Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB Monitor SB15NBAC-8 & SB26ADC - projekt by borys

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja musze pobawić się z wymianą rezow w sekcji wysokotonowki i zobaczyć co zmienią 😁 co do mtm- ów to jak najbardziej można by było jakiś projekcie trzasnac 😉

Skomentuj

########################### MOD1 ##############################

Ponizej malutki modzik, ktory dodatkowo schowa nieco rezonans nisko-sredniotonowca. Zaznaczylem tez rezystorek 3.9R, z ktorym mozna poeksperymentowac.

################################################## ############
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Jakiej rezystancji cewki stosowałeś przy projektowaniu?

Skomentuj

dolphin
          W pierwszym poscie masz nr. czesci z polinka, w opisie sa rezystancje cewek.
          Pozdr

Skomentuj

Witajcie biorę pod uwagę ten projekt do wykonania i patrzę na dostępność i ceny przetworników. Nie znalazłem jak na razie niskotonowego o symbolu dokładnie takiem jak w temacie ale jest taki: https://blackdotaudio.eu/pl/p/SB-Aco...NBAC30-8-5/854 czym one się różnią i czy można by go zastosować w tym projekcie razem ze zwrotnicą?

Skomentuj

Shady
              Dokladnie to jest ten glosnik do ktorego wkleiles link. Jezeli nie przeszkadza ci kolor bialy to mozesz rozwazyc tez projekt z wersja ceramiczna I tekstylna wysokotonowka. Pozdr

Skomentuj

W drugim projekcie jest maly problem. Brak dostepnosci sb21rdc...

Skomentuj

Panowie co sądzicie o współpracy tych monitorów ze wzmacniaczem lampowym który jest już dostępny jako kit z kanału reduktor szumu?

Skomentuj

No tak na stronie producenta można zobaczyć że średnio tonowy ma sprawność na poziomie 85dBi więc raczej kiepsko. Widzę że przetworniki STX są pod tym względem nieco lepsze - czy ma to tylko przełożenie na głośność czy także na jakość emitowanego dźwięku. Zastanawiam się właśnie nad wzmacniaczem do tego zestawu, ten lampowy odpad z racji małej mocy, w takim razie w co celować jakieś 50W pewnie będzie w sam raz.

Skomentuj

Zamieszczone przez shady Zobacz posta
                      Widzę że przetworniki STX są pod tym względem nieco lepsze - czy ma to tylko przełożenie na głośność czy także na jakość emitowanego dźwięku.
                      Oczywiście że im głośnik sprawniejszy tym lepiej, ale na jakość dźwięku mają wpływ inne parametry niż SPL.

Skomentuj

Hej

Zacząłem składać obudowy. W zawiązku z tym mam pewien dylemat co do kolejności. Czy jeżeli wszystko razem skleję i polakieruję to czy później uda się bez problemu zamontować rurę do bass-reflex, wygłuszenie oraz zwrotnicę po przez otwór na przetwornik?

Skomentuj

Oczywiście.
                          Tylko płytka musi mieć jeden bok mniejszy od średnicy otworu na głośnik.

Skomentuj

no jasne :) to zabieram się za klejenie i szpachlowanie :)

Skomentuj

Moje już trochę czasu grają, mają sporo mankamentów w obudowie ale składanie ich w kawalerce jeszcze z dziewczyną za plecami było ogromną udręką :/ Brakowało również odpowiednich docisków które zostawiłem w domu na wsi. Co do samego projektu, dźwięk jest jak dla mnie bardzo naturalny, brakuje mi o drobinke basu, lecz do codziennego odsłuchu bardzo dobra opcja :)

Skomentuj

ile mniej więcej kosztują elementy na zwrotnicę?
                                przemyska a do jakiego wzmacniacza masz to podłączone?

Skomentuj

Wzmacniacz to w sumie zestaw od Borysa robiony samemu. Końcówki OPS5 zasilanie 2x67VDC + cały zestaw ISS , Obudowa z Modushop .
                                  Za elementy do zwrotnic zapłaciłem w polinku około 240 pln
                                  Last edited by przemyska; 16.05.2018, 11:07.

Skomentuj

zobaczymy jak bedzie u mnie porównam ze starymi już dosyć KEFami

Skomentuj

U mnie te monitorki zadomowiły się już chyba na dobre, dla mnie grają bardzo dobrze i basu im nie brakuje wręcz za dużo go mam, pobawiłem się troszkę bass reflexem i jest super

Skomentuj

Byś pokazał, nie ma zdjeć nie ma moda! :)
                                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

A już niedługo pokaże 😁

Skomentuj

Czaruję...
                                          X