Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB Monitor SB15NBAC-8 & SB26ADC - projekt by borys

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    Musiałem się zdecydować na stosunkowo wysoki podział ze względu na znacznej wielkości dołek w charakterystyce wysokotonówki. Pewnie można było by to wyprostowac w inny sposób ale zdecydowałem się na prostrzy wariant.
    Cześć Borys, szybkie pytanko :)
    Jak nisko można uciąć tego aluminiaka przy założeniu że nie ma tego dołka?
    Szukam twardej, łagodnej kopułki (w przystępnej cenie) którą można ciąć dostatecznie nisko.

Skomentuj

marian
      Tego 26ADC mozna ciac generalnie bardzo nisko:

Pomiar niestety malo miarodajny bo nie zapisalem sobie przy jakim napieciu RMS. Niestety nie sprawdzalem jak sie zachowuje przy dosc duzej mocy. Przy zwrotnicowaniu trzeba troche uwazac i skorygowac ilosc najwyzszej gory (nawet na ucho), poniewaz zaleznie od repertuaru i podlaczonego sprzetu potrafi ta gora denerwowac. Moim zdaniem 3cim rzedem elektrycznym smialo mozna sie zapuscic w okolice 2kHz.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Midwoofer z jakim chcę ożenić tego aluminiaka to SB13PFC25-04-R... a raczej aluminiaka z tym midwooferem, ponieważ on na 99% już jest zaklepany.

Przy zwrotnicowaniu trzeba troche uwazac i skorygowac ilosc najwyzszej gory (nawet na ucho), poniewaz zaleznie od repertuaru i podlaczonego sprzetu potrafi ta gora denerwowac.
        Hmmm... tego właśnie się obawiam.
        ALX nie był w cale taki zły jeśli chodzi o skraj pasma, ale akurat on odpada z racji braku zabezpieczenia.
        Seas 27 był by pewnie idealny, ale nie mam takiego sprzętu aby wykonać pomiar powyżej 20kHz.

Skomentuj

A po co ci pomiar powyżej 20khz? Powyżej tych 20khz on ma bardzo duży rezonans membrany (ten seas).

Skomentuj

No tylko że tego rezonansu nie słyszysz. Chcesz dla obniżenia zniekształceń coś tam podziałać czy jak?

Skomentuj

http://www.troelsgravesen.dk/SBA-tweeters.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                Nie na temat...

Nie mierz innych swoją miarą.

-więcej słuchaj
                -jeśli trzeba odwiedź laryngologa

Czyli piszesz że słyszysz do ponad 20khz? Nieźle...

Skomentuj

Cześć wszystkim , mam takie pytanko:
                  Czy na tej samej zwrotnicy zagra zestaw ale z głośnikiem SB17NBAC35 czyli trochę większym bratem sb15?

Skomentuj

Zagrać, zagra ale zwrotnica się rozjedzie bo to inny zupełnie głośniki. Rozmieszczenie tych samych głośników na froncie może po psuć wszystko, a co się wydarzy jak zastosuje się inny głośnik to sobie sam odpowiedz.
                    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Ok to nie było tematu😊
                      Teraz mam wysłużone już monitory na gdn 15/40/5 i vifa dx25tg,brakuje mi w nich niestety dolnego pasma reszta jest ok,czy te monitory Borysa zagrają zauważalnie lepiej?

Skomentuj

Zgaduje że nawet ten projekt na 15cm SB zagra o wiele lepiej na basie. Ogólnie woofery tonsila potęgą basu nie zniewalają .
                        Last edited by Oskar29; 29.08.2018, 18:41.

Skomentuj

Mam ten projekt u siebie i zostanie na dłużej, jeżeli chcesz osiągnąć niższe rejestry to śmiało polecam

Skomentuj

Zamieszczone przez shady Zobacz posta
                            Hej ja praktycznie wszystko zamówiłem w http://polink.com.pl/ poza matami wygłuszającymi oraz wełna owczą.
                            Tak to są te przetworniki.
                            Ja otwór BR zrobiłem chyba 10 lub 15cm od górnej krawędzi po środku tylnej ścianki. Wygłuszyłem jedynie boczne ścianki ale ze względu na zastosowany MDF który jest laminowany na boczne ścianki dodatkowo nakleiłem matę bitumiczną - tak na wszelki wypadek.
                            Cześć,

Wracam do tematu.
                            1. Czy masz może listę komponentów, które zamówiłeś w polink.com.pl? Ułatwiłoby mi to zamówienie.
                            2. Czy sklejkę należy także najpierw potraktować podkładem?

Z góry dziękuję.
                            liutoqo

Skomentuj

Na pierwszej stronie masz wszystko.
                              DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Jeżeli sklejka ma być malowana to raczej tak bo inaczej będzie "piła" lakier.

Skomentuj

Tak jak koledzy piszą wszelkie informacje na temat masz na pierwszej stronie, Polecam stronkę blackdotaudio.eu tu znajdziesz wszystko do budowy

Skomentuj

marian
                                    Tego 26ADC mozna ciac generalnie bardzo nisko:

Pomiar niestety malo miarodajny bo nie zapisalem sobie przy jakim napieciu RMS. Niestety nie sprawdzalem jak sie zachowuje przy dosc duzej mocy. Przy zwrotnicowaniu trzeba troche uwazac i skorygowac ilosc najwyzszej gory (nawet na ucho), poniewaz zaleznie od repertuaru i podlaczonego sprzetu potrafi ta gora denerwowac. Moim zdaniem 3cim rzedem elektrycznym smialo mozna sie zapuscic w okolice 2kHz.
                                    Przy 5V też dobrze sobie radzi:
                                    http://www.hificompass.com/en/speake...sb26adc-c000-4
                                    Zniekształcenia na poziome kopułki z beryllium.

Na tych pomiarach paśma przenoszenia też widać jak się różnią poszczególne egzemplarze. Nie ma tam tak głębokiego dołku. Powtarzalność nie jest silną stroną SB Acoustics.

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez chebum Zobacz posta
                                      Nie ma tam tak głębokiego dołku. Powtarzalność nie jest silną stroną SB Acoustics.
                                      Nie szedłbym w aż tak daleko idące wnioski. Dołek na pomiarach borysa to wpływ dyfrakcji na krawędziach obudowy :)
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                        Dołek na pomiarach borysa to wpływ dyfrakcji na krawędziach obudowy :)
                                        Wątpię. Dyfrakcja dałaby dołki na wielokrotnych częstotliwościach: 2n, 3n, itd. i dołki byłyby węższe.
                                        Się tego nie widać na pomiarach Borysa.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          To tak na fizycznym, bardzo przejaskrawionym przykładzie:

Gdy głośnik wsadzony jest w obudowę to zwykle dyfrakcja wygląda właśnie tak jak na pomiarach borysa.
                                          Last edited by LuSzTi; 04.09.2018, 08:33.
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X