Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB Monitor SB15NBAC-8 & SB26ADC - projekt by borys

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    SB29RDC niebawem wyjdzie z produkcji...."
    Bo po co kupować drogie Satori jak jest RDC :razz:
    Wiadomo Satori lepsze, charakterystyki niby lepsze ale zapewne brzmieniowo nie wiele dalej jest RDC a skoro tak po co przepłacać...

Skomentuj

Miałem jedne i drugie w rekach. Jest różnica, ale czy aż tyle warto zapłacić za Satori, to już nie mnie oceniać.

Skomentuj

Berylowe Satori to już inna bajka i tam musi kosztować ale przy 29RN płaci się więcej za neodyma i alubajerfront

Skomentuj

W niezależnych pomiarach SB29SDAC wypadł bardzo dobrze
          https://hificompass.com/en/speakers/...b29sdac-c000-4

Skomentuj

Dziękuje za projekt,odpaliłem go wczoraj po raz pierwszy,i byłem w szoku,stereofonia piękna, bass patrząc na rozmiar nisko schodzi i fajny miękki w dużej ilości , monitory są dla kolegi,będzie zadowolony :)

Skomentuj

Kolumny jeszcze nie skończone

Ale zatargałem sprzęt do kolegi dla porównania z czymś firmowym w tym przypadku Pylon Audio Set Diamond

Elektronika pod jaką to działało to EXPOSURE 3010 S2 AMP spięty jako koncówka mocy pod Yamaha MusicCast RX-A880

Ciężko mi się rozpisywać na temat dźwięku bo nie jestem bardzo obeznany jak co niektórzy tutaj ale byliśmy oboje w szoku ile basu jest w stanie wydobyć SB Acoustics i to dobrej jakości (choć to pojęcie względne) nie wydobywającego się na siłę ,a z wielką kulturą choć z charakterem jak ktoś to słusznie zaznaczył zmiękczonym ,wokale są bardzo wyraźne i dzwięk jest poukładany w pewnym zakresie jakby odseparowany od siebie ...słychać smaczki... ,największym rozczarowaniem są wysokie tony są trochę wycofane i w porównaniu do Pylonów takie bez polotu mówiąc wprost,nie są natarczywe nie kują, jakby ta góra była jak w pylonach... :-)

Zestaw jest jeszcze dobrze nie wygrzany więc pewnie nabierze jeszcze charakteru... ale na prawdę można go polecić ,porównując dzwięk z pylonami to tam na górze słychać sporą różnice, dzwięk jest bardziej otwarty wysokie tony się tak nie zlewają i pod tym względem pylon sobie lepiej radzi ,jest za to mniejszy bass ,a Pan Marek nie był tak dosadny w swoim przekazie :P (Co kto lubi,najlepiej posłuchać i samemu ocenić)
              https://www.youtube.com/watch?v=RxAj7gUl6pk

Tak na marginesie,warto zadbać o akustykę pokoju i elektronikę...
              Last edited by Cebanczyk; 27.01.2019, 12:00.

Skomentuj

Jeśli chcecie więcej góry to zmniejszcie wartości rezystorów w filtrze tweetera.

Skomentuj

Ładnie Tobie te kolumienki wyszły, jednak mnie z tych piętnastek i tak najbardziej podoba się SB15NBAC.
                  Lubię zestawienie czarny tweeter z czarnym wooferkiem a jeśli biały wooferek to z białym tweetem... no i jak srebrny to i srebrny :)

Ja tam lubię te misiowate basy, myślę aby powiększyć objętość obudowy o litr-dwa i stroić br jeszcze ciut niżej...

Czy próbował już ktoś modyfikacji tego projektu z większym tweeterkiem i niższym podziałem?

Skomentuj

Zamieszczone przez giagi Zobacz posta

Czy próbował już ktoś modyfikacji tego projektu z większym tweeterkiem i niższym podziałem?
                    Tak, probowalem. Wystrugalem MTMy:

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ojekt-by-borys

I powiem ci ze glosniki bardzo ladnie sie ze soba skleily. Projekt generalnie nie byl robiony dla mnie. Ja docoelowo bede mial male monitorki z jednym midwoferkiem. Za jakis czas wkleje caly projekt.
                    Moim zdaniem polaczenie z szmacianym satori jest znacznie lepsze.
                    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zapowiada się ciekawie :)
                      Jeśli mogę coś zaproponować to wydłużenie obudowy w głąb obecnego projektu o co najmniej 2-3 centymetry, wooferek z większą komorą będzie jeszcze lepiej sobie dychał a większy tweeter przecie będzie potrzebował odpowiedniej równowagi na dole...

Skomentuj

Nie na temat...
                        Chciałem zamówić budki na zapas bo budżet nie pozwalał na zakup prztworników ale widzę już, że ciężko dostać nbac:crying:

Skomentuj

Nie na temat...
                          A skąd masz takie informacje?

Skomentuj

Czy można przenieść tunel bass reflex na front kolumny? Zmieniła by się wysokość obudowy. Aby zachować podany w projekcie litraż trzeba by zmniejszyć głębokość obudowy.
                            Rozmieszczenie głośników nie uległo by zmianie. Czy można tak zrobić aby nie zniekształcić charakterystyk?

Skomentuj

Czy rozmieszczenie głośników na przedniej ściance ma jakieś uzasadnienie? Tzn, czy jakieś symulacje albo pomiary pokazały że tak jest najlepiej? Czy bardziej zadecydowały walory estetyczne? I druga sprawa, czy nie lepiej by było by niskotonowiec był bliżej wysokotonowca?

Skomentuj

Zamieszczone przez mecedo Zobacz posta
                                Czy rozmieszczenie głośników na przedniej ściance ma jakieś uzasadnienie?
                                Wiesz ,pewnie można by porobic kilka różnych obudów ,pomierzyc to na nowo z innym rozstawieniem i ciul by tam jeszcze wymyślac i za pewne mogło by byc lepiej, ale weź pod uwagę ,że projekt jest darmowy i świetny w prostocie...
                                ,komu by się chciało robic różne warianty albo kto ma na to czas(może się myle),ale robiłem te kolumny i uważam ,że w tych pieniądzach dostajemy świetne granie ...przede wszystkim jest nie skomplikowane w budowie ...
                                Last edited by Cebanczyk; 20.11.2019, 19:36.

Skomentuj

Spytałem tak z ciekawości. Chcę wysokotonowca dać bliżej górnej krawędzi, by odległość od górnej krawędzi jak najbardziej różniła się od bocznych odległości, co teoretycznie powinno trochę zmniejszyć zafalowania na charakterystyce. Chcę też zsunąć głośniki, bo teoria mówi, że im bliżej siebie są, tym lepiej. Chociaż jak będę słuchał z 2-3m to nie wiem czy to ma w ogóle jakieś znaczenie.
                                  Próbowałem znaleźć jakiś łatwy i szybki sposób mierzenia charakterystyk z różnym położeniem głośnika wysokotonowego, ale nic nie wymyśliłem. Chyba jedyna opcja to zrobienie tylu płyt mdf z wycięciami na głośnik, by w każdej głośnik był w innym położeniu, co skutecznie zniechęca do eksperymentów. Zostaje tylko teoria i jakieś symulatory do baffle step.

Skomentuj

Masz dobre informacje.
                                    Natomiast, czy jest to aż tak słyszalne aby twierdzić że zagrało by lepiej?
                                    Jeśli zaprojektujemy kiepską zwrotnicę, to nawet zabiegi takie jak np. zbliżanie centr akustycznych, nie pomogą.
                                    Można dawać wysokotonówkę nie centrycznie, można zbliżać głośniki do siebie, ale na końcu i tak zwrotnica odpowiada za końcowy efekt.

Oczywiście wykonując takie zabiegi można uzyskać równiejszą charakterystykę, która pomoże przy projektowaniu filtrów.

Skomentuj

Należy założyć, że projektant zwrotnicy wziął pod uwagę dyfrakcję w takim układzie jak jest i zmiana położenia głośnika względem krawędzi frontu zmieni także umiejscowienie zafalowań na charakterystyce wypadkowej co też może nie współgrać z tym na co zostały zaprojektowane filtry.
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi, to co mówisz jest oczywiste. Zacznę od zwrotnicy Borysa i robiąc pomiary będę ją w miarę potrzeb korygował.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                          Masz dobre informacje.
                                          Natomiast, czy jest to aż tak słyszalne aby twierdzić że zagrało by lepiej?
                                          Zapewne
                                          «partykuła wprowadzająca przytoczenie opinii, z którą mówiący w zasadzie się zgadza, ale z pewnymi zastrzeżeniami,

Mam za małe doświadczenie aby to stwierdzac , zresztą nie użyłem zwrotu zagrało by lepiej ...
                                          Bez urazy z tym słownikiem , dla pocieszenia to również zrobiłem literówkę ...

Skomentuj

Czaruję...