Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB Monitor SB15NBAC-8 & SB26ADC - projekt by borys

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam, jestem właśnie w trakcie budowy i mam pytanie odnośnie b-r. Z symulacji wychodzi mi, że dla podanego strojenia i średnicy 50mm długość powinna wynosić 297mm czy to prawidłowy wynik ?
    Czy w takim razie można by było zmniejszyć średnicę do 35 i wtedy długość wyniosła by ok 140mm ??

Pozdrawiam

Skomentuj

lemosek
      Programi dobrze ci mniej wiecej oblicza, u mnie wewnetrzna srednica rurki 2'' wynosi okolo 48mm i BR ma około 25-26cm (lacznie z kolankiem mierzone w osi).

Obawiam sie srednica 35 moze byc troche mala (dlugosc wychodzi ci poprawna 140mm). Przegladnij prosze ponizszego PDFa
      http://polink.com.pl/wp-content/uplo...Tubes-2016.pdf

Na koncowke tunelu BR o zmniejszajacej sie srednicy mozna zalozyc kolanko (nawet z systemu rynnowego) i kawalek rurki, calosc mozna polaczyc tasma parciana.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Witam, dziękuję za odpowiedź :). Zamówiłem rurki i będę testował oba rozwiązania zobaczymy jak wpłynie na dźwięk zmniejszenie b-r. Dam znać które rozwiązanie lepsze.
        Pozdrawiam

Skomentuj

Jeśli za bardzo zmniejszysz średnicę rury, mogą być już słyszalne świty przepływającego powietrza. Pokombinować z wygięciem :)

Skomentuj

Witam, własnie tego się obawiam. Chociaż na symulacji wychodzi ze prędkość wzrośnie niecałe dwa razy.
            Potestuję i dam znać jaki efekt.

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez lemosek Zobacz posta
              Potestuję i dam znać jaki efekt.
              możesz potestować, chodz najlepszym rozwiązaniem będzie rurka z kolankiem tak jak to borys zrobił, ja u siebie próbowałem z tunelem fi 50 x 180 lecz był za krótki, zrobiłem tunel bass reflex z kolankiem i jest naprawde super

Skomentuj

Witam, jestem po pierwszych testach. Zastosowanie tunelu 35mm o długości ok 140mm nie powoduje jeszcze pojawienia się nieprzyjemnych "świstów" albo ja ich nie słyszę :). Teraz przygotuję jedną z 35mm a drugą z 50mm i kolankiem i porównam bezpośrednio czy jest jakaś różnica.

Skomentuj

lemosek

Dzieki za updejt. Napisz jeszcze jakiej wartosci masz rezystor na wysokotonowce (zaraz przed plusem) 4,7R czy 3.9R.

Pozdr

Skomentuj

Witam, na razie próbuje różnych opcji. W tej chwili siedzi u mnie 2.7 superes i żona twierdzi, ze tak jej sie najbardziej podoba. Jescze chwile posłucham i napisze na jaki sie zdecyduje.

Skomentuj

Witam, złapałem dzisiaj chwilę wolnego i złożyłem w końcu swoją wersję :)

Skomentuj

lemosek
                        Bardzo ladne polaczenie czarno/biale.

Czym malowales biale boki ?? Dawales moze cos na surowy MDF, czy tylko sam podklad ?

Pozdr

Skomentuj

Dzięki. Mdf malowany standardowo, czyli na początek izolant na krawędzie. Następnie szlifowanie i na to podkład, szlifowanie i druga warstwa podkładu. Dopiero na tak przygotowany materiał warstwa wierzchnia, półmat. Farby to poliuretan Milesi nakładany natryskowo.

Skomentuj

Lemosek a jakiego tunelu użyleś?

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky Zobacz posta
                              Lemosek a jakiego tunelu użyleś?
                              Witam, użyłem 35mm średnicy o długości około 140 mm. Jakos nie odczułem efektu swiszczenia, noże dla tego, ze nie sucham jakos przesadnie głośno :). Tunel z polinka odpowiednio przycięty.

Skomentuj

Pobawiłem się dzisiaj z bass reflex-em i jestem bardzo miło zaskoczony co te głośniki potrafią, przy średniej głośności to tak aż na skórze się czuje heh nie umiem tego opisać😁

Skomentuj

radecky
                                  No na samym dole ten basik taki dosc ''zaokraglony'' i misiowaty jest, faktycznie potrafi zatrzasc w pomieszczeniu. Nie mial bym nic przeciwko zeby zbudowac MTM'y na takich 15stkach, w zupelnosci byly by wystarczajace nawet do dosc sporego pomieszczenia.

Skomentuj

Ja właśnie taki misiowaty basik lubię, i faktycznie na dole potrafi zatrzasc

Skomentuj

Tkanina na maskownice z Polinku, STX'a czy inne źródło ?

Skomentuj

Tkanina z Polinku, bardzo ladnie sie naciaga, zamocowalem ja za pomoca kleju na goraco. Musze poszukac jakiejs fajniejszej metody na zrobienie maskownicy.

PS
                                        Jak wam sie podoba gora z tego SB26ADC ??

Skomentuj

Mi wlasnie tez sie bardzo podoba charakter tego basiku taki miękki. Co do góry to jak dla mnie stonowana, dość szczegółowa ale przy większej mocy tak jakby za bardzo krzykliwa. Ogolnie dla mnie ciekawa pozycja. Z drugiej strony jest to dość budrzetowa konstrukcja wiec nie ma co sie spodziewać fajerwerków.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X