Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB Monitor SB15NBAC-8 & SB26ADC - projekt by borys

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Siema.

SB Monitor to mój pierwszy projekt z użyciem głośników tej firmy. Niedużych rozmiarów monitor z ''dużym'' dźwiękiem.

Obudowa:
    11L BR strojona na około 40-42Hz, BR wykonany z rurek o średnicy 50mm + kolanko 90 stopni. Prosta ścianka przednia, wytłumienie na bocznych ścianach tkanina tłumiacą poliestrową (można sobie poeksperymentować we własnym zakresie).

Zwrotnica:
    Jest bardzo prosta, 3rz + 3rz elektryczny. Eksperymentowałem też z 4-tym rzędem na nisko-średniotonowcu ale okazało się to zbędne, (rezonans na około 11kHz jest dosyć mocno odfiltrowany, moim zdaniem jest niesłyszalny).
    Mimo tak prostego filtru udało się uzyskać dobrą zgodność fazową. Musiałem się zdecydować na stosunkowo wysoki podział ze względu na znacznej wielkości dołek w charakterystyce wysokotonówki. Pewnie można było by to wyprostowac w inny sposób ale zdecydowałem się na prostrzy wariant.

Lista elementów zwrotnicy poniżej:

CEWKI

2x 000-1826 Cewka ind. 0,220mH +/-3% 0,610Ω dr.0,50mm śr.24 dł.8mm Air Core Inductor Air Core szt. 4.59 5.65 0.014
    2x 000-1578 Cewka ind. 0,390mH +/-3% 0,21Ω dr.1,20mm śr.58 dł.10mm Air Core Inductor Air Core szt. 15.44 18.99 0.145
    2x 000-1301 Cewka ind. 1,200mH +/-3% 0,460Ω dr.1,20mm śr.50 dł.30mm Air Core Inductor Air Core szt. 28.58 35.15 0.283

REZYSTORY

2x 002-0268 Rez. 1,00Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący Resistor szt. 0.67 0.82 0.005
    2x 002-0316 Rez. 4,70Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący Resistor szt. 0.67 0.82 0.005

KONDENSATORY MKP

2x 8,2uF/400V
    2x 10uF/400V
    2x 15uF/400V

Dwoma rezystorami w filtrze górno przepustowym można sobie skorygowac nieco brzmienie zestawu w docelowym pomieszczeniu.

Pomiary:

Gotowy monitor

H2 H3

IMD

1kHz

Zmierzone zniekształcenia oczywiście rosną w miare coraz większego natężenia dźwięku, jednakże pozostają na bardzo dobrym niskim poziomie nawet przy bardzo głośnych sygnałach.

SB15NBAC-08

SB26ADC (jak widać przednia ścianka + rozmieszczenie głośników nie jest bez znaczenia = niezły dołek)

Strojenie BR (na jeszcze nowych nie wygrzanych głośnikach)

Brzmienie:
    Ciężko opisac tak w kilku słowach, napewno jest równo i bardzo szczegółowo, gora jest delikatna i nie wybija się ponad resztę pasma. Srednica ma dobrze dociażony doł i jest bardzo neutralna. Basu jest sporo jak na takie małe głośniki, jego charakter jest raczej miekki, może brakuje mu nieco wybarwienia (potrafi wpaść w bardziej subwoferowy charakter - w porównaniu do niektorych papierzaków).
    Myślę, że można polecić ten zestaw dla kogoś, kto potrzebuje monitorów studyjnych np do edycji materjału audio, słychać na nich dosłownie wszystko.
    Jestem z projekciku bardzo zadowolony, moim zdaniem w tym przedziale cenowym jest to zestaw zdecydowanie godny polecenia (chociaż ciekawi mnie jeszcze wersja 4 omowa).

Kosztorys:
    Około 1000-1100pln --> głośniki + zwrotnica
    Troche wolnego czasu + najlepiej sklejka brzozowa 18mm.

Pozdrawiam
    Piter
    Last edited by borys; 18.12.2017, 23:06.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Dzieki za wrzutke Chyba zaczne powolutku rzezbic skrzynki do tego projektu. Obecnie mam daytona rs125 w parze z seasem taf/g. Twoim zdaniem sba wypadaja duzo lepiej w ogolnym odbiorze?

Skomentuj

Daytonika akurat bardzo lubie wiec nic zlego na jego temat nie powiem, niestety w porownaniu z tym projekcikiem ma bardzo ciezki orzech do zgryzienia

Ciezko sie wypowiedziec lepiej/gorzej, moze troche inaczej, w tym zestawieniu SB Monitor gra bardziej otwartym/szerokim dzwiekiem, basu jest zdecydoanie mocniejszy z wiekszych monitorow.

Skomentuj

Ta wysokotonówka też mnie się podoba.. ja mam ją w monitorze z SB15NRX uzyskana scena i detale bajka..

Skomentuj

Bardzo mi się podoba ten projekt i że tak powiem po Nowym roku biorę się za niego,
          Dziękuję Borys

Skomentuj

W koncu detaliczne aluminiaki, a nie te papierowe muly z sb nrx :P

Skomentuj

Borys masz może zdjęcie zmontowanej zwrotki?

- - - - - aktualizacja - - - - -

A i ten wysokotonowy to 8 ohm?

Skomentuj

radecky
                Wysokotonowka --> jest tylko jedna wersja 4R.

https://audiotransducers.com/en/90-1...dc-c000-4.html

Zdjecia zmontowanej zwrotki brak. Zwrotnica jest bardzo prosta, wystarczy kawalek cienkiej sklejki lub mdf, wiertlo, cyna i kilka opasek lub klej na goraco i bedzie sie wszystko trzymac kupy.

Skomentuj

Spoko dziękuję za pomoc, poradzę sobie, mam jeszcze jedno pytanko skąd bass reflex?

- - - - - aktualizacja - - - - -

No i tu troszkę tańsza ta wysokotonowka https://blackdotaudio.eu/pl/p/SB-Aco...ADC-C000-4/266

Skomentuj

Witajcie :) od dłuższego czasu obserwuje portal i jestem pod wrażeniem projektów jakie tu powstają i ciągle szukałem czegoś co będę mógł wykonać jako początkujący i chyba znalazłem projekt od którego będę mógł zacząć :) Także przy okazji witam wszystkich serdecznie

P.S. Kolega widzę, że ma w lokalizacji Spytkowice i tylko nie wiem czy to Spytkowice powiat Wadowice czy powiat Nowotarski? :)
                    Jesli Wadowice to witam kolegę zza miedzy :)

Skomentuj

Borys to znalazłem te Sb pod tą nazwą SB Acoustics SB15NBAC30-8 5" to są te?

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky Zobacz posta
                        Borys to znalazłem te Sb pod tą nazwą SB Acoustics SB15NBAC30-8 5" to są te?
                        Z literką B wersja z Czarną membraną , bez literki B - SB15NAC30-8 wersja standardowa

Skomentuj

Glosniki srednio- niskotonowe zamówione, po świętach reszta do zamówienia, i zabawa w Diy😉

Skomentuj

Udalo mi sie zrobc fotke kolumienek w 80% gotowych.

BR jest wpasowany na wcisk w tylna scianke, tylna deska jest zaokraglona frezarka. Do wykonania portu BR mozna wykorzystac gotowy port BR o srednicy 50mm + kolanko + rurka albo skorzystac z zapasow budowlanych (tak jak w moim przypadku).

Pozdr

Wesołych Świąt !!

Skomentuj

Troszke udalo mi sie posluchac zestawu przez swieta. Jest generalnie rowno ale trzeba bylo by nieco rozjascic najwyzsza oktawe, bo nie kazdemu moze ona odpowiadac, w razie czego trzeba bedzie wymienic tylko dwa rezystorki.
                              Jak cos to dam znac.

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky
                                Mam pytanko, czy mógł bym oddzielnie na dwóch płytkach zrobić zwrotnice do bi-wire, na górze sekcja wysokotonowka na dole niskotonowa, czy miało by to jakiś wpływ na działanie zwrotnicy?
                                Nawet na jednej płytce możesz zrobić [emoji4] Ale nie słyszałem różnicy między single a bi-wire albo ona była bardzo minimalna. Na działanie zwrotnicy moim skromnym zdaniem nie ma to wpływu.
                                Last edited by charLeS; 25.12.2017, 21:13.

Skomentuj

Różnicy nie ma czy to będzie na jednej płytce czy na dwóch... no chyba że na tej jednej płytce cewki będą blisko siebie, to wtedy tak, będzie różnica.

Natomiast sama koncepcja bi-wire jest do przemyślenia.
                                  Ogólnie nic nie tracisz przerabiając w ten sposób zwrotnicę, ale czy coś zyskujesz to już kwestia prób i odsłuchów.

Skomentuj

Dziękuję, myślę że spróbuje tego wariantu, w razie czego można zmienić😉

Skomentuj

Super wyglądają te monitorki , stylistycznie taki vintage :)osobiście podobają mi się no i na pewno też zacnie grają good job :thumbup:

Skomentuj

Dla delikatnego ''rozjasnienia'' zestawu --> rezystor = 4.7R w torze wysokotonowki mozna zastapic rezystorem o wartosci 3,9R albo do istniejacego rezystora 4,7R dolutowac 22R. Brzmienie robi sie bardziej otwarte + nieco wiecej gornej oktawy.

Pozdr

Skomentuj

Czaruję...
                                        X