem m.in. na taki projekt:
          https://techtalk.parts-express.com/f...nd-seas-27tdfc

Skomentuj

Szukając wcześniej już po internecie natrafiłem m.in. na taki projekt:
            https://techtalk.parts-express.com/f...nd-seas-27tdfc
            Robiąc zestaw na SBA uzyskasz bezpieczne i poprawne granie które da dużo radości. STX to loteria z racji dużego rozstrzału między sztukami co nie oznacza, że to zły kierunek. Np. W tej kasie bez problemu złożysz gotowy zestaw STX Electron. Nie jestem pewien ale chyba jedna z osób z forum sprzedaje takie monitory za 1299 zł. Zatem to też jest ciekawa opcja. Określ ostateczny budżet oraz metraż pomieszczenia oraz czym to będzie grało a coś myślę że wspólnymi siłami się wytypuje

Skomentuj

Kolumny do rocka na 5 calowym midbasie? Aha :)

Skomentuj

No przecież forumowy projekt Pogromco więcej wiary. Nie trzeba od razu na 3/4 mocy słuchać Za 1500 zł chyba zgodzisz się że w grę wchodzi albo SBA PFCR i to pewnie w 3 way jak się uda albo STX bo po prostu braknie kasy. Co wyciśniesz z nowych części 17 NBAC z jakimś alu na górze :P Dalej kwotowo ciężko to spiąć

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Hmn...Może w 20m2 wystarczy?...koncertów grać nimi nie będę. Bardziej chodzi mi o dynamikę i żeby basu nie pobijało. Akustykę mam jaką mam i mam wrażenie, że właśnie niskie tony u mnie są przy głośnym słuchaniu zbyt zniekształcane. Kiedy słucham ciszej,jazzu lub, np.reggae to jestem bardzo zadowolony z tych głośników co mam... choć teraz jak sobie o tym pomyślę to na starym Marantzu , który mi się jakiś czas temu uszkodził ten środek pasma był taki bardziej surowy, "rockowy" niż w NAD 3220, który robi u mnie za przejściówkę (nie dawno sprzedałem wzmacniacz Pioneera i poluję w zamian na jakiegoś Rotela.)

P.S.
                  Jeśli chodzi o budżet, to nie jest jakoś super sztywny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rosayo Zobacz posta

Robiąc zestaw na SBA uzyskasz bezpieczne i poprawne granie które da dużo radości.
                    Ale nie w muzyce rock, metal, jazz, blues.
                    Tańsza seria głośników SBA nie nadaje się do takiej muzyki.
                    Jazz i Blues jeszcze ujdzie, ale o metalu zapomnij.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Tak małe głośniki do muzyki rockowej to jedynie w malutkim pokoju.

koncertów grać nimi nie będę. .
                    Nie chodzi tu o głośność, a o brzmienie.
                    Z małego głośnika nie da się wyciągnąć kopiącej stopy.
                    W małym pomieszczeniu kolumny nie mogą być duże z racji braku miejsca, ale w 20m* do takiej muzyki to minimum woofer 6/5" (lub dwa w 2,5way) albo 3way z basem 8".

Ty chcesz monitory, więc rób 2way na wooferze 6/5" (18cm), ale nie na SBA tylko np. na Seasach.

I szczerze, do rocka i metalu wolał bym projekt na STX W-18-200 + ALX niż tanią serię SBA PFC.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

I szczerze, do rocka i metalu wolał bym projekt na STX W-18-200 + ALX niż tanią serię SBA PFC.

Znalazłem projekt na forum i to ze sporą ilością pytań i odpowiedzi , także byłoby łatwiej.
                      A ten zestaw na Seasach to jaki byś polecił?

Skomentuj

Znalazłem projekt na forum i to ze sporą ilością pytań i odpowiedzi , także byłoby łatwiej.
                        Który?

A ten zestaw na Seasach to jaki byś polecił?

Polecam głośniki Seasa do tego rodzaju muzyki.
                        Konkretnego projektu nie polecę, ponieważ nie słyszałem tych kolumn do których jest dostępny projekt.

Po za tym, jednemu się podoba córka a drugim teściowa.
                        Jeśli miał bym wybierać w najniższej cenie, to STX, a wyżej to Seasy a nie SBA (do takiej muzyki!).

Z małych SBA to bym spróbował jedynie coś takiego: https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...rys#post504756

Tylko że to są małe monitory i do 20m* to za mało, a dwa że te woofery mają zbyt subwooferowy charakter grania do takiej muzyki.

Skomentuj

Ten projekt:

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...jekt-by-bran-a

Poszukam i poczytam o tych Seasach,

Kurcze , po tych paru informacjach od Was dochodzę do wniosku, że nie będzie łatwo...

Cały czas jeszcze się gryzę z tym czy nie iść w stronę 2,5 lub 3 drożnych kolumn...ale na pewno nie podłogowe. Jeśli już to podstawkowe.
                          Kiedyś czytałem o zachwalanych do tego typu muzyki Paradigmach Studio 40v ale niestety nigdy nie było mi dane ich usłyszeć...z tego co wiem były to konstrukcje właśnie 2,5-drożne .

Skomentuj

Czemu nie podłogowe? 3 czy 2,5 way to już zwykle spore kolumny, a podstawkowe i tak muszą stać na czymś. Chodzi o estetykę czy maksymalne wymiary? Jak to drugie to je podaj, zawęzi to wybór.
                            Gotowych projektów na seasach nie ma na na forum zbyt dużo - znaczy są, ale głównie jako wysokotonowy + inny woofer. A jak juz jest niskotonowy seasa, to projekt znacząco droższy niż te 1500zl. Blaniu, napisałeś, że ten budżet 'nie jest jakoś super sztywny' ale nie wiem czy to znaczy, że możesz dopłacić 500zl, czy 1500zl za komplet głośników na jedną kolumnę . Obecnie 1500zl to bardzo malo, bo koszt obudowy i 'akcesoriów' jest spory. Z kolei kazda kolejna stówka to możliwość wybrania lepszych głośników, bo koszty obudowy, czy zwrotnicy nie będą aż tak sie różnic między projetkami.
                            Część projektów mniejszych podłogowek można przerobić na monitory, zmieniając wymiary obudowy i zachowując litraż oraz rozmieszczenie głośników na froncie

Skomentuj

Zamieszczone przez Xafu1 Zobacz posta
                              Czemu nie podłogowe? 3 czy 2,5 way to już zwykle spore kolumny, a podstawkowe i tak muszą stać na czymś. Chodzi o estetykę czy maksymalne wymiary?
                              Tłumaczę to sobie wymiarami i już wyjaśniam mój łopatologiczny tok rozumowania. Moje obecne podłogówki przy normalnym , spokojnym słuchaniu , powiedzmy spokojniejszej muzyki wydają się być , przynajmniej dla mnie bez wad. Problem pojawia się gdy chcę dać kopa i posłuchać czegoś ostrzejszego. Przyzwyczajony jestem do brzmienia gitary elektrycznej i przy tym ostrzejszym graniu oczekiwałbym raczej konkretów w tym zakresie. Niestety potęga basu w moich ATL 711Pro jest na tyle duża , że po przekroczeniu pewnego zakresu głośności zaczyna on dominować i jakby zagłusza mi wyłapywanie niuansów gitar elektrycznych ...P.S> już gadam chyba trochę jak audiofil niestety ale tak to słyszę i tak to sobie tłumaczę. na złość te kolumny grają na tyle super , że ani myślę ich sprzedawać. Może dorobię się kiedyś innego pomieszczenie lub wzmacniacza i zagrają wtedy inaczej.

Pomysł wykonania kolumn jest też niejako pretekstem do poszerzenia swoich umiejętności. Nie jest też tak , że do tematu podchodze bez przygotowania. Zainwestowałem już trochę czytając literaturę i przeglądając internet w poszukiwaniu inspiracji.Mam też podstawowy sprzet do prac elektronicznych, reszta w miarę rozwoju będzie uzupełniana. Oczywiście to za mało i zdaję sobie z tego sprawę dlatego postanowiłem się tutaj zarejestrować...i dziękuję Wam za pomoc

Dzisiaj tak sobie już postanowiłem, że jednak podstawkowe max 20L ( mniejsze gabaryty, pewnie też taniej ze względu na ilościowe zakupy wszystkich elementów, przynajmniej na mój gust lepsze dopasowanie do pomieszczenia czyli tych około 20mkw).

Niestety to prawdopodobnie wymusi zakup lepszego niskośredniotonowca, lub średniotonowca jeśli zdecyduję się na zestaw więcej niż 2way, ale OK to trzeba jakoś przełknąć.

Teraz jakby nawiązanie do tych podłogówek co mam : Mają one podział 800/4.500 Hz i może tutaj jest też trochę pies pogrzebany. Gitara w powiedzmy tych strojach Standard lub Eb to zakres częstotliwości od kilkudziesięciu Hz do około 1500Hz. W związku z powyższym w obecnych kolumnach połowę zakresu dolnego przejmuje głośnik basowy. Jeśli chodzi o gitary basowe i perkusję to radzi sobie bardzo dobrze ale nie ma już takiego "ataku" jesli chodzi o ostre rify.

To czego bym raczej oczekiwał to odwrotna sytuacja, czyli tendencja do wybijania się wyższego basu tudzież środka.

A jeszcze te koszty...no nie są jakoś przesadnie sztywne powiedzmy 1500zł głośniki ...resztę jakoś się zmalwersuje :)

Last edited by blaniu; 21.04.2022, 21:54.

Skomentuj

Tu jest projekt na Seasie, ale mało informacji o nim. Najlepiej jakby Marian się wypowiedział, czy wg niego takie coś będzie ok.
                                https://diyaudio.pl/forum/praktyczni..._80#post389682
                                Tu masz przykładową podłogowke, która ma poniżej 20litrow i można przerobić ją na monitor:
                                https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...o85#post645256

Skomentuj

Dzięki Xafu1 dzisiaj na wieczór poczytam te linki co podesłałeś... Ja natomiast znalazłem taki zestaw na Seasie:
                                  http://www.seas.no/index.php?option=...its&Itemid=250

Skomentuj

Tu jest projekt na Seasie, ale mało informacji o nim. Najlepiej jakby Marian się wypowiedział, czy wg niego takie coś będzie ok.
                                    https://diyaudio.pl/forum/praktyczni..._80#post389682
                                    Tu niech się Yoshi wypowiada.
                                    Moim zdaniem do takiej muzyki powinna być kopułka metalowa.
                                    Jeśli ma być szmaciana to minimum Scan Speak HDS, tak jak w tym projekcie niżej...

Tu masz przykładową podłogowke, która ma poniżej 20litrow i można przerobić ją na monitor:
                                    https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...o85#post645256
                                    ...ale, tak jak już pisałem, SBA tej serii nie nadają się do takiej muzyki.

Skomentuj

Dzięki Xafu1 dzisiaj na wieczór poczytam te linki co podesłałeś... Ja natomiast znalazłem taki zestaw na Seasie:
                                      http://www.seas.no/index.php?option=...its&Itemid=250
                                      Ten projekt mógłby być spoko.
                                      Niestety, Raven pisał że ta kopułka bywa czasem ostra.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Ten projekt mógłby być spoko.
                                        Niestety, Raven pisał że ta kopułka bywa czasem ostra.
                                        Mówisz o tej kopułce z IDUNN'a?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X