Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB Monitor SB15NBAC-8 & SB26ADC - projekt by borys

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez liutoqo Zobacz posta
    Aktualnie "walczę" ze sklejką. W OBI nie mają stolarza (wolny etat od kilku miesiecy!)
    To chyba słabo płacą w tym OBI, bo w Bydgoszczy to samo, za każdym razem gdy idę na dział cięcia, tam nie ma nikogo.

Jeszcze jedno: czy przy cięciu sklejki układ słoi ma znaczenie?
    Zależy o co konkretnie pytasz.

Skomentuj

Jeszcze jedno: czy przy cięciu sklejki układ słoi ma znaczenie?
      Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      ...
      Zależy o co konkretnie pytasz.
      Proszę sprawdź screen poniżej. Myślę, że kierunek słoi nie ma znaczenia jeśli kolumna docelowo będzie polakierowana na biało.

Czy i czym zaszpachlować szczeliny po sklejeniu sklejki, albo wgłębienia po wkrętach użytych do skręcenia skrzynki?
      Czy przed lakierowaniem należy sklejkę pokryć podkładem, albo izolantem?

Last edited by liutoqo; 29.10.2018, 21:28.
      liutoqo

Skomentuj

Słoje są ważne jak robisz fronty do szafek, żeby się to dobrze poskładało.
        Jeśli chcesz lakierować to robisz z mdfu a nie z sklejki i nie używasz wkrętów, jedynie kleisz skrzynkę. Będzie łatwiej.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          Jeśli chcesz lakierować to robisz z mdfu a nie z sklejki
          Dokładnie.
          A jeśli chcesz sklejkę z akustycznego punktu widzenia, to lepiej zrób kanapkę ze sklejki i MDF-u, ze sklejką od środka kolumny.

Skomentuj

Muszę zamówić gdzieś najlepiej formatki wycięte pod wymiar. Może macie namiary na kogoś kto to może wykonać?
            Mam dobre doświadczenie z Basserzem i średnie z Elmuz. W Elmuz zamawiałem dwa razy. Pierwszy raz wyszło super, drugi raz podfrezowanie zrobili pod kątem. Basser zrobili dobrze i do tego używają bardzo gęsty MDF. Ale zamawiałem tylko raz, więc statystyki nie mam.

Elmuz jest o 30% taniej.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Słoje są ważne jak robisz fronty do szafek, żeby się to dobrze poskładało.
              Jeśli chcesz lakierować to robisz z mdfu a nie z sklejki i nie używasz wkrętów, jedynie kleisz skrzynkę. Będzie łatwiej.
              Dokładnie.
              A jeśli chcesz sklejkę z akustycznego punktu widzenia, to lepiej zrób kanapkę ze sklejki i MDF-u, ze sklejką od środka kolumny.
              Dzięki za wskazówki. Zmiana planów - kierunek MDF.
              Na jakich ścianach powinno być wygłuszenie jeśli obudowa będzie z MDF-u?
              Czy po sklejeniu obudowy należy wyfrezować krawędzie, aby lakier lepiej je pokrywał?

Zamieszczone przez chebum Zobacz posta
              Mam dobre doświadczenie z Basserzem i średnie z Elmuz. W Elmuz zamawiałem dwa razy. Pierwszy raz wyszło super, drugi raz podfrezowanie zrobili pod kątem. Basser zrobili dobrze i do tego używają bardzo gęsty MDF. Ale zamawiałem tylko raz, więc statystyki nie mam.
              Elmuz jest o 30% taniej.
              Dzięki za info.
              Nie wiesz, czy Basser podfrezuje otwory mając do dyspozycji tylko schematy głośników?
              liutoqo

Skomentuj

Dzięki za wskazówki. Zmiana planów - kierunek MDF.
                Na jakich ścianach powinno być wygłuszenie jeśli obudowa będzie z MDF-u?
                Czy po sklejeniu obudowy należy wyfrezować krawędzie, aby lakier lepiej je pokrywał?

Dzięki za info.
                Nie wiesz, czy Basser podfrezuje otwory mając do dyspozycji tylko schematy głośników?
                Właśnie tak robiłem. Tylko polecam dać zapas .5-1mm. u mnie głośniki zbyt szczelnie siedzą – nie wypadają przy obracaniu kolumny. Żeby je wyjąć muszę wypychać przez otwór na terminale

Skomentuj

Właśnie tak robiłem. Tylko polecam dać zapas .5-1mm. u mnie głośniki zbyt szczelnie siedzą – nie wypadają przy obracaniu kolumny. Żeby je wyjąć muszę wypychać przez otwór na terminale
                  Dzięki za tip.
                  Frezowałeś może krawędzie obudowy?
                  liutoqo

Skomentuj

Dzięki za tip.
                    Frezowałeś może krawędzie obudowy?
                    Frezowałem ale nie oni robili.

Skomentuj

Frezowałem ale nie oni robili.
                      Czy jest to możliwe, aby wyfrezowałeś krawędzie przed sklejeniem obudowy?
                      liutoqo

Skomentuj

Czy jest to możliwe, aby wyfrezowałeś krawędzie przed sklejeniem obudowy?
                        Zależy od tego na jaki zamek się klei. Gdy pod kątem 45° to się nie uda frezować przed sklejaniem. Gdy się klei poprostu dwie płyty, to czemu nie mieć jedną już z frezowanymi brzegami?

Skomentuj

Co za różnica? ja kleiłem płyty na 45stopni i wszystko miałem pofrezowane przed klejeniem..

Mnie nawet ręką nie chciały wyjść..
                          Last edited by LubMich; 31.10.2018, 16:31.

Skomentuj

Chodzi o zaokrąglenie narożników kolumny a nie frezowanie pod głośniki.
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Bardzo fajny projekt.
                              Jestem ciekaw jakby w tym projekcie wyszło zastosowanie SB29RDC w miejsce tego aluminiaka SB26ADC?

Miałem swego czasu plan zestawienia SB15NBAC z 29RDC w małej obudowie z membraną bierną ale projekt mnie przerósł i teraz leżą mi takie właśnie przetworniki...
                              Słuchałem wcześniej tych SB29RDC w upgradzie fabrycznych kolumn i brzmiały nieziemsko.

Skomentuj

gagi

Poczekaj troszke, bedzie projekt na TW29RB (ten tanszy satori) i metalowa 15stka. Wersja MTM jest juz gotowa i faktycznie gra nieziemsko fajnie
                                Nie spodziewalem sie ze tak ladnie skleja sie te glosniki razem. SB29RDC nie mialem i raczej mial nie bede. Cwiczylem za to SB21RDC z metalowa 15stka i gra faktycznie bardzo przyjemnie (projekt jest dostepny na forum). Dlaczego wybralem SB21RDC zamiast SB29RDC ? Bylem ciekaw, mniejsza membrana, lepsza dyspersja, mniejszy front, domyslam sie ze najwyzsza oktawa bedzie precyzyjniejsza z mniejszej wysokotonowki (ale to tylko domysly). Mi ta mniejsza wersja jak najbardziej odpowiada, trzeba tylko pamietac o odpowiedniej filtracji od dolu.
                                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czekam z niecierpliwością :)
                                  Myślę aby zestawić SB15NBAC z SB29RDC w nieco większej obudowie tak minimum 12litrów ale jednocześnie niższej i głębszej z przetwornikami bliżej siebie...
                                  Tylko skąd wziąć na to czas... :crying:

Skomentuj

Zamieszczone przez giagi Zobacz posta
                                    z SB29RDC
                                    Lepiej SB29SDAC.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Lepiej SB29SDAC
                                      Słyszałeś go?
                                      Zastanawiam się nad nim, chcę go użyć w konstrukcji 3way z 15-stką MFC lub NRX.

Skomentuj

Do 3way to chyba lepiej SB26...
                                        Dla mnie zaletą SB29SDAC czy SB29RDC jest, że oba można nisko ciąć.
                                        Ja SDAC nie słyszałem ale jestem oczarowany dźwiękiem RDC
                                        Też jestem ciekaw opinii Pogromcy.

Skomentuj

Słyszałeś go?
                                          Nie ale sam chce kupić niebawem. Czytałem opinie znanego konstruktora z USA, że to jeden z najlepszych tweeterow jakie mierzył i słuchał, a jego cena w stosunku to możliwości jest wręcz śmieszna. SB29RDC niebawem wyjdzie z produkcji.

"Hands down for me. I have worked with a lot of tweeters, and the SB29SDAC is one of the best tweeters I have ever measured and listened to. The fact that the price is also stunningly low makes it one of the greatest values in speaker building today. But that is just my humble opinion."
                                          Last edited by Pogromca mitow; 09.01.2019, 18:03.

Skomentuj

Czaruję...